|
StMilan
Član broj: 5061 Poruke: 144 *.ptt.yu.
|
Ne znam gde studiras, od toga dosta zavisi nacin biranja ljudi za prakse.
U Beogradu, studenti se biraju po proseku i po znanju jezika. Prvo po proseku, a potrebno je imati dovoljno znanje jezika za praksu koju odaberete (za UK npr. je potrebno dobiti 10).
Normalnost zemalja umnogome zavisti od nenormalnosti nase zemlje. Prakse se razmenjuju po principu 1:1, a posto su se strani studenti kod nas zalili na smestaj i ostale uslove mnogi sa nama nece da se menjaju. Ali nije tako strasno, ipak dodje po nesto.
Nemoj da si iskljuciv po zemljama, sve ipak zavisi kako ti se zalomi. Moja koleginica sa ETFa nije bila zadovoljna praksom u Belgiji, ranije se vratila, dok je drugaru u Siriji bilo super.
Sto se tice kvaliteta praksi, to sve variria, ali nemoj bas da ocekujes neku veliku nauku. Najcesce su prakse u nekoj firmi, redje na univerzitetu. Uglavnom IAESTE prakse sluze da se odes da se lepo provedes, da se druzis sa ljudima i da probas da zivis u nekoj stranoj zemlji.
Ja sam proveo dva meseca, oktobar i novembar 2003. u Spaniji u Malagi. Mogu da vam kazem da mi je to jedno od najkorisnijih iskustava u zivotu. I ja sam se raspitivao pre odlaska o svemu i svacemu ali sve je bilo potpuno drugacije i neocekivano.
Radio sam neku bazu za njih (nesto za iznajmljivanje MS programa studentima) u PHPu. Tako su trazili. Znaci, nista posebno, prilicno glup zadatak. Dobijao sam 550 evra sto mi je bilo sasvim dovoljno za stan, hranu i slobodno trosenje. Delio sam stan sa strancima koji su uglavnom dosli u Malagu da uce spanski u mnogobrojnim skolama spanskog za strance.
Prva nedelja mi je bila strasno depresivna jer nikog nisam poznavao (bio sam jedini IAESTE student) ali sam kasnije upoznao razne ljude i bilo mi je odlicno. Druzio sam se uglavnom sa strancima jer ne znam spanski a Spanci slabo govore engleski. Nisam upoznao nikog drugog iz Srbije.
Da ne duzim i ulazim u razne detalje, ako mozes idi obavezno na praksu. Nemoj da imas predrasude ni prema kome, vazno je da steknes neko drustvo sto pre (nisam verovao kada su mi pricali ali alkohol puno pomaze :))) Stvarno ogromno iskustvo, daleko od kuce, sam, nikog ne poznajes i onda polako izgradjujes neki zivot, makar i na kratko. Sretnes ljude iz raznih krajeva, ja sam ziveo sa ljudima iz Svedske, Slovenije, Engleske, Velsa, Grcke, Francuske, Grcke, upoznao ljude iz jos drugih zemalja, upoznao Spance i kako oni zive, stvarno sjajno.
Mozda neces da se bavis nekom aktuelnom naukom, ali naucices neke druge stvari.
Eh, da, sigurno ces imati mnogo manje obaveza ako budes radio na univerzitetu nego ako budes radio u firmi.
Srecno na praksi!
|