Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

SBB i Internet Piraterija

[es] :: File Sharing :: SBB i Internet Piraterija

Strane: 1 2 3 4 5 6 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 21478 | Odgovora: 143 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Dimkovic
Director Platform & Technology, Nero EMEA
EU

Administrator
Član broj: 13
*.dip.t-dialin.net.

Sajt: www.linkedin.com/in/ivand..

icon Re: SBB i Internet Piraterija05.11.2007. u 21:53
Citat:

Ono sto bi recimo bilo znacajno za pomenuti i skrenuti paznju drzavi je recimo da ljudi imaju neke koristi od toga sto osnuju neki HUB posle izvesnog vremena uzimaju kintu a to je dobro kada nema posla u zemlji....

Pa sad, da li je dobro to je diskutabilno - ako mislis na uzimanje love na pirateriji i HUB-ovima, drzava nema puno koristi jer niko od njih ne placa porez :-)

Cisto prakticno gledano - gde god postoje HUB-ovi i slicne stvari, oni nemaju veze sa ISP-ovima - bas iz razloga sto ISP ne moze sebi da priusti da ga neko krivicno goni zbog toga.

Telekom ce morati da dokaze da:

a) SBB stoji iza tih hubova, ili da ima veze sa firmama koje stoje iza tih hub-ova
b) SBB odbija da iskljuci te servere posle upozorenja drzave, ako do tih upozorenja ikad i dodje

Inace mislim da Telekom svakako nije isao samo na to da ovo objavi u novinama - od toga oni nemaju nista, stavise - u Srbiji to moze biti samo reklama za SBB, posto ce ljudi jos vise navaliti da koriste ISP gde mogu skidati sadrzaj bez da plate - da su hteli da postignu taj efekat, lansirali bi pricu o softveru punom virusa i specijalnom softveru za kradju telefonskih impulsa koji se siri SBB-om hehe :-)

Tako da sam ipak sklon da mislim da je Telekom zaista pokrenuo inicijativu pri RATEL-u i eventualno pri nekom sudu kako bi prisilio SBB da ukloni te servere - jer tako jedino imaju neke koristi od svega toga - bez tih HUB-ova, SBB (po Telekomu) gubi znacajan alat za marketing.

05.11.2007. u 21:53 

nindza@
WwW - Nis,Bg

Član broj: 57064
77.46.202.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 03:29
Evo forme za registraciju

http://elitehub.valhallatorrent.net/formular/
Čovek se uči dok je ŽIV
06.11.2007. u 03:29 

NKSRDJAN
Srdjan S.
Bgd

Član broj: 48322
*.eunet.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 09:22
Dragi Ivane ,vidim da smo se ja i ti uhvatili ove teme kao pijani plota ,pa cu morati da zatrazim repliku , kao sto negde pomenuh ja sam korisnik SBB-a i znam kako funkcionise citav sistem sa tim HUB-ovima, ima ih nekoliko medju kojima je ovaj ELITE najbolji , vidim da je stvljen post ovde kao uvid u nacin registracije na HUB i to je istina , HUB radi samo za SBB korisnike ali tvrdim i stojim iza toga da SBB osim sto daje internet konekciju ELITE-u nema nikakve veze sa njima a to se najbolje vidi na forumu kod SBB gde neki od "vodja" ELITE HUB-a kritikuju SBB zbog uvodjenja surf paketa zbog koga im pada broj korisnika na HUB-u jer zasto bi neko pazio na ratio kada moze sada po duploj brzini da skida sa spoljnjeg neta i da nema prepreka sa ratiom....Tu ujedno i pocinje kraj SBB lokala koji su oni sami unistili.Ja nisam iskusan po tom pitanju skidanja sa neta necu reci da nisam nikada skinuo po nekoliko T :) ali koristim spoljni net jer HUB smaraju mnogo.... te ratio te obavezan share te ovo podesavanje te ono , usput po meni taj ELITE je toliko spor i po meni neupotrebljiv da nemam pojma cemu toliko pominjanje tog HUB-a.....
06.11.2007. u 09:22 

Ivan Dimkovic
EU

Administrator
193.47.77.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 10:16
Citat:

HUB radi samo za SBB korisnike ali tvrdim i stojim iza toga da SBB osim sto daje internet konekciju ELITE-u nema nikakve veze sa njima

E, vidis, cini mi se da sam cuo od nekih ljudi "u industriji" da bas to i nije tako - te da postoje odredjene poslovne veze izmedju SBB-a i firmi u kojima se HUB-ovi nalaze (a zasto bi HUB bio otvoren samo za SBB korisnike? ;-) - moguce je da su samo usmeni prijateljski "dogovor" a mozda ima i jos nesto.

