Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?

[es] :: BalkanSat :: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 1779 | Odgovora: 22 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

hisoka
Borna Gredic

Član broj: 155972

icon Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?16.09.2007. u 18:26

Pozdrav svima...Molio bih lijepo za trenutak vašeg vremena jer se već mučim 2 dana da nađem Astru 19,2e i jedino je ostalo otići cviliti na ovaj forum...

Post je malo podugačak ali to je samo zato jer sam si dao truda i nisam htio postavljati pitanje : e ja sam kupio antenu što sada....
Prvo bih napomenuo da sam koristio search, proučio jako puno toga, poskidao tonu programa ali mi još nisu jasne neke stvari...

Od curinih staraca (ne Zagreb) smo dobili neki digimax kompet ili tako nešto koji se tamo prodaje (oni su uzeli digitv pa im ovo više netreba) :

!! To je radilo ok, brijem da LNBovi nisu pregorili dok je frajer to skidao i stavljao digitv (isti tip), na skali na tanjuru za elevaciju bila je vrijednost oko 45 stupnjeva ili više, konjusina sam to išao smanjivati jer sam preko fastsatfinder - dish aligmenta vidio da je za moju poziciju elevacija oko 37 stupnjeva, nisam zapamtio koliko je bilo ali znam da je bilo dosta više što me začudilo !!

- tanjur, digimax naljepnica - visina cca 850 mm, širina cca 800 mm (sigurno je viši nego širi)
- 2 x LNB-a (0.3 db) , firme STI
- super mini diseq switch, firme STI ( 3 porta: lnb1, lnb2 , u sredini je port za receiver)
- receiver digitalni (da šteta što nije analogni) je ostao kod njih (rekoh neće mi trebati jer ću ja to naći za sekundu, ye right)

Ja imam (Zagreb):
- Skystar 2 PCI , 2.6d verzija (kupljena prije tjedan dana), najnoviji driveri, sve izgleda da radi ok, nemam device errora i slično
- Athlon 1.8 , ECS ploča sa SIS chipsetom , radeon 9600 pro
- inače sam informatičar po struci pa sam tehnički dobro potkovan

Danas ujutro sam koristio metodu sa suncem da bi našao otprilike azimut, ali nisam uspio naći signal

Mene muči ovo i molim vas odgovore na što više pitanja kako do dobio još kompletniju sliku :

1) Kada čovjek uzme metar i ide mjeriti dimenzije tanjura da bi izračunao offset na koji to način radi. To se mjeri sa strane gdje je LNB jel tako?
Da li se mjeri od ruba do ruba (metar u zraku) ili se metar prisloni na stijenku tanjura (tako naravno ispadne nešto više nego od ruba do ruba).

2) Meni pomoću fastsatfinder i satelite antenna alignment programa ispada za Astru (za svoju poziciju sam koristio GPS + google earth, za poziciju staraca Goggle earth):
Za moju poziciju:
Azimuth: 175,44
Elevation: 37,17

Starci:
Azimut: 176,86
Elevacija: 37,75

!Poanta je da je razlika nikakva!
Ajmo sada uzeti u obzir da je antena (ako sam dobro izmjerio a nisam puno fulao) u offsetu 19,75 stupnjeva (850x800 mm). U satellite antenna alignment programu za mene kaže:
Offset angle: 19,75
Satelite elevation angle: 37,17
Expected measured antenna: 107,43

Za starce kaže:
Offset angle: 19,75
Satelite elevation angle: 37,75
Expected measured antenna: 108,01

Na plastici koja je montirana na tanjur je skala za elevaciju od 20 do 65 stupnjeva. Da tanjur nije u offsetu postavio bi ga na 37,75, pošto je u offsetu treba ga postaviti na 17,43 stupnjeva (107,43 - 90 stupnjeva).
Sada vi meni recite na koju #"$#"$" foru je ta skala kod staraca bila na oko 50 stupnjeva? Kako ? To ne kužim, u čemu je fora ovdje i ko je tu lud???

3) Pošto sam čitao da fastsatfinder brljavi odlučio sam koristiti ALTDVB, odaberem transponder 11156 pošto na stranici za početnike piše da je najjači. I smanjim odaziv na 100 ms. Vrijednosti koje dobijam su od 20-30 (i to uvijek, ni makac više). Cura bulji u monitor ja lagano okrećem antenu. Zanima me da li ako ja lagano okrećem antenu da li ALTDVB može jako brzo dobiti odaziv transpondera ili ja moram malo okrenuti i onda čekati par sekundi, da li mogu samo lagano okretati antenu i očekivati da će cura uočiti promjenu jačine signala. Ili moram okrenuti, čekati par sekundi i tako dalje.

