Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Uređaji za ometanje mobilnih telefona - Ometač kao osveživač prostora

elitemadzone.org :: TechZone :: Uređaji za ometanje mobilnih telefona - Ometač kao osveživač prostora

[ Pregleda: 13360 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Uređaji za ometanje mobilnih telefona - Ometač kao osveživač prostora19.04.2005. u 20:07 - pre 231 meseci
ZABRANJENE ZONE ZA MOBILNE TELEFONE

Vlasnici mobilnih telefona neće više moći da razgovaraju usred predstave u beogradskom Narodnom pozorištu, a studenti nekih fakulteta moraće da smisle nove načine za varanje na ispitima. Razlog za to su ometači rada mobilnih telefona, uređaji najsavremenije tehnologije koji se koriste se za sprečavanje upotrebe ovih aparata u određenom prostoru.

– Ne biste verovali kako je neprijatno i koliko remeti koncentraciju glumaca na sceni bilo kakav zvuk, a kamoli zvonjava mobilnog telefona iz publike – Srđan Popović, glavni producent i bivši operativni direktor Narodnog pozorišta u Beogradu. On objašnjava da je nacionalni teatar prvi uveo ovakve uređaje, kako bi obezbedili normalan tok predstava:

„Problem je u tome što postoji prava i ona druga pozorišna publika, koja dolazi po nekoj obavezi ili službenoj dužnosti u pozorište”, ukazuje Popović i nastavlja: „Kako su mobilni telefoni ušli u širu upotrebu, prvo smo snimili džingl i puštali ga pre svake predstave, ali to nije dalo značajnije efekte. Zato smo bili primorani da uvedemo ovaj sistem koji smo montirali u sali Velike scene i na sceni Raša Plaović”.

Pozorišta su prva počela da koriste ovaj uređaj, a za njima su krenule i škole, fakulteti i razne druge institucije na kojima nije poželjna zvonjava telefona. Tako ovaj uređaj koriste Ekonomski fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Farmaceutski fakultet, kao i svi privatni fakulteti, a mogu se naći i u bolnicama, na šahovskim takmičenjima, u bibliotekama, konferencijskim salama...

– Na ideju smo došli kada smo pročitali u novinama da telefoni zvone na pozorišnim predstavama – Dragan Njamcul iz firme „Mand trejd” koja se bavi prodajom i servisiranjem ovih uređaja od maja 2003. godine.

Prostor delovanja određuje se probama i merenjima na licu mesta. Njamcul objašnjava da se zapravo meri jačina signala i određuje koliko aparata je potrebno:

– Jako je bitno precizno uraditi posao da se ne bi ometao telefonski saobraćaj u zgradi ili na ulici. Ova oblast kod nas nije regulisana zakonom, a bilo je diskusija na temu – da li je preče pravo nekog da sebi omogući rad (pozorišta) ili pravo publike da telefonira kad hoće. Preovladalo je ovo prvo. Zainteresovanost je manja nego što smo mi očekivali, a glavni razlog je što naše potencijalne mušterije kubure s novcem – to su institucije kulture, školstvo, crkve. Cena je od 300 do 500 evra, što uključuje i servisiranje..

Zbog instaliranja ovih uređaja u Narodnom pozorištu su imali posla i sa inspektorima bivšeg Ministarstva za telekomunikacije, koji su došli po prijavi „jednog visokog funkcionera”.

– Čovek je bio prisutan na jednom događaju u našoj kući i bio vidno uzrujan što nije mogao da telefonira usred predstave. Zato je podneo prijavu. Inspektori su bili veoma ljubazni, shvatili su o čemu se radi, ali su nas zamolili da na vidnom mestu, na ulazu u salu, istaknemo obaveštenje da se ometa signal GSM mreže, što smo i učinili.

Čitava priča je u svetu krenula još ranije: kineski muževi su suviše često išli u provod na Tajvan, pa su im žene poklanjale telefone kako bi ih kontrolisale. Da bi pobegli iz kandži supruga, muškarci su izmislili ove uređaje, koji se, između ostalog, koriste i za ometanje prisluškivanja.

Ometači su veoma jednostavni za rukovanje, uključuju se i isključuju pritiskom na dugme, pa korisnik može, u skladu sa svojim potrebama, da odredi kada će u prostoriji biti (ili ne) signala mobilne telefonije. Pri tome korisnici mobilnih telefona koji se nalaze van prostora pokrivenog ometačem neće imati nikakvih smetnji.

Uređaj pokriva mreže koje rade na frekvencijama od 900, 1800 i 1900 megaherca (u SCG su to mreže 061, 062, 063, 064, 065, 067 i 069). Funkcionišu na principu prekida veze između aparata i bazne stanice, a montaža je jednostavna: postavlja se na zid, na visini od oko 1,70 metara i priključuje se preko trafoa na izvor električne energije.

Ometač je dizajniran kao osveživač prostora, pa se i estetski uklapa u svaki ambijent, a služi i kao zaštita od smetnji koje prouzrokuju mobilni telefoni (kod osetljivih medicinskih aparata i u muzičkim studijima). Posebno se naglašava da nisu štetni po zdravlje.

– U Narodnom pozorištu imamo čak sedam sindikata. Tako su baš članovi jednog sindikata, vrlo interesantno, svi odjednom počeli da osećaju strašnu glavobolju, navodno od zračenja tih talasa. Mi smo tražili i dobili dokaz da je primena ometača apsolutno zdravstveno neškodljiva.

Marko Andrejić

 
Odgovor na temu

zoran
tv service
021

zoran
Član broj: 426
Poruke: 2706
*.46.eunet.yu.

Sajt: www.fanzo.org


+13 Profil

icon Re: Uređaji za ometanje mobilnih telefona - Ometač kao osveživač prostora21.04.2005. u 03:34 - pre 231 meseci
Evo i šeme..........
fanzo.org
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

ddanijel
Danijel D
It-Srb

Član broj: 2714
Poruke: 639



+10 Profil

icon Re: Uređaji za ometanje mobilnih telefona - Ometač kao osveživač prostora21.04.2005. u 22:38 - pre 231 meseci
Citat:

Ometač je dizajniran kao osveživač prostora, pa se i estetski uklapa u svaki ambijent, a služi i kao zaštita od smetnji koje prouzrokuju mobilni telefoni (kod osetljivih medicinskih aparata i u muzičkim studijima). Posebno se naglašava da nisu štetni po zdravlje.


Da nisu stetni ajde ok, ali da sluzi kao zastita od smetnji pa ovo je apsurdno !!
Svako ko iole zna na kom osnovu rade ometaci za gsm mrezu , zna da se radi o generatoru shuma da ga tako nazovem u spektru prijemnih frekvencija mobinog aparata pa samim tim OMETAC je zapravo izvor SMETNJI tako da je glupo da neko tvrdi ovo iznad citirano. On ne ometa na toplu vodu nego se radi o par watnom predajniku i SIROKOM SPEKTRU frekvencija tako da je to poprilican izvor smetnji u sirokom opegu !!!! ALi ok, na ambalazi mogu da napisu sta god hoce a i u servisnom uputstvu, jer kada kinezi mogu da napisu 2x1000w na pc zvucnicima sto ovi ne mogu i ovo gore .
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Uređaji za ometanje mobilnih telefona - Ometač kao osveživač prostora

[ Pregleda: 13360 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.