Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"

[es] :: E-Marketing :: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 30008 | Odgovora: 113 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

VRider
Marković Damir
(BGD/SD Karaburma)/Pirot

Član broj: 1510
*.maksnet.net.

Jabber: damirm | gmail | com

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"01.04.2008. u 01:19
Prihod u narednih 20 godina? Pa ti si skroz prs'o....
01.04.2008. u 01:19 

augustus
Novi Sad - Beograd

Član broj: 101581
89.216.31.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"01.04.2008. u 09:17
@pjdzoj
ne smeta mi tvoje misljenje o kolicini profita tih kompanija niti tvoje znanje ekonomije. Ono sto zaista ide na nerve, a verujem i drugima, jeste tvoje misljenje da si najpametniji i da je tvoje misljenje jedino tacno!! S kojim pravom TI zatvras pricu o facebook-u? S kojim pravom TI govors da ljudi ovde laprdaju i pricaju neistine?? Na osnovu cega je to tvoje misljenje jedino ispravno ovde?

Molim te razumi, mnogi na forumu vole da lapradju i da se gadjaju pojmovima i da pricaju o necem o cemu nista ne znaju i pusti nas molim te da to i radimo. Ako ti se ne svidja nemoj ucestovati, samo molim te nemoj vise TI zatvarati diskusiju o necemu.

Molim moderatore da ako odluce da obrisu post, da pre toga obaveste doticnog da ne preteruje ubuduce.
"Čovek je biće koje se na sve navikava, i ja mislim da je ovo njegova najbolja definicija."
Fjodor M. Dostojevski
01.04.2008. u 09:17 

augustus
Novi Sad - Beograd

89.216.31.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"01.04.2008. u 09:19
Zaboravio sam da dodam: pjdzoj je rekao da on od jednog sajta zaradjuje nekih 300$ mesecno. Da li on mozda zeli da podupre takav vid zaradjivanja jer to njemu ide direktno u korist?

"Čovek je biće koje se na sve navikava, i ja mislim da je ovo njegova najbolja definicija."
Fjodor M. Dostojevski
01.04.2008. u 09:19 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
Vice President - Product and Business Development, Ci..
EU

Administrator
Član broj: 13
193.47.77.*

Sajt: www.linkedin.com/in/ivand..

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"01.04.2008. u 09:37
Ovaj, pjdzoj

Fakat da je Facebook neprofitabilan se moze procitati u vise skorasnjih clanaka u BusinessWeek-u i The Economist-u.

Kontam da novinari ova 2 casopisa imaju malo vise insajderskog infoa o toj provatnoj kompaniji od nas, a takodje kontam da bi bili u najmanju ruku ludi da objave nesto za sta bi Facebook mogao da ih tuzi kao sirenje dezinformacija.

Tako da - prilicno sam sklon da verujem izvorima iz ove 2 novine nego tebi :)

Facebook trazi bogatog sugar daddy-ja, ali cenim da mu je vreme ipak proslo prosle godine - sada u ovoj situaciji niko lud ne bi kupio takvu kompaniju za pare koje su njeni investitori planirali da uzmu - i, sudeci po izgledu svetske ekonomije, stvari se svakako nece promeniti u sledecih par godina a to je vreme za koje ce Facebook postati ili istorija ili jos jedan nebitan sajt, kao sto su GeoCities koje je na kraju otkupio Yahoo npr.

Od prodaje magle se ne moze ziveti - Dot Com crash je investitore naucio jako dobrom lekcijom, i ta prica tesko da moze da uspe 2 puta.

01.04.2008. u 09:37 

mmix
Miljan Mitrovic
Software Architect
Pancevo, Srbija

SuperModerator
Član broj: 17944
195.252.78.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"01.04.2008. u 10:01
Citat:
pjdzoj@momsab A gde su izvestaji koji potvrdjuju suprotno.
Oni nisu neophodni, u svetu finansija "no news is bad news".

