Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu

[es] :: Predlozi i pitanja :: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 2197 | Odgovora: 48 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dswalk
Banjaluka

Član broj: 128200
*.teol.net.

Sajt: www.elitesecurity.org

icon PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 10:41

Svi znamo da se pravopis u elektronskoj komunikaciji
drži "onako", kao ako hoćeš ...
Ali ZAŠTO, pobogu?????
Nije mi jasno da je nekom teško napisati š, a ne s,
kad će isto pritisnuti tipku kao i za s?

Pa je moj predlog moderatorima sljedeći:

U pravilnik unijeti, bar kao preporuku, i to da se teme
trebaju pisati našim slovima, kad ih već imamo.

Ako neko pita zašto:
1. nikom ne treba objašnjavati zašto
treba da piše svojim pismom a ne tuđim;
2. ako smo mogli ovoliko naučiti o korištenju
računara, pa kojeg vraga zaboravljamo prvo i osnovno;

Pretpostavljam da moderatore baš i ne interesuje mnogo,
pa evo i za vas jedan razlog - teme zbunjuju!

3. U naslovima današnjih tema
- Rusi mi se .......
(Ja čitam, koji Rusi, šta s njima? Kad ono čovjeku se nešto ruši!)
- (ovaj je najbolji na svijetu) naslov teme je: iskustva sa eko-kozom!
Znači i ekološke koze!

Nadam se da ćete svesrdno podržati ideju i učiniti još i taj mali napor,
pa da naš forum bude stvarno za 10-tku.

Pozdrav
ds
30.07.2007. u 10:41 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

Član broj: 71794
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 11:46
Ja sam isto za ovo ali mislim da od toga neće da bude ništa a i da će tema brzo pod ključ. :( Inače sam mogao da razumem u vreme dos-a kada je ipak trebalo da se malo podešava a negde čak i nije moglo. Razumem recimo i gastarbajtere ;) koji iz nekog razloga ne mogu/smeju da instaliraju podršku. Ne razumem većinu ostalih koji mogu a neće. Da li ne znaju pa ih sramota da pitaju, da li misle da je to moderno pošto često po nekim plakatima vidim sh, ch i slično, nemam pojma ali ja sebi neću da dozvolim da se desi da neko ne razume šta sam napisao. Pored koza i Rusa, često se dešava da neko sisanje lepo legne a primera ima prilično. E da, razumem i one koji tako govore ili pišu rukom/dokumente .. i slično, oni su bar od reči. ;)
Potrebno je samo da se jednom klikne, baš kao što se radi kada se kuca recimo u Wordu i da poruka izgleda mnogo pismenije. U svakom slučaju je ovde određeno da jezik bude srpsko/htvatsko/... (dopisati svaki region u okolini) a to nisu jezici koji ne koriste ovih 5+5 slova.
30.07.2007. u 11:46 

aleksandar.dragojlovic
Aleksandar Dragojlović
Novi Sad

Član broj: 142052
89.216.241.*

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 12:15
Mislim da ipak ovo nije toliko bitno. Ako bi se koriscenje srpskih slova nametnulo kao pravilo, onda bi neko mogao da trazi i da se koristi cirilica (ipak je to mnogo vise srpsko od latinice)... Zaista nije tesko prebaciti, ali zasto bih? Ne razumete sta sam ovde napisao? Slazem se da ima slucajeva da dolazi do zabune (u naslovima), ali ako se "baci oko" na sadrzaj, odmah se vidi sta je pisac hteo da kaze. Ja mnogo vise mrzim da neko ne koristi tacku, da ne stavlja veliko slovo na pocetak recenice, i slicno... Ali to je "stil" ljudi koji jako puno koriste internet za dopisivanje i slicno, i to se jednostavno prihvati kao takvo. Ili ne?
30.07.2007. u 12:15 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 12:54
Pa sad, stil ljudi koji jako puno koriste internet je i da pišu mešanim malim i velikim slovima, da koriste skraćenice (valjda navika iz 14400 vremena), da stave tačke i zareze kako se njima sviđa ... ali to ne bi trebalo da se prihvati kao takvo. Nastatiliciovakvarecenicapostojavolimovakodapisemanijeniteskodaserastumaci? ILi aKo pISheM ,,kaO shTo sAm vidJAo dA NeKi pIShu? Mislim, promašenu tačku, nekorišćenje velikih slova i ostalo mogu da razumem kao slabo poznavanje pravopisa ali nekorišćenje slova koja se koriste u govoru a i u drugim pisanjima samo kao lenjost ili pomodarstvo, osim u slučajevima koje sam pomenuo. Forum je namenjen svima sa ovog govornog područja i izbacivanje ćirilice može da ima nekakvo opravdanje ali nekorišćenje svog pisma baš i ne. Ili bi bilo u redu ako neka od retkih članica foruma napiše kako je juče išla kod prijatelja na sisanje? Zamisli časopis (recimo kompjuterski) u kome se tako piše.
Naravno, svako može da piše kako mu odgovara i tako će verovatno i da ostane.
30.07.2007. u 12:54 