4) Na koju foru ljudi koji postavljaju antenu to namjeste za 15 minuta? Ok, oni ima puno iskustva i uređaj koji pišti. Ako odem i kupim taj aparat za 120 kn da li ću si olakštai život ili ALTDVB može to odraditi (na fastsatfinder kažu da čovjek ne može računati). Da li je taj uređaj analogan pa će biti lakše naći satelit jer čovjek ne mora postaviti antenu točno u stupanj, Gdje ja griješim?? Koja je tajna formula?
Jednostavno nemam se za šta uhvatiti, ako čovjek vidi 2) nisam siguran koja bi trebala biti elevacija, jednostavno previše je nepoznanica za mene sada.

5)Zašto u satfinder imam 0% signala i kvalitete a u recimo ALTDVB imam oko 20-30 stalno. Tko tu laže?? Mislim pretpostavljam da je to sve ok, samo programi drugačije prikazuju vrijednosti, trebam vašu potvrdu...

6) U satfinder piše da bi polarizacija trebala biti 3 stupnja udesno ako gledam antenu sa LNB-a. Za starce bi trebalo biti 2,88. Koliko vidim to nitko nije dirao i na 0 stupnjeva je. Ta polarizacija, koliko je ona stvarno bitna i da li teoretski mogu uhvatiti signal ako piše da treba biti 3 stupnja a meni je na 0 stupnjeva???

7) U programima, da li ja kažem da imam SIMPLE pa odaberem LNB 1 i 2 ILI kažem da imam (recimo altdvb) commited i kažem LNB 1 i 2. U fastsatfinderu imam SIMPLE A i B ili LNB 1 i 2. Što odabrati?? Jel to svejedno ??

8) Pogledajte slike molim vas, ispred antene su mi grane (jeeee). Ovo je slika antene otprilike dobrog azimuta (sunce metoda). Da li ovo drvo smeta previše i da li unatoč njemu mogu dobiti signal?
http://i10.tinypic.com/4magrcp.jpg
http://i11.tinypic.com/624ie7k.jpg
http://i10.tinypic.com/61lzio8.jpg

9) Na koju foru da znam da li mi je LNB pregorio ili nešto. Imam digitalni uređaj za mejerenje napona/otpora itd.

10) Svaki dodatni savjet je dobrodošao jer ja sam lud više od svega ovoga....

Hvala vam puno!!!

16.09.2007. u 18:26 

Junuz
Banja Luka,BiH,SFRJ

Član broj: 16186

Sajt: www.junuz.cjb.net

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?16.09.2007. u 18:44
!!!!!!
?????
Chova,b'a...:))??
Mani se tolike teorije....prvo izbaci Diseq i sva chuda spoji "drito" jedan LNB(ispravan:),nadji neki analogni prijemnik,privuci si neki mini tv i naches Astru za "15min"...stavi na anteni oko 45 stepeni ugao i polako mic po mic okreci..
Nije moguce da nijedan prozor u blizini nemas sa sat antenom pa malo uporedi ,ne mozes omasiti toliko bas da ne nadjesh Astru,za pochetak..
Sa Satfinderom i SS2...i chudimam koje si nakachio dabogda..da uspijesh ;)!?
Pozdrav!
p.s
Ne smeta drvo,prije mozxe da smeta zid i sama zgrada...
"Cirka..okolo.. chet'ri milijona insana ima srechu sho zive u BiH...Ostali nemaju tu srechu, ali zato... imaju sve ostalo.."
Dr.Arsla
16.09.2007. u 18:44 

Vojin Jovanovic
Zvornik

Član broj: 80940

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?16.09.2007. u 18:56
Uh!

Lakse bi bilo sa Analognim ali hajd sad...

