Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Astra Hotbird und Eutelsat

[es] :: BalkanSat :: Astra Hotbird und Eutelsat

Strane: 1 2

[ Pregleda: 4036 | Odgovora: 29 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

elitefan
Frankfurt/M

Član broj: 4010

icon Astra Hotbird und Eutelsat18.08.2007. u 21:09

Dobro veče svima,

treba mi pomoć oko štelovanja satelita, tačnije oko dodavanja još jednog lnb-a za prijem eutelsat-a pošto većina naših kanala ide upravo preko Eutela. Živim u Njemačkoj i do sada sam imao Astru i Hotbird, znači čista klasika :) Kupio sam sada još jedan lnb i dodatni nosač (ruku) za isti. Također novi DiSEqC- 4/1. Montirao sam sve to misleći da oko same instalacije neće biti neki problema. Koliko sam ja shvatio pozicija satelita se ne mjenja i dovoljno je dodati još jedan lnb koji bi trebalo da služi za prijem astre, dok onaj postojeći koji je primao astru prima sada Eutel. Međutim ispostavilo se da to i nije baš tako lako kako sam ja mislio :(

Evo ispod slika mog satelita, koji trenutno prima samo Astru i Hotbird, novi lnb je skroz desno i nije pozicijoniran.

Probao sam sve moguće kombinacije ali ništa od svega tog. Evo par pitanja.

1. Dali se pozicija satelita mora korigovati ili može ostati ista?
2. Dali ima veze koji kabal u koji ulaz DiSEqC-a ulazi (ABCD)
3. Dali je poredak lnb (slika sa ljeva na desno) ispravna Hotbird 13, Eutelsat 16 Astra 19,2

Inače prijem Astre i Hotbird-a je sa oko 98% odličan.

Hvala puno

[Ovu poruku je menjao biznis inkubator dana 18.08.2007. u 22:51 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao elitefan dana 20.08.2007. u 07:53 GMT+1]
Odkud znam šta mislim dok ne čujem šta sam rekao!
18.08.2007. u 21:09 

jovovuk
Jovo Vukojevic
Mostar

Član broj: 29639

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat18.08.2007. u 21:46
Evo ti slika a ovaj crni lnb u sredini on treba da ti je EUTELSAT W2
Jovo Vukojevic
Prikačeni fajlovi
18.08.2007. u 21:46 

elitefan
Frankfurt/M

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat18.08.2007. u 21:54
Hvala Jovo. Šta je sa pozicijom samog satelita i spojem sa dieseqc-om? Ja, kao što si vidio nemam baš tako elegantan nosač za lnb-ove, ebiga balkanski krkan krpi. Može li se kako kvalitetno odraditi sa ovim postojećim nosačima, pošto mi se ne kupuje sve ponovo.. :)
18.08.2007. u 21:54 

dragan-69

Član broj: 63257

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat18.08.2007. u 22:34
Kod mene izgleda ovako:
1. Hotbird 13.0 E AA
2. Eutelsat 16.0 E AB
3. Astra 19.2 E BB
Tako povezati LNB-ove sa DiSEqC, a isto tako podesiti i na resiveru, radi 100%
18.08.2007. u 22:34 

jovovuk
Jovo Vukojevic
Mostar

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat18.08.2007. u 22:52
Da moras se malo namuciti - moras kupiti nosac za 3 lnb to ima kupiti u skoro svim sat opremama cak u soping centrima na odjeljuku za bjelu tehniku
i onda sam malo se namuci napr kao sto smo ti rekli prvo kad skopcas kao na slici onda prvo ides direktno sa kablom na eutelsat u sredini i dobijes signal pa fino ucvrsti tanjir i onda tek pocmes sa disekom 4x1 da radis
da kopcas
i naravno dodjeljivanje lnb u setingsu na resiveru koji imas rec javi.
Jovo Vukojevic
18.08.2007. u 22:52 

elitefan
Frankfurt/M

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat19.08.2007. u 01:01
A dali moram mjenjati poziciju satelita ili mogu ostaviti ovako kako je?
19.08.2007. u 01:01 

jovovuk
Jovo Vukojevic
Mostar

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat19.08.2007. u 11:45
Kad poredas ova tri kao sa slike naravno dok nabavis nosac onda eutelsat w2 ce ti biti glavni u sredini
znaci nasteluj w2 na onaj glavni u sredini kad to sredis stegni tanjir da je nepomican i to je to
a astra i hot ce biti sa strane nadam se da si razumio

