Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Skretnica-prerada?

[es] :: Elektronika :: Audio-elektronika :: Skretnica-prerada?

[ Pregleda: 3381 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Pigoza
Igor Markovic
tv snimatelj/montazer
TV Telemark Cacak
Pozega

Član broj: 41017
Poruke: 1726
212.62.39.*



+7 Profil

icon Skretnica-prerada?02.07.2005. u 13:08 - pre 228 meseci
Zanima me posto jedna od SAL-ovih skretnica-trosistemska/8 oma, ima rezne frekvencije 750/3500Hz, zanima me dali je to dobar izbor reznih frekvencija(znam da to zavisi od izbora drajvera), pitam zato sto ne bih uzeo klasican srednjotonac vec bas 45Hz-7kHz,pa mislim posto basovi su najizrazeniji do 400Hz, a da ljudski govor je od oko 600Hz-2kHz-otprilike, onda da taj opseg preuzme srednjotonac-jesam li u pravu, pa me zanima kako mogu preraditi skretnicu/12db je,znaci ide kalem i kondenzator, mogu li dodavanjem redno jos jednog kalema i odgovarajuceg kondenzatora dobiti nizu reznu frekvencu recimo 450Hz, a ako bih hteo i gornju da pomerim na 4-4500hz, da promenim konmdenzator,manji i da odmotam malo kalem, jer uglavno visokotonci su oko 2kHz najniza donja frekvenca,pa bi mozda pametno bilo ici na 4kHz?
Blago onome ko zna da ne zna, a hoce da zna.
Covek se uci dok je ziv, pa opet lud umre.
 
Odgovor na temu

1OXB
Čačak

Član broj: 40356
Poruke: 2616

Sajt: bas.elitesecurity.org


+206 Profil

icon Re: Skretnica-prerada?02.07.2005. u 17:36 - pre 228 meseci
U sustini dobro razmisljas!
Vecina jeftinijih fabrickih skretnica se namerno dizajnira sa slicnim prelomnim frekvencama ne zato sto su one optimalno odabrane (cak suprotno!) vec iz komercijalnih razloga. Oni koji ih dizajniraju ne znaju uz koje drajvere ce biti koriscene pa se ide sledecom logikom:
Vecina woofera ce raditi barem do 1kHz, on je najjaci drajver u sistemu a gro snage prosecnog muzickog materijala lezi u opsegu ispod 500-800Hz, najzgodnije je napraviti prelom na 500-800Hz a uz to za te frekvence trebaju i znacajno manji i kalemi i kondenzatori (mnogo isplatljivije!). Teze je i skuplje napraviti dobre srednjetonce nego visokotonce pa je zgodnije pomeriti drugi prelom nize da sto vise preuzme visokotonac.
Oba pristupa su diktirani uglavnom komercijalnim momentima i mnogo ih manje zanima zvuk i rezultati a racunaju i sa time da ce takve skretnice uglavnom uzimati oni koji manje znaju ili imaju manje iskustva sa svim tim pa ce biti i manje sanse da osete neku znacajnu razliku.
Ljudsko uho je najosetljivije na razna "petljanja" u opsegu od oko 300Hz do oko 4-4,5kHz. Tu je osetljivije i na izoblicenja i na nelinearnosti i na fazne pomake a sve pasivne skretnice unose promene u sve tri oblasti i to sve vise sto su skretnice viseg reda. Zato se treba truditi da prelomne frekvence (kod trosistemskih ili visesistemskih kutija) ne padaju u taj opseg. Kod dvosistemskih kutija je muka, jer bi za vecinu uobicajenih drajvera trebalo rezati bas negde u tom opsegu. Zato je bolje kod njih potraziti woofer koji lepo ide do preko 4kHz pa skretnicu rezati na 3-4kHz a odatle visokotonac.

Prepravka skretnice se moze odraditi ali ne nekim "budzenjima" i "kalemljenjem" dodatnih elemenata, vec se lepo proracuna i na osnovu toga prepravi. Na zalost, najcesce se ispostavi da nista od kondenzatora ne mozes da iskoristis vec samo neke vece kalemove (da odmotas ako treba), pa na kraju bude neisplativo!
 
Odgovor na temu

Pigoza
Igor Markovic
tv snimatelj/montazer
TV Telemark Cacak
Pozega

Član broj: 41017
Poruke: 1726
212.62.39.*



+7 Profil

icon Re: Skretnica-prerada?04.07.2005. u 08:58 - pre 228 meseci
Razumeo sam, ono sto jos mi nije jasno, buduci da za kalem je bitna induktivnost-naravno induktivna XL i kapacitatuvna otpornost XC ili ti reaktansa XR, ne znam sto ne bi moglo da se na postojeci kalem doda jos jedan kalem, i time poveca induktivnost, a za spustanje donjeg opsega basa valjda treba veca induktivnost, i naravno veca vrednost kondenzatora, naravno da bi bilo mbolje naci telo i namotati novu zicu sa proracunima, i reci mi molim te zasto se obrce faza u srednjotoncima-primer kod niskih kutija, nije mi jasno zar nece tako da pregori zvucnik-pa ako basu okrenemo polaritet on nece izvlaciti membranu vec obratno uvlaciti-a za to nije predvidjen da tako radi-zar nece pregoreti?
Blago onome ko zna da ne zna, a hoce da zna.
Covek se uci dok je ziv, pa opet lud umre.
 
Odgovor na temu

Proko
Martin Hric
St.Pazova

Član broj: 29355
Poruke: 1562
80.93.231.*

Sajt: proko.rs


+28 Profil

icon Re: Skretnica-prerada?04.07.2005. u 14:09 - pre 228 meseci
Zvučnik ne izvlači membranu, već je pomera u oba smera, i polaritet nema veze sa radom jednog zvučnika. Kada je u kombinaciji sa nekim drugim (srednjetonac, visokotonac), onda treba voditi računa o slaganju zvučnih talasa, da ne bi jedan zvučnik poništavao rad drugog (sve to u uskom frekventnom opsegu, ali ipak...).
Sve sam to već negde objašnjavao; zbog različite "dubine" membrana, zvučnici zapravo nisu u istoj ravni, i zbog toga dolazi do fazne razlike u reprodukciji. I neće ni jedan zvučnik stradati zbog toga, već je samo zvučna slika siromašnija.
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Audio-elektronika :: Skretnica-prerada?

[ Pregleda: 3381 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.