Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako je predstavljeno znanje pomoću neuronske mreže u ljudskom mozgu ?

[es] :: Nauka :: Kako je predstavljeno znanje pomoću neuronske mreže u ljudskom mozgu ?

[ Pregleda: 2494 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Lazar-I

Član broj: 6950
Poruke: 169
195.252.118.*



+727 Profil

icon Kako je predstavljeno znanje pomoću neuronske mreže u ljudskom mozgu ?16.03.2005. u 22:43 - pre 232 meseci
Veštačka neuronska mreža predstavlja opšti aproksimator funkcija (igrao sam se samo neuronskom mrežom sa bekpropagacijom). Šta predstavlja neuron u mozgu, samo element koji obavlja neku primitivnu funkciju ili element koji se preslikava u neki pojam?

Da li postoje veštačke semantičke mreže realizovane preko neuronskih mreža?

Nus proizvod traženja svetog grala - TOPLA VODA

Razmišljao sam o ljudskom mozgu i smatram da za simulaciju treba oponašati rešenje prirode ali da treba poći od koncepata na višem nivou od neuronske mreže. Posmatrano na višem nivou neurnska mreža predstavlja semantičku mrežu koja se sastoji od pojmova i veza između pojmova. Pojam je definisan kroz veze sa drugim pojmovima. Svaki pojam predstavlja čvor grafa i svakom pojmu je pridružen jedan ili više ključeva. Preko ključa se direktno pristupa bilo kom delu grafa. Jednom ključu odgovara više pojmova i jednom pojmu odgovara više ključeva. Veze su posebna vrsta pojmova i za njih važi sve isto što i za pojam s tim da su vezama definisani odnosi između pojmova. Veze se neprestano uspostavljaju i raskidaju. Raskidanje i uspostavljanje veza se kontroliše ugrađenim logičkim mehanizmom koji ima nepromenljiv (zatvoren) skup pravila. Skup pojmova i veza nije ograničen, veze imaju i obavezan atribut koji definiše meru pouzdanosti. Uspostavljanjem novih veza se definiše novo znanje i ponašanje, pojmovi se rasčlanjuju i nastaju novi.

Primer za ključeve, pojmove.. :Na primer, sada dok čitate dok vidite ključeve rain ili kiša ili ako trenutno pada kiša napolju i pogledate kroz prozor, doći ćete do istog pojma (interne reprezentacije) preko tri različita ključa. Sledeća stvar koja se dešava je da ugrađeni mehanizmi, pošto se nalaze u čvoru pojma kiša, krenu sa pretraživanjem susednih pojmova (koji su u vezi sa kišom) i pokušavaju da ih dovedu u vezu sa onim o čemu trenutno razmišljate i eto, odjednom u sebi čujete glas "Nešto mi je mutno sve ovo, bolje je da uzmem da čitam Marksa", zašto ste pomislili da Vam je ovo mutno, zato što je mehanizam pronašao vezu kiše i vode, vode i reke, reke i nabujale reke, nabujale reke i mutnog, mutnog i nejasnog... (a zašto Marksa, nemam pojma, možda zbog Hajzenberga :).

Prilikom primanja informacija, informacije se proveravaju i donose se odluke tako što se na osnovu ključeva (simbola) ,od kojih se informacija sastoji, prolazi kroz mrežu pojmova. U trenucima kada se ne primaju informacije vrši se uređivanje i provera postojećih informacija, ponovo prolaskom kroz mrežu pojmova, tada čovek ima osećaj da čuje glas u sebi dok razmišlja - računar bi kreirao reference do posećenih pojmova u KEŠ memoriji(postoji pozadnski proces niskog prioriteta koji u svakom trenutku prima ili razvrstava informacije u zavisnosti od toga koja je aktivnost primarna).

Smatram da se uvid u funkcionisanje mozga i osnovnih mehanizama može postići proučavanjem govornog jezika, koji je proizvod načina mišljenja, i posmatranjem početnih procesa učenja kod dece.

P.S.
Da li je mgoćue da ste pčroiatli do kjara? Ja nsaim, smao sam npaiaso :)
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Kako je predstavljeno znanje pomoću neuronske mreže u ljudskom mozgu ?

[ Pregleda: 2494 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.