Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dodavanje vrednosti iz forme u tabelu sa svim proverama

[es] :: Access :: Dodavanje vrednosti iz forme u tabelu sa svim proverama

[ Pregleda: 317 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

obradorriuss
Nikola Obradovic
Novi Sad

Član broj: 30270
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.designe.rs

icon Dodavanje vrednosti iz forme u tabelu sa svim proverama03.02.2008. u 15:53

Jos ranije sam postovao jednu temu koja se odnosila na dodavanje jednog polja u tabelu preko SQL-a iz forme klikom na neko dugme...

Dakle zanima me na koji nacin vi radite sve ovo:

Imamo recimo tabelu sa poljima: idMagacina, nazivMagacina, kolicinaPrvogProizvodaUlaza, kolicinaPrvogProizvodaIzlaza, kolicinaDrugogProizvoda, kolicinaDrugogProizvodaIzlaza (uzmimo na primer da u magacinu mogu da se nalaze samo 2 proizvoda).

Imamo drugu tabelu koja predstavlja ulaz te 2 vrste robe u magacine sa poljima: idUnosa, idMagacina, datumUnosaRobe, vrstaProizvoda (combobox iz koga se bira da li se radi o prvom ili drugom proizvodu), kolicinaProizvoda i cenaProizvoda (cena proizvoda po kojoj taj artikal ulazi u magacin).

Ove 2 tabele su u vezi po polju idMagacina.

E sad, imamo napravljenu formu od te druge tabele, tzv. prijemnicaRobeuMagacin sa svim gore napomenutim poljima...

Dakle, unesemo sve potrebne vrednosti u polja (datum unosa robe u magacin, kolichinu, izaberemo artikal...)

Sve ovo je predvidjeno da kada se ide na prijemnicuRobeuMagacin da se polje kolichina (koju unesemo) dodaje SQL izrazom u polje predvidjeno za to (po polju idMagacina - da se zna u koji ide i za bash tu vrstu artikla)

Kako izvrsiti sve moguce i nemoguce provere da se ne desi recimo dva puta da se stisne dugme DODAJ na formi i da se 2x doda ista kolichina u magacin.

Znachi izaberemo magacin1, unesemo kolichinu 100 komada za artikal 1, i kliknemo na dugme DODAJ na formi, SQL izraz cje upisati vrednost 100 u polje kolicinaPrvogProizvodaUlaza (ukoliko vadimo robu iz magacina, ubacivace vrednost u polje kolicinaPrvogProizvodaIzlaza kada kliknemo na dugme ODUZMI).

E sada da li je ovo pametno beleziti sve u isto polje u prvoj tabeli vezano za magacine? Meni je potrebno da mogu u svakom trenutku da pregledam stanje u magacinu za svaki artikal, a to radim pomocju reporta koga sam napravio koji cje mi za svaki artikal u svakom magacinu trenutno stanje racunati na nachin Stanje = kolicinaPrvogProizvodaUlaza - kolicinaPrvogProizvodaIzaza

Mozda postoji drugo, bolje resenje?

I zanima me na koji nachin da se izvrshe SVE ali SVE provere na formi pre nego sto se unese u neko od polja ta kolichina? I naravno da se onemogucji da se unese dva puta u istom zapisu, vecj ako skonta da je pogresio da prvo uradi neki Undo ili da otvori novu prijemnicu i unese novih 100 artikala u magacin...

Nadam se da sam bio jasan i da nisam suvishe iskomplikovao

http://www.designe.rs - DESIGNE.RS - Your DESIGN destination
03.02.2008. u 15:53 

Getsbi
Miroljub Zahorjanski
Vršac

Moderator
Član broj: 124608
212.200.212.*

icon Re: Dodavanje vrednosti iz forme u tabelu sa svim proverama03.02.2008. u 18:51
Mislim da ti prva tabela nije dobro dizajnirana. Ako možeš zakači ceo model podataka. Nakon toga bih mogao da komentarišem potrebu dugmeta DODAJ, za koje nisam siguran da je neophodno. Ako je forma vezana za tabelu i kad se u njoj popuni zadnje polje zapis se automatski snima. Nema potrebe za dugmadima. Ako se nešto prepisuje u drugu tabelu, a zato treba imati razloga na osnovu modela podataka, tada se slog koji je prepisan u prvoj tabeli obeleži da je proknjižen(postaviš polje Yes/No u prvoj tabeli). Šta znači izvršiti SVE provere?. Da li su svi podaci unešeni koje treba uneti? Da li su svi podaci validni? Nema univerzalnog rešenja i odgovora. Svako polje je specifično. Postaviš konkretno pitanje: Kako da ne dozvolim izlaz iz forme ako polje datum nije uneto? ili : Kako da ne dozvolim unos idMagacina u Prijemnici koji ne postoji u spisku magacina?
Kažeš ovako: "I naravno da se onemogucji da se unese dva puta u istom zapisu,..."
Gde to možeda se unese dva puta u istom zapisu? Može da se uese jednom (INSERT), a da s potom izvrši ažuriranje (UPDATE).
I'll know what I want, when I see it.
03.02.2008. u 18:51 

obradorriuss
Nikola Obradovic
Novi Sad

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: Dodavanje vrednosti iz forme u tabelu sa svim proverama03.02.2008. u 20:36
Evo ovako, zao mi je ako nisam dobro definisao sve zahteve. Okachio sam bazu na
Code:
http://printeks.co.yu/printex.rar
(ima 50 KB) pa neka skine ko hoce da vidi o cemu se radi.