lancia88
Beograd

Član broj: 10215
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 13:00
Pozdrav,

ja, konkretno, pisem dosta ali ne koristim samo srpski jezik pri pisanju. Obzirom na kolicine ispisanog teksta, bitna mi je i brzina pisanja a ona znacajno opada pri svakom pokusaju da se cas prebacim na ovaj, a cas na onaj raspored na tastaturi. Kod mene je jednostavno izgleda samo ovako moguce pisati, mator se konj sedlu ne uci a posebno pri tako ekstremnim uslovima. Ostatak pravopisa je stvar koju itekako podrzavam. Konacno, moja pisanja na racunaru definitivno datiraju iz nekih drugih vremena, sad je to poprilicno i stvar relativno duboko ukorenjenih navika.
30.07.2007. u 13:00 

Miroslav Jeftić
Translator and system administrator, Proverbum d.o.o.
Novi Sad

SuperModerator
Član broj: 37513
213.253.117.*

Sajt: www.proverbum.com

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 13:05
Ja podržavam, i kad pišem na engleskom i dalje koristim SR tastaturu, jako retko prebacujem.
a.k.a. Bryan Fury

Pismeno prevođenje, usmeno prevođenje, lokalizacija: Certified SAP Translation Partner

Interpreters do it simultaneously, translators take their time
30.07.2007. u 13:05 

bakara
DownTown Belgrade Hostel
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
*.maksnet.net.

Jabber: bakic800@hotmail.com
Sajt: www.6thfloorhostel.com

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 13:05
Ja sam protiv nametanja bilo kakvih pravila, tj. s obzirom da vecina pise bez kvacica zamislite na koji nacin ce da funkcionise pretraga ili koliki bi to posao bio za moderatore da ispravljaju krivu drinu.
Druga stvar koju ste verujem prevideli, je da jako mali broj korisnika ima YU tastature , a cisto sumnjam da cete nekoga naterati da lepi nalepnice ili kupuje novu tastaturu.

Sa kvacicama ja licno pisem samo kada moram.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
30.07.2007. u 13:05 

Miroslav Jeftić
Translator and system administrator, Proverbum d.o.o.
Novi Sad

SuperModerator
Član broj: 37513
213.253.117.*

Sajt: www.proverbum.com

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 13:16
Mislim, podržavam tamo gde bi bilo dvosmisleno kao u navedenim primerima iz prvog posta. Nemoguće je zahtevati da svi pišu tako u svim porukama.
a.k.a. Bryan Fury

Pismeno prevođenje, usmeno prevođenje, lokalizacija: Certified SAP Translation Partner

Interpreters do it simultaneously, translators take their time
30.07.2007. u 13:16 

zoran_dojkic
Zoran Dojkić
Dobanovci Srbija

Član broj: 105358
*.beobug.com.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 13:46
Zamislite udžbenik za osnovnu školu sa sledećim tekstom:
Cuci cavka na cvoru crne smrce.
ili, ovako:
Chuchi chavka na chvoru crne smrche.

Što se tiče brzine pisanja, treba da imaš na umu da ti pišeš samo jednom neki tekst, a svi mi treba da čitamo mnogo puta to što si ti na brzinu napisao i muka nam je od tih sch kombinacija.
Koneznagdesumuslovanatastaturiboljedaništainepišenaovomforumudoktonenaučidanasnebimaltretirao.

