Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Oprema za televiziju-šta sve treba i kako?

[es] :: Digitalna Televizija :: Oprema za televiziju-šta sve treba i kako?
(TOP topic)
Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 28426 | Odgovora: 43 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Fac Ut Vivas
Ljuban Velagić
Beograd

Član broj: 75956
Poruke: 953
195.178.51.*



+11 Profil

icon Re: Oprema za televiziju-šta sve treba i kako?04.02.2009. u 16:36 - pre 185 meseci
@stereo2.0

Stavlja se u poseban komp. Trebalo bi, da sliku iz kartice (fill i key) dovedeš na neki keyer (npr. video mikser) i da na njemu spojiš tu grafiku sa slikom iz playout-a. Pretpostavljam da može i da se na ulaz kartice dovede slika sa playout-a i da se key radi u samom kompu. Tako ćeš na izlazu kartice imati sliku sa grafikom.


@Miladinovic

Iskreno nemam mnogo iskustva sa media encoderima tako da ne znam kako utiče smanjenje rezolucije na povećanje kvaliteta slike. Ako imaš mali bit rate onda ti je slika loša. Ako onda opet smanjiš rezoluciju da bi bit rate bio odgovarajući, onda ćeš ipak izgubiti na kvalitetu zbog samog smanjenja rezolucije??? Ili nećeš jer slika ostaje iste veličine zbog aspekta piksela.... Ne znam.
A signal se mora ponovo enkodovati jer jednostavno ne može drugačije. Jedino da SBB stream koji dobije od nas na 5 Mbps šalje direktno na satelit što naravno nikada neće uratiti.

Ovo za Happy Cable nisam znao, moraću da proverim. Mada generalno nema veze jer se "menadžment" konačno odlučio da radi distribuciju preko Telekoma.
Razlika je nebo i zemlja. Telekom enkoduje signal na 6 Mbps i takav se direktno šalje na predajnik. Ako neko ima antenu i hvata Košavu sa Avale i sa Geneksa može primetiti kolika je razlika u pitanju.
 
Odgovor na temu

Gost




Profil

icon Re: Oprema za televiziju-šta sve treba i kako?17.03.2009. u 11:33 - pre 183 meseci
Evo, javljam dosta kasno ali za potpise smo poceli koristiti SCALA program. U programu postavimo transparentnu pozadinu, doda se tekst, Edirol ima key efekat i to je to!

Nego, sada drugu stvar da pitam. Mali uvod: Od pre koji dan smo poceli emitovanje na DIGI preko iznajmljene opreme od telekoma, putem parica. Sve radi bez problema samo je slika malo drugacija, tamnija od one koju emitujemo preko lokalne kablovske mreze. Iz rezije paralelno saljemo signal.
I, kao sto to uvek biva, nikada zadovoljni pa me sada pitaju sta treba od opreme u studiju da bi preko telekomove skalamerije slali digitalni signal a ne analogni kao sto sada radimo? Navodno ce tada slika na DIGI-ju biti bolja? Nije mi jasno, kako je analnogni signal dobar za kablovsku a nije za DIGI? Sumnjam da telekomov koder i dekoder mozda pravi to zatamnjenje slike, al mozda nisam u pravu, ok.

Trenutna konekcija u reziji video signala je full BNC, od racunara do izlaza iz logo insertera. Audio ima poseban mikser. Da bi slasli digitalni signal u telekomov koder da li je dovoljan neki konverter izmedju njega i miksera? Ili treba svu tehniku da menjamo pocevsi od racunara, tj, dodavanja posbnih video kartica koje imaju digitalni izlaz?
 
Odgovor na temu

stereo2.0

Član broj: 57873
Poruke: 78
79.101.28.*



Profil

icon Re: Oprema za televiziju-šta sve treba i kako?17.03.2009. u 12:44 - pre 183 meseci
Ja se izvinjavam, posto od gore "gost" je moj. Nisam bio logovan :)
 
Odgovor na temu

Fac Ut Vivas
Ljuban Velagić
Beograd

Član broj: 75956
Poruke: 953
*.dynamic.sbb.rs.



+11 Profil

icon Re: Oprema za televiziju-šta sve treba i kako?22.03.2009. u 07:13 - pre 183 meseci
Telekom je televizijama koje nemaju SDI signal davao ProBell-ov konverter+embeder za potrebe IPTV-a jer enkoderi za IPTV nemaju kompozitni ulaz. Ako vam je Telekom dao noviji Scopus (crne boje) onda bi taj enkoder trebao da ima SDI ulaz i mogli bi ste da tražite od Telekoma da vam da taj ProBell ili ako hoćete da kupite sami imate npr. ovako nešto (http://www.ensembledesigns.com/products/brighteye/be25) za nekih 1200 €.

Druga stvar je da po meni ne bi trebalo da bude neke velike razlike. Možda bi slika bila malo kvalitetnija ili lošija ali nivo se ne bi promenio.
Napiši tačno kako ti signal iz video miksera ide do enkodera. Da li imaš neku distribuciju između? Da li imate neki merni instrument vektroskop/osciloskop ili kako ga već zovete da proveriš nivo signala na izlazu iz miksera. Možeš da probaš i da zameniš kablove, ono što šalješ kablovskoj pošalješ u enkoder i obrnuto pa vidiš da li ima razlike.

To što je na kablovskoj slika svetlija ne mora da znači da je problem do Telekoma. Moguće je da je taj kablovski operater podigao kod sebe nivo signala. Napiši ukratko kao neku šemu da vidim kako distribuiraš signal pa ćemo videti gde može da bude problem.
 
Odgovor na temu

[es] :: Digitalna Televizija :: Oprema za televiziju-šta sve treba i kako?
(TOP topic)
Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 28426 | Odgovora: 43 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.