1. Elevacija za nase podneblje jeste oko 38 ako ti je nosac odnosno cijev na koju montiras antenu pod uglom od 90. Kod staraca je bilo oko 50 jer vjerovatno nije stub bio u vertikali.
2. Provjeri kabal tj krajeve gdje su F konektori (bananice) da slucajnu vanjske zicice ne prave kontakt sa unutrasnjom.
3. Spoj direktno samo jedan kabal sa LNB-a pravo na Receiver.
4. Spoj TV i Receiver sa Scart-om ili na neki drugi nacin.
5. Upali TV i Receiver, trebao bi imati neku sliku, osnovni menu ili tako nesto slicno.
6. Tek sad pogledao slike i za razliku od JUNUZA mislim da ipak SMETA DRVO tj te grane. Premjesti antenuna drugi kraj balkona (lijevi) pa onda probaj. Ili probaj pronaci Eurobird na 28 znaci okreni antenu jos ulijevo a nagib ostavi isti. Nadam se da ti taj balkon gleda na Jug.

Recimo mozes i na ovaj nacin:
Spoj direktno samo jedan kabal od LNB do receivera, skini antenu sa tog nosaca. Drzi je u ruci, idi ulijevo prema drugom kraju balkona. Dok ti Devojka gleda tv ti okreci lagano antenu recimo levo-desno/gore-dole, pojavice se neki signal.

Pozdrav

Vojin

[Ovu poruku je menjao Vojin Jovanovic dana 16.09.2007. u 20:07 GMT+1]
16.09.2007. u 18:56 

Ubleha
Bosna

Član broj: 89040

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?16.09.2007. u 23:19
mislim da ti ipak smeta drvo, najlakse ces naci signal sa analognim resiverom kao sto je vec receno bez ikakvih mudrolija. skopcas jedan lnb direkt na resiver bez switcha i drzi antenu u ruci i gledaj tv i okreci lijevo desno lagano i pod raznim uglovima.signal na analognoj ne moze promaci dok na digitalnom resiveru i kad ga uhvati resiver ne uspije reagovati tako brzo tako da i kad budes na pravoj poziciji ti to i ne znas. da bi znao sa sigurnoscu da li ti smeta drvo kad stanes kod tanjira i gledas u nebo pod uglom otprilike 45-50 stepeni i ako gledas u grane i lisce onda sigurno ne mozes uhvatiti signal sa te pozicije
16.09.2007. u 23:19 

hisoka
Borna Gredic

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?17.09.2007. u 05:54
Ok hvala svima na odgovorima i isprika moderatoru što je morao micati. Pošto ne mogu do analognog receivera kupit ću si onaj analogni mjerač signala. Tip koji je namještao starcima je to imao i to je sa time brzo išlo. To bi trebao biti isti vrag kao i analogni receiver. A što se tiče drva negdje sam pročitao da ako je drvo blizu da to nije toliko gadno kao što je gadno kada je daleko i smeta ti, makar nema logike valjda.... eh, s*****, nemam sreće... vidjet ćemo sa sat finderom analognim šta će biti....

pozdrav
17.09.2007. u 05:54 

gilebatocina
Dragiša Biočanin
Batočina

Član broj: 17246

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?17.09.2007. u 07:53
Ne znam kako drugi, ali ja sam stvarno za 15 minuta pronasao astru sa SS2 karticom i fastsatfinderom.Naime dobio sam preko ,,veze,, od SBB-a antenu i monoblok za TotalTV koje sam sam ugradio. Startujes Fastsatfinder i izaberes neku jacu frekvenciju, pojacas zvucnik a u finderu namestis da cujes ton.Polako okreces antenu dok ne cujes zvucni signal.kad ga uhvatis fikasiras antenu i promenis u finderu da umesto zvuka cujes glas koji ocitava nivi signala i na osnovu toga ponovo stelujes antenu.Ja sam je okretao na sve strane dok nisam uhvatio prvi signal koji je bio mali oko 30%.NAknadnim pomeranjem sam uhvatio HB i W2 koji mi ustvari trebaju. Astra mi je bila pocetni satelit. Ja blizu antene imam drvored velikih topola i komsijinu veliku pomocnu zgradu pa mi nije smetalo da uhvatim ove satelite tako da ne verujem da tebi smeta za astru.Za neke dalje satelite mozda ali za astru ne verujem. Znaci ja nisam unapred stelovao antenu. Jednostavno sam je olabavio i polako okretao levo -desno, gore-dole dok nisam uhvatio signal a posle je sve islo lako.Znaci samo strpljenje.
17.09.2007. u 07:53 

hisoka
Borna Gredic

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?17.09.2007. u 09:46
Zanimljivo...
To je gadno jer jedni pričaju jedno drugi drugo, a i svi kažu da je namještanje kada imaš digitalni izvor signala prepipkavo i teško ostvarivo. Plus meni drvo smeta možda, plus ne znam da li su LNBovi pregorili, plus nisam siguran za elevaciju jer imam tanjur u offsetu i ne znam da li je starcima ta šipka u libelu okomita, plus nisam siguran da li sam sve dobro shvatio i onda je to previše nepoznanica.
Ok hvala, idem po analogni sat finder u dućan pošto mi se ne kupuje analogni receiver i idem se igrati popodne još malo. Valjda će biti ok..
17.09.2007. u 09:46 