Citat:
pjdzoj:mmix Ti kompletnu svoju tvrdnju da ovi sajtovi ne zaradjuju, zasnivas na tome sto nema izvestaja. Pa ispravi me ako gresim, kompanija nece objaviti izvestaje sve dok ne dostigne odredjeni nivo profita (prihoda) u odredjenom periodu. Odnosno, kompanija mozda nece objaviti izvestaj sve dok njena mesecna zarada ne bude 10 miliona dolara mesecno i tako ne postoji 6 meseca iako je prethodnih 6 meseci zaradjivala po 5 miliona. Ako bi i objavila izvestaj u kojoj su joj prihodi manji od pretpostavljenog sa nase strane, njegova vrednost kao kompanije bi pala odnosno pala bi vrednost njenih akcija, je li tako?
Upravo tako, apsolutno si u pravu, samo sto ti to smatras za dobru stvar iako je u stvari losa. Zamisli da imas 15 milijardi dolara da investiras i da US treasury emituje hartije od vrednosti sa godisnjom kamatom od 4%. Koliki bi profit facebook-a trebao da bude da ti se vise isplati da investiras u njih nego u obveznice drzave? Pogledaj zakaceni excel fajl, drzavni papiri i videces da jednostavno sedeci na svom dupetu i investirajuci u obveznice posle 20 godina ces imati 32.8 milijarde sa devaluiranom kamatom od nesto preko 11 milijardi. Ovaj instrument (NPV, net present value) je jedna od osnovnih alatka, litmus test, za bilo kakvu investiciju. Ako isti faktor devaluacije primenis na facebook investiciju i izbalansiras njihove NPV vrednosti dolazis do zakljucka da facebook mora da pravi nesto manje od $850 miliona net profita godisnje, tj nesto jace od 70 miliona mesecno, i to samo da bi sustigao bazicnu kamatu drzavnih obveznica koje su bez rizika, dakle sta je sa rizikom invetiranja u Facebook.

Pitanje je, sto uopste investirati u Facebook, hocu recimo da investiram u kompaniju iz te industrije sa slicnim rizikom, i zasto npr ne bih investirao u google? Dakle, da bi ja imao interes da investiram u facebook devaluirani iznos investicije bi morao da bude veci za isti rizik (ajde u svrhu dokaza da kazemo da je rizik isti iako je za facebook rizik sigurno veci). Ako odes na http://www.valuepro.net i ubacis GOOG, dobices da je njihov Wacc (weighted average cost of capital) 8.1% i ako taj rate primenis na nasu facebook kalkulaciju ispada da bi facebook trebao da pravi 1.2 milijarde godisnje da bi bio privlacniji od googleta, tj da bi mogao kompetentno da se bije na tom trzistu samostalno. Zasto sam spomenuo google, zato sto ista prica vazi za google da bi google mogao da svojim investitorima proda pricu sa potencijalnom kupovinom facebooka, jer kupovinom firme ne kupujes samo dobre stvari, kupujes i rizik. Pod jedan njihov Rwacc bi otisao gore i samim tim bi kapital poskupeo za google, pod dva morali bi da obrazloze kako i zasto misle da mogu da naprave vise od $1.2 milijarde net profita godisnje na njemu.

Dakle, mozda si ti u pravu, mozda facebook i ima pozitivan bilans i mozda u potpunosti pokriva svoje troskove (mada i to sumnjam inace ne bi stalno dokapitalizovali), ali je to daleko daleko od cak i osnovnih drzavnih obveznica.
▪ The quicker a phone is answered in sales, the slower it's answered in customer services - Brownridge's Law
▪ Democracy is a device that ensures we shall be governed no better than we deserve - George Bernard Shaw
▪ To err is human--and to blame it on a computer is even more so - Robert Orben
Prikačeni fajlovi
01.04.2008. u 10:01 

seaman
Beograd

Član broj: 49597
*.eunet.yu.

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"01.04.2008. u 10:34
Moje je licno pretpostavka da su sajtovi poput facebooka klasicni spijunski sajtovi iza kojih stoji neka marketinska agencija za pracenje navika potrosaca i sl.
01.04.2008. u 10:34 

pjdzoj
Nikola Pejcinovic

Član broj: 63592
*.mainstream.co.yu.

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"01.04.2008. u 22:46
Ma ok, vi ste u pravu, evo priznajem.

@augustus
Samo mi nije jasno sta si ti hteo da kazes. Boli li te to sto ja zaradjujem 300$ od jednog sajta? Prepostavljam da ti zaradjujes mnogo vise i da sigurno znas nesto sto ja ne znam, pa tako tvoja konstatacija da sam ja najpametniji ovde pada u vodu, ti si najpametniji.

