Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Medicina]: Nagluvost - Gubitak sluha - oštećenje sluha - buka - problem sa sluhom - Dijagnoze ...

[es] :: Nauka :: [Medicina]: Nagluvost - Gubitak sluha - oštećenje sluha - buka - problem sa sluhom - Dijagnoze ...

[ Pregleda: 8950 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
217.26.66.*

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon [Medicina]: Nagluvost - Gubitak sluha - oštećenje sluha - buka - problem sa sluhom - Dijagnoze ...12.03.2005. u 15:17 - pre 232 meseci
Gubitak sluha prepoznaje se kao nemogućnost razumevanja govora. Osobama s ovakvim oštećenjem sluha pomažu aparati sa digitalnom tehnologijom koji izdvajaju govor od drugih zvukova i omogućavaju njegovo razumevanje bez pratećih šumova i buke

Uvo je krajnje osetljiv organ, budući da 80 odsto informacija dobijamo posredstvom čula sluha. Zvuk najpre prolazi kroz spoljašnje, zatim kroz srednje i na kraju ulazi u unutrašnje uvo. U njemu se brojnim metaboličkim procesima mehanički talas iz spoljašnje sredine pretvara u nervni impuls. Hemijski izmenjen zvuk nastavlja da putuje slušnim živcem i stiže do centara za analizu i vremenski sled koji su smešteni u kori velikog mozga. Zahvaljujući njima razumemo govor, prepoznajemo tonove i zvuke koji nas okružuju.

Međutim, za funkcije sluha je važno da se prethodno, još u detinjstvu, formiraju zvučne predstave pomoću kojih prepoznajemo zvuke i koje su osnova slušne memorije. U njima se skladište zvučne informacije važne za mišljenje, govor i formiranje apstraktnih i matematičkih pojmova. Upravo ove psihičke funkcije slabije se razvijaju kod dece s oštećenim sluhom. Nošenje slušnog aparata i dobra rehabilitacija omogućavaju da se i ta deca normalno psihički razvijaju i školuju.

Buka oštećuje sluh

Po rečima dr sci med. Branke Mikić, načelnice Odeljenja za audiološku rehabilitaciju u Institutu za otorinolaringologiju Kliničkog centra, sve je veći procenat odraslih koji tokom života gube sluh. Po podacima studije Evropske unije, 1998. godine oko 50 miliona stanovnika imalo je neki problem sa sluhom, a 2005. više od 58 miliona. Prema istim izvorima, svaki deseti stanovnik ima teškoće sa sluhom ili će ih imati. Ipak, čak 64 odsto osoba oštećenog sluha smatra da dovoljno čuje i da mu slušni aparat nije potreban. Zato se i kaže da onaj ko ne vidi dobro to i sam zna, ali kada ne čuje dobro - to mu drugi kažu.

Šta utiče na gubitak sluha u odraslom dobu?
Mnoga istraživanja su potvrdila da buka najviše oštećuje sluh, čak u 33,7 odsto slučajeva, starenje 28 odsto, infekcije i povrede 17 odsto, dok 4,4 odsto osoba ima urođeno oštećenje sluha. Za gubitak sluha odgovorne su i određene hemijske materije, pojedini lekovi, kao što su antidepresivi i diuretici. Dugotrajno povišen krvni pritisak takođe nepovoljno utiče na sluh.

Kad treba posumnjati na gubitak sluha?
Osobe koje ga gube imaju smanjenu sposobnost razlikovanja ljudskih glasova od drugih zvukova i buke. Jednostavno rečeno, čuju govor, ali ga ne razumeju. Takvim osobama se preporučuje lekarski pregled. Lekar će sa pacijentom porazgovarati o vremenu nastajanja gubitka sluha, pitaće ga da li ima šum u uvu i vrtoglavice, poremećaj ravnoteže i da li je uvo curilo. Osim toga, važno je da lekar pregleda glavu i vrat.