Jovo Vukojevic
19.08.2007. u 11:45 

cauboy

Član broj: 17325

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat19.08.2007. u 11:51
I nemoj zaboraviti na resiveru da popravis diseqc,npr.astra kabal a-diseqc a;eut b-b;hotb c-c.Ili kako si vec stavio to je svejedno samo moraju biti isti,probaj.
19.08.2007. u 11:51 

matrix

Član broj: 1768

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat19.08.2007. u 16:52
Citat:
cauboy: I nemoj zaboraviti na resiveru da popravis diseqc,npr.astra kabal a-diseqc a;eut b-b;hotb c-c.Ili kako si vec stavio to je svejedno samo moraju biti isti,probaj.

sa jedne strane su u pravu ali sa druge opet nisi. Nisi u pravu ako covak skida gotove settingse sa neta za svoj reciever. Uglavnom je Astra na DiSEqC A, HotBird na DiSEqC B, ..... Tako da je bolje ako odmah covek poveze i svoju antenu prema nepisanom standardu u Evropi.
Primer: Juce sam bio kod musterije gde je neka navodno firma montirala antenu. Musterija je kupila nov receiver i nije imala ni jedan program iako je receiver bio fabricki programiran za DiSEqC A - Astra i DiSEqC B - Hotbird.
Fazon je bio u tome da je taj "dobar" majstor hteo da obezbedi sebi zaradu ako musterija nekad vrati receiver na fabricka podesavanja ili ako kupi nekad nov receiver. Konfiguracija je bila DiSEqC B - EutelSat w2, DiSEqC C - Hotbird i DiSEqC D - Astra. Sad ti budi pametan ako bi svako povezivao kablove gde stigne.

[Ovu poruku je menjao matrix dana 19.08.2007. u 21:20 GMT+1]
19.08.2007. u 16:52 

elitefan
Frankfurt/M

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat19.08.2007. u 19:58
Matrix vidim baviš se sa ovim Španski selima (za mene), pa bi mi možda ti mogao reći nešto više o pozicijoniranju samog satelita. Sa obzirom da sada hvatam i Hotbird i Astru i da sam samo dodao jedan lnb. Po nekoj mojoj logici, ako je Hotbird na 13 stepeni i kod mene skroz na ljevoj strani, satelit se nebi trebao pomjerati, jer bi u protivnom izgubio isti. Dakle, dali je potrebno pomjerati satelit ili ne? I dali bi onda novi LNB poslužio sa Astru, a dosadašnji preko kojeg je bila Astra služila za prijem Eutelsata? Stvarno, nikako da mi neko odgovori koje se razumije u sve to. Svi odgovori do sada su samo polovični. Mislim, na kraju krajeva mogu kupiti i držač za tri lnb-a kao što je jovovuk napisao, ali majku mu trebalo bi i ovo da radi , zar ne?

Hvala
19.08.2007. u 19:58 

matrix

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat19.08.2007. u 20:26
Ako sam te dobro razumeo tebi je sad antena centrirana na Astru. Onda ces morati antenu par mm da pomeris u desno (gledano od pozadi prema LNB-u).
Kao sto ti je vec @jovovuk odgovorio moras antenu da podesis da ti bude centrirana na Eutel Sat a sa strane dobijas Astru i Hot Bird.
19.08.2007. u 20:26 

elitefan
Frankfurt/M

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat19.08.2007. u 20:43
Nije druže. Antena je na Hotbird i Astri. Imam dva lnb-a.
19.08.2007. u 20:43 

Jumbrowsky
Kladovo

Član broj: 3374

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat19.08.2007. u 21:35
@ elitefan

Onaj link za sliku ti ne radi, tako da nisam video sta je prikazano na slici!

