E pa ne desava se svaki put tako (znam iz svojih iskustava i iskustava drugih koji koriste Suspend to RAM), ali se meni jednom desilo a tad mi je racunar bio nesto pobenaveo zbog drugih stvari ne vezanih za Suspend to RAM. Ta opcija je sve jedno odlicna.
Vranac odlucio sam da ne pricam o laptopovima jer su oni prica za sebe. Ti brate spominji jer imas laptop a ja nemam laptop niti sam ikad imao. To je tvoje pravo da spominjes lapove kao sto je moje da ih ne spominjem. Znam nesto o njima ali to se svodi na teoriju kad nikad nisam imao lap (sevisirao ih jesam al ih posedovao nisam pa nisam bas upoznat sa finesama vezanim za njih). Lepo je da ti pises o svojim iskustvima a porediti prenosive sisteme i desktop racunare je besmisleno.
Razlika izmedju laptop racunara i desktop racunara je mnogo. Npr. laptopovi su manje prosirivi od desktopova jer su pravljeni da budu prenosivi (sva kola su integrisana vec u maticnu ili jednu karticu koja se zove daugherboard ili ti ploca cerka koja se kaci na specijalni slot na ploci). Maticne ploce su pri tom jako male u odnosu na danasnje full ATX ploce. Bukvalno jedini dodatci su SoDIMM, MicroDIMM moduli i PCMCIA kartice (3 vrste po debljini kartice) i periferni uredjaji koji se mogu dodavati na postojece I/O interfejse kojih je na samom prosecnom laptopu vrlo malo. Port replicatori i docking station-i i naprednije PCMCIA kartice (hardovi, IEEE1394 kartice, SCSI adapteri...) su druga i skuplja prica i nisu deo standardne pratece opreme za lapove koliko je meni poznato. Desktopovi su sto se tice mogucnosti prosirenja mnogo fleksibilniji i jeftiniji. Skoro je nemoguce menjati maticnu ili procesor na lapu.
Lapovi koriste baterije (NiCad, LiIon, NiMH...) jer su prenosivi i to je isto bitna razlika. Ti si pomenuo da se baterije trose vise kad je komp u jednom modu nego u drugom i to je potpuno razumljivo. Vrlo je logicno da ces za laptop koristiti onu power saving opciju koja manje trosi bateriju i koja ti omogucuje da brzo nastavis sa onim sto si radio pre nego sto si nju izabrao. Toliko. Koliko ce baterija na laptopu da traje i da se trosi zavisi i od vrste baterije koju ti laptop koristi. Najgore je ako koristi NiCad (Nikl - Kadmium) bateije zbog toga sto mogu biti punjene samo odredjen broj puta pre nego sto pocnu da zezaju, a posle se mogu baciti ili nositi u servis na reciklazu (pune se pomocu specijalnih masina) ali je isplativije kupiti nove.
Lapovi su jos drugaciji jer imaju i DC adaptere koji se mogu koristiti pri putovanju autom ili avionom tako sto se racunar poveze sa upaljacem za cigare u autu ili avionu. Vrlo lepa stvarcica.
Lapovi su skupi jer su specificnog dizajna jer su njihove komponente su manje nego desktop komponente da bi ih nacinile prenosivima. Za lapove se ne mogu ili retko mogu naci univerzalno napravljene komponente a pojedini modeli imaju specijalno napravljene komponente samo za njih i ni za jedan drugi model pravljen cak i ako je od istog proizvodjaca. To ih takodje cini skupljim i prilikom servisiranja.
Razlika ima jos i necu sad da ih nabrajam. Eto toliko o laptopovima. Ne mogu se bas porediti sa desktopovima. Voleo bih da imam laptop ali ne po svaku cenu. To je jedan luksuz koji moze da popriceka.
Open-mindedness is considered a virtue, and true open-mindedness is, but don’t be so open minded that your brains fall out...
...It's not enough to simply not be so open minded that your brains fall out. It is equally important to have adequate bullshit deflectors in place so that the unscrupulous don't just fill your wide open mind with lies and nonsense.