Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

ko su hakeri?

[es] :: Defaced :: ko su hakeri?

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 3660 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
*.173.EUnet.yu

icon ko su hakeri?22.04.2002. u 21:56

zanima me kad je nastala rec haker. ko je izmislio tu rec i da li negde ima definicija hakera. mozda oksfordski recnik engleskog jezika? gde mogu da vidim i da li negde ima zvanicni recnik engleskog jezika?
samo nemojte da mi dajete definicije sa "hakerskih" sajtova jer je poznato da ce oni sebe da precenjuju i da namerno tu rec dizu na visi nivo. sad sam recimo video u recniku mortona bensona i tu pise da je haker=kompjuterski lopov. ne znam da li je to dobra definicija ali onda i deca koja iskoriste skriptu sa neta pa ukradu neciju sifru mogu da se nazovu hakeri. mislim ne znam zasto nisu. to bi isto bilo kada bi neko rekao da dzeparos nije lopov. onaj sto je ukrao 4,5 miliona dolara, e to se zove lopov. za mene su svi lopovi i dzeparosi i ovi sto kradu kola i ovi sto pljackaju banke. tako ako je ova definicija iz recnika morton benson dobra onda i za script kiddies mozemo da kazemo da su hakeri.
22.04.2002. u 21:56 

had
BGD

Član broj: 1505
*.drenik.net

icon Re: ko su hakeri?22.04.2002. u 22:01
Hakeri su ljudi koji su po prirodi jako radoznali, koji znaju dosta o kompjuterima i koriste ta znanja da bi "istrazivali" (kako oni kazu) rupe u sistemima, bugove, i tajne vladine dosijee :D
Po definiciji ne bi trebali da nanose stetu vec da rezultate tog svog "istrazivanja" koriste za opste dobro...
E sad ne znam tacno sta znaci rec haker, zaboravio sam, ali nikako ne znaci kompjuterski lopov. Cini mi se da je takvo znacenje dobila pocetkom devedesetih...
Jedite kod Dzoa!
22.04.2002. u 22:01 

WinterMute
Slobodan Jovanović
Obrenovac

Član broj: 747
*.verat.net

Sajt: www.zion.co.yu

icon Re: ko su hakeri?22.04.2002. u 22:07
Laptopovi

Hack znaci zaseci ili nešto slicno...
We look into the net, and the net is growing wide and wider.
22.04.2002. u 22:07 

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
*.dsl.bezeqint.net

icon Re: ko su hakeri?22.04.2002. u 22:11
hack u bukvalnom prevodu bi trebalo da bude posekotina,rana,pijuk,motika

evo sta pise na webopedia.com

A slang term for a computer enthusiast, i.e., a person who enjoys learning programming languages and computer systems and can often be considered an expert on the subject(s). Among professional programmers, depending on how it used, the term can be either complimentary or derogatory, although it is developing an increasingly derogatory connotation. The pejorative sense of hacker is becoming more prominent largely because the popular press has coopted the term to refer to individuals who gain unauthorized access to computer systems for the purpose of stealing and corrupting data. Hackers, themselves, maintain that the proper term for such individuals is cracker.

22.04.2002. u 22:11 

had
BGD

*.drenik.net

icon Re: ko su hakeri?22.04.2002. u 22:14
Mislim da nisi u pravu sto se secenja tice...
Secam se tacno da sam citao u Internet Ogledalu, ali ne mogu da se setim.
Srki, to sto ti pises za kradju:
Donet je novi zakon pre nekoliko godina po kome se hakerski napadi ubrajaju u teroristicke i kazne su iste vrste!!!
npr. Skenjas neki server <=> Skenjo si avion
I kazne su isto uzasne...
Jedite kod Dzoa!
22.04.2002. u 22:14 

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

*.183.EUnet.yu

icon Re: ko su hakeri?22.04.2002. u 23:35
ma ja sam postavio pitanje jer svuda pise drugacije sta znaci haker. neki smatraju da paceri koji samo iskoriste tudju skriptu/trojanac nije haker a ja recimo smatram da jeste. oni koji smatraju da nije smatraju tako zbog toga sto su negde procitali da oni moraju da budu eksperti ali postoji objasnjenja u kojima ne stoji da oni moraju da budu eksperti vec samo pise da su oni veoma cesto i kompjuterski eksperti.
e sad, ako postoji oficijalni recnik engleskog jezika onda bismo tacno znali. problem je u tome sto kompjuterski eksperti koji su hakeri hoce sebe da odvoje od hakera koji nisu eksperti pa onda na njihovim sajtovima pise da haker mora da bude ekspert sto ja mislim da nije tacno. naravno veoma je moguce da nisam u pravu i zato sam i postavio pitanje. sta kazu strucnjaci za engleski/americki jezik? sta je po njima haker?
22.04.2002. u 23:35 