Naravno, da bi to uopste imalo tezinu na nekom sudu, to ce Telekom morati da dokaze ako budu krenuli u to - dakle, ili da nadju papire ili da iznadju svedoke koji su voljni da svedoce.

U svakom slucaju, bice zanimljivo - sve ovo sto se desava je samo dokaz da Internet postaje bitno trziste u Srbiji, sto korisnicima moze da donese samo prednosti u vidu novih usluga i nizih cena.

06.11.2007. u 10:16 

optix
Beograd

Član broj: 7009
*.yubc.net.

Jabber: optix@elitesecurity.org

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 10:48
Hehe... daje im konekciju, preko opticke infrastrukture izgradjene (samo) za potrebe tog hub-a

Ali, bolje ja da cutim...
$ uname -a
IRIX64 ferrari 6.5 6.5.30f 07202013 IP35 mips

06.11.2007. u 10:48 

Bojan Basic
Novi Sad

SuperModerator
Član broj: 6578
*.dynamic.sbb.co.yu.

Jabber: bojan_basic@elitesecurity.org

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 10:52
Citat:
Ivan Dimkovic:
a zasto bi HUB bio otvoren samo za SBB korisnike? ;-)

Zato što SBB-ovi korisnici među sobom imaju veću brzinu (što opet nema baš nikakve veze sa samim habom; kako god da se sretneš sa kolegom SBB-ovcom — pun intended — ići će ti brže). Otuda ih vlasnici habova prave ograničenje na SBB-ove korisnike kako bi se dobio izolovan sistem, koji, pored toga što ide brže, ne opterećuje spoljni net (a ako uđe samo jedan padobranac, s njim moraš da komuniciraš preko spoljneg neta, što nije karta na koju su vlasnici igrali).

Možda ima habova na SBB-u koji nemaju takvo ograničenje, ne znam; suština je samo da su Elite & Co. odlučili da privuku korisnike time što će im ponuditi kutak izolovan od ostatka neta, i smatraju da će tako privući one korisnike koji žele da imaju mogućnost skidanja bez opterećivanja redovne veze, i koji ne bi bili članovi tamo da je dozvoljen pristup i korisnicima drugih provajdera.
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.
06.11.2007. u 10:52 

Ivan Dimkovic
EU

Administrator
193.47.77.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 11:04
@Bojane,

Mozda je zbog toga sto ti pricas, a mozda i zbog opticke veze obezbedjene od strane SBB-a koju je pomenuo Optix ;-)
06.11.2007. u 11:04 

pctel
Beograd

Član broj: 13030
*.ubbad.co.yu.

Sajt: www.pcteldoo.co.yu

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 11:34
Citat:
Ovo je rat za trziste, ne verujem da je iko ista "naredjivao" - Telekom pokusava da zaustavi rast SBB-a, dok SBB naravno raste na sve moguce nacine, i uz pomoc piratskih servera (koji, eto, nemaju veze sa SBB-om samo su firme na kojima su ti serveri vrlo dobro povezane jako dobrim linkovima za SBB ;-)

Ivane, reci nam kakva je situacija u EU, ima li tamo P2P mreza i razmenjuju li se na njima nelegalni sadrzaji? Ako takve pojave postoje, da li se za to kaznjavaju provajderi, organizatori mreze, ili ljudi na cijim se racunarima nalaze nelegalni sadrzaji?
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
06.11.2007. u 11:34 

djricky
Senior Network Administrator
AS15982

SuperModerator
Član broj: 1046
*.ricky.verat.net.

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 12:01
copy/paste sa: http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=154
Citat:
Lokalni protok. Pored pristupa Internetu, SBB vam omogućava preko iste veze dodatni pristup sadržajima unutar svoje lokalne mreže, koji na Flat paketima omogućava i do 2 puta veću brzinu u odnosu na zakupljeni paket. Na Flat256 paketu to praktično znači kao da imate jedan modem sa pristupom Internetu od 256 Kb/s i dodatni modem koji omogućava lokalni pristup brzinom od 512 Kb/s.
doduse, nigde se ne pominje, koji su to dodatni sadrzaji unutar lokalne mreze
http://qrcode.in.rs - Ne znate sta su QR kodovi? Pogledajte...
http://fun.ql4.org - Zabavni sadrzaj
http://turisticki-vodic.info - Jos uvek niste otisli na letovanje? Najkompletnija domaca turisticka ponuda na jednom mestu
06.11.2007. u 12:01 

