Imao sam slican problem, doduse u Linuxu. Elem, imam prastari notebook (nazvacu ga mali racunar, ili samo mali) i 'klasican', kucni racunar (neka se on zove veliki). Umrezavao sam ih (pod linuxom) klasicno, dakle dodijeli se IP adresa jednom (malom obicno 192.168.1.2), pa drugom (velikom obicno 192.168.1.1) i to je to. Kad sam prvi put pokusao da umrezim Dreambox sa malim, totalno nepromisljeno sam kao IP adresu u Dreambox podesavanjima naveo 192.168.1.1. Problem je u tome sto Linux, prilikom umrezavanja, pravi nesto nalik otisku prsta, zbog sigurnosti. Sta se dogadja? Prilikom pokusaja konekcije na Dreambox, mali vidi da je njegova IP adresa 192.168.1.1, ali kako se ranije kacio na veliki tom IP adresom, on je izvrsio provjeru kako bi vidio da li je to na sta se kaci stvarno veliki. Avaj, nije. Sreca te je odma dao poruku u kojoj je pisalo da je ovo greska. Resenje je bolno prosto : stavim bilo koju drugu adresu na Dreambox (192.168.1.3 recimo) i sve radi normalno. Ne znam ima li veze, ali probaj da uzmes neku bezveznu IP adresu koju ranije nisi koristio i na racunaru i na Dreamboxu, pa ih umrezi. Bitno je da su prva tri broja ista, a cetvrti nemoj da je 0 ili 255 (probaj nesto otkaceno, tipa .17 i .38). Dakle, za one koji RUCNO ovo rade iz Linuxa (zasto? mazohizam? visak slobodnog vremena? ili ono sto je i kod mene, notebook preslab za bilo koju verziju Windowsa?), procedura je sledeca :
# ifconfig eth0 192.168.1.1
U postavkama dreamboxa upisati 192.168.1.17 (npr., vazno je samo da se ova IP adresa nije ranije koristila, u nekoj kucnoj mrezi, ako je imate). Da li se, nakon ove komande, Dreambox i mali vide? Probamo ping :
# ping 192.168.1.17
Ako izbacuje 'host unreachable' u pravilnim vremenskim intervalima, oni se, logicno, ne vide. Ako izbacuje bilo sta drugo, sve je OK. Prekinuti izvrsavanje ping komande sa ctrl+c. Iza toga klasika :
# telnet 192.168.1.17
za telnet (koji ima lijepe komande tipa kopiranja fajlova, cd, chmod i slicno). U drugoj sesiji mozete podici ftp komandom
# ftp 192.168.1.17
Ja kombinujem oboje : dakle, u jednom ekranu se telnetujem, a u drugom se... ftp-ujem, pa onda ftp-om prebacim fajl (kljuceve), telnetom ih kopiram i to je to. Ako si bas, bas sve probao, mislim da bi bilo korisno da nabavis neku live Linux distribuciju (tipa Knoppix ili Mepis) koja se ne instalira na hard disk. Dakle, butujes racunar sa CD-a (rizik ravan nuli) i cisto probas fore radi ove komande odozgo (uloguj se kao root). Ako ovo odozgo radi, greska je u Windows podesavanjima. Ako ne radi, najvjerovatnije je kabl, mrezna ili nesto slicno (hardversko).Pade mi na pamet da nije greska do Total Commandera, mozda neki lose krekovan ili slicno? U svakom slucaju pozdrav (i srecno).
Milivojev pas je siledzija. Siledzija!