Pozdrav svima,
imam nekoliko pitanja u vezi kupovine monitora, i nadam se da ću ovdje dobiti neophodne savjete. Krenimo redom:
Primarna (profesionalna) upotreba monitora (~90% slučajeva) jeste u Web industriji (dizajn/razvoj, tim redom), drugim riječima ovo se odnosi na rad u programima za vizuelni dizajn (Photoshop, Ilustrator) i editorima.
Šta očekujem od monitora:
- kvalitet koji moze da zadovolji profesionalne potrebe u gore spomenutoj kategoriji (i sve što ide uz to...)
- mogućnost višesatnog buljenja u isti bez zamaranja, glavobolje i popratnih efekata
Šta me zanima:
1. Izbor dijagonale
Iskreno, ja se još uvijek dvoumim oko dijagonale, izabrati 17" ili 19" CRT monitor? U prvom redu, ja sam radio (u pravom smislu riječi) na 14", 15", 17" i 19" i na mene je neki najpozitivniji utisak ostavila jedna 17-inčna Nokia (uglavnom sam radio @1280x1024x85Hz/100Hz, koliko me pamćenje služi), s druge strane tu je i čest komentar: "veće je uvijek bolje", gotovo uvijek?
Zamolio bih posebno kolege iz Web branše, koji čitaju ovo, da me posavjetuju po ovom pitanju, kao naravno i sve ostale posjetioce foruma.
2. Izbor proizvođača i modela
Nakon mišljenja o izboru dijagonale, ocekujem i taj - konačni savjet, o proizvođaču (da ne kažem brendu) i modelu monitora. Odmah ću naznačiti da imam neku apatiju prema LG i Hansol monitorima, tako da uopšte na planiram da razmišljam o njihovim proizvodima.
Kao prvi izbor, po običaju se nameće Samsung, oko kog se vode brojne rasprave; priče o čestim kvarovima, kratak garantni rok, roba sumnjivog porijekla, i činjenica da gotovo svaki prodavac ima u ponudi modele istog... poprilično me zabrinjavaju... :(
Kao kvalitetnija alternativa Samsungu, nameću se Sony i ViewSonic. Koliko sam čuo, Sony je u prosjeku skuplji za nekih 20%, s druge strane o ViewSonicu nemam neka saznanja. Takođe, da ne zaboravim, čuo sam i lijepe rijeci i o NEC i iiyama monitorima.
3. O budžetu
Cijena monitora ne bi trebala da premaši nekih 250 €, uz to napomenuo bih da sam spreman na sledeći kompromis: da uzmem monitor manje dijagonale (u mom slučaju 17"), a boljeg kvaliteta.
E sada, šta mi je činiti?

Kupovina 17/19" CRT monitora u (Web) dizajnerske svrhe (pomoć neophodna)
Re: Kupovina 17/19" CRT monitora u (Web) dizajnerske svrhe (pomoć neophodna)
Re: Kupovina 17/19" CRT monitora u (Web) dizajnerske svrhe (pomoć neophodna)