Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

WiMAX u Hrvatskoj

[es] :: Wireless :: WiMax :: WiMAX u Hrvatskoj

[ Pregleda: 6356 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

radovic

Član broj: 313
Poruke: 533
*.COOL.ADSL.VLine.verat.net.



+3 Profil

icon WiMAX u Hrvatskoj05.11.2005. u 02:00 - pre 224 meseci
Izvor: http://www.vjesnik.hr/html/2005/11/05/Clanak.asp?r=gos&c=2


Subota, 5. studenog 2005.

Jeftinije telefoniranje u bežičnoj telefoniji
Na natječaj za deset koncesija pristigle ukupno 22 ponude
Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije pristigle su 22 ponude za dodjelu deset koncesija širokopojasnog bežičnog pristupa putem nepokretne telekomunikacijske mreže (tzv. WiMAX frekvencijskog područja) u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Riječ je o koncesijama kojima se putem digitalne tehnologije, odnosno nepokretnog bežičnog pristupa, omogućava davanje javne govorne usluge i prijenosa podataka, pri čemu nije potrebno pristupati izdvojenoj lokalnoj petlji (parici) T-HT-a.
Iako je za područje Grada Zagreba natječajem bilo oglašeno najmanje koncesija (dvije), za njih je stiglo najviše ponuda (osam), dok je za po četiri koncesije u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji stiglo po sedam ponuda.
Ponude za sve koncesije u Gradu Zagrebu te u obje županije dostavile su najznačajnije hrvatske telekomunikacijske tvrtke: Odašiljači i veze, Globalnet Grupa, Optima Telekom, VIPnet, T-HT, Portus i austrijski WiMAX telekom, dok je za Grad Zagreb ponudu dala i tvrtka Gradska mreža.
U T-HT-u kažu da je za pripremno razdoblje, kako bi se osigurale usluge telefoniranja, potrebno oko šest mjeseci, a za to bi se vrijeme područja pokrila koncesijskim antenama. Korisnicima će, kažu u T-HT-u, biti ponuđeni paketi usluga širokopojasnog pristupa Internetu, prijenosa podataka i telefonije, koju T-Com nudi već sada.
U VIPnetu kažu da su otkupili natječajnu dokumentaciju za frekvencijski spektar na 3,5 GHz te pripremaju ponudu usluge koju namjeravaju ponuditi na području Grada Zagreba, dviju županija, s mogućnošću natjecanja i u nekim drugim županijama. VIPnet bi prve usluge, a koje bi znatno liberalizirale domaće tržište fiksne telefonije, ponudio 2006. godine.
U Portusu (H1) napominju da su se odlučili prijaviti na natječaj za WiMAX koncesije, kako bi dobili alternativni put do korisnika fiksne telefonije, mimo infrastrukture T-Coma. Osim T-Coma nitko, pa tako ni H1, nema vlastitu pristupnu telekomunikacijsku mrežu.
U Portusu napominju da su novi operateri, poučeni dosadašnjom praksom snažnog usporavanja liberalizacije telekomunikacijskog tržišta od T-Coma, uvjereni da pristup lokalnoj petlji T-coma u stvarnoj primjeni neće biti prije sredine 2006.
»Zato je važno osigurati još jedan alternativni put od korisnika. Osim toga, WiMAX nam omogućava da dođemo do korisnika do kojih nećemo biti u mogućnosti doći lokalnom petljom«, napominju u H1.
WiMAX telekom spreman je, ako dobije koncesiju, ponuditi pristup svojoj mreži putem veleprodaje i drugim operaterima. To znači da ako oni dobiju koncesiju, svi je dobivaju. Sve pristigle ponude valjane su te će odluku o davanju ili nedavanju koncesija Vijeće Agencije donijeti do 25. studenoga ove godine.
 
Odgovor na temu

[es] :: Wireless :: WiMax :: WiMAX u Hrvatskoj

[ Pregleda: 6356 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.