Mikky

Član broj: 18
*.211.EUnet.yu

Sajt: www.asmdev.net

icon Re: ko su hakeri?22.04.2002. u 23:42
haker - covek koji ne radi i ne razmislja (uvek) onako kako mu je nametnuto
-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN, COBOL, and nineteen other high-tech words.
22.04.2002. u 23:42 

InsurrectoR
Kraljevina Srbija

Član broj: 29
*.verat.net

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 00:08
evo mom websterovom recniku ima vise definicija, ali ja cu napisati onu za koju sam cuo jos ranije:
hack - a form of hatch
hacking - to cut or chop irregulary
sto se tvog mislenja tice, da mislis da su hakeri oni koji uvaljuju/koriste trojance, to mi govori da samo trazis jedan razlog da sebe nazoves hakerom.
mozda su hakeri oni koji ih pisu, ali svakako ne i oni koji ih koriste.

sto se tice ostalih definicija koje daju ljudi koji nemaju veze sa kompjuterima, to, hmm...

mislim da bi bilo najbolje da pogledas Hackers Jargon na sl URL:
http://www.tuxedo.org/~esr/jargon/
- VIRTUS IUNXIT MORS NON SEPARABIT -
23.04.2002. u 00:08 

Zeljko Mitrovic

Član broj: 3197
*.193.popsite.net.

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 00:35
Pronunciation: 'ha-k&r
Function: noun
Date: 14th century
1 : one that hacks
2 : a person who is inexperienced or unskilled at a particular activity <a tennis hacker>
3 : an expert at programming and solving problems with a computer
4 : a person who illegally gains access to and sometimes tampers with information in a computer system
23.04.2002. u 00:35 

had
BGD

*.drenik.net

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 00:38
Citat:
Zeljko Mitrovic:

Mislim da je ovo ono sto trazimo celo vece :)))
Jedite kod Dzoa!
23.04.2002. u 00:38 

01011011
Nikola Ivetić
CHICAGO, USA

Član broj: 561
*.proxy.aol.com

Sajt: www.memorizeme.net

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 10:10
Ja bih pre rekao da je ovo, mada o ovome ne treba na ovaj nacin raspravljati.
Citat:

Moja zamisljenost hackera ti je ona osoba koja je dobar programmer, ali osoba koja zna da radi i zna sustinu razlicitih Operativnih sistema, i uglavnom rupe na operativnim sistemima. Prvi potezi su da se provere rupe koje su vec poznate da bi se uletilo negde ili pokrali neki podatci, a ukoliko su rupe zakrpljene, onda PRAVI hackeri jeli, razmisljaju i pokusavaju da pronadju neki novi prilaz tim podatcima ili sta vec hackuju, a to se radi sa programima koje pisu ili greskama ljudi koji vse administraciju itd.

Kako hackovati???
Ja sam probao jednom i dogodilo se da sam upao svom drugu na server, kako???
Poslao sam kompaniji na kojoj on ima hosting pismo sa mail adrese koja je bila skoro identicna sa njegovom, razlokovala se mozda od jednog dva slova. kompanija mi je odgovorila na mail. Normalno da prvi put nisam pitao za password. Drugi put sam napisao pismo kako ne mogu da udjem preko ftp klajenta, a onda su mi odgovorili da je sve u redu, i da ne znaju sta bi mogao da bude problem. ONda sam im poslao pismo i napisao da mi je username: nesto i password: nesto i onda su mi oni rekli da koristim pogresan password, i da koristim u buduce ovaj:XXXXX i tako sam dosao do passworda.

