Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Može li se mreža isprojektirati na ovaj način kao na slici ?

[es] :: Enterprise Networking :: Može li se mreža isprojektirati na ovaj način kao na slici ?

[ Pregleda: 950 | Odgovora: 3 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivek33

Član broj: 66174
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.ic.ims.hr

icon Može li se mreža isprojektirati na ovaj način kao na slici ?17.10.2007. u 16:35

Zanima me slijedeće:

Razgovarao sam sa frendom i zamolio me da mu skiciram kako bi mogao povezati dvije zgrade i sve urede.
Dvije zgrade sa po nekoliko ureda i VLAN-ova. identični VLAN-ovi pripadaju istoj mreži.
Ovo je uopćena blok shema. Nisu važni sada uređaji već način povezivanja.

Pitanje:
1. Može li se mreža isprojektirati na ovaj način kao na slici ?
2. Koliko je Broadcast domena na slici u situaciji izvedbe ( ako se vodimo time da Router sprečava Broadcast a jedan VLAN je jedna broadcast ) ?

Netko bi sada mogao reći: jedan VLAN= 1 broadcast + serial veza , a na slici su 2 VLAN + serial što znači da je 3 broadcast domene. No s obzirom da router ne propušta broadcast , Ja mislim da na slici ima 5 broadcast domena. Ali sam i dalje u dvoumljenju

zanima me vaše mišljenje kao i odgovor na ova dva pitanja.
17.10.2007. u 16:35 

markom
Marko Milivojević
Senior Network Expert, Vodafone
64°08´N - 21°56´W

Administrator
Član broj: 18427
*.du.xdsl.is.

Jabber: markom@elitesecurity.org
Sajt: markom.info

icon Re: Može li se mreža isprojektirati na ovaj način kao na slici ?17.10.2007. u 16:43
Pa sad... zavisi. U principu je tvoj odgovor tačan, ukoliko VLAN 1 sa leve i VLAN 1 sa desne strane nisu isti VLAN, tj. ako uređaji između zaista rutiraju. Sa druge strane, ruteri mogu da rade i kao bridgevi, mogu da rade L2TPv3, EoMPLS i razne druge stvari koje tvoje pitanje dosta komplikuju :-).

S obzirom na to da si rekao da "identični VLAN-ovi pripadaju istoj mreži", izvodim zaključak da ruter treba da radi kao bridge i samo ću da te posavetujem da to ne radiš tako ili da makar pojasniš zašto moraju da budu ista mreža... U ovom slučaju imaš dva broadcast domena - VLAN1 i VLAN2, a serijska veza između bi se koristila kao transport za neki od gore navedenih L2 tunel protokola. Toplo preporučujem da se okaneš za***ancije, sem ako nemaš jako dobar razlog da to radiš ovako :-)
17.10.2007. u 16:43 

Ivek33

Član broj: 66174
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.ic.ims.hr

icon Re: Može li se mreža isprojektirati na ovaj način kao na slici ?17.10.2007. u 17:03
Citat:
markom: Pa sad... zavisi. U principu je tvoj odgovor tačan, ukoliko VLAN 1 sa leve i VLAN 1 sa desne strane nisu isti VLAN,

Ne, upravo jesu isti, dakle VLAN 1 su uredi koji bi trebali komunicirati međusobno ( npr računovodstvo )

Citat:
da to ne radiš tako ili da makar pojasniš zašto moraju da budu ista mreža...

ne moraju biti na istoj mreži ( nije uvjet ).
Važno je da svi iz VLAN 1 u jednoj i drugoj zgradi mogu međusobno komunicirati i ništa drugo. A isto tako i oni iz VLAN-a 2 i naravno tu je još i VLAN 3 koji nisam postavio a to je par kompova u jednom uredu Building 1 koji bi mogli ići na net.

Citat:
Toplo preporučujem da se okaneš za***ancije, sem ako nemaš jako dobar razlog da to radiš ovako

ma i ja bi se toga okanio, no frend me iz neformalnog razgovora zamolio za savjet ( ja mu to sigurno neću raditi )
pa sam eto na konto prijateljstva htio nabaciti mu nekoliko rješenja pa neka se snalazi.

btw: živo me zanima kvalitetno rješenje, ali neću Vas dalje opterećivati.

markom, hvala na javljanju
17.10.2007. u 17:03 

Milan Andjelkovic
NOC Project Manager, YUnet International
Beograd

SuperModerator
Član broj: 4476
*.eunet.yu.

Jabber: mangel@elitesecuirty.org
Sajt: www.linkedin.com/in/milan..

icon Re: Može li se mreža isprojektirati na ovaj način kao na slici ?18.10.2007. u 22:39
Pa mogu hostovi da komuniciraju i ako nisu u istom vlanu, to znaš i sam :) Samo treba da postoje odgovarajuće rute.
ex.mangel

"Sišla je stepeništem kao klavirom."

Stay in the house...

OV SM
LA PK
18.10.2007. u 22:39 

[es] :: Enterprise Networking :: Može li se mreža isprojektirati na ovaj način kao na slici ?

[ Pregleda: 950 | Odgovora: 3 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.