Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc: Motor i DReam Box

[es] :: BalkanSat :: Pomoc: Motor i DReam Box

[ Pregleda: 361 | Odgovora: 8 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

idiot6

Član broj: 15148

icon Pomoc: Motor i DReam Box25.02.2004. u 19:40

Dragi satelitski znalci,
Da li ima ko da mi odgovori na pitanje koje nikako da rjesim. Moja pozicija je 10.833
Longitude a latitude je 59.717. Dobio sam savjet da za nulti satelit izaberem Thor na 1W. Medjutim Klarkova putanja mi pokazuje (program GorbTrack) da je oj najvisi satelit Eutelsat W1 a do njeg aodmah HotBird 6. Ja sam poslusao savjet i stavio motor na nulu na Thor. I uspio sam da dobijem signal izvrtsan za Thora. Medjutim, Sirius na 5E je skeniran kada samn zadao Astru na 19E. Motor se okrenuo ali je skanirao siriusa. I u meniju stoji Astra ali tamo su kanali Siriusa.
Ako probam da skeniram HotBird na 13 E ne uspijevam da nadjem satelit, signal je vrlo nizak. Nema ni Astre ni ostali satelita.

Medjutim, prvog dana nula je bila na HotBirdu i motor je odmah pronasao HotBird Eutelsat Astru sve do Siriusa, ali onda nije htio da uhvati Thora. Nabavio sam novi nosac na antenu i postavio ga pod libelu i nastimao po vertikali.

Da li sam pogrijesio kod izbora Thora za nultu poziciju ? Odnosno, sta da radim u dreambox-u i kako da ustimam motor da nalazi sve satelite.

Pomoc, vec gubim zivce i hocu da odustanem. )
25.02.2004. u 19:40 

ddanijel
Danijel D
Italija

Član broj: 2714

Sajt: www.yuelektro.com

icon Re: Pomoc: Motor i DReam Box25.02.2004. u 21:58
Kao prvo taj sto ti je rekao da postavis nulu na thor nema pojma :) jer ako ti je longituda 10.833 to znaci u prostom prevodu da nulti (pocetni) satelit treba da bude priblizno eutelsat na 10E tj. eutelsat w1 (nije 100% ispravno ali mala je razlika i nema nikakvih problema).
Nisi rekao koji motor tacno imas? Ukoliko ti motor podrzava gotoX funkciju stvar je veoma prosta ! U motor setup ukljucis opciju gotoX i ukucas tvoje podatke za longitudu (10.000 ako motor stavis u nulu na eut w1) i latitudu 57.717 i resena stvar. Nema zamaranja sa rucnim memorisanjem nego sve ide full automatic :)

Jedino je obavezno da ukoliko koristis gotoX OBAVEZNO u motor setovanju u dreamboxu OBRISES sve predhodno memorisane pozicije !!!! Ovo zna da pravi velike probleme pa onda posle ljudi misle kako im gotoX ne radi :)
Ukoliko motor ne podrzava gotoX onda ti ne preostaje nista drugo sem da rucno satelit po satelit memorises, sto moze da potraje satima ali sta je tu je.
AllPic Programator www.yuelektro.com
25.02.2004. u 21:58 

idiot6

Član broj: 15148

icon Re: Pomoc: Motor i DReam Box25.02.2004. u 22:57
Daniel,
Pozdrav od Gileta. :-) Motor podrzava gotox.Umjesto 10.800 ja sam upisao 13.000 HotBirda (ti si rekao 10.000) i odjednom sam uspio da uhvatim i Sirusa sa odlicnim signalom. Ali nece Thora za malo (59 odsto jacina signala). Znaci li to da sam promasio moju nulu na 10E.
Smrzao sam se napolju da bih uhvatio sa finderom 10E i nisam uspio.Posto Thora ne mogu da uhvatim sa Longitutom 13000, da li mozda treba da uradim korekciju i sa latitudom.

Izvini za masiranje Danijele, ali mi Gile rece da si nummero 1 u Evropi za DreamBox.

Pozdrav
Goran

Citat:
ddanijel:
Kao prvo taj sto ti je rekao da postavis nulu na thor nema pojma :) jer ako ti je longituda 10.833 to znaci u prostom prevodu da nulti (pocetni) satelit treba da bude priblizno eutelsat na 10E tj. eutelsat w1 (nije 100% ispravno ali mala je razlika i nema nikakvih problema).
Nisi rekao koji motor tacno imas? Ukoliko ti motor podrzava gotoX funkciju stvar je veoma prosta ! U motor setup ukljucis opciju gotoX i ukucas tvoje podatke za longitudu (10.000 ako motor stavis u nulu na eut w1) i latitudu 57.717 i resena stvar. Nema zamaranja sa rucnim memorisanjem nego sve ide full automatic :)

Jedino je obavezno da ukoliko koristis gotoX OBAVEZNO u motor setovanju u dreamboxu OBRISES sve predhodno memorisane pozicije !!!! Ovo zna da pravi velike probleme pa onda posle ljudi misle kako im gotoX ne radi :)
Ukoliko motor ne podrzava gotoX onda ti ne preostaje nista drugo sem da rucno satelit po satelit memorises, sto moze da potraje satima ali sta je tu je.