(Ako imate tastaturu sa belim tasterima, napišite markerom slova.)
ES je najjači.
30.07.2007. u 13:46 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 13:51
Pa i moja pisanja na računaru datiraju iz davnih vremena i recimo da sam se potrudio da rešim pisanje naših slova čim je to bilo moguće, čak sam neko vreme koristio i yuscii dok nisu smislili i osmi bit. Mislim da jedino na GCOS4 nisam koristio naša slova. Nisam siguran da mali broj ima tastaturu sa našim slovima, baš dugo nema ponude u kojoj nije i neka takva. Ja čak imam jednu kojoj su pre dvadesetak godina ugravirali slova po mislim yu-honeywell rasporedu pa je Š iznad 3 a Č iznad 4, što mi ne smeta da normalno pišem. Uostalom, kako u wordu pišu oni bez yu tastature? Čak je pre desetak godina bilo normalno da se po tastaturi lepe naša slova, naročito kod onih koji su morali da ih koriste. Izgleda da što više neko zna o kompjuterima, sve manje to pokazuje.
Moguće je to zahtevati kao što je moguće da se ne prihvati pisanje u svim bojama i u svim fontovima, kao što se ne prihvataju samo velika slova, kao što se recimo ni psovke i pretnje ne prihvataju.
30.07.2007. u 13:51 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
Član broj: 649
212.200.70.*

Sajt: www.diskusije.net

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 14:09
Stvari ovako stoje. Neki stilovi pisanja umanjuju citljivost manje neki vise. Takodje, neko nametanje stila pisanja vise otezava pisanje neko manje. Potrebno je naci neki optimum.
Optimum koji je prihvacen je da nije dozvoljeno pisanje ss, sx, sh umesto š. Ali jeste dozvoljena ošišana latinica.
O tome da li je lakse ili nije koristiti slova sa kvacicama, necu ni pisati jer nije poenta u tome. Vecina pise ošišano i takvo pravilo bi donelo vise stete nego koristi.

Od ošišane latinice mnogo je veci problem veoma rasprostranjena nepismenost. Doduse, ne promlem za ES vec uopste.
30.07.2007. u 14:09 

vindic8or

SuperModerator
Član broj: 13207
..ubr07.dals.blueyonder.co.uk.

Jabber: vindic8or@elitesecurity.org

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu30.07.2007. u 14:12
Koriscenje s umesto sh, c umesto ch itd je potpuno u redu i pojednako je pismeno kao i korisnjenje nekog naseg kodnog rasporeda (koje nemamo svi instalirane).
Koriscenje cx, sx, tj, w umesto v i slicnih akrobacija na tastaturi se tretira nepismenim i nepozeljno je na forumu.

IBM 101 Enhanced keyboard raspored je najcesci u svetu i nazalost ne ukljucuje sva slova nase latinice, ali je dovoljno dobar za svakodnevnu komunikaciju na forumu. Ako ste uspeli da razumete ovu poruku, polozili ste test za citanje poruka bez nasih specijalnih karaktera. Naravno svesni smo da ce se uvek javiti poneki problem gde je potrebno razlikovati s od sh, npr u slucaju topica "Rusi mi se windows". U ovim prilikama savetujemo sve potencijalne korisnike da dobro prouce temu pre postovanja komentara da bi jasno razdvojili sebi da li autor ima problem sa operativnim sistemom ili mu uskace ruska vojka u kucu kroz prozore.

Hvala na predlogu, mislim da svakoj daljoj diskusiji o kodnim rasporedima nije mesto na ovom forumu.

edit: Shadowed me prestigao za minut, mislim da je sve jasno sad.
30.07.2007. u 14:12 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 08:50
Naravno, ošišana latinica može da bude neko rešenje umesto shusxkavaca mada i dalje mislim da je to prihvatljivo u nekim slučajevima, a ti spadaš u takve. Ovde ipak većina ima instaliranu kodnu podršku pa mi onda deluje da je potrebno samo malo ... Hm, kad malo razmislim, ovde se nažalost i dalje koriste yuscii fontovi pa mnogi tekstove u wordu i slično kucaju na taj način a to ovde ne bi prošlo. Kad još malo razmislim, svojevremeno sam u firmi imao način da to rešim i bilo je gotovo za par dana a ovde je ipak stvar dobre volje pa mislim da od ovoga nema ništa. :(
31.07.2007. u 08:50 

lancia88
Beograd

Član broj: 10215
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 08:59
Pozdrav,

sto je nekome malo, to je nekome puno dobre volje i truda za mrsav rezultat standardizacije koja je sumnjivog integriteta i sa takvom unifikacijom. Jednostavno, licno bih se pre odlucio na apstinenciju od pisanja nego na jurcanje za znacima interpunkcije po Yu rasporedima itd.
31.07.2007. u 08:59 

bakara
DownTown Belgrade Hostel
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
*.maksnet.net.

