Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Baterija koja se puni za minut - Toshiba revolucija

elitemadzone.org :: TechZone :: Baterija koja se puni za minut - Toshiba revolucija

[ Pregleda: 4079 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
Poruke: 5814
*.dialup.neobee.net.



+105 Profil

icon Baterija koja se puni za minut - Toshiba revolucija11.04.2005. u 23:15 - pre 231 meseci
Puni se za minut
10.04.2005



Preokret u tehnološkom svetu je najnovije čudo tehnike iz japanskog giganta Tošibe. Litijum-jonska baterija, koja 80 odsto kapaciteta napuni za manje od 60 sekundi, fascinira svim svojim karakteristikama.
Do ovog trenutka “najbrža” je bila, takođe litijum-jonska, baterija za čije je punjenje do 80 odsto kapaciteta, u zavisnosti od jačine, potrebno između jednog i četiri sata.
Eksperti iz “Tošibe”, tvrde da će život nove baterije biti neuporedivo duži nego dosadašnjih: posle hiljadu punjenja, njene ćelije gube samo procenat svog kapaciteta.
Čudo od baterije, za kompletno punjenje potroši tek nekoliko minuta. U stanju je da funkcioniše i na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa, mada je u tim, ekstremnim slučajevima, njena snaga redukovana na 80 odsto.
Baterija radi stoprocentno na temperaturi od oko 25 stepeni. Ako se, na primer, koristi na vrućini od 45 stepeni, posle hiljadu punjenja, izgubi pet odsto kapaciteta.
Prednost “Tošibinog” pronalaska su, osim brzine punjenja, njene ekološke karakteristike. Prema tvrdnjama konstruktora, emituje daleko manje štetnog karbon-dioksida, nego njene dosadašnje litijum-jonske “koleginice”.
Tajna ove baterije je u korišćenju takozvanih nanočestica, veličine milijarditog dela metra, ili milionitog dela milimetra. Nanočestice brzo “usisavaju” i čuvaju znatne količine litijum jona, a da pri tome ne prouzrokuju ni najmanje očešćenje elektroda.
Tošibina čudesna baterija, kako je već zovu širom sveta, pojaviće se na tržištu, prema najavama iz japanskog giganta, iduće godine, najpre u automobilskoj industriji, a zatim u ostalim privrednim granama.

VELIČINA
PROTOTIP nove generacije baterija ima dimenzije 6,2 sa 3,5 centimetara, debljina joj je 3,8 milimetara, a kapacitet 600 miliamperčasova. Primena ovog minijaturnog izvora energije biće najšira moguća: od industrije do mobilnih telefona.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Baterija koja se puni za minut - Toshiba revolucija

[ Pregleda: 4079 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.