Nemojte misliti da ce ovo da upali bas svaki put :)
23.04.2002. u 10:10 

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

*.173.EUnet.yu

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 11:46
Citat:
InsurrectoR:
evo mom websterovom recniku ima vise definicija, ali ja cu napisati onu za koju sam cuo jos ranije:
hack - a form of hatch
hacking - to cut or chop irregulary
sto se tvog mislenja tice, da mislis da su hakeri oni koji uvaljuju/koriste trojance, to mi govori da samo trazis jedan razlog da sebe nazoves hakerom.
mozda su hakeri oni koji ih pisu, ali svakako ne i oni koji ih koriste.

cemu sad ova uvreda? nikad nisam koristio trojance niti cu ih koristiti. i ne trazim razlog da sebe nazovem hakerom. jednostavno ima toliko razlicitih misljenja i zanima me koja je prva i jedina tacna. ko je prvi u tom smislu koristio tu rec. ako se ne zna, onda me zanima sta kazu strucnjaci za engleski jezik a ne drugi koje sebe nazivaju hakerima jer mnogi hoce da bi se razlikovali od drugih da tu rec podignu na visi nivo. zasto mislis da ljudi koji koriste trojance nisu hakeri? gde si nasao tu definiciju hakera po kojoj se vodis i zasto mislis da je ona ispravna? onda mozemo da kazemo da ljudi koji koriste tudji obijacki alat da bi ukrali necija kola nisu lopovi a oni koji su sami napravili taj alat jesu lopovi.

zelim da se ova diskusija lepo odvija i da bude bez vredjanja

pozdrav
23.04.2002. u 11:46 

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

*.173.EUnet.yu

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 11:51
Citat:
Zeljko Mitrovic:
Pronunciation: 'ha-k&r
Function: noun
Date: 14th century
2 : a person who is inexperienced or unskilled at a particular activity <a tennis hacker>
4 : a person who illegally gains access to and sometimes tampers with information in a computer system

gde si nasao ove definicije? evo ljudi sad vidite zasto sam smatrao su ljudi koji samo iskoriste tudji trojanac hakeri jer se oni slazu sa 4. znacenjem jer u tom znacenju nista ne pise o tome da li ta osoba mora da bude ekspert. slicno lopovima. lopovi mogu da budu eksperti a i ne moraju.
23.04.2002. u 11:51 

InsurrectoR
Kraljevina Srbija

*.041net.co.yu

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 14:28
Citat:
01011011:
Kako hackovati???
Ja sam probao jednom i dogodilo se da sam upao svom drugu na server, kako???
Poslao sam kompaniji na kojoj on ima hosting pismo sa mail adrese koja je bila skoro identicna sa njegovom, razlokovala se mozda od jednog dva slova. kompanija mi je odgovorila na mail. Normalno da prvi put nisam pitao za password. Drugi put sam napisao pismo kako ne mogu da udjem preko ftp klajenta, a onda su mi odgovorili da je sve u redu, i da ne znaju sta bi mogao da bude problem. ONda sam im poslao pismo i napisao da mi je username: nesto i password: nesto i onda su mi oni rekli da koristim pogresan password, i da koristim u buduce ovaj:XXXXX i tako sam dosao do passworda.
Nemojte misliti da ce ovo da upali bas svaki put :)

ovo sto si ti izveo, se drugacije naziva Reverse Social Engineering
i ja sam svojevremeno imao takve "akcije" na SezamPro BBS-u
23.04.2002. u 14:28 

InsurrectoR
Kraljevina Srbija

*.041net.co.yu

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 14:43
Ono sto hocu da kazem reci hack, hacker i hacking su stare reci koje nemaju veze sa kompjuterima.
Inace savremenih definicija za hack* ima mali milion i uglavnom se odnose na ljude koji ZNAJU da barataju sa kompjuterima i koji (od skora) NE MORAJU da izvrsavaju ilegalne radnje.

Imas likove koji su placeni da hakuju, odnosno provaljuju nove rupe u bezbednosti, i oni se nikada ne bi usudili da izvrse neku ilegalnu radnju. To su tzv White Hats.
Zatim imas likove koji hakuju da bi napravili stetu to su Black Hats.
A imas i onih mesovite prirode Gray Hats.

Zatim imas likove koji zele da budu hakeri i koji koriste tudje programe (eXploite) da bi upali u neki sistem, to su tzv Script Kiddies.

Zatim imas one koji ne znaju cak ni da izvrse te programe, a opet se nazivaju hakerima, dok ih drugi zovu Lameri.

