Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

NiMH & NiCd Baterije

[es] :: Digitalni foto-aparati :: NiMH & NiCd Baterije

[ Pregleda: 3471 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kobac66
Predrag Kraguljac
Elektronicar
Sremcica

Član broj: 20343
*.beotel.net

icon NiMH & NiCd Baterije04.03.2004. u 07:51

U uputstvima za razne digitalne uredjaje tipa, fotoaparata, MP3 plejera, CD-a... spominje se koristenje alkalnih ili NiMH baterija, a ja ne vidim razlog zasto ne bi mogle da se koriste i NiCd baterije. Jedini nedostatak je nizi kapacitet ali cak ni to nije bas uvek slucaj u odnosu na alkalne baterije.
Pitam zato sto imam nekoliko paketa NiCd baterija koje bih koristio za digitalnu kameru koja treba ovih dana da mi stigne.

Zna li neko zasto se nigde ne preporucuju NiCd?
04.03.2004. u 07:51 

broker

Član broj: 2415
212.62.59.*

icon Re: NiMH & NiCd Baterije04.03.2004. u 12:27
Mogu NiCd da se korsite nego je stvar ekonomske prirode. Naime, za nestovisu cenu NiMH imaju mnogo veci kapacitet pa su zgodnije. Trend je da se NiCd zamenjuje sa NiMh. Mislim da je jedan od razloga i ekoloski, posto je Kadmijum veoma otrovan.

Imas nesto vise podataka na
http://www.elitesecurity.org/tema/44101
04.03.2004. u 12:27 

SpinneR.sr

Član broj: 20262
*.rcub.bg.ac.yu

icon Re: NiMH & NiCd Baterije04.03.2004. u 12:42
Napon na NiCd celiji je 1.2 do 1.25 V, pa sad ako pokusas da napravis (4x1.5V= 6V) koliko ti recimo moze zatrebati za aparat, moze se desiti da na aparatu odradi podnaponska zastita, jer je elektonika osetljivija na varijacije napona..

Moja preporuka, u aparat samo kvalitetne baterije, dok blic "guta" sve zivo..
04.03.2004. u 12:42 

kobac66
Predrag Kraguljac
Elektronicar
Sremcica

*.beotel.net

icon Re: NiMH & NiCd Baterije04.03.2004. u 13:29
Citat:
SpinneR.sr:
Napon na NiCd celiji je 1.2 do 1.25 V, pa sad ako pokusas da napravis (4x1.5V= 6V) koliko ti recimo moze zatrebati za aparat, moze se desiti da na aparatu odradi podnaponska zastita, jer je elektonika osetljivija na varijacije napona.

Razlika u naponima izmedju NiCd i NiMH baterija je vrlo mala, odnosno i jedne i druge imaju napon 1.2V (nominalni, oko 1.3 napunjene i do 1.8V pri brzom punjenju) i jedino je neka bitnija razliku u kapacitetu i rezimu punjenja.
Strujno ne znam tacne podatke ali sam na NiCd baterijama AA velicine merio struju kratkog spoja koja je bila reda 15-20 Ampera tako da ni to nije neki problem da bi ih koristili a sto se kveliteta tice... Kako ima kvalitetnih NiMH isto tako ima i kvalitetnih NiCd i obrnuto.
Podnaponska zastita reaguje u vecini slucajeva na 1.1V po celiji da ne bi doslo da preteranog praznjenja baterija mada je pozeljno s' vremena na vreme isprazniti ih na nekih 1V pa ih puniti (impulsnim rezimom najbolje) posto se tako regenerisu i produzava im se vek trajanja.

Koga zanima nesto vise o baterijama postoji online knjiga na tu temu:
http://www.buchmann.ca/toc.asp
04.03.2004. u 13:29 

kobac66
Predrag Kraguljac
Elektronicar
Sremcica

194.106.165.*

icon Re: NiMH & NiCd Baterije12.03.2004. u 07:40
Malo sam potrazio strana iskustva na temu NiCd i NiMH baterija u digitalnim aparatima i zakljucak bi bio da se mogu NiCd koristiti bez problema a ne preporucuju se zbog citiram:
"We do not recommend NiCd battery anymore, as it can cause damage to the environment".

Tako da se po svemu sudeci NiCd baterije mogu koristiti digitalnim aparatima bez problema ali se ne preporucuju zbog zagadjivanja okoline.

Naravno, ne vredi koristiti NiCd baterije u aparatima koji "jedu" i NiMh baterije posto ce trajati izuzetno kratko ali ja sam koristio paket starih Trepcinih NiCd baterija od 500mA na Canonu A60 i ispucao je bez problema 70-80 snimaka.
Doduse A60 koristi 4 AA betarije tako da mu je potrosnja prilicno umerena.

Naravno ostaje i moja preporuka da kosristite NiMH baterije ako ni zbog cega drugog a ono zbog veceg kapaciteta ali ako nemate iste pri ruci i NiCd mogu da posluze.

12.03.2004. u 07:40 

[es] :: Digitalni foto-aparati :: NiMH & NiCd Baterije

[ Pregleda: 3471 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.