Nemam cime da otvorim CDR fajlove jer nemam Corel, ali sam razumeo da je ona slika 2 definitivna verzija Slavkove slike koju si ti samo prebacio u PDF??? Dakle, sve sto ja komentarisem se odnosi na sliku 2 jer onu u CDR formatu ne mogu da vidim.
Inace, svako sa dovoljno znanja iz audio tehnike ce momentalno videti da u toj semi samo kolo ne proizvodi snagu i sasvim je nevazno da li je 7294 ili 7293 osim ako ne mislis da ce ceo frekventni spektar i punu snagu nekako "proturiti" kroz blok od 470nF?! Za snagu od 270W na 4 oma je vrsna vrednost napona na opterecenju 46,3V pa ostaje nedovoljna margina do 50V cak i ako je napajanje stabilisano. Pa cak i da je dovoljno napajanje, samo jedan izlazni par nema nikakve sanse da proizvede tu snagu osim mozda u kratkim impulsima i na cisto omskom vestackom opterecenju! Na realnom opterecenju tj. zvucnicima se mora racunati na mnogo teze uslove jer impedansa cesto u propusnom opsegu pada i ispod 2 oma, a postoji i nesto sto se zove SOAR kriva koja se za pouzdan rad ne sme "probiti" a ovde bi to bilo sigurno van dozvoljene zone. Sa nekih +/-56V napajanja i barem 3 para izlaznih na DOOOOBROM hladnjaku to bi bilo kako treba. Na zalost, takvo napajanje je vec dosta izvan sigurne i preporucljive zone koju proizvodjac navodi.
Ovo bi bilo sve od mene sto se tice ove i slicnih sema i molim da mi niko ne zameri, ali ja stvarno nemam vremena za ovakvu prepisku. Ako je plan bio da nas bombardujete sa 30-tak godina starim koncepcijama i kacite po forumu jednu za drugom i onda prozivate da ih analiziramo i pisemo sta mislimo, ja cu samo posmatrati sa strane. Ako smatrate da ste nam tek sada doneli prve dobre i pouzdane konstrukcije pa nas toliko nagonite da ih izradimo i cujemo, varate se - vecina ljudi ovde je takva pojacala vec odavno uradila u nekim od svojih prvih koraka u audio samogradnji pa im ovo ni na koji nacin nije ni novo a ni posebno interesantno. U svakom slucaju, uvek ima novih mladih koji tek pocinju i moguce je da njima to bude sasvim interesantno te ih ohrabrujem da te seme probaju jer su verovatno sasvim dobre i pouzdane!
[Ovu poruku je menjao 1OXB dana 05.10.2009. u 00:05 GMT+1]
Samo retki nađu retke...
Najlakše je suditi ljudima... važnije je znati razumeti ih!
Čovek koji nije hrabar ne može biti ni pošten,
jer za poštenje su potrebne žrtve kakve kukavica ne ume da podnese,
a potrebna je i velikodušnost koju on ne može ni da razume...