Postoji li mogucnost da se laser diode (poput onih iz CD snimaca) iskoriste za graviranje drveta ili varenje plastike? Mozda 2-3 fokusirane u jednu tocku.
17.09.2004. u 11:12
djordje Đorđe Mijailović E2, FTN Novi Sad Novi Sad
Zasto je to nemoguce? Nakon "przenja" CD-a na opip je topao, a laser je pisao po vecoj povrsini. Sto kad biih uzeo 2 takva lasera i usmjerio ih na jednu tocku nekoliko sekundi?
Cini mi se da su laseri za varenje plastike bar za dva reda velicine jaci od CD lasera.
Debljina sloja koju CD laser topi je izuzetno mala.
We have designed our civilization based on science and technology and at the same time arranged things so that almost no one understands anything at all about science and technology. This is a clear prescription for disaster.
> Ma, zaboravite CD! Postoje li laser diode koje se
mogu iskoristiti za to ili ne?
Prestao sam se baviti elektronikom prije nego su laser
diode napravljene.
Moze li itko pomoci s vise od jednom recenicom? Ako ne moze laser dioda, onda laser. Gdje ga nabaviti? Koliko košta? Kako ga spojiti? Mozda netko zna stranicu na net-u gdje postoje podaci.
Ja sam davno zavrsio skolovanje i u to vrijem su te spravice bile prilicno skupe.
20.09.2004. u 11:32
guja011 Bgd
Moderator Član broj: 15025 Poruke: 5063 *.rcub.bg.ac.yu
evo imam porerd sebe knjizicu na jedno 130 strana o toj tematici.
okacicu ti veceras jednu tablicu i par fotki da vidis koliko je to vece od onog sto si ocekivao. strpi se dotle.
Nedavno sam gledao katalog neke USA firme, poznate po proizvodnji laserskih graverki. To su, naravno, kompjuterizovane masine cija je cena reda 20.000-30.000 dolara, pa na vise. Prodaju i laser posebno kao rezervni deo. Laser je potrosna roba, ima vek trajanja-broj sati rada, pa ga zato svi nude i posebno kao rezervni deo. Pretpostavljm da bi se uz laser, neka CNC masina mogla lako preraditi da radi posao.
Googlaj sa "laser engraver" , "laser engraving"...
I da, laser je snage 25-40w, sto je mnooogo vece od par mW koliko imaju cd rezaci
20.09.2004. u 13:44
guja011 Bgd
Moderator Član broj: 15025 Poruke: 5063 195.252.86.*
Hvala guja11 na trudu. Stvari su mi malo jasnije.
Jos uvijek me zanima laser manje snage, u domacoj izvedbi, bez sve mehanike i elektronike za pomicanje materijala, znaci: obicna domaca (vulgaris) izvedba. Gdje ga kupiti? Koliko kosta, kako ga spojiti?
Ovaj guja doma ima cijelo postrojenje Kad mu je dosadno, ukljuci laser i reze okolo pleksi, zidove i sta stigne a tu i tamo napise koji post na forumu. sretan i osamstoti post
As you know - wild is the wind
So wild is all our life
No time to hate
21.09.2004. u 18:28
guja011 Bgd
Moderator Član broj: 15025 Poruke: 5063 195.252.85.*
o, hvala. inače je laser-igačkica u firmi , radio sam mu elektroniku pre jedno 10 godina i vidiš lepo radi. (izlazna) snaga je oko 70 vati mada je bilo i 80 ponekad.
koje bre laser 30w?!
znas ti sta je to?
dovoljan ti je argon laser 1w.fora sA laserima nije u snazi vec u fokusiranju.
imas na epanorama.net kolko oces o laserima i da napravis neki gasni ....