Dijagnoza oštećenog sluha postavlja se audiometrijom u takozvanoj tihoj sobi. Uređajima se mere frekvencije između 250 i 8000 herca, jačine od 0 do 120 decibela. Spoljašnje i srednje uvo obično daju blage do umerene gubitke sluha. Tu je najčešće reč o takozvanim proizvodnim ili mešovitim gubicima sluha. Tako, na primer, uvo zapušeno ušnom masti daje blagi gubitak sluha do 30 decibela i prouzrokuje šum u uvu. Upala srednjeg uva daje umeren gubitak sluha do 50, a hronična upala i do 80 decibela, što je već teška nagluvost.

Ponovno učenje slušanja

Svako oštećenje sluha slabi ili onemogućava društvenu komunikaciju i smatra se hendikepom. To nije bolest zbog koje se trpe bolovi, ali znatno utiče na kvalitet života, porodične i profesionalne odnose. Upravo zato, slušni aparati su nezamenljiva pomoć osobama sa gubitkom sluha. Ipak, nije dovoljno samo nabaviti slušni aparat. Da bi se ovo pomagalo optimalno koristilo, treba ponovo naučiti slušati, pratiti razgovor i razumeti govornu poruku. Sve to uči se na slušnoj rehabilitaciji koja traje oko dva meseca.

Budući da je čulo sluha izuzetno osetljiv organ i da je ponekad nemoguće sprečiti njegovo oštećenje, mnogi će u nekom periodu nositi slušni aparat. Sa razvojem veštačke inteligencije i digitalne tehnologije ovi aparati će biti još savršeniji, a cilj istraživača je da i osobe oštećenog sluha dobiju isti kvalitet zvuka kao i oni koji normalno čuju. Već sada novi aparati sa digitalnim procesorom mogu da izdvajaju frekvencije govora i potiskuju šumove i buku, a to je sposobnost koja je baš kod osoba sa gubitkom sluha znatno umanjena.

Vera Bošković
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Muzika s plejera može da ošteti sluh02.02.2006. u 23:43 - pre 221 meseci
Francusko ministarstvo zdravlja je ponovilo upozorenje da je, kako bi se sačuvao sluh, preporučljivo da se na plejerima sluša muzika srednje jačine, i to najviše sat vremena dnevno.Ukoliko se prekorači dozvoljena "doza" zvuka, može doći do prevremenog oštećenja slušnog sistema, upozoravaju stručnjaci.

Muzika umerene jačine odgovara nivou od 50 decibela, a na bučnoj ulici od 80 decibela, dok se prag opasnosti nalazi na 85 decibela.

Zvučni nivo jednog plejera je između 95 i 100 decibela, dok je u diskotekama jačina zvuka između 100 i 105 decibela.

Neke osobe su na jačinu zvuka osetljivije od drugih, pa stručnjaci upozoravaju da odmah treba prekinuti izlaganje opasnoj jačini zvuka kada se, posle slusanja muzike, u ušima javlja zujanje, šištanje ili začepljenost.

[ag]

Citat:
Noise Ratings

How loud is too loud? Permanent hearing loss can occur after prolonged exposure to noise over 85 decibels (dB). Here are some examples of sound levels you experience every day.


• Jet engines (near) - 140dB
• Jet takeoff (10-200 feet) - 130dB
• Jet flyover (1,000 feet) - 103 dB
• Rock concert (varies) - 110 - 140 dB
• Thunderclap (near) - 120 dB
• Stereos (over 100 watts) - 110 - 125 dB
• Power Saw - 110 dB
• Jackhammer - 110 dB
• Garbage truck - 100 dB
• Subway, motorcycle (25 feet) - 90dB
• Lawnmower - 85-90 dB
• Average city traffic - 80 dB
• Normal Conversation - 50 -65 dB
• A refrigerator - 40 dB
• A whisper - 30 dB
• Rustling leaves - 20 dB

http://www.pulse24.com/Business/Top_Story/20060202-001/page.asp


Kako buka utiče ne ljude?: http://www.elitesecurity.org/poruka/277433


[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 03.02.2006. u 00:45 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Muzički plejeri mogu da izazovu gubitak sluha30.03.2006. u 15:50 - pre 220 meseci
Organizacija «Zogby International» sprovela je nedavno istraživanje za potrebe Američkog udruženja za govor, jezik i sluh. Ispitano je 300 srednjoškolaca i 1000 odraslih, a od svih je traženo da kažu kako koriste portabl muzičke uređaje – MP3 plejere poput Eplovog Ajpoda, zatim CD plejere i leptope.