01.04.2008. u 22:46 

augustus
Novi Sad - Beograd

89.216.31.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"02.04.2008. u 09:04
Ne boli mene to sto ti zaradjujes 300$ od jednog sajta(iskreno se nadam da ih imas nekoliko takvih) i bilo bi mi drago da zaradjujes jos vise. Ono sto je mene provociralo, a i druge, jeste tvoja arogancija. Nastupio si kao neko ko valja tesku lovu na online marketingu i dao sebi za pravo da "zatvaras" temu o facebook-u.
Dao si sebi za pravo da odbacujes tudja vidjenja kao budalastine jer nemaju konkretne dokaze, a da li si ti tvoje tvrdnje potkrepio dokazima?(sem tvog sajta od 300$)
To sam hteo da kazem.
Fjodor M. Dostojevski
02.04.2008. u 09:04 

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
89.216.97.*

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"04.04.2008. u 13:22
kako fb moze da zaradjuje mnogo (kako uopste stice zaradu) kad nije UVEK dostupan? desilo mi se par puta da ne bude dostupan
s druge strane, sumnjam da se pametnim investitorima dopada sto neke aplikacije pucaju ili su nedostupne...

jednostavno, da bi takvi sajtovi zaradjivali moraju da su uvek dostupni (mali a poseceni sajtovi gube dosta kad su nedostupni)
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
04.04.2008. u 13:22 

mmix
Miljan Mitrovic
Software Architect
Pancevo, Srbija

SuperModerator
195.252.78.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"04.04.2008. u 18:49
Nah, podcenjujes narkoticni efekat potrebe ljudi da svoje najprivatnije tajne podele sa ostatkom sveta u potrazi za javnim odobravanjem. Mozda kad ne bi bili online nedelju dana, ovako tesko, lupace refresh dok ne dobiju

▪ The quicker a phone is answered in sales, the slower it's answered in customer services - Brownridge's Law
▪ Democracy is a device that ensures we shall be governed no better than we deserve - George Bernard Shaw
04.04.2008. u 18:49 

Dejan Todosijevic
Cuvarvatrogasac, JKP Komunalac Cacak
Cacak

Član broj: 145976
*.172.eunet.yu.

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"04.04.2008. u 20:40
Mada je ovde dosta receno, medjutim mi ne razumemo kako se novac vrti. Da znamo bilo bi nam mnogo bolje ovde, sta pretstavljaju sponzori, itd. I ne moramo da znamo, jer smo svi mi razlicitog profila, a da se bavimo marketingom mnogo bi vise znali. Ja sam obican radnik i nije bitno, ali dosta kapiram kako to funkcionise. Uzmite jedan proizvod, primer neki canonov foto aparat. Pre kupovine negde, ako iole poznajes net, si procitao njegove specifikacije. Pogledao necije slike sa njim. Pitao nekoga za misljenje, pogledao prodavnicu gde je najjeftiniji... Sve to Ti je omogucio google, ili neki drugi pretrazivac. A da bi google funkcionisao i to ti pokazao, a canon uspeo da uvalja svoj proizvod, naravno da je pomogao google-u finansijskom injekcijom da funkcionise. I to ne mora nigde da pise. Postoje neki brojcanici koji kontrolisu te razne ulaze, tj interesovanja za takav proizvod...
04.04.2008. u 20:40 

cangla
Dejan Injac
Novi Sad

Član broj: 80060
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.brendovisrbije.com

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"05.04.2008. u 13:06
Seaman i marko37 su dobro napisali.

FB, MySpace i sl sajtovi sluze za prikupljanje informacija o korisnicima, i prodavanje tih informacija velikim kompanijama kojima je potrebno istrazivanje trzista.

Sve ostalo je nebitno.

Treci svetski rat je vec odavno poceo, mada vecina nije svesna toga. U njemu se ne koristi oruzje koje smo navikli da gledamo (puske, avioni, kamioni, ....), vec informacije.

Mozda gresim, ali .....
05.04.2008. u 13:06 

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

89.216.97.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"05.04.2008. u 15:10
opet zavere... dokle vise :)

sluze takvi sajtovi za povezivanje ljudi uglavnom
bez korisnika ne vrede nista
sto se prodaje podataka tice, neki to rade, korisnici su se slozili sa time (da li su ih terali puskom da se uclane? nisu)

moze i ovako da se posmatra: korisnici imaju korist zato sto dobijaju odgovarajuce reklame, marketinske agencije imaju korist zato sto imaju mogucnost za bolje "ciljanje" mogucih potrosaca koji im se sami jave ako ih zainteresuju reklame, a posrednik cuva privatnost korisnika (marketinske agencije ne znaju kome tacno salju) i ima prihode od reklama

ova prica ima rupu: koliko takvi sajtovi imaju pravih korisnika ukupno? fb navodno ima preko 69 miliona, za myspace ne mogu da nadjem...
http://www.internetworldstats.com/stats.htm - ak odobro razumeh tabelu ima preko jedne milijarde i trista miliona korisnika Interneta