Trebaju ti 3 ALPS LNBa i ova shina koja drzi ove LNBe. Mnogo bi mi znacilo kad bih znao koliki ti je precnik tanjira. Sa ona 3 (obicna) LNBa moze da radi ako ti je veci tanjir od 1m, ako je manji onda ovako radis kao shto je na ovoj slici ispod. Shto je veci tanjir veci je i razmak izmedju LNBa. Na slici je Antena Gibertini 88cm a Satelitske pozicije su (s'leva na desno): Astra 19,2°, Eutelsat W2, Hotbird i onaj skroz desno je Amos. Prvo metnes 1 LNB na feed i pronadjes najbolji signal sa Satelita Eutelsat W2 (povezes LNB direktno sa Resiverom da se nebi spetljao) i fiksiras tanjir i taj LNB zatim samo dodas Jedan LNB levo i Jedan desno (prilepis ih uz onaj u sredinu) i autotski imas i Astru i Hotbird. Uzmes DiSEqC 4/1 Switch i spojis LNBe sa Switch-om (kao na slici, prva Tri) Astra => PORT 1, W2 => PORT 2, Hotbird => PORT 3. Sada doteras isto i u tvom Resiveru: Astra => DiSEqC 1, W2 => DiSEqC 2, Hotbird => DiSEqC 3. Sad je sve spremno i mozes pretraziti sva tri Satelita, naravno jedan po jedan... da bi proverio dali sve sljaka kako treba ja ti preporucujem da sa svakog Satelita skeniras po Jednu frekvenciju da bi se uverio dali je stvarno sve namontirano kako terba.

eto pa ako ima problema , javni da vidimo sta cemo dalje.

Jos jednom da ne dodje do zabune, na slici se vidi (prva 3 LNBa): Astra, W2, Hotbird.

Jumbrowsky

19.08.2007. u 21:35 

elitefan
Frankfurt/M

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat20.08.2007. u 07:14
@Jumbrowsky popravio sam link slike i sada možeš vidjeti kako to kod mene izgleda (nemoj me kritikovati zbog nereda :)

Ajde da rezimiramo.

Znači prvo kupiti nosač za tri lnb, Amos mi ne treba :)
Justirati satelit na Eutel.
Poredati ostala 2 lnb-a sa desne i ljeve strane. Reci mi ovdje dali je razmak odeređen već na nosaču? Ima li neki nosač koji bi preporučio za antenu 80 cm?

Mislim da ostatak neće biti problem..

Hvala ti

20.08.2007. u 07:14 

matrix

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat20.08.2007. u 08:56
Sad ti radi slika.
Ostaje kao sto sam ti rekao da okrenes antenu na desno da bi bila na EutelSatu.
Ako nisi pri parama onda je dovoljno da zamenis samo LNB gde ti sad Astra (onaj u sredinu)
Nosac uzmi isti kao sto je na slici od @Jumbrowsky. Mozda ne bi bilo lose da uzmes odmah nosac za 4 LNB-a. Kasnije bi mogao da iskoristis LNB koji budes zamenio za Amos ili neki drugi satelit.
20.08.2007. u 08:56 

Jumbrowsky
Kladovo

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat20.08.2007. u 15:56
@ elitefan

Da vidim sada sta imas... nemas teoretske sanse na tanjiru od 80cm sa tim multifeed-om da hvatas 19°, 16°, 13° Istok, garantujem da je tako kako sam napisao 100%. Imas multifeed koji nije namenjen za ovakve situacije, on je za hvatanje 3 sat pozicije sa 6° odstojanja izmedju Satelita, nap. 19°, 13° i 7°e sa pomeranjem drzaca po toj shini za max. 1° i to je to, a nikako ne ide 19°, 16° i 13° jer kao shto sam vidis nemas nacina da to izvedes na tom drzacu.

Kao prvo montiras multifeed koji budes dobio jer ti dolazi rastavljen, moras ga sam sastaviti. Zatim ga pricvrstis na "ruku" od tanjira (tamo gde ti je i ovaj sada) gurnes prvi LNB tacno na sredinu shine (mora gledati tacno u centar tanjira) i fiksiras ga odmah! Zatim pronadjes Eutelsat W2 @ 16°e i fiksiras tanjir da ne mrda vise, naravno predhodno doteras najjaci moguci signal sa ovog satelita, prvo neku jacu frekvenciju odaberes (da bi lakse pronasao satelit) a zatim odaberes neku slabiju frekvenciju i po njoj usmeravas tanjir dok ne dobijes maximum od signala. Kad si to sredio onda gurnes i ostala Dva LNBa (Jedan sa leve i Jedan sa desne strane) tako da se sva Tri moraju dodirivati, moraju biti Jedan uz Drugi i samim tim imas automatski Astru i Hotbird uz vec postojeci W2 koji si pre montiranja ova Dva LNBa pronasao. Mora biti isto tako kao shto je na mojoj slici (ona Tri levo) uz to da (kao shto sam vec gore napisao) srednji LNB mora biti na sredini "ruke" shto u ovom slucaju kod mene nije tako a to samo zbog Amos-a.