Junuz
Banja Luka,BiH,SFRJ

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?18.09.2007. u 03:02
Ja samo ne mogu skontat da u tom Zagrebu,u komsiluku, blizu tebe nema nijedna sat antena za usporedbu,odmah bi rijesio potanje polozxaja,a tehnichke stvari tipa LNB i to bi rijesio lako.....
Pozdrav!
"Cirka..okolo.. chet'ri milijona insana ima srechu sho zive u BiH...Ostali nemaju tu srechu, ali zato... imaju sve ostalo.."
Dr.Arsla
18.09.2007. u 03:02 

hisoka
Borna Gredic

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?18.09.2007. u 08:12
Ma ima oko mene 10 antena, i kažem znam ja di je to otprilike jer sam koristio metodu određivanja pomoću sunca. I kupio sam jučer sat finder uređaj i pišti ko lud kada se usmjeri prema satelitu. ali opet nema slike u altdvb programu. Danas idem po žensko-ženski f konektor da spojim direktno LNB sa Skystar2 karticom pa da vidimo ona. Možda je smrdan diseq switch ili tako nešto. Čitao sam da skystar2 ima problema da ne može dati dosta napona switchu pa on ne prebacuje sa LNba na LNB... A vidjet ćemo to danas... Uglavnom ima nade ;)

hvala!
18.09.2007. u 08:12 

gilebatocina
Dragiša Biočanin
Batočina

Član broj: 17246

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?18.09.2007. u 12:41
Mozda glupo pitanje. Jesi li ranije koristio AltDVB? Ako jesi onda nista, ali ako nisi mozda ga nisi podesio kako treba.
18.09.2007. u 12:41 

dragancce
dragan r
Nis

Član broj: 24819

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?18.09.2007. u 15:12
Ma batali bre nalaznje astre na altdvb-u uzmi lepo na kompu(vec neko rece) satfinder pa ako usmeris kako valja i tu ti pokaze da imas signala onda ces lako da nastimas u altu i progdvb-u ili kome vec.
18.09.2007. u 15:12 

Junuz
Banja Luka,BiH,SFRJ

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?18.09.2007. u 18:59
Sad kad fino spoji na jedan lnb i izbaci sva ona chuda:)dobiche sve,vidjechete...
Pozdrav!
Dr.Arsla
18.09.2007. u 18:59 

hisoka
Borna Gredic

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?18.09.2007. u 20:48
Ma ok je ALTDVB , rekoh informatičar sam, tu nema greške....
Nego dobio ja sliku, jeeej, i to mislim da sam pogodio Eurobird1 ma 28,2 E . Imam tu neki Teachers, speedauction, qvc gluparije itd i vidio da je to sa tog satelita...
Super aj bar nešto, sada još malo desno i to je valjda to.... Na onom ručnom satfidenru ovo je pištalo kao ludo. Valjda će i astra kada pomaknem udesno isto pištati ko luda... Sada neko nevrijeme ne mogu štimati...

btw. što se satfindera tiče.... recimo ja naštimam i u ALTDVB imam 80% na eurobirdu... Upalim satfinder i imam 80%. Restartam kompjuter i palim satfinder imam 0%... Dok satfinder gori upalim altdvb i imam opet 80%. Taj satfinder kao da se ne pali automatski nego ga ovaj mora šutnuti u guzicu. Baš super , ne....

hvala!
18.09.2007. u 20:48 

fenomen
bela crkva

Član broj: 1497

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?19.09.2007. u 20:47
Najlaksa ti je sledeca metoda.
Pored antene dovuces jedan mali tv i digitalni reciver i pobrines se za struju.Ukljucis tv i digitalni recive u struju, povezes ih sa skart kablom i na reciveru odredis neki kanal sa astre ako ga imas u listi na reciveru.Posle ovih radnji mnogo je da potrosis vise od 2 minuta da nadjes astru.