[Ovu poruku je menjao momsab dana 05.04.2008. u 16:22 GMT+1]
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
05.04.2008. u 15:10 

dr ZiDoo
Web Developer
Banja Luka

Član broj: 189
79.143.164.*

Jabber: ZiDoo@elitesecurity.org
Sajt: zidoo.geek.rs.ba

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"06.04.2008. u 09:43
Zavjere rulez http://zeitgeistmovie.com/
tu nema kašike....
06.04.2008. u 09:43 

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

89.216.97.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"06.04.2008. u 19:49
da ne idemo previse u offtopic,a i mrzi me da objasnjavam drugaciji pogled u vezi tih zavera, dacu sledeci link, mozda skapirate sta hocu da kazem
http://en.wikipedia.org/wiki/Game_theory

-vinolog
06.04.2008. u 19:49 

mmix
Miljan Mitrovic
Software Architect
Pancevo, Srbija

SuperModerator
195.252.78.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"07.04.2008. u 08:25
@momsab: Daleko smo mi od Hari Seldona i Zaduzbine, game theory ne moze bas da se egzaktno primeni na formiranje social netowrking sajtova jer je i broj "igraca" i broj strategija nepoznat i promenljiv tokom "utakmice". Bilo koja pretpostavka je validna koliko i sledeca koja joj je potpuno suprotna .

A korisnici se nisu slozili sa prodajom licnih podataka, i to ti lepo i stoji u Privacy Policy. Ono sto ti sajtovi mogu da prodaju su agregatni statisticki podatci i mogu interno da formiraju fokusne grupe za odredjene usluge ili proizvode (sto oni ne rade, bar ja nisam video). Nema tu stvarno nikakve zavere, ja samo cekam kad ce neko da kaze da je CEO facebook-a vanzemaljac

07.04.2008. u 08:25 

Dejan Bizinger

Član broj: 10102
*.rcub.bg.ac.yu.

Sajt: www.bizinger.biz

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"07.04.2008. u 09:37
Posto vodim jedan popularni social network u Srbiji mogu da kazem da sam primetio da je ono sto je pre par godina bio trend da sajtovi za poslove nicu kao pecurke posle kise (najvise posle prodaje Moj-Posao za par miliona funti DMGT-u) to je trend danas sa social network sajtovima. Svi misle da je tu laka zarada, da se 50 ili 100K korisnika lako postize, da oni sami dodju (secate se one floskule "napravite sajt i posetioci ce sami doci") zato sto su mediji puni prica o Zuckerbergu, Myspace i slicno. Daleko je to od istine. Bitno je znati da se u SN projekte prvo mora uloziti dosta a exit strategy je obicno u prodaji SN vecoj kompaniji a ne u advertajzing modelu.

Ima i SN ili bolje receno za ovaj slucaj dating sajtova kao npr. www.plentyoffish.com koji je vrlo profitabilan jer zaradjuju oko 300 000 dolara mesecno a valjda samo dve osobe ga vode ali to je vise izuzetak nego pravilo jer je ovo prvi dating sajt koji je sve ponudio besplatno i stekao ogromnu popularnost.

[Ovu poruku je menjao Dejan Bizinger dana 07.04.2008. u 11:03 GMT+1]
Karike.com - 60 miliona prikaza mesecno - najvise u Srbiji
Humanost.org|WebGazda.com
07.04.2008. u 09:37 

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

89.216.97.*

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"07.04.2008. u 15:51
mmix, mislio sam uopsteno na zavere (tacnije, to je bio odgovor na Zeitgeist i slicne filmove), ne na sn sajtove :)

sto se drugog pasusa tice, to sam i rekao u poruci izned zeitgeist, samo si ti to bolje objasnio :)
s druge strane, ima nesto u vezi apliakcija :D neki lik (autor neke aplikacije) je opusteno za 5 miliona dolara prodao podatke o korisnicima trecem licu (cak je pisalo da nije prekrsio pravila, nisam proveravao pravila za spoljne aplikacije)

nadjoh zanimljiv clanak iz 2006., steta sto uzorak nije veci (npr jedan milion)
http://forevergeek.com/article..._myth_of_100_million_users.php

-vinolog
07.04.2008. u 15:51 

||NeX||
Nedim Šabić
Air Net GmbH
Njemačka - BiH

Član broj: 1430
*.adsl.alicedsl.de.