Bitna je forma Prijemnica. dakle kada se najpre unese Datum, Prijemnica br, izabere iz Comboboxa dobavljach, znaci sva polja sa glavne forme, prelazi se na odabir artikla iz comboBoxa i unosom kolichine koja se dodaje u magacin... Kada se na event OnClick dugmeta DODAJ, startuje se query koji takodje moze da se pogleda, koji updatuje polje ulaz za taj artikal...

Kada kazem kako da se zastiti SVE od nepravilnog unosa, time sam podrazumevao:

1. Da se provere da li su validno uneta sva polja sa forme.

2. I isto tako, da se ne dogodi ukoliko se vrati recimo za jedan zapis unazad i ponovo klikne dugme DODAJ, on cje ponovo vrednost ULAZA u tabeli da uvecja za istu vrednost iako smo je prethodno vec uneli...

3. Ova tvoja ideja sa poljem Yes/No mi se svidja, pa bih te molio ako mozes jos malo da je obrazlozish i predstavish, kako i na koji nacin najbolje da se to uradi, i da se izvrse provere da li je vec bash TA prijemnica vec dodata u tabelu ulaz i da se onemoguci prakticno dodavanje po istoj prijemnici...

Valjda je sada malko jasnije...

P.S. da ubacim: Mozda neko zna neko bolje resenje kako da se izrachuna trenutno stanje nekog proizvoda. Ja sam to resio na ovakav nachin gde se sve iz prijemnica ubacuje u kolonu ulaz, sve iz trebovanje u kolonu izlaz, pa se trenutno stanje dobija ulaz-izlaz...

Mozda je pametnije cuvati sve to u nekoj drugoj tabeli ili ne znam ni sam??

[Ovu poruku je menjao obradorriuss dana 03.02.2008. u 22:02 GMT+1]
03.02.2008. u 20:36 

Getsbi
Miroljub Zahorjanski
Vršac

Moderator
Član broj: 124608
212.200.212.*

icon Re: Dodavanje vrednosti iz forme u tabelu sa svim proverama03.02.2008. u 21:33
Baza opisana u prvom postu i baza zakačena na adresi: http://printeks.co.yu/printex.rar se bitno razlikuju. Ajde komentarisaću sad ovo što si zakačio. Od tabele Prijemnica treba napraviti dve: Prijemnica i PrijemnicaStavka. Inače ćeš imati u svakom slogu ponavljanje kolona: Dobavljac, Podokumentu, Datum i slično. Te dve tabele treba vezati po principu jedan prema više. Tabelu Komitetnti treba vezati takođe jedan prema više za tabelu Prijemnica. Tabela Kartica ako predstavlja neku vrstu prometa ja bih preimenovao u Promet jer je kartica vrsta izveštaja. Dalje ne bih, jer nije jasno definisan projektni zadatak, mada predpostavljam da je neka veleprodaja ili maloprodaja u pitanju.
Savet: Nemoj da počinješ izradu interfejsa dok ne budeš imao celovit i jasan model podataka. To je isto kao da postavljaš krov, a još nisi ozidao sve zidove. Nisi ti juče počeo da radiš Access.Vidim da si ovde od ranije.

Sve nedoumice oko dugmeta DODAJ će nestati ako u tabeli Prijemnica dodaš polje koje će kontrolisati da li je prijemnica proknjižena. Ne mora da bude polje Yes/No. Može i obično text polje. Na dugme DODAJ obezbedi da se prvo ispita status tog polja i da ako je 0 bude proknjižena prijemnica. Nakon knjiženja obezbedi da status pređe iz 0 u 1. Sledeći put kad pritisneš dugme na toj stavci prvo će se izvršiti provera i neće se proknjižiti ako je status 1.
I'll know what I want, when I see it.
03.02.2008. u 21:33 

obradorriuss
Nikola Obradovic
Novi Sad

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: Dodavanje vrednosti iz forme u tabelu sa svim proverama03.02.2008. u 21:50
Nisam pocetnik, a i u pravu si da problem iz prvog posta i baza koju sam okachio je promenjena, kako ne bih kachio celu prethodnu bazu koja je i povecja i ima gomilu drugih kodova koje za resavanje mog problema nisu potrebni, ali je sushtina ista... U pitanju jeste neka maloprodaja.

mislim da cu reshiti ovu proveru da li je po toj prijemnici uneta neka kolicina u magacin sa text poljem kao sto si opisao. Iskreno, nisam se setio toga, zbog gomile nekih drugih problema vezane za istu aplikaciju, pa mozak stane

Hvala ti na odgovoru.

03.02.2008. u 21:50 

[es] :: Access :: Dodavanje vrednosti iz forme u tabelu sa svim proverama

[ Pregleda: 317 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.