Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

dali treba znati i ovo?

[es] :: Defaced :: dali treba znati i ovo?

[ Pregleda: 796 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

yaxee

Član broj: 10826
*.net.hinet.hr

icon dali treba znati i ovo?13.01.2004. u 23:02

zanima me šta vi mislite koliko je za jednog hakera bitno znanje iz elektronike i matematike?
13.01.2004. u 23:02 

manca
N/A

Član broj: 460
*.ptt.yu

Jabber: manca@elitesecurity.org
Sajt: www.mtldesign.co.sr

icon Re: dali treba znati i ovo?13.01.2004. u 23:11
iz matematike ti treba podosta znanje, jer ipak da bi programirao, treba da imas znanje iz matematike. A da bi bio hacker, ali bas pravi hacker, treba da znas da programiras i to podosta. Znaci treba ti znanje iz matemetike sigurno. A iz elektronike, sto da ne. MOzda ti nekad zatreba.
Keep the faith....
MTL Design Studio....
http://www.mtldesign.co.sr
13.01.2004. u 23:11 

Mitrović Srđan
bloodzero
Majur //: Šabac

Član broj: 10261
*.ptt.yu

Sajt: freeshell-reviews.com

icon Re: dali treba znati i ovo?14.01.2004. u 01:43
Laptopovi

za phreaking elektronika da
Tony Melendez:
http://video.google.com/videoplay?docid=-
3819862628517136815&q=tony+melendez

NIKADA NE UZIMATI HOSTING NA GO DADDY!

14.01.2004. u 01:43 

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
..-chandran.sbs.auckland.ac.nz

icon Re: dali treba znati i ovo?14.01.2004. u 23:53
Citat:
manca:
iz matematike ti treba podosta znanje, jer ipak da bi programirao, treba da imas znanje iz matematike. A da bi bio hacker, ali bas pravi hacker, treba da znas da programiras i to podosta. Znaci treba ti znanje iz matemetike sigurno. A iz elektronike, sto da ne. MOzda ti nekad zatreba.

A najbolje je da naucis i fiziku materijala i kvantnu mehaniku da bi sto bolje razumeo elektroniku. Moze da ti zatreba. A i nauci telekomunikacije a mogao bi i optiku da bi znao tacno kako rade opticki kablovi jer mogu da ti koriste da bi bolje razumeo kako se podaci na internetu prenose.

Sad ozbiljno.
Vi niste normalni. Sta ima ko da uci matematiku da bi znao da programira ili hakuje. Pa valjda ima dovoljno znanja matematike iz srednje skole?!?
A ako mu treba nesto strucnije onda to nauci kad mu zatreba. Mislim glupo je sada uciti furijeove redove i stoksovu teoremu da bi znao da programiras. Sasvim je dovoljno ono znanje iz srendje skole ali ako hoces kasnije da pravis recimo neki audio-koder onda uzmes i naucis furijeovu transformaciju itd...

Po vama ispadne da covek mora da zavrsi fakultet da bi bio dobar programer. Kakvo crno ucenje matematike. Zar nije dovoljno 12 godina? Pa covek moze da uci matematiku ceo zvot. Sta predlazete, koliko jos godina neko treba da uci matematiku da bi bio dobar programer?
14.01.2004. u 23:53 

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
*.beotel.net

Sajt: localhost

icon Re: dali treba znati i ovo?15.01.2004. u 13:24
srki, sad i ti preteruješ malo (samo na drugu stranu). moraju se znati osnove diskretne matematike, brojni sistemi, skupovi, logika, funkcije, grafovi, relacije, nizovi, indukcija, drveta, verovatnoća i statistika, sistemi linearnih jednačina i matrice, logaritmi i osnove analitičke geometrije (valjda je to analitička na šta mislim ;).

ja lično ne znam šta se sve od ovoga uči u običnoj gimnaziji ili srednjoj školi, ali i ako se nešto i uči, ne znam koliko dobro, temeljno i koliko ljudima od toga ostane?