Čak 40% anketiranih je reklo da na svojim Ajpodima zvuk slučaju na najjačem nivou. U osnosu na odrasle, dva puta je verovatnije da će srednjoškolci slušati jako glasnu muziku. Više od polovine učenika je reklo da neće smanjiti dužinu slušanja, dok oko jedne trećine neće smanjiti jačinu zvuka. Rezultati istraživanja pokazuju da preko polovine ispitanih učenika već imaju neki oblik oštećenja sluha, dok taj procenat među odraslima iznosi manje od 40%.

Jedan broj ispitanika je prizano da imaju probleme da prate razgovor između dve osobe, dok drugi moraju da pojačavaju zvuk na televizorima ili radio prijemnicima, kako bi mogli bolje da čuju. Jedan broj ispitanika čak ima problem sa zvonjavom u ušima, ili drugim zvukovima.

Stručnjaci ukazuju da deo problema leži u opremi koja se koristi. Oni smatraju da su velike slušalice, koje pokrivaju uši, verovatno bolje nego one male koje se stavljaju direktno u ušni kanal – kakve su sada popularne sa većinom elektronskih uređaja. Osim toga, male slušalice nisu u stanju da efikasno sprečavaju prodor buke spolja, što je dodatan razlog zašto su korisnici prinuđeni da pojačaju nivo zvuka.

Oštećenje sluha ne mora da se manifestuje ceo niz godina, ali kada do njega dođe, nije moguće ispraviti ga. Oko 10% Amerikanaca imaju neku vrstu oštećenja sluha, a čak trećini njih zvuk je oštećen usled jake buke. Stručnjaci na klinici Mejo ukazuju da svaki zvuk jači od 90 decibela, ako ste mu duže izloženi, može da dovede do oštećenja sluha. Istovremeno, većina moderne elektronike je u stanju da proizvodi zvuk jačine do čak 120 decibela.

Američko udruženje za govor, jezik i sluh sarađuje sa proizvođačima i državnim funkcionerima, u nastojanju da se utvrde pravila za upotrebu portabl muzičkih uređaja. Ta organizacija napominje da je najbolji način da sačuvate sluh taj da smanjite jačinu zvuka, skratite vreme slušanja muzike i koristite slušalice koje efikasno izoluju spoljnu buku.

VOA
 
Odgovor na temu

kv66

Član broj: 38196
Poruke: 589
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.popdepression.com


+2 Profil

icon Re: [Medicina]: Nagluvost - Gubitak sluha - oštećenje sluha - buka - problem sa sluhom - Dijagnoze .30.03.2006. u 16:31 - pre 220 meseci
Citat:
Zvuk najpre prolazi kroz spoljašnje, zatim kroz srednje i na kraju ulazi u unutrašnje uvo.

samo da dodam da se zvuk prenosi i kroz kosti glave,svako ko je bio na ADG ispitivanju seca se onih neprijatnih srafova iza uha...
Citat:
Za gubitak sluha odgovorne su i određene hemijske materije, pojedini lekovi, kao što su antidepresivi i diuretici.

da,i neki antibitici:ako se ne varam gentamicin(garamicin)je jedan od njih
Calexico
 
Odgovor na temu

superbaka

Član broj: 5290
Poruke: 2924



+1298 Profil

icon Re: [Medicina]: Nagluvost - Gubitak sluha - oštećenje sluha - buka - problem sa sluhom - Dijagnoze .30.03.2006. u 18:51 - pre 220 meseci
uopste, svi antibiotici iz te grupe ostecuju kohlearni nerv (odgovoran za sluh) i bubrege - streptomicin, neomicin itd...
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: [Medicina]: Nagluvost - Gubitak sluha - oštećenje sluha - buka - problem sa sluhom - Dijagnoze ...

[ Pregleda: 8950 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.