Pozdrav svima...Molio bih lijepo za trenutak vašeg vremena jer se već mučim 2 dana da nađem Astru 19,2e i jedino je ostalo otići cviliti na ovaj forum...
Post je malo podugačak ali to je samo zato jer sam si dao truda i nisam htio postavljati pitanje : e ja sam kupio antenu što sada....
Prvo bih napomenuo da sam koristio search, proučio jako puno toga, poskidao tonu programa ali mi još nisu jasne neke stvari...
Od curinih staraca (ne Zagreb) smo dobili neki digimax kompet ili tako nešto koji se tamo prodaje (oni su uzeli digitv pa im ovo više netreba) :
!! To je radilo ok, brijem da LNBovi nisu pregorili dok je frajer to skidao i stavljao digitv (isti tip), na skali na tanjuru za elevaciju bila je vrijednost oko 45 stupnjeva ili više, konjusina sam to išao smanjivati jer sam preko fastsatfinder - dish aligmenta vidio da je za moju poziciju elevacija oko 37 stupnjeva, nisam zapamtio koliko je bilo ali znam da je bilo dosta više što me začudilo !!
- tanjur, digimax naljepnica - visina cca 850 mm, širina cca 800 mm (sigurno je viši nego širi)
- 2 x LNB-a (0.3 db) , firme STI
- super mini diseq switch, firme STI ( 3 porta: lnb1, lnb2 , u sredini je port za receiver)
- receiver digitalni (da šteta što nije analogni) je ostao kod njih (rekoh neće mi trebati jer ću ja to naći za sekundu, ye right)
Ja imam (Zagreb):
- Skystar 2 PCI , 2.6d verzija (kupljena prije tjedan dana), najnoviji driveri, sve izgleda da radi ok, nemam device errora i slično
- Athlon 1.8 , ECS ploča sa SIS chipsetom , radeon 9600 pro
- inače sam informatičar po struci pa sam tehnički dobro potkovan
Danas ujutro sam koristio metodu sa suncem da bi našao otprilike azimut, ali nisam uspio naći signal
Mene muči ovo i molim vas odgovore na što više pitanja kako do dobio još kompletniju sliku :
1) Kada čovjek uzme metar i ide mjeriti dimenzije tanjura da bi izračunao offset na koji to način radi. To se mjeri sa strane gdje je LNB jel tako?
Da li se mjeri od ruba do ruba (metar u zraku) ili se metar prisloni na stijenku tanjura (tako naravno ispadne nešto više nego od ruba do ruba).
2) Meni pomoću fastsatfinder i satelite antenna alignment programa ispada za Astru (za svoju poziciju sam koristio GPS + google earth, za poziciju staraca Goggle earth):
Za moju poziciju:
Azimuth: 175,44
Elevation: 37,17
Starci:
Azimut: 176,86
Elevacija: 37,75
!Poanta je da je razlika nikakva!
Ajmo sada uzeti u obzir da je antena (ako sam dobro izmjerio a nisam puno fulao) u offsetu 19,75 stupnjeva (850x800 mm). U satellite antenna alignment programu za mene kaže:
Offset angle: 19,75
Satelite elevation angle: 37,17
Expected measured antenna: 107,43
Za starce kaže:
Offset angle: 19,75
Satelite elevation angle: 37,75
Expected measured antenna: 108,01
Na plastici koja je montirana na tanjur je skala za elevaciju od 20 do 65 stupnjeva. Da tanjur nije u offsetu postavio bi ga na 37,75, pošto je u offsetu treba ga postaviti na 17,43 stupnjeva (107,43 - 90 stupnjeva).
Sada vi meni recite na koju #"$#"$" foru je ta skala kod staraca bila na oko 50 stupnjeva? Kako ? To ne kužim, u čemu je fora ovdje i ko je tu lud???
3) Pošto sam čitao da fastsatfinder brljavi odlučio sam koristiti ALTDVB, odaberem transponder 11156 pošto na stranici za početnike piše da je najjači. I smanjim odaziv na 100 ms. Vrijednosti koje dobijam su od 20-30 (i to uvijek, ni makac više). Cura bulji u monitor ja lagano okrećem antenu. Zanima me da li ako ja lagano okrećem antenu da li ALTDVB može jako brzo dobiti odaziv transpondera ili ja moram malo okrenuti i onda čekati par sekundi, da li mogu samo lagano okretati antenu i očekivati da će cura uočiti promjenu jačine signala. Ili moram okrenuti, čekati par sekundi i tako dalje.
4) Na koju foru ljudi koji postavljaju antenu to namjeste za 15 minuta? Ok, oni ima puno iskustva i uređaj koji pišti. Ako odem i kupim taj aparat za 120 kn da li ću si olakštai život ili ALTDVB može to odraditi (na fastsatfinder kažu da čovjek ne može računati). Da li je taj uređaj analogan pa će biti lakše naći satelit jer čovjek ne mora postaviti antenu točno u stupanj, Gdje ja griješim?? Koja je tajna formula?
Jednostavno nemam se za šta uhvatiti, ako čovjek vidi 2) nisam siguran koja bi trebala biti elevacija, jednostavno previše je nepoznanica za mene sada.
5)Zašto u satfinder imam 0% signala i kvalitete a u recimo ALTDVB imam oko 20-30 stalno. Tko tu laže?? Mislim pretpostavljam da je to sve ok, samo programi drugačije prikazuju vrijednosti, trebam vašu potvrdu...
6) U satfinder piše da bi polarizacija trebala biti 3 stupnja udesno ako gledam antenu sa LNB-a. Za starce bi trebalo biti 2,88. Koliko vidim to nitko nije dirao i na 0 stupnjeva je. Ta polarizacija, koliko je ona stvarno bitna i da li teoretski mogu uhvatiti signal ako piše da treba biti 3 stupnja a meni je na 0 stupnjeva???
7) U programima, da li ja kažem da imam SIMPLE pa odaberem LNB 1 i 2 ILI kažem da imam (recimo altdvb) commited i kažem LNB 1 i 2. U fastsatfinderu imam SIMPLE A i B ili LNB 1 i 2. Što odabrati?? Jel to svejedno ??
8) Pogledajte slike molim vas, ispred antene su mi grane (jeeee). Ovo je slika antene otprilike dobrog azimuta (sunce metoda). Da li ovo drvo smeta previše i da li unatoč njemu mogu dobiti signal?
http://i10.tinypic.com/4magrcp.jpg
http://i11.tinypic.com/624ie7k.jpg
http://i10.tinypic.com/61lzio8.jpg
9) Na koju foru da znam da li mi je LNB pregorio ili nešto. Imam digitalni uređaj za mejerenje napona/otpora itd.
10) Svaki dodatni savjet je dobrodošao jer ja sam lud više od svega ovoga....
Hvala vam puno!!!