teško će neko ko ne zna ove osnove da kasnije (ako/kad mu zatreba) nauči furijeove redove, transformacije i ostale "gluposti". naročito što sposobnost i želja/volja za učenjem opada sa godinama..

naravno, može se raditi GUI programiranje i bez svega toga celi život, ali onda u forumu Art of Programming imamo rasprave tipa "kako da odredim udaljenost tačke od prave" i slično..
15.01.2004. u 13:24 

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
*.dialup.xtra.co.nz

icon Re: dali treba znati i ovo?15.01.2004. u 13:44
Zombie, naravno da preterujem sa namerom zato sto kada kazete da je potrebno znanje matematike to je onda sirok pojam. Ne zna se da li je potrebno znanje sabiranja i oduzimanja, ovoga sto si ti naveo ili furijeovih redova i integrala ili nekih jos vise advance topica.

Zato je totalno neodredjen stav da je potrebno znanje matematike jer se ne zna na sta se misli. Po meni najvaznije je ono znanje iz osnovne skole gde se uci sabiranje i mnozenje. A i pitagorina teorema itd...

Mada ovo sto si ti naveo se radi u gimnazijama pa zato sam rekao da nije potrebno uciti dodatno matematiku. A i da znas neke stvari one se zaborave pa je lakse posle podsetiti se kako se racuna odstojanje od prave (to se radilo u srednjoj skoli) nego uciti matematiku pre programiranja. Najbolje je raditi uporedo. Pa ja sam ucio jos na commodorer-u programiranje u bejziku pe nego sto sam i krenuo u srednju skolu. A zamisli da mi je neko rekao da pre programiranja moram da budem potkovan matematikom? Fora je sto ovako ljudi steknu pogresnu predstavu pa ne krenu da programiraju jer ne znaju dobro matematiku.

A i neke stvari kao rastojanje tacke od pravih mnogima ne treba ili im isto toliko treba koliko i neke stvari iz fizike. Te neke stvari koje se nauce pa zaborave mislim da ne treba znati napamet. Ja recimo nisam znao napamet kako se racuna rastojanje tacke od prave ali mi nije problem da izvedem ili da vidim na internetu i shvatim resenje. A svi mogu da shvate jer se sasvim dovoljno matematike radilo u srednjoj skoli. Ovako uspadne da treba jos dodatno da se radi pre programiranja. Najbolje je poceti programiranje i bez znanja matematike kao sto su mnogi i poceli jos u osnovnoj skoli pa onda te neki problemi nateraju da naucis neke stvari iz matematike. Glupo je da ljudi steknu pogresan dojam da je znanje matematike preduslov. A i koje znanje matematike, to niko ne kaze. (Osim tebe koji si jedini rekao konkretno na koje znanje mislis)

Neki kazu kako se za programiranje baza podataka koristi znanje matematike i to jeste tacno ali to ne znaci da je potrebno posvecivati se matematici jer te neke stvari iz matematike mozes sam logicki da zakljucis. Recimo koristi se matematika za smanjivanje redudantnosti ali cesto to mozes i sam da zakljucis sta je najbolje. Ako ti kasnije treba nesto komplikovanije onda to prostudiras. Pa niko ne drzi sve u glavi.

Zakljucak: Ja mislim da je potrebno znanje matematike, narocito sabiranje i mnozenje. A ovo ostalo iz matematike je potrebno samo po potrebi. Znaci Ivanu Dimkovicu je potrebno znanje furijeove transformacije, tosi je potrebno znanje linearne algebre (ali mu nije toliko potrebna recimo teorija brojeva), nekome ko programira baze podataka nisu potrebni sinusi i kosinusi itd...Najbolje je nauciti sabiranje i mnozenje i onda poceti programiranje (kao sto su mnogi i radili) a posle dok ucis i matematiku i programiranje vidis sta ti najvise treba jer sigurno neces zadrzati sve oblasti iz matematike u glavi. Ali znanje koje steknes u srednjoj skoli je dovoljno da posle mozes da se podsetis kada ti je potrebno.
15.01.2004. u 13:44 

[es] :: Defaced :: dali treba znati i ovo?

[ Pregleda: 796 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.