Poz...
fenomen
19.09.2007. u 20:47 

media
Slavisa Jovanovic
Rekovac

Član broj: 46680

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?19.09.2007. u 22:15
Citat:
fenomen: Najlaksa ti je sledeca metoda...

Ima i laksa - vidim da se mucis 3-4 dana, nadji brate nekog ko steluje antene (ne znam koliko to moze da kosta, ali je jevtinije od zivaca i 3-4 izgubljena dana).
P.S. Imao sam drugara koji je 18 (slovima osamnaest dana) namestao antenu da bi na kraju nasao 4 satelita i pao sa krova (srecom nije slomio nista).
cvika
19.09.2007. u 22:15 

hisoka
Borna Gredic

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?20.09.2007. u 08:51
Potpuno si u pravu, ali sada sam zaglavio i nema šanse da nekog zovem dok ovo sam ne sredim :))
Jes, znam da je najalkše sa analognim receiverom ali njega nemam. Za vikend ću dofurati digitalni. Ma biće to sve u redu, samo je pitanje vremena :)) Mene više zanima i tehnička strana priče tako da svaki dan nešto novo naučim itd. tako da mi nije muka što sam potrošio toliko vremena na to. Jedino što imam je ručni analogni satfinder i skystar2 kartica od aparature.
Mislim naći ću ja to ali neke stvari su mi stvarno znaimljive kao recimo činjenica da kada uperim antenu prema 28.2 Eurobird i spojim na ručni satfinder da signal podivlja i bez problema mogu gledati bbc parliament kanal makar za taj satlit je polarizacija 10 stupnjeva a moj LNB je na 0 stupnjeva.
Onda mičem udesno i jednostavno kao da Astra spava, to ne kužim kako onda skala ne padne i opet ne podivlja. Mislim jel ima Astra neki jaki analogni transponder uopće?
I recimo namjestio sam neki kanal astrin kanal u ALTDVBu i mičem jato polako ali ništa. Htio bih prvo otprilike naciljati sa ručnim satfinderom i onda lagano okretati i gledati u ALTDVB programu samo to nešto tu ne štima jer kao što rekoh kao da Astra ne daje neki jaki analogni signal ili ga ja profulam.
Od Eurobirda do astre bi samo trebao pomaći antenu za 10 stupnjeva udesno, ne bi trebala biti neka muka. Ah, možda me i lišće zeza i slično, makar i Eurobrid je usmjeren prema lišću... Ah, vidjet ćemo ...

20.09.2007. u 08:51 

Ubleha
Bosna

Član broj: 89040

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?20.09.2007. u 20:54
samo se ti nastavi muciti, ubrzo ce jesen i sve ce biti lakse kad ne bude lisca na tom drvetu sto ti smeta
20.09.2007. u 20:54 

pansat

Član broj: 8089

Sajt: www.pansat.co.yu

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?21.09.2007. u 00:49
Ja sam cuo da usled podzemnih voda na nekim lokacijama nije moguce pronaci satelit pod imenom Astra. S' obzirom da si ti informaticar ti to sigurno bolje znas. A mozda ti tanjir nije uzemljen ili nije bas cisto bele boje. Bolje to proveri da ti tu ne lezi problem. Ako nije moraces da ga farbas. A i sat finder mora da ti bude iste boje kao i tanjir. Puno srece pa javi sta si napravio.
21.09.2007. u 00:49 

Junuz
Banja Luka,BiH,SFRJ

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?22.09.2007. u 03:47
Buraz,vidim ja..
Raja je krenula da Te za***ava,najjednostavnije Ti je -Da dojesh po mene u B.L. i da Ti ja to odradim za...1 min i 28sek....:)))))))))!!
Dr.Arsla
22.09.2007. u 03:47 

hisoka
Borna Gredic

icon Re: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?24.09.2007. u 08:55
:)) jes jes počelo je, eh tako to ide...
hvala na pomoći, nisam se stigao gnjaviti sa satelitskim ali sredit ću ja to, pričao sam i sa montažerom jednim pa mi je natuknuo još neke stvari...
Biće to sve ok....hvala svima....
24.09.2007. u 08:55 

[es] :: BalkanSat :: Zašto ja ne mogu naći Astru, a nisam kreten i pročitao sam tonu toga?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 1779 | Odgovora: 22 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.