Sajt: www.mimbair.net

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"08.04.2008. u 07:35
Ljudi moji, na šta ovo naraste? Na temu za profiliranje? Dajte malo ohladite i da pričamo sa argumentima kao što to već neki rade. Tema je jako interesantna, ali imamo dva problema:

a) Šta je tačno tema ove teme? :) Dajmo dogovorimo se, a ne da skačemo sa jedne na drugu.
b) Zamolio bih vas da ne koristite apsolutizme tj. to je to i to je jedini razlog. Kao i sve u životu, nema jednostavnog objašnjenja za kompleksne stvari.

Dakle, ako ćemo pričati o prvobitnom naslovu teme -Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"- onda ću sumirati šta smo do sada nabrojali:

1. Ne zarađuju, nego očekivaju prodaju i to im bude profit.
2. Ne zarađuju na sebi, nego na reklamama od drugih firmi.
3. Ne zarađuju, nego koriste to kao puhanje imidža i ubijanje konkurencije.
4. Ne zarađuju, nego se milajrderi prepucavaju.
5. Zarađuju prodajom korisničkih podataka (što je u kontri sa zakonom)

Jedna računica za YouTube:

- jedan obrt jednog video oglasa je ca. 1$
- YouTube vrti oko 100mil. prikaza dnevno
- neka je CTR ispodprosjećnih 3%, to je 3mil. obrta video oglasa -> 3mil. $ dnevno

Računica za Google:

Neko je već naveo da je prošlogodišnji profit okruglo 4mrd. $

Jedan lokalni primjer (dernek.ba):

ca. 100.000 usera u dobi 17-27 prodano za 500.000 EUR
(inaće vrijedi pravilo da jedan user vrijedi 1$ / 1EUR, vidi dole da je i ovdje ca. tako)
Stranica je imala ogroman bandwith, oko 1000$ dnevno, godinu dana im je trebalo da se prodaju,
a nisu imali skoro nikakve reklame, dakle samo čekali na prodaju.
1000$x365=365000$

Računica: Oko 150.000EUR profita

---

Dakle, zavisno od business-a pokušavaju na jedan ili drugi način ostvariti profit.
Mislim da je bitno, radi apsolutizma koji se pojavio navesti faktore koji utiču pri ocjenjivanju site-a koji se prodaje:

- broj korisnika
- broj posjetilaca
- zarada preko ads-a, ukoliko postoje
- cijena održavanja
- tema site-a

Oni koji nisu imali priliku pratiti takve prodaje, mogu otići na digitalpoint forum i tamo posmatrat koju godinu kako se stvari odvijaju. Ljudi prodaju sve moguće, od domena preko sadržaja do čitavih portala.

Prijedlog

Predlažem da uzmemo Facebook i razložimo na faktore, jer smo nabrojali sve pa da sumiramo od čega facebook profitira ili nada se da će profitirati. Koristiti samo relevantne izvore.
Mene bih također interesovale ove domaće prodaje, kao napomenuti mojoglas. Ko su ti koji kupuju webove po našem prostoru i šta kupuju? Jednom je bio jedan dobar članak u Hrvatskom časopisu PLANB o tome, ali nije do kraja raskrinkano ko su ti što su počeli kupovati naše site-ove i što to rade.

08.04.2008. u 07:35 

Dejan Bizinger

Član broj: 10102
*.rcub.bg.ac.yu.

Sajt: www.bizinger.biz

icon Re: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"08.04.2008. u 10:44
@Nex:

Po cemu mislis da je jedan obrt videa na Youtube-u 1$?

Odakle ti to da je pravilo da jedan registrovani korisnik vredi 1$/1e To prosto nije tacno, jer bi to bilo sto Ameri vole da kazu bargain.

Takodje, ako sam te dobro razumeo, napisao si da dernek ima ogroman bandwidth koji kosta $1000 dnevno!? I to tesko moze da bude tacno.

Za ostale tvoje iznete stavove se u nacelu slazem, a potpuno sa tim da stvari ne treba generalizovati.
Karike.com - 60 miliona prikaza mesecno - najvise u Srbiji
Humanost.org|WebGazda.com
08.04.2008. u 10:44 

[es] :: E-Marketing :: Kako zaradjuju novac sajtovi poput "hi5.com, facebook.com, youtube.com"

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 30008 | Odgovora: 113 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.