Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

SBB i Internet Piraterija

[es] :: File Sharing :: SBB i Internet Piraterija

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8

[ Pregleda: 25254 | Odgovora: 143 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

cemix
Borislav Čakarević
London

Član broj: 30386
*.ukonline.co.uk.

Sajt: www.cemix.co.uk

icon Re: SBB i Internet Piraterija08.11.2007. u 20:49
Citam ovaj topic i ne mogu da verujem.

Telekom je podigo toliku prasinu zbog 2-3 hiljade ljudi sto dele fajlove na nekom hubu.

Da nije zalosno bilo bi smesno.
08.11.2007. u 20:49 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
Vice President - Product and Business Development, Ci..
EU

Administrator
Član broj: 13
*.dip.t-dialin.net.

Sajt: www.linkedin.com/in/ivand..

icon Re: SBB i Internet Piraterija08.11.2007. u 20:52
Telekom je podigao prasinu zbog neceg drugog, a ne zbog piraterije i hubova ;-)

JAT, Telekom, EPS i slicna ekipa jednostavno nije navikla da funkcionise u ekonomiji gde nisu jedini igraci zasticeni od strane drzave - telekomunikacije se polako deregulisu a nadamo se da ce srpski parlament konacno ratifikovati i "open skies" ugovor sa EU.

A onda cemo u "Novostima", "Kuririma" i "Press-ovima" citati JAT-ove price o nesigurnim low-cost kompanijama odmah posle clanaka Telekoma o konkurenciji :-)
08.11.2007. u 20:52 

nukisflame
alexandar delarch
erdoglija

Član broj: 44090
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.italiyucar.co.yu

icon Re: SBB i Internet Piraterija08.11.2007. u 21:04
Citat:
JAT, Telekom, EPS i slicna ekipa jednostavno nije navikla da funkcionise u ekonomiji gde nisu jedini igraci zasticeni od strane drzave - telekomunikacije se polako deregulisu a nadamo se da ce srpski parlament konacno ratifikovati i "open skies" ugovor sa EU.

Ako se nevaram u Srbiji postoje 3 kompanije sa "low-cost-om" [mislim da jedna nosi naziv "German wings"], ali niJEDNA NE RADI.
"Zemlja je ravna ploca...." verujte mi jer sam je video svojim ocima - filip vishnitj [mislim ja sam ovo rekao ali zbog fore neka stoji fv]
...deca se zaigraju matori se za***u...
08.11.2007. u 21:04 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
Vice President - Product and Business Development, Ci..
EU

Administrator
Član broj: 13
*.dip.t-dialin.net.

Sajt: www.linkedin.com/in/ivand..

icon Re: SBB i Internet Piraterija08.11.2007. u 21:10
Germanwings radi i te kako i imaju prilicno dobre cene - samo sto Germanwings operise u Srbiji iskljucivo zahvaljujuci cinjenici da je to cerka kompanija nemacke Lufthanse i sto oni automatski imaju pravo da koriste Lufthansine slotove.

Sve ostale firme nemaju sanse, jer je Srbija potpisala "Open Skies" ugovor, ali vec godinu dana Parlament eto nema vremena da ga ratifikuje :) Tj. cekaju da prodaju JAT, jer cim budu ratifikovali Open Skies, JAT moze odmah ide pod katanac.

U principu, JAT, Telekom i EPS imaju isti modus operacije - nemaju blagu predstavu o ponasanju u slobodnom trzistu, i rade sve od sebe da slobodno trziste ne zazivi (bas kao sto Telekom pise o SBB-u tako su se u Glasu pojavljivale price o nesigurnoj prvoj srpskoj low-cost kompaniji :-). Ali za to je pre svega kriva drzava, posto su sve 3 firme u vecinskom vlasnistvu drzave, pa postoji jasan sukob interesa.

Mada, ovo za SBB je ocekivano - da SBB ima jacu konkurenciju i od strane privatnih provajdera, verujem da bi se na isti nacin "bockali" :)
08.11.2007. u 21:10 