I na kraju imas one koji zele da postanu hakeri i oni se zovu Wannabes.
23.04.2002. u 14:43 

Jovan Marjanovic
Stuttgart

Član broj: 942
*.net.external.hp.com

Sajt: www.hp.com

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 17:22
Definicija hakera ne mora uvek da bude vezana sa kompjuterima, ili internetom, ili sigurnoscu servera.
P odredjenim standardima, najveci haker svih vremena je bio Nikola Tesla.
Evo i clanka koji to tvrdi -
http://www.uncletaz.com/library/scimath/tesla/teslahack.html
Za automatsko dobijanje Super Moderatorskog statusa na Elitesecurity forumima pritisnite Alt+F4
23.04.2002. u 17:22 

Floyd

Član broj: 576
195.252.103.*

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 17:37
Pre, jedini ljudi koji su mogli da dobiju neogranicene, nedozvoljene privilegije na tudjem kompjuteru, bili su hakeri. Zato su onda one koji su to radili mediji nazvali hakeri. Onda su dosli sajtovi sa kojih su se mogli downloadovati alati koje su oni napravili i onda su pristup tudjim kompovima imali i oni koji nisu imali dovoljno znanje da bi napravili tako nesto. Onda su ti koji znaju smislili nazive "lamer" "wannabe" itd itd, da bi se razlikovali od onih koji downloaduju alat i iskoriste ga.
Ljude koji se ne bave profesionalno kompjuterima boli k**** da li su ti lameri napravili svoj alat ili ne, bitno im je samo da su naneli stetu ili bio u mogucnosti da napravi stetu i to je za njih haker, jer kad nije bilo lamera, rec haker je oznavala onog koji je mogao da udje tamo gde ne bi smeo i to su mogli samo oni koji su znali.
Ja ne znam koliko puta sam video ovakve diskusije..
Razlika izmedju prakse i teorije je mnogo veca u praksi nego u teoriji.
23.04.2002. u 17:37 

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

*.143.EUnet.yu

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 17:50
Citat:
InsurrectoR:
Ono sto hocu da kazem reci hack, hacker i hacking su stare reci koje nemaju veze sa kompjuterima.
Inace savremenih definicija za hack* ima mali milion i uglavnom se odnose na ljude koji ZNAJU da barataju sa kompjuterima i koji (od skora) NE MORAJU da izvrsavaju ilegalne radnje.

pa i ja kazem da savremenih definicija ima mali milion, ali reci lamer, script kiddies i njih su izmislili bolji hakeri da ih ne bi stavljali u isti kos sa tim "hakerima". i zasto mislis da ne moraju da izvrsavaju ilegalne radnje? mozda je neko pogresno upotrebio rec hakovanje kad je zaposlio neke ljude da mu provale na server pa onda mislis da se i to zove hakovanje. i nerviraju me definicije sa "hakerskih" sajtova jer oni da ih ne bi stavljali u isti kos sa ostalima podizu te definicije na visi nivo pa ispadne da script kiddies nisu hakeri. a sto se tice tesle, taj tekst je pisao neko ko ocigledno isto ne zna na sta se tacno odnosi rec haker (uglavnom eksperti-hakeri) pa je pogresno upotrebio. znacenje reci haker treba da nam da neki ligvista za engleski jezik. ali u kom god engleskom recniku da sam gledao tu ima takva znacenja da se i script kiddies mogu nazvati hakerima i zato ja i njih nazivam hakerima. znaci hakeri mogu da budu i eksperti i script kiddies i lameri koji su samo imali srece da ilegalno dodju do informacija koristeci racunar.
23.04.2002. u 17:50 

had
BGD

*.drenik.net

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 18:43
Citat:
InsurrectoR:
Imas likove koji su placeni da hakuju, odno............................u hakeri i oni se zovu Wannabes.

A sta mu dodje Rad Hat? Ako to ima ikakve veze...
I jel zna neko sta je uradio Kevin Mitnik?
Jedite kod Dzoa!
23.04.2002. u 18:43 

InsurrectoR
Kraljevina Srbija

*.verat.net

icon Re: ko su hakeri?23.04.2002. u 18:56
Citat:
had:
A sta mu dodje Rad Hat? Ako to ima ikakve veze...
I jel zna neko sta je uradio Kevin Mitnik?

cekaj, jel ovo neka provokacija ;>
Red Hat ti je jedna od Linux distribucija. Pogledaj www.redhat.com
Sto se kevina tice, vodila se jedna diskusija o njemu:
http://www.elitesecurity.org/tema.php?TopicID=8283
ali se vise odnosi na to sta sada radi.
Nema sta nije uradio, provaljivao u telefonske centrale, skinuo ne znam koliko hiljada cc, provalio u komp jednog security experta i ukrao mu neke kodove za prisluskivanje mobilnih telefona...
Najbolje bi bilo da pogledas film Takedown
23.04.2002. u 18:56 

[es] :: Defaced :: ko su hakeri?

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 3660 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.