Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

FAQ & uvod - ASP.NET

[es] :: .NET :: ASP.NET :: FAQ & uvod - ASP.NET

[ Pregleda: 10094 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

MAD-MAX
Marko Mitic

Član broj: 351
Poruke: 1060
*.ptt.yu

Jabber: MAD-MAX@jabber.com
ICQ: 65811355


Profil

icon FAQ & uvod - ASP.NET18.06.2002. u 23:43 - pre 264 meseci
FAQ - ASP.NET


Kako se ASP.NET razlikuje od ASP 3.0.?

ASP.NET je totalno novi ASP. Napisan je ceo (od nule) u C#-u. ASP.NET vam omogucuje da koristite mnoge (podrzane) jezike kao sto su C#, Visual Basic ili cak COBOL da pisete Web Aplikacije. Aplikacija se kompajlira na serveru, a stranice su "posluzene" u HTML-u browser-u koji je zatrazio zahtev.


Sta mi treba da bih pokrenuo ASP.NET?

Da bi startovali ASP.NET morate imati .NET Framework SDK. Njega mozete instalirati na masinama sa Windows 2000/XP OS-om. IE 5.5 i Data Access Components 2.6 su neophodni.


Da li mi treba Visual Studio .NET da bih razvijao ASP.NET aplikacije?

Nije neophodno! Mozete samo instalirati SDK verziju ASP.NET-a sa Mcrosoft-ovog sajta "for free" a aplikacije mozete pisati gde hocete (Notepad, Word, vi :)).


Na kojim platformama mogu pokrenuti ASP.NET?

Trebace vam samo Windows (podrzani) i IIS4, 5 ili 6. Mozete koristiti VS6 da editujete ASP.NET aplikacije ili da koristite Notepad. Ili, mozete koristiti VS.NET (koji ima WYSIWYG dizajnere i Debagere (debuggers) za C++, C# i VB).

... nastavak sledi ...


[Ovu poruku je menjao MAD-MAX dana 19.06.2002 u 11:34 PM GMT]
"If you do what you always did! - You will get what you always got!"
 
Odgovor na temu

MAD-MAX
Marko Mitic

Član broj: 351
Poruke: 1060
*.ptt.yu

Jabber: MAD-MAX@jabber.com
ICQ: 65811355


Profil

icon Re: FAQ - ASP.NET19.06.2002. u 23:32 - pre 264 meseci
ASP je vise od sledece verzije ASP-a (Active Server Pages), to je Web razvojna platforma koja donosi servise potrebne programerima da razvijaju "enterprise-class" Web aplikacije. Iako je ASP.NET u velikoj meri slican sa ASP-om (sintaksicki gledano), takodje omoguava i nov programski model za stabilnije i sigurnije aplikacije. Vase postojece ASP aplikacije mozete poboljsati dodavanjem ASP.NET funkcionalnosti.

ASP.NET je .NET bazirano okruzenje, mozete praviti aplikacije u bilo kom .NET kompatibilnom jeziku ukljucujuci C#, VB.NET i JScript.NET. Odnosno, celi .NET Framework je na raspolaganju bilo kojoj ASP.NET aplikaciji. Programeri mogu lako pristupiti pogodnostima ove tehnologije, koja ukljucuje CLR (Common Language Runtime) okruzenje, nasledjivanje itd.

ASP.NET je dizajniran da radi sa WYSIWYG HTML editorima i drugim alatima, ukljucujuci i Visual Studio .NET koji (iako (pre)skup) ne samo da umnogome olaksava Web programiranje vec i omogucava koriscenje svih pogodnosti koje on pruza, ukljucujuci GUI programiranje koji programeri mogu da koriste da maltene crtaju server kontrole na Web stranu i kompetno integrisanu debugging podrsku.

Programeri mogu da biraju izmedju 2 nacina kada kreiraju ASP.NET aplikaciju, Web Forms i Web Services (Web Servisi), ili da ih kombinuju u bilo kom obliku koji vide da je najpogodniji.

Web Forms vam omogucava da pravite mocne "forms-based" Web strane. Kada pravite ove strane mozete koristiti ASP.NET server kontrole da kreirate UI elemente, i programirate ih za odredjene zadatke. Ove kontrole vam pomazu da brzo pravite Web formu (stranu) kao sto pravite Win aplikacije (bez ugnjezdjivanja u HTML kod) sto uproscava kod same strane.

Ako imate iskustva sa ASP-om, novi ASP.NET programski model bice vam veoma poznat. Ipak, ASP.NET objektni model se znacajno promenio od starijeg ASP-a, praveci ga vise objektno orijentisanim, odnosno za programiranje mozete koristiti "sirovu" snagu :) OO programskih jezika kao sto su C++, C# ,VB ... Ovo, nazalost, znaci da ASP.NET nije bas kompatibilan sa starijom verzijom ASP-a, skoro sve ASP strane moraju biti modifikovane da bi se pokretale pod ASP.NET-om. Glavne promene u Visual Basic .NET-u prouzrokuju da postojece ASP strane napisane sa VBScript-om se nece direktno portovati do ASP.NET-a. U vecini slucajeva, ipak, neophodne promene ukljucuju samo nekoliko linija koda.

ASP.NET obezbedjuje prost model koji omogucava Web programerima da pisu Web aplikacije slicno kao i Win programe. Programeri mogu da pisu taj kod u global.asax tekst fajlu ili u kompajliranoj klasi kao assembly. Ovakva logika ukljucuje programske dogadjaje, ali programeri mogu lako da prosire ovaj model potrebama njihove Web aplikacije.

"If you do what you always did! - You will get what you always got!"
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: ASP.NET :: FAQ & uvod - ASP.NET

[ Pregleda: 10094 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.