Leruman
Dragan Zivotic
Požarevac

Član broj: 141635
87.250.46.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 12:36
Ljudi da razjasnimo: ELIT HUB jeste bio vezan pojačanim linkom za SBB mrežu. ne znam tačne detalje ali je to bilo tačno. Sada kada je link ukinut, tj došli su ljudi iz SBB i iskključili link FIZĆKI kod čoveka koji je držao HUB, samo neko treba da plati spoljni server da bi mogao da se hub ponovo podigne. Činjenica je da ako server bude bio na spoljnom internetu da će biti slabiji link i sporiji rad sa serverom. Dok je HUB bio u lokalu sam rad na severu je bio dosta brz.
Zakonski ne mogu da rade sad ništa SBB-u kada je ugasio servere na svojoj lokalnoj mreži. Ako neko od korisnika podigne server na spoljnoj mreži to nije problem SBB-a.
Sa druge zakon jačeg uvek važi. Ko prati torrente zna da su nekoliko svetskih sjatova za pretragu torenata gasili iako po zakonu nisu imali nikakva prava. Pripreti se provajderu za pirateriju i ona ugasi server da bi izbeo lošu reklamu. Provajder zna da ne mogu da ga tuže ali želi da izbegne lošu reklamu i dugotrajne parnice sa neizvesnim ishodom.
Ista priča je sada i sa SBB-om. Oni su svesnii da su radili i sivoj zoni i da su krenuli da uzimaju Telekomov deo kolača i da treba da budu što čistiji u očima javnosti pa su odmah presekli sve veze sa hubb-om, bez obzira koje su one stvarno bile
09.11.2007. u 12:36 

Agent Smit
Boris Roža
Beograd, Srbija

Član broj: 158582
*.ptt.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 13:11
ne mogu da verujem, šta sve gospoda iz Telekoma neće smisliti..a tekstovi su naručeni nema šta...bilo je pitanje vremena kada će ajkule iz Telekoma da se dignu, sve je to zbog plana SBB-a da krene sa fiksnom...konkurencija u telekomunikacijama je toliko žestoka; znam koliko su se mrzeli i mrze se MTS i bivši Mobtel, a mogu da zamislim koliko će se klati kad uleti SBB sa fiksnom. Što se tiče nas korisnika, trebalo bi što pre to sve da krene...
09.11.2007. u 13:11 

johnny_hush
Belgrade, Serbia

Član broj: 112918
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: johnnyhush.com

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 13:55
To je u potpunosti tacno, zdrava konkurencija je NEOPHODNA! I tacno je da se svi ti sadrzaji (razni strani filmovi, igre i operativni sistemi) mogu naci na spoljnim torrentima, ali mislim da je potrebno zastititi domace autore! Smesno je ono pravilo hub-a zabranjeno deliti domace filmove pre pojavljivanja na DVD! Pa bas tada treba da bude ZABRANJENO! I sto se toga tice EUC je u potpunosti pravilno postupio i UKINUO deljenje svih sadrzaja koji poticu od domacih autora.
I mislim da je lokal izgubio svoj znacaj. Jer od kako su uvedeni Surf paketi, sve vise ljudi koristi njih i time drugima ne zauzimaju samo lokal pa spoljni internet nije slobodan...
http://johnnyhush.com - Electronics
09.11.2007. u 13:55 

wuki
novi sad

Član broj: 70204
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 15:07
Citat:
johnny_hush:
I mislim da je lokal izgubio svoj znacaj. Jer od kako su uvedeni Surf paketi, sve vise ljudi koristi njih i time drugima ne zauzimaju samo lokal pa spoljni internet nije slobodan...

@johnny_hush
Tu gresis ljudima sa surf paketima nije razdvojen lokal i spoljni ali kad se nadje korisnik koji ima lokal i vuce od surfera njemu se racuna to kao lokalni internet tako da korsnici sa home paketima nisu nimalo uskraceni.
09.11.2007. u 15:07 

Binary Mind
11040

Član broj: 28245
*.adsl-3.sezampro.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 17:31
Telekom je uplasen. Nema sta da se kaze. SBB je opasan igrac. Mocan je Mardok i Telekom to dobro zna :) Ako se SBB ukljuci kao drugi fiksni operater u Srbiji Telekom je... (fill in the blank). Cela halabuka je oko toga. Manje Telekom interesuje SBB kao kablovski ISP.
Open-mindedness is considered a virtue, and true open-mindedness is, but don’t be so open minded that your brains fall out...

...It's not enough to simply not be so open minded that your brains fall out. It is equally important to have adequate bullshit deflectors in place so that the unscrupulous don't just fill your wide open mind with lies and nonsense.

09.11.2007. u 17:31 

PhAnToM_LoRd
Srpska nedodjija

Član broj: 162413
89.216.254.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 18:56
Da se razumemo, HUB server je samo program koji prima dolazne konekcione zahteve korisnika, i kako na samom HUB serveru ne postoji nikakav sadrzaj, shodno tome, HUB server NE MOZE ODGOVARATI za akcije korisnika povezanih na njega. Za svaki nelegalno distribuirani materijal odgovaraju iskljucivo korisnici koji su ponudili takav materijal na preuzimanje.
Kompletna fama je skockana samo zbog S(je)BB-ovog zahteva za izdavanjem licence za rad na polju fiksne telefonije, cime S(je)BB direktno zabija Telekom-u prst u oko, na sta ovi drugi nisu navikli, i nikako im se ne dopada da izgube monopolsku poziciju.