Ti sad imas ovu stvarcicu (samo shto je kod tebe od aluminijuma, kolko sam zapazio)

Ovde mozes naruciti po ekskluzivno niskoj ceni! <-- Klikni ovde!

Naruci to sve shto vidis na slici, sastavi i resices problem za stalno.
Jumbrowsky

20.08.2007. u 15:56 

elitefan
Frankfurt/M

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat21.08.2007. u 15:45
@Jumbrowsky puno ti hvala. Napokon sam i ja skopčao kako to u stvari sve radi. Nije me nikada pravo ni zanimalo, pa otuda i moje neznanje o svemu ovome. Jednom sam montirao ova 2 LNB-a i slika je došla i gotojo. Sada je uveliko sve jasnije zahvaljujući tebi i svim ostalima koji su se javili. Ništa, onda ću kupiti ovaj paket da me neboli glava :) s***** je samo što sam već dao 100€ za novi lnb i dieseqc u Conrad-u. Vidjeću, možda ga uzmu nazad :))) 28,80 za sve ovo je zaista đžaba..

Slikaću kada sve završim, eto čisto reda radi :)) Možda se neko nađe kome i ja ono kao mogu pomoći :))

Vozdra društvo
21.08.2007. u 15:45 

elitefan
Frankfurt/M

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat26.08.2007. u 15:14
Evo kao što sam i obećao, sličica sa novim lnb-ovima i nosačem. Bilo je malo muke oko sastavljanja ali eto i to je gotovo. Sada napokon hvatam sva tri satelita i sve radi kako treba. Problem je sada samo oko dbox-a tj. image koji je na njemu. Ne skenira mi eutelsat 16 kako treba i nalazi samo 14 kanala. Ako neko ima services.xml sa sva tri satelita nebi bilo loše da se javi.

Toliko za sada. Puno hvala za pomoć.

26.08.2007. u 15:14 

Jumbrowsky
Kladovo

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat26.08.2007. u 20:21
@ elitefan

Sve uradjeno po propisu samo nisam nigde video u prijasnjim postovima da imas D-box a taj funkcionise "ograniceno" na W2 pogotovo ako je Philips-ov, no ako je od Nokije trebalo bi da pokupi onako poprilicno sve iznad Symbol Rate 3000. Imas gomilu Resivera od 50,- na vise koji odradju posao 500 puta bolje i ne boli te glava. Ili mozda imas neki poseban razlog zasto ga jos koristis?
Jumbrowsky

26.08.2007. u 20:21 

elitefan
Frankfurt/M

icon Re: Astra Hotbird und Eutelsat27.08.2007. u 16:56
@Jumbrowsky druže po satu :) Hvala na uviđaju. Šta da ti kažem dbox2 imam već 8 godina i poprilično mi sve radi na njemu. Mislim na emuliće i ostale finoće koje nudi ova mala crna kutijica, a i ručno odradim što mi treba. Ne treba mi niko, ono tipa plati pa će da vidimo. Premijerno posmatram sve kanale :) Ako to nije razlog, onda ne znam :). Šalu na stranu, uskoro ću kupiti sebi kathrein 910 (emulić proradio) a između ostalog sam i ponosni vlasnik full hd flat-rona :) Pa onda sve u hd da mi oči ispadnu. Tek onda ću da se rješim dbox-a i to ne baš jeftino. Skontao sam i ja da W2 baš i ne ide sa njim. Uhvati mi ove Bugare ali ne i naše miljenike. Toliko ..

Hvala za sve
27.08.2007. u 16:56 

[es] :: BalkanSat :: Astra Hotbird und Eutelsat

Strane: 1 2

[ Pregleda: 4036 | Odgovora: 29 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.