Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Promena Paradigme - Obrazovanje

[es] :: Vodič za učenje :: Obrazovne institucije :: Promena Paradigme - Obrazovanje

Strane: 1 2

[ Pregleda: 13518 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Autobus

Član broj: 278453
Poruke: 9
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+1 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje20.02.2011. u 11:40 - pre 159 meseci
Ovo je uvrnuto... U ovakvom skolskom sistemu kakav imamo - nije izvodljivo.
Sa druge strane drugaciji skolski sistem nije izvodljiv.

Ja se bavim tim poslom ( proizvodnjom ljudskih resursa - skolovanjem kadrova ).
Kada nebi postojali standardi postignuca na trzistu se nebi znalo ko je za sta kvalifikovan. Poslodavci nebi mogli da zaposljavaju nekoga za koga mi u proizvodnji nismo utvrdili da ume da obavlja poso. Lepa je ova ideja... Ja bih ovo uveo u Srbiji odma. Da nam deca uce da misle umesto sto uce podatke. Ali u tom slucaju poslodavci bi morali da se prilagode novonastaloj situaciji. Inace ovakav sistem nastave bi kostao boga oca, a doneo bi nam ko zna sta, ili nista. Ne mozete da pustite proizvod bez deklaracije na trziste ( bez diplome na kojoj pise odredjena kvalifikacija ). Uostalom deca u skoli gde radim su veoma zainteresovana za to sta ce im pisati na deklaraciji odnosno diplomi.

Ma sta ja ovde lupetam... Jednostavna resenja su najbolja.
Prve 2 godine ga ucimo da cita i pise, da ima radne navike, da prelazi ulicu, da vozi biciklo, da pliva, da obrise dupe i slicno... Znaci paket osnovnih zivotnih vestina.
Posle toga ga 3 godine ucimo da misli. ( Razvijamo inteligenciju ), moze tu i neki strani jezik, informatika neka i slicno...
Posle toga ih ucimo da rade poslove. Napravimo jedno 500-600 kurseva, pa nek bira sta je kome volja... Svaki taj kurs ima da traje 3-6 meseci i da je moguce pohadjati 3-4 kursa u isto vreme. Tako ce do osamneste covek imati oko 20-tak poslova koje je naucio da radi. E da... ostaviti gimnazije i fakultete kolko da bude i neko pametan u drzavi i to bi bilo to.



 
Odgovor na temu

dany12
/home

Član broj: 247039
Poruke: 464
*.mediaworksit.net.



+25 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje20.02.2011. u 16:02 - pre 159 meseci
He he,ovo za gimnaziju ti je dobra provala-pametan u drzavi ko je zavrsio gimnaziju. Ja sam zavrsio gimnaziju i da ponovo treba da upisem srednju skolu nikad je ne bih upisao.Jedino korisno sta od gim. mozes da dobijes je da uzimas pare po kvizovima :).
Grejna površina:Kuća na sprat 100 m2,podno grejanje,zid i plafon 10cm
stiropor,pod 5cm
stirodur + prizemna kuca 40 m2,radijatori,zid 5cm stiropor,plafon 10cm staklena
vuna + kombinovani bojler 120 litara.I na jednom i drugom objektu
petokomorna pvc stolarija sa duplim staklom punjena argonom.
Kotao: Termomont toby20
 
Odgovor na temu

maliradoznalac
radoznalac, okolina

Član broj: 215676
Poruke: 278
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+10 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje20.02.2011. u 19:58 - pre 159 meseci
@Autobus

nemam obicaj da ovako odgovaram ali sad me nesto "tera"

slozicu se s tobom da si se nalupetao. Ovakav stav se moze ocekivati samo od nekog ko nije u obrazovnom sistemu. Ajde da probam da ti obrazlozim.
Prvo sto ti moram reci da cilj obrazovanja nije diploma, bar mi koji radimo u obrazovanju ne mozemo tako da posmatramo. Naravno da ce ucenici uvek gledati da sa sto manje truda dodju do diplome, pa zato imas i onu krajnost kada se diploma kupuje. Da li bi ti kao poslodavac verovao u tom slucaju onome sto pise na diplomi ili bi proverio koje su kompetencije osobe koju planiras da zaposlis??? Svaki poslodavac koji je ulozio SVOJE pare je "prilagodjen" bilo kom sistemu obrazovanja.

Koja je razlika izmedju sistema koji se trenutno primenjuje i ovoga sto ti predlazes. Danas imamo svrsene ucenike koji imaju ogromno cinjenicno znanje (ovo je pod velikim znakom pitanja) koje ne umeju da primene. Sistemom koji ti predlazes bi imali gomilu priucenih "majstora" za sve i svasta ciji domet ne bi bio dalji od promene sijalica i osiguraca. Verovatno takvi priuceni majstori ne bi umeli da izadju na kraj sa npr levim navojem jer boze moj, na kursu u tri meseca nisu imali prilike da se sretnu sa tim.

Sto se tice pametnih u drzavi... znaci ko nije isao u gimnaziju taj je po tebi glup, ili izvini da ne bude da izvrcem tvoje reci, taj nije pametan. Necu dalje komentarisati posto sam lepo vaspitan.