Ja sam sad za ideju da S(je)BB odgovori na isti nacin prema Telekom-u, uz pomoc korisnika, jer, i Telekom ADSL se koristi za razmenu autorizovanog sadrzaja. Na osnovu cega? Odgovor je prost, i ADSL korisnici, iako nemaju HUB-ove na svojim ISP mrezama, koriste hubove podignute u S(je)BB mrezama, a ostvaruju i veliki saobracaj sa RapidShare-a (naravno, svi znamo da je Rapid poznat po tome da su tamo svi sadrzaji perfektno "legalni"). Dakle, da rezimiramo: Telekom ISP kroz svoje linkove takodje podrzava pirateriju, i u skladu sa Zakonima o suzbijanju piraterije, i Telekom bi trebao dobiti "kljuc u bravu", ili izgubiti licencu za obavljanje poslova internet provajdinga.

BTW, moj hub niko nije gasio, niti ce to uciniti
09.11.2007. u 18:56 

djricky
Senior Network Administrator VeratNet ISP
Beograd

SuperModerator
Član broj: 1046
*.ricky.adsl.verat.net.

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 19:38
uf, uf, jadni Telekom je uplasen ovo postaje blago pateticno

u svakom slucaju... hubova vise u lokalu nema (?) korisnici i dalje imaju lokalnu mrezu duplo brzu od ostatka, kako vidimo vec postoji hub koji se hostuje negde van, i kome Telekom ne moze prici...

i vuk sit i ovce na broju....

OT: PHL (phantom lord) ?? (ko zna o kome pricam, zna...)

09.11.2007. u 19:38 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

SuperModerator
Član broj: 71794
*.bankerinter.net.

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 20:16
Da li ovo znači da će da bude problema sa hubovima? Pominjao sam da povremeno pokrenem jedan i sa prijateljima i rođacima razmenjujem nešto privatno. Sada će i mene da jure? Odakle uostalom telekom zna šta se razmenjuje? Neko pristao da bude svedok saradnik? Čuli da se priča? Zakačili se pa skinuli nešto?
To što će hub da bude van ne znači ništa, pa i dalje ostaje ono što je u stvari problematično, razmena u lokalu ... kao i razmena na ADSL-u i svakom drugom broadband internetu, kod nas i (naročito) po svetu.
Hm, pa ja ću da pokrenem hub na ADSL-u pa onda telekom neće da primeti. ;)
09.11.2007. u 20:16 

johnny_hush
Belgrade, Serbia

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 21:02
Mislim i ovi likovi sa hub-a su stvarno smesni... Oni ce da dignu hub negde van zemlje... A ako se bude ocigledno suprostavljao bilo kome ovde, ili piraterijom domacim autorima, ili microsoft-u ili telekomu samo treba da se seti da bez obzira sto server nije, ON fizicki jeste u srbiji i moze mu se suditi!
09.11.2007. u 21:02 

wux
NS

Član broj: 27480
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 21:30
Citat:
calexx: Da li ovo znači da će da bude problema sa hubovima? Pominjao sam da povremeno pokrenem jedan i sa prijateljima i rođacima razmenjujem nešto privatno. Sada će i mene da jure? Odakle uostalom telekom zna šta se razmenjuje? Neko pristao da bude svedok saradnik? Čuli da se priča? Zakačili se pa skinuli nešto?
To što će hub da bude van ne znači ništa, pa i dalje ostaje ono što je u stvari problematično, razmena u lokalu ... kao i razmena na ADSL-u i svakom drugom broadband internetu, kod nas i (naročito) po svetu.
Hm, pa ja ću da pokrenem hub na ADSL-u pa onda telekom neće da primeti. ;)

Da se razumemo - piratske sadržaje skidaju i korisnici Telekoma i korisnici SBB. Problem je taj "lokal" koji SBB može, a Telekom ne može da ponudi. A "lokal" je u suštini omogućavanje korisnicima da unutar mreže SBB komuniciraju dodatnom (većom, mada ne neophodno) brzinom, što samo po sebi nije ništa loše niti spada pod "nelojalnu konkurenciju" - jednostavno se radi o superiornosti mreže i tehnologije. Ako SBB to ništa ne košta, a korisnici dobijaju više, ne vidim osnovanog razloga da se neko ko ne može to da obezbedi ljuti i traži da se "bolji" svede na njegov nivo. Po toj logici nije ni trebalo uvoditi broadband, jer se time "ugrožavaju" provajderi koji koriste dial-up...
Isto tako, da se ne lažemo, činjenica je da velika većina korisnika taj lokal koristi za razmenu fajlova, ali njegova prednost nije svedena samo na to. Ja i na poslu i kod kuće imam SBB-ov internet, pa kada koristim "remote desktop" imam UL od 384 umesto bednih 64 koliko bih imao da koristim najjeftiniji ADSL paket koji košta otprilike isto. Neko drugi je pominjao VPN koji je takođe zbog ovoga mnogo "kvalitetniji". I sada zato što Telekom ne može to isto da priušti svojim korisnicima SBB treba to nama da uskrati?!?!?!?
09.11.2007. u 21:30 

optix
Beograd

SuperModerator
Član broj: 7009
89.216.213.*

Jabber: optix@elitesecurity.org

icon Re: SBB i Internet Piraterija09.11.2007. u 22:23
Ne postoji u mrezama takva stvar kao sto je protok koji 'nista ne kosta'. Isto vazi i za Sbb-ov 'lokal'.
$ uname -a
IRIX64 ferrari 6.5 6.5.30f 07202013 IP35 mips

