Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad

[es] :: Vodič za posao :: Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad

[ Pregleda: 12739 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

EE 1991
Milicevic Nikola
Novi Sad

Član broj: 332670
Poruke: 1
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad28.02.2016. u 22:54 - pre 98 meseci
Pozdrav ljudi,
Zavrsio sam VTS pre 2 godine, smer elektroenergetika. Nakon toga upisao i zavrsio specijalizaciju (isti smer). Posao u struci ne mogu da nadjem, zato sada razmisljam o FTN-u. Razlika je 22 ispita, kontam da bih to dao za 2-3 godine, ali me je strah da ni tada ne bih mogao naci posao u struci. Jel moze neki savet???
 
Odgovor na temu

član

Član broj: 287386
Poruke: 883



+800 Profil

icon Re: Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad29.02.2016. u 06:22 - pre 98 meseci
savet: promeni struku! :)
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad29.02.2016. u 07:49 - pre 98 meseci
Meni nije jasno o cemu se radi, mi smo u firmi tokom prethodne 2 godine nekoliko puta trazili od biroa da nam posalju diplomiranog inzenjera elektroenergetike i uvek je odgovor bio da nemaju nijednog. Doduse, oni na birou znaju da mi radimo na podrucju zapadne Srbije, od Lazarevca do Kraljeva, pa su nam mozda zbog toga proveravali samo te opstine. Da li si ti sve vreme bio uredno na evidenciji? Da li si spreman na promenu mesta boravka ukoliko kod nas jos postoji potreba?
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad29.02.2016. u 12:15 - pre 98 meseci
Nego, da se vratimo na samo pitanje - osnovna vrednost diplome inzenjera energetike je u tome ako on ima ili moze da obezbedi u dogledno vreme licence inzenjerske komore (350 i 450). Ta licenca se nametnula kao uslov za prakticno sve radove iz oblasti energetike koji se danas izvode, bez toga ne pustaju ni da zamenis sijalicu. Bez licence, inzenjer ne moze potpisivati projekte niti vrsiti nadzor, sto se svodi na to da moze raditi iste poslove koje moze i elektrotehnicar - izvoditi radove na terenu, pisati ponude za tendere, raditi u komercijali i nabavci i slicno, a tu ti je velika konkurencija a mala plata. Koliko sad vidim, ta tvoja VTS se ne priznaje za licence, sto je razlog zasto nisi interesantan poslodavcima. Sa FTN je ako sam dobro video ovde sasvim drugacija situacija. Mozes da proveris i Cacak, Kragujevac i Nis, mozda tamo treba manje ispita da polazes.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

član

Član broj: 287386
Poruke: 883



+800 Profil

icon Re: Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad29.02.2016. u 13:15 - pre 98 meseci
Citat:
pctel: Koliko sad vidim, ta tvoja VTS se ne priznaje za licence, sto je razlog zasto nisi interesantan poslodavcima. Sa FTN je ako sam dobro video ovde sasvim drugacija situacija. Mozes da proveris i Cacak, Kragujevac i Nis, mozda tamo treba manje ispita da polazes.

nisam bas ubedjen da je takav deficit energeticara kao sto kazes, a i da jeste pretpostavljam da je deficit energeticara sa visegodisnjim iskustvom i licencama koje pominjes. ne verujem da se poslodavci bas otimaju oko onih zelenih, tek izaslih sa faxa!
pre nego sto se postavljac teme upusti u tu suludu proceduru polaganja razlike ispita izmedju vise skole i fakulteta, nije lose ni napomenuti mu (ako sa tim nije vec upoznat) da je licencu moguce steci nakon 3 godine radnog iskustva u struci, a do tog iskustva mislim da je u Srbiji teze doci nego do bilo kakve diplome!

da sam na njegovom mestu ipak bih razmislio o savetu koji sam mu u prethodnom postu napisao!
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Moderator
Član broj: 13030
Poruke: 10893



+1349 Profil

icon Re: Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad29.02.2016. u 15:33 - pre 98 meseci
Ono oko cega se svi iz te branse slazu - nezaposlenih diplomiranih inzenjera energetike sa licencom nikada nije bilo na trzistu rada. Za ovo sto kazes ja gledam sa "suprotne strane ograde". Firma koja se bavi radovima iz oblasti energetike prakticno mora da ima d.inz. energetike sa licencom. Dakle, ima nekoliko izbora i pri resavanju tog problema ide sledecom logikom:
1) da nadje slobodnog inzenjera sa licencom, sto obicno ne moze.
2) da preotme od druge firme, sto obicno kosta mnogo i smanjuje konkurentnost na tenderima
3) da preotme nekog ko je vec odradio vecinu staza za licencu pa da saceka da prodje jos koliko treba vremena
4) da uzme nekog koje tek zavrsio, pa dok on stekne uslov za licencu taman ce i da se prilagodi potrebama posla i stekne znanja potrebna za samostalno projektovanje, a u medjuvremenu firma nastupa u grupi ponudjaca (kod takvih grupa, potrebno je da samo jedna od ucestica ima inzenjera sa licencom)

Koliko ce procenat firmi da postupi na koji od ova 4 nacina ja stvarno ne znam. Koliko ima firmi iz te oblasti sa neresenim tim pitanjem, to isto ne znam. Kazem da u zapadnoj Srbiji nekoliko puta biro nije imao da ponudi nijednog kandidata, pa taman ni onog ko je juce zavrsio, mozda slucajno, mozda su kandidati koncentrisani po drugim delovima drzave (Beograd, NS), a mozda ih jednostavno nema, ja to ne mogu znati. Ono sto znam, to je da bih ja kada bi birao fakultet sada, izabrao jedan od ovih sa spiska inzenjerske komore i prilicno sam siguran da bih imao posao odmah kad zavrsim. Ono sto jeste problem u konkretnom slucaju - covek je vec proveo tolike godine studirajuci i sada ako treba da provede jos par godina, onda hoce da to bude "sigurica". Izbor jeste opredeljujuci i ja uopste nisam iskljuciv oko stava tipa "zavrsi FTN i da te bog vidi", ali definitivno mislim da se mozemo sloziti da je to jedan od 5 najpametnijih koraka koji u ovom trenutku moze da preduzme. Verujem da ima predznanje i da ce ispite koliko god da ih je sa lakocom ispolagati, prosao je kroz to jednom, nauciti ono sto je zaboravljeno neuporedivo je lakse nego uciti od nule nesto o cemu nemas pojma. Sa identicnom kolicinom truda i vremena sumnjam da moze nauciti nesto novo i postati uspesan u tome. Moj razvojni put je isao od IT prema energetici, verujem da u ovom trenutku u poredjenju sa EE 1991 znam mnogo manje od njega iz oblasti energetike, a mnogo vise iz oblasti IT i situacija je takva da ja u trenutnim uslovima ni u ludilu ne bih pravio zaokret od energetike ka IT.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Nastavak studija na FTN-u, posle zavrsene VTS Novi Sad

[ Pregleda: 12739 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.