25.02.2004. u 22:57 

ddanijel
Danijel D
Italija

icon Re: Pomoc: Motor i DReam Box29.02.2004. u 17:25
Citat:
idiot6:
Daniel,
Pozdrav od Gileta. :-) Motor podrzava gotox.Umjesto 10.800 ja sam upisao 13.000 HotBirda (ti si rekao 10.000) i odjednom sam uspio da uhvatim i Sirusa sa odlicnim signalom. Ali nece Thora za malo (59 odsto jacina signala). Znaci li to da sam promasio moju nulu na 10E.

To znaci upravo to,promasio si nulu i to ni manje ni vise nego za 3 stepena.
Cim si upisao u dream 13.000 to znaci da ti je nula fizicki na tanjiru nastelovana da gadja hotbird sto je totalno lose jer neces imati dobro obaranje sa leve i desne strane pa svaki iole dalji satelit neces moci da pratis.

Citat:
idiot6:
Smrzao sam se napolju da bih uhvatio sa finderom 10E i nisam uspio.Posto Thora ne mogu da uhvatim sa Longitutom 13000, da li mozda treba da uradim korekciju i sa latitudom.

Da se ne bi dalje smarali posto vidim da ti je motor strani pojam pokusacu ukratko
da objasnim pa ako uspes ok, a ako ne onda ipak pozovi nekog neka ti odradi i gledaj od njega i uci se, jer koliko vidim nisi ispostovao da motor sa antenom postavis kako smo rekli na 10east nego si postavio na 13 ?!

Na prvom mestu moras da postavis motor u nultu poziciju (goto 0) i onda da postavis tanjir da bude u ravni sa njime ( u liniji). Zatim vertikalni ugao na motoru podesis na 57stepeni (ili 33 zavisi koji motor imas ...pogledaj u uputstvu za njega sta kaze oko vertikalnog ugla ,dal se postavlja kao latituda ili se latituda oduzima od 90). Kada si to uradio ostaje da sa tanjirom nadjes potreban vertikalni ugao i kompletno motor sa tanjiorom okreces oko stuba (levo desno) da bi pozicionirao na 10east tj. eutelsat w1.

Znaci kada dobijes eutelsat na 10stepeni da bude dobr signal, motor i antena treba da budu u liniji (obavezno!!!), motor treba da je na nuli (nikako drugacije !!) i njegov vertikalni ugao treba da je 57 (ili 90-57). Ako si sve ovo ispostovao onda lepo u dreambox upises 10,000 i 57,000 i posao je gotov. Imaces sve satelite kako treba. Imam digipower sg-2100 motor i bez problema pratim sve od 45E do 30W (ostalo me nije zanimalo ni da probam) sa odlicnim signalom (antena 85cm , lokacija severna italija).

Izvini na cekanju ali bio sam zauzet ovih dana.

29.02.2004. u 17:25 

ddanijel
Danijel D
Italija

icon Re: Pomoc: Motor i DReam Box18.03.2004. u 23:02
I na kraju sta bi sa postavljanjem motora? Da li si uspeo sta?
18.03.2004. u 23:02 

vladojko
Vladimir Ilic

Član broj: 3512

icon Re: Pomoc: Motor i DReam Box20.03.2004. u 19:19
A koji motori podrzavaju tu gotoX funkciju? Stari dobri stub100?
20.03.2004. u 19:19 

ddanijel
Danijel D
Italija

icon Re: Pomoc: Motor i DReam Box28.03.2004. u 00:45
Uglavnom pise u karakteristikama motora. Stab hh100 podrzava ali koliko se secam nije navedeno kao gotoX nego kao USAL funkcija sto je jedno te isto.
28.03.2004. u 00:45 

MicroXXL
Njemacka

Član broj: 24068

icon Re: Pomoc: Motor i DReam Box06.04.2004. u 17:39
To bih ti isto htio reci. Imam "Suer Jack 120 H+H" ali ne podrzava GOTO XXX funkciju. Samo STAB Motori to podrzavaju i sve se tabele sa GOTO XX baziraju na Stab Motorima!

Kad budem imao vise novaca kupit cu si isto jedan Stab!
06.04.2004. u 17:39 

ddanijel
Danijel D
Italija

icon Re: Pomoc: Motor i DReam Box07.04.2004. u 21:18
Gresis, ima jos mnogo motora koji podrzavaju gotoXX, a ne samo stab hh.
Ja imam digipower sg-2100 koji ima gotoXX, a ugradio sam u poslednje vreme dosta nekih slovenackih motora sa gotoXX.
07.04.2004. u 21:18 

[es] :: BalkanSat :: Pomoc: Motor i DReam Box

[ Pregleda: 361 | Odgovora: 8 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.