NKSRDJAN
Srdjan S.
Bgd

*.eunet.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 12:21
Ivan je zapeo da optuzi i presudi SBB-u :) jeste mozda postoji i opticka veza i sve to ,nisam upucen u te detalje ,ali bre ljud ,ko hoce opticku vezu taj plati za nju!!!Budite sigurni da to sto je popularan SBB unutar mreze to samo ima veze sa tim spoljnim i unutrasnjim netom,dakle za iste pare vi imate nesto malo brzi net unutar mreze i to je ono na sta se oslanjaju vlasnici ELITE-a,sledece ovaj komentar avezan za potenciranj na optici , nisam bas siguran jer mi se cini da malo to sporo ide za jednu optiku.I jos jednom ponavljam da je SBB pustio surf paket sa 512/64 koji direktno ugrozava taj lokal, dakle da je SBB-u stalo do tog lokala toliko ne bi ga unistavao na takav nacin....Uz sve to pojedini administratori ELITE HUB-a na SBB forumu kukaju zbog pustanja surf paketa i molili su da se ogranici cak i pristup tim ljudima pristup HUB-u tj. da im se dodele odredjene IP adrese kako bi ih oni mogli eliminisati,medjutim od toga nista...
06.11.2007. u 12:21 

pctel
Beograd

*.ubbad.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 12:22
Citat:
nace mislim da Telekom svakako nije isao samo na to da ovo objavi u novinama - od toga oni nemaju nista, stavise - u Srbiji to moze biti samo reklama za SBB, posto ce ljudi jos vise navaliti da koriste ISP gde mogu skidati sadrzaj bez da plate - da su hteli da postignu taj efekat, lansirali bi pricu o softveru punom virusa i specijalnom softveru za kradju telefonskih impulsa koji se siri SBB-om hehe

Telekom je prilicno cudna firma, veoma je moguca situacija da uradi ponesto na svoju stetu... ako neki pojedinac od toga ima licne koristi.
Sa druge strane, SBB je totalno drugi tip firme - krsili su i krse brojne zakone i drzava ih nikada nije dirala. Bice zanimljivo gledati da li ce pogorsanje odnosa sa Telekomom promeniti nesto po tom pitanju

Boze,
06.11.2007. u 12:22 

pctel
Beograd

*.ubbad.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 12:36
Citat:
doduse, nigde se ne pominje, koji su to dodatni sadrzaji unutar lokalne mreze

Pa i nema ih nesto, valjda se ocekuje da ih korisnici sami naprave prema svojim potrebama a Internet nudi brojne mogucnosti - od meni veoma zanimljivoog VPN-a, preko VOIP-a, video nadzora, video konferensing-a, gaming-a pa sve do p2p-a koji kao mogucnost nikada nisam koristio bez obzira sto sam jedan od prvih 100 korisnika SBB interneta. Mozda sam ja izuzetak koji potvrdjuje pravilo da je ljudima neophodna veca brzina u lokalu iskljucivo za legalne aktivnosti.
Boze,
06.11.2007. u 12:36 

NKSRDJAN
Srdjan S.
Bgd

*.eunet.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 13:14
Postovani Pctel ,mislim da Telekom nece nista derasticno uraditi po tom pitanju jer SBB zakupljuje vodove kod njih ,ali ako je istina da SBB treba da kupi sopstvene vodove neovisno od Telekoma postoji velika verovatnoca za svadju tuzbe optuzbe i sl.Danas evo citam novine i nista ,mislim da ce najpre biti ono svako cudo tri dana Mada je bilo tekstova o SBB-u i ranije ali opet nista Ma ono sto je najtuznije sto mi naplacuju taj internet bre ko da podatke nose na ledjima kroz taj uski kabal Gledam ljudi u nekim hrvatskim novinama ponude za net , gledam u Rumuniji pa to dzabaluk , jedva cekam da se povecaju brzine a za male pare ima sobu da pretvorim u server place i onako vidim da je to trend u svetu HP je izdao platformu za Windows HOME server , i pocinje prodaja iste , ali pre vidim da ce mi se vise isplatiti da podignem server negde napolju nego u zemlji jer ko zna mozda Telekom kaze da nam je dovoljan modemski pristup
06.11.2007. u 13:14 

Ivan Dimkovic
EU

Administrator
193.47.77.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 14:49
Samo da se razumemo - nemam ja nista ni za ni protiv SBB-a a ni Telekoma, vec sam samo pojasnio o cemu se tacno radi po mom misljenju.

Nije na meni da "sudim i presudim" SBB-u, vec na nekom drugom pod uslovom da Telekom uradi ono sto su napisali da nameravaju da urade u novinama.

Ako je SBB uspeo da se pravno ogradi od ovog - najgore sto moze da im se desi je da dobiju sudski nalog da iseku sve te hub-ove i da istraznim organima predaju podatke o licima koja su zakupila te IP adrese.