09.11.2007. u 22:23 

wux
NS

Član broj: 27480
*.static.sbb.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija10.11.2007. u 08:38
Dobro, ispraviću se - relativno malo košta. Suština je da sa ADSL to ne može da se uradi, a sa kablom može. Ne postoji zakon koji nekome zabranjuje da koristi svoje prednosti jer konkurencija to ne može da postigne. Nelojalna konkurencija bi bila da SBB prodaje internet ispod cene i sl.
10.11.2007. u 08:38 

dalek
referent tehnicke podrske
Beograd

Član broj: 19569
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija10.11.2007. u 09:24
Ako je stvarno borba protiv piraterije, u sta sumnjam, onda je to borba sa vetrenjacama. Ako nije ovo onda je svakako pucanj u prazno. Niko nigde to nije suzbio takvo deljenje fajlova, ne znam kakva je situacija u Kini. ;-)). Korisnici SBB neka se presele na lokalni EUC tracker i vozi dalje...
10.11.2007. u 09:24 

johnny_hush
Belgrade, Serbia

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija10.11.2007. u 11:13
Citat:
wuki: @johnny_hush
Tu gresis ljudima sa surf paketima nije razdvojen lokal i spoljni ali kad se nadje korisnik koji ima lokal i vuce od surfera njemu se racuna to kao lokalni internet tako da korsnici sa home paketima nisu nimalo uskraceni.

Mogu ti reci da sam proverio sa jos jednim covekom koji ima lokal i jednim koji nema, i upload-ovanje surferu se racuna kao spoljni internet. Tako da vise nema smisla koristiti lokal.

Citat:
dalek: Ako je stvarno borba protiv piraterije, u sta sumnjam, onda je to borba sa vetrenjacama. Ako nije ovo onda je svakako pucanj u prazno. Niko nigde to nije suzbio takvo deljenje fajlova, ne znam kakva je situacija u Kini. ;-)). Korisnici SBB neka se presele na lokalni EUC tracker i vozi dalje...

Slazem se. Za razliku od Elitehub-a, koji vodi ona celava budala "Zen", EUC je zabranio upload-ovanje svih izdanja koja poticu od domacih autora.
10.11.2007. u 11:13 

Miqel
Milan Miskov
Novi Sad

Član broj: 79155
*.mynsn.net.

icon Re: SBB i Internet Piraterija10.11.2007. u 13:10
Ma njihov rat je potpuno bezznacajan.
Jedini koji gube u prici su korisnici neta bilo telekomovi ili SBB-ovi.
jer u odnosu na net napolju ovaj je jako los i spor i svasta nesto.
A mi u srbiji smo jos uvek u fazi (imas net? Jesi skinuo neku igricu ? :) )
A sto se tice bilijevih gubitaka u srbiji Z...le me D..e :)
Treba preci na Linux definitivno ko moze :(
A pogotovo vlada i drzava ako vec mogu nemci sto nebi i mi na Fedoru ili sta vec...
10.11.2007. u 13:10 

sixstringer
Beograd

Član broj: 69795
*.vdial.verat.net.

icon Re: SBB i Internet Piraterija10.11.2007. u 13:21
Ako sam dobro razumeo, korisnici SBBa imaju pri svakom vidu međusobne komunikacije 2X veći protok / bržu vezu? Znači, ako je xy% korisnika SBBa izabralo baš SBB zbog lokala, to znači da je "lanac piraterije na SBBu" posledica tehnologije koju SBB koristi a ne posledica jednog servisa / usluge kao što je HUB? Pa zar ne bi po istoj logici Nadležni organ Mogao da zahteva da SBB blokira email servis?

offtopic: Živim u kraju koji pripada IKOM parohiji --> kablovski net otpada; Telekom me koš uvek siluje analognom centralom --> ADSL otpada; topografija naselja je takva da sam u rupi --> wireless otpada. ==> dial up i nada da će malo konkurencije da natera BILO KAKAV široki pojas na moju stranu... 12. novembar 2007.
10.11.2007. u 13:21 

[es] :: File Sharing :: SBB i Internet Piraterija

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8

[ Pregleda: 25254 | Odgovora: 143 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.