Nije ni cudo sto nam je stanje u drzavi ovakvo kakvo jeste kad iz samog sistema stize razmisljanje o tome koliko bi obrazovanje kostalo. U svim normalnim drzavama obrazovanje predstavlja investiciju a ne trosak. A sta nam sistem obrazovanja moze doneti, dal' sve ili nista zavisi od puno faktora a jedna od bitnih karika u tom lanncu je i to ko radi u tom sistemu. Iskreno se nadam da je osoba sa razmisljanjem kao tvoje u nasem obrazovanju malo i da cemo uspeti da smognemo snage da se odupremo retrogradnim "nazovi reformama". Zao mi je sto je ukinuto, odnosno nije nikad ni zazivelo produzavanje licence jer bi time "uklonili" sve koji sebe smatraju dovoljno pametnim posto imaju diplomu nekog fakulteta i misle da ne treba nista da urade na sebi i svom licnom usavrsavanju, kada bi uklonili sve za koje je poznavanje stranih jezika = inteligencija a brisanje zadnjice = osnovna zivotna vestina. Verovatno si mislio da prvih 7 godina deca ne bi trebala da vrse veliku nuzdu posto to spada u osnovne zivotne vestine koje se izucavaju od 7 do 9 godine. Jako me zanima kako bi vrsio proveru ucenickog postignuca iz oblasti brisanja zadnjice?
 
Odgovor na temu

bjdarko

Član broj: 275074
Poruke: 40
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.solarnipaneli.org


+7 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje25.02.2011. u 11:15 - pre 159 meseci
Hvala ljudi na filmovima! Ulepšali ste mi dan!

Pozz!
 
Odgovor na temu

BBS
Be Back Soon
ŠUMADIJA DO TOKIJA

Član broj: 40443
Poruke: 1720
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 250629747


+75 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje12.03.2011. u 15:11 - pre 158 meseci
Veoma zanimljivo razmišljanje i laicima veoma blisko ali ako s emalo pažljivije sluča ovde se može uočiti gomila paušalnih tvrdnji, koje lepo zvuče ali jednostavno nisu tačne ili su što je još gore polu tačne. Jedna od njih je recimo učenje u grupi. Cela grana psihologije posvećena je učenju i iznošenje ovakvog tvrđenja lepo deluje ali je netačno
 
Odgovor na temu

bjdarko

Član broj: 275074
Poruke: 40
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.solarnipaneli.org


+7 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje12.03.2011. u 16:30 - pre 158 meseci
Da, još ako tome dodamo i tehnike mapiranja uma i karti pamćenja bilo bi jako lepo učiti!
 
Odgovor na temu

fresh.bm

Član broj: 162156
Poruke: 182
147.91.197.*



+1 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje14.03.2011. u 13:27 - pre 158 meseci
Toni Buzan?!
 
Odgovor na temu

bjdarko

Član broj: 275074
Poruke: 40
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.solarnipaneli.org


+7 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje14.03.2011. u 13:34 - pre 158 meseci
Da, da! Odlične knjige! Ima i kurseva u Beogradu, za ostale gradove nisam siguran!
 
Odgovor na temu

Lazy_boy
BG

Član broj: 118719
Poruke: 82
*.adsl-a-11.sezampro.rs.

Sajt: www.ski-instruktori.rs


+5 Profil

icon Re: Promena Paradigme - Obrazovanje09.05.2011. u 12:30 - pre 156 meseci
Iz mog sopstvenog iskustva mogu reci da nije samo problem sta se uci u skolama ili na koji nacin se odredjeno gradivo uci (nije da nema mana u sadasnjem nacinu ucenju necega) vec da je moj glavni problem bio ZBOG CEGA ja moram da ucim neku odredjenu stvar. Prosto recenu informacije koje su mi gurali u mozak za mene su bile prosto beskorisne jer nisam znao da ih tog momenta primenim, a niko mi nije drzao govore "E slusaj ove informacije ce ti trebati kada budes odrastao da bi mogao da radis to i to ili jednostavno ove informacije su ti korisne da bi znao sta se desava oko tebe itd.".

Mogu slobodno reci da sam zbog gore spomenutog problema apstraktnosti znanja veci deo svog osnovnog i srednjoskolskog obrazovanja prosto prespavao. I da sam se tek na fakultetu naucio mnoge stvari koje su se ucile ranije i to samo zato sto sam znao zbog cega su mi ta znanja bila potrebna i gde tacno mogu primeniti. Pa sam danas u situaciji da imam problema sa tablicom mnozenja i da koristim kalkulator za jednostavna mnozenja a da procentualni, kamati racun kao i logaritmovanje znam odlicno i da vec imam prilicno precizne brojke u glavi bez upotrebe papira ili nekih drugih sredstava....
www.ski-instruktori.rs

Been here done that, that's it
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za učenje :: Obrazovne institucije :: Promena Paradigme - Obrazovanje

Strane: 1 2

[ Pregleda: 13518 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.