I ja sam imao dilemu da li da kupim DiSEqC motor ili kombinaciju "klasicne" npr. 12-ice + pozicioner...koliko sam ja shvatio 12'' je dovoljno za tanjir 1.25m, a ova kombinacija kosta neznatno vise od samog DiSEqC motora. DiSEqC motor sam po sebi "podrzava" i ovu velicinu tanjira (1.20 je neki max. koji se ipak ne preporucuje u mojim uslovima - antena nije "sakrivena" od vetra, na ravnom je, a zivim u prilicno vetrovitom delu grada) i sem toga DiSEqC relativno brzo dobije neki "luft" zbog kog se cela antena pomalo pomera, itd....sve ovo je razlog zbog kog sam se odlucio ipak za HEAVY DUTY varijantu, znaci "klasican" motor + pozic. i jedini gubitak u ovoj prici je sto za malo vise para od cene DiSEqC motora dobijam sistem kojim ipak ne mogu "klikom" na kanal i automatski pomeriti antenu, dakle mora "rucno" (uz dodatnih 30€ bi i ovo moglo - obican pozicioner je 30-35€ dok je DiSEqC pozicioner 60-65€). Ako se ide na varijantu motor + poz. treba u cenu ukljuciti i polar mount (pokretna ledja) oko 10€, dakle jeste malo skuplje ali licno mislim da je bolji izbor! E sad, voleo bih da cujem od svih vas koji se mnogo bolje razumete u sve ovo od mene, analizu ovog mog nacina razmisljanja! Jesam li bar delimicno u pravu???
Sto se tice "satelita sa istom elevacijom", mislim da je zaista nebitna elevacija ili bilo sta drugo - ukoliko imas polar mount i motor, uz dobro podesenu antenu ti MORAS "videti" SVE satelite na odredjenom potezu istok-zapad! Od jacine transpordera na satelitima, kvaliteta tvog LNB-a, kvaliteta i velicine tanjira i od duzine kabla ce zavisiti kakav ces signal dobiti, ali SATELIT MORAS "VIDETI"!
Comments please.....
"Mi smo deset godina stariji, siromašniji, propaliji...i to je cena naše gluposti! Ne može to besplatno..." - Dr. Zoran Đinđić