Citat:

Ivane, reci nam kakva je situacija u EU, ima li tamo P2P mreza i razmenjuju li se na njima nelegalni sadrzaji? Ako takve pojave postoje, da li se za to kaznjavaju provajderi, organizatori mreze, ili ljudi na cijim se racunarima nalaze nelegalni sadrzaji

Ima P2P mreza i te kako po EU - obicno ako neko sa legalnim ovlascenjima primeti P2P server i zazeli da ga izgasi, nadredjeni ISP se zamoli da P2P server ukloni sa mreze (iskljuci ili terminise IP servis ako server nije u fizickim prostorijama provajdera vec na strani klijenta) - to se recimo desilo sa gomilom eMule servera.

Ne mogu da zamislim sta bi bilo da P2P server ima neke poslovne veze sa ISP-om i ISP pokusava da ga zadrzi posle opomene, verovatno taj ISP ne bi vise postojao :-)

Zavisi od tipa P2P protokola ko odgovara - u slucaju starih generacija P2P programa, odgovornost je iskljucivo padala na vlasnika "centralnog" servera (tipa Napster) - kasnije, decentralizacijom, su ljudi poceli da jure individualne eMule i sl... servere kao npr. prosle godine kada je bila velika racija u Svajcarskoj, dok je sa BitTorrent-om situacija takva da je imati Torrent sajt potpuno legalno u mnogim EU zemljama dok u nekim drugim zemljama vlasnici prava pokusavaju da zaplase ISP-ove pretnjama da ce njih da tuze - pa onda ISP isece Torrent sajt.

Sve u svemu - individualni P2P korisnici jako retko, ako ikad imaju problem. Korisnici sa velikim brojem deljenog materijala mogu popiti tuzbu, a neka pravna lica koja to zvanicno podrzavaju ili ne daj boze organizuju bi verovatno propala od tuzbi.

06.11.2007. u 14:49 

barakuda111

Član broj: 122532
77.46.167.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 15:55
E kakva je bljuvotina ovaj kurir. Hteo sam svasta da kazem, ali vidim da su ljudi ovde veoma intelektualni ;) i svako dodatno obajasnjavanje nije potrebno. Sta drugo reci osim ZIVELA KONKURENCIJA. Od nje mi smrtnici mozemo imate samo koristi.
Ljubav, mir & sir
06.11.2007. u 15:55 

srdjan1879
Beograd

Član broj: 143011
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 20:46
Barakudo to sam i ja rekao zivela konkurencija ,ali nije to samo pisalo u Kuriru nego i u Novostima od prekljuce ,meni se cini.A Ivane tvoji komentari su zanimljivi :) interesuje me ovo da li bi recimo ja mogao da pokrenem Torrent erver za balkan ,da li mislis da bi to bilo sankcionisano?Interesuje me tvoje mislje nje kada smo se vec upetljali u ovu pricu....Mozete i v ostali prokomentarisati.... Moje misljenje je da je taj Torrent fazon buducnost i da je mnogo bolji od P2P fazona a HUB-ove da nepominjem.....
Srdjan
06.11.2007. u 20:46 

Ivan Dimkovic
EU

Administrator
*.dip.t-dialin.net.

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 20:51
Koliko je meni poznato, a mozda i gresim, Torrent Trackeri nisu ilegalni u Srbiji - kao sto nisu ilegalni ni u mnogim EU zemljama iz prostog razloga sto Torrent Tracker nema nikakav kopirajtovan materijal na sebi.

Muzicka i filmska industrija pokusava da torrent trackere proglasi nelegalnim i to im za sada uspeva samo u USA gde jednostavno zaplase ISP-ove ili same vlasnike tracker-a sudskim tuzbama sto obicno rezultuje gasenjem trackera.

--

Naravno, posedovati racunar sa gomilom fajlova koji se "dele" preko BitTorrent mreze je nesto drugo (ako si na to mislio kao "torrent server") - to vec jeste ilegalna rabota, kao i svaki drugi sharing ;-)

06.11.2007. u 20:51 

deki999
dejan spasic
beograd

Član broj: 15898
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.limundo.com/ref/deki9..

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 21:04
Elite HUB je zatvoren !!!!!!!!!!!!!!

deki
06.11.2007. u 21:04 

n-b-g

Član broj: 159364
89.216.193.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija06.11.2007. u 22:03
da da čujem da se sad svi sele na NS hub...
06.11.2007. u 22:03 

netman
A.Stosic
Bgd

Član broj: 14447
89.216.212.*

icon Re: SBB i Internet Piraterija07.11.2007. u 05:57
Izgleda da se svi sele na STATUS HUB, ja sam se preselio;-) Trenutno je 780 usera i brojka i dalje raste.

07.11.2007. u 05:57 

[es] :: File Sharing :: SBB i Internet Piraterija

Strane: 1 2 3 4 5 6 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 21478 | Odgovora: 143 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.