Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dva pitanja u vezu histerezisa

[es] :: Elektrotehnika :: Dva pitanja u vezu histerezisa

[ Pregleda: 621 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dukowski

Član broj: 291236
Poruke: 16
62.68.123.*



Profil

icon Dva pitanja u vezu histerezisa05.10.2015. u 20:59 - pre 104 meseci
1. Ukoliko je u magnetnom materijalu ostalo nesto sopstvenog fluksa koji potice od djelimicno orijentisanih magetnih domena (prethodno stanje, materijal nije razmagnetisan) i ako se takvom materijalu dovede vanjsko promjenljivo - sinusoidalno magnetno polje koje je malog intenziteta (naizmjenicna struja male amplitude), koja nije dovoljno velika da materijal udje u zasicenje, sta ce se dogoditi?

Neka je intenzitet te zaostale indukcije B=1T. Da li ce biti opisana histeresisna petlja sa pocetnom tackom (B=1, H=0), kod koje vrijednost indukcije B nikad ne postaje negativna, vec se npr. mijenja od 0.7 do 1.3, pri cemu je B=1.3T kod +Hmax, a B=0.7T kod -Hmax, tj uvijek ce rezultantni fluks biti orijentisan u jednom smijeru?

2. Ukoliko u trenutku kada je B=0, a H=-Hc prekinemo struju i prekinemo magnetizaciju materijala, vrijednost B se vraca na neki mali remanentni magnetizam, posto vise nema spoljnog polja koje je u trenutku H=-Hc drzalo ravnotezu sa tim remanentnim fluksom kako bi rezultatno B bilo jednako nuli. Dakle, jos uvijek postoji neki remanentni magnetizam i materijal nije potpuno demagnetisan. Za koju vrijednost H bi ovaj remanentni magnetizam po iskljucenju spoljnog polja bio zaista jednak nuli? Sta bi se desilo ako bismo struju prekinuli u kratkom periodu nakon sto H predje u treci kvadrant?
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektrotehnika :: Dva pitanja u vezu histerezisa

[ Pregleda: 621 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.