Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Trimovanje strana

[es] :: Izdavaštvo :: Trimovanje strana

[ Pregleda: 2012 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bokey

Član broj: 132251
Poruke: 10
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Trimovanje strana08.09.2010. u 09:17 - pre 165 meseci
Ćao ljudi,

proveo sam par nedelja viseći po štamparijama jer planiram da napravim jednu knjigu sa fotografijama pa mi treba pare detalja koje nikako nisam mogao da dobijem niti odgonetnem lutajući po netu, što se tiče baratanja softverom indizajn, ill, ps itd se snalazim jako dobro ali sam po pitanju stampanja u stamparijama totalni duduk, pa me interesuje sledece:

(Knjiga je 4/4 ful kolor sa fotkama preko čitave strane - bez margina, i to mi je od izrazite važnosti, radi se u samo u par primeraka, dakle digitalna štampa, oko 100stranica)

Počeo sam da radim pripremu na A4 strani, pošto planiram onaj perfect bind pripremio sam i a3 tabake koji bi išli na štampu na nekoj digitalnoj mašini pa bih posle to lepo bigovao i povezao u kućnoj radinosti :)

1) Da li sam ograničen da mi format papira bude A4 (a3 tabak) ili mogu da koristim neki nekonvencionalan (konkretno mi treba kvadratni oblik strane)?
2) Kao što sam napomenuo treba mi štampa bez margina, pa me interesuje da li je moguće trimovanje (isecanje predviđenog bleeda) na tako malom tiražu, jer nemam pojma kako se to radi, pa bih uzeo a3 tabak, ostavio 5mm bleeda - koliko te digitalne mašine imaju i rešio bih problem. I naravno koliko košta to isecanje i bigovanje, ako je moguće?

p.s. Odgovore na ova pitanja nisam mogao da dobijem u štampariji jer su mi svi rekli ‚‚donesi pripremu pa ćemo videti‚‚ a ja ne bih da se mlatim sa pripremom pola godine i na kraju shvatio da to ne može onako kako ja želim.

Hvala vam unapred na odgovoru :)
(a da, čini mi se da zvučim užasno konfuzno - tako mi i u glavi, ako me neko ne razume, nek slobodno pita)


 
Odgovor na temu

skemamen
skeMaMen
graphic & prepress dsgn
Beograd, Zemun

Član broj: 182886
Poruke: 606
*.cma.rs.



+28 Profil

icon Re: Trimovanje strana08.09.2010. u 11:11 - pre 165 meseci
Postoji i prosireni A3 format, upravo zbog ovakvih stvari jer je A4 format izuzetno dosadan i odavno prevazidjen. Dakle, slobodno mozes raditi kockicu format i to je mnogo bolja opcija od ove prethodne. Moras sa stamparijom videti koje formate imaju i na osnovu toga napraviti svoj format.
Izlazak iz margine ili neizlazak iz margine (blled) je tvoja opciona stvar, da li ces tako raditi ili ne stampariji je svejedno jer u svakom slucaju isecaju papir nakon stampe. Svaka dorada se placa naknadno (mada zavisi od stamparije do stamparije), a tu spada i bigovanje...

Nadam se da sam dobro razumeo tvoja pitanja...?!
>>> Designed to be signed...!
 
Odgovor na temu

[es] :: Izdavaštvo :: Trimovanje strana

[ Pregleda: 2012 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.