Jabber: bakic800@hotmail.com
Sajt: www.6thfloorhostel.com

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 10:06
@lancia88

Potpisujem...

Osisana latinica je opste prihvacena svuda na netu, razumljivo je i da nekome bode oci, ali opet ne mozete nikoga naterati da pise markerima po tastaturi ili da menja tastaturu.

Idite u prodavnicu komp. opreme i pitajte ih kojih tastatura imaju vise ( i koje se vise traze), neke jace modele tastatura u opste ne mozete naci sa yu tasterima.

Ne razumem zasto treba menjati nesto opste prihvaceno i izmisljati rupu na saksiji...

Meni licno ne smeta kada neko pise sa kvacima, zasto bi nekome smetalo sto ja pisem bez?
Bogatstvo raznolikosti, a svi se medjusobno razumemo

Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
31.07.2007. u 10:06 

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
*.adsl.ticino.com.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 10:52
Par zapazanja:
- Poredite novine i udzbenike sa forumom??? Je'l potrebno uopste objasnjavati 2 kraja svijeta?
- Nemoguce je NATJERATI SVE da pishu tako (tehnicki problemi, svi se slazemo oko toga) pa sta onda dobijamo kao rezultat svega toga? Recimo da bi morali raditi minimum 2 razlicite pretrage za termin koji sadrzi nasa slova. A sta ako postoji 2 termina? To je onda 4 pretrage. Sta dobija forum sa tim? Komplikovanost i nista vishe.
- Ja kucam tako zato sto mi je brze, na forumu ucestvujem dobrovoljno, ne vidim kako bi neko mogao da me natjera da promjenim stil pisanja. Mogli bi da mi obrishu 5 postova i onda bih prestao da pishem. Daleko potrebnije vidim forsiranje velikog slova, znakova interpnkcije, pocetka i kraja recenice. Desi mi se mnogo puta da ne mogu da skontam post i u bijesu (kao moderator) bih ga obrisao, ali ostavim.
:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
31.07.2007. u 10:52 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 12:31
Ako je problem duplih termina, onda bi trebalo da se zabrani nešto i da ostane samo jedno. Trenutno postoji bar tri načina pisanja, neko piše, neko pise a neko bogami i pishe. Ako ćemo da smanjimo komplikovanost, da zabranimo dva od tri i onda će pretraga da bude lakša. ;)
Zašto je brže da se napiše zhesxcji od žešći? Inače kad vidim nešto onako napisano, probam da čitam i posle par rečenica odustanem.

Ni pušačima ne smeta što oni oko njih ne puše pa zašto ovima smeta što oni puše. ;) A raznolikost ... pa dA pOChNEm dA PiSHeM kaO sHTo jE oPsHTe poPUlArNO, raznoliko je a i svi mogu da me razumeju.

Nisam mislio da nekoga ubeđujem, svako piše kako ume i može.
31.07.2007. u 12:31 

KOLE89
Nikola Kocić
ETŠ "Nikola Tesla" Beograd
Altina/Zemun

Član broj: 19253
195.252.105.*

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 16:47
Mnogima (pa i meni) najveći problem sa Serbian (Latin) tastaturom je to što su znakovi interpunkcije razbacani na sasvim druga mesta od uobičajnih. To sam ja rešio pomoću programa Microsoft Keyboard Layout Creator - naša slova se nalaze na standardnim mestima ali se dobijaju tako što se drže pritisnuti tasteri Ctrl+Alt (ili desni Alt) i to dugme (Ctrl+Alt+Shift za veliko slovo) a ostatak tastature je indentican standardnoj EN (US). Jeste malo čudno dok se ne naviknete, ali kasnije ćete se pitati zato to nije po defaultu...

Napravio sam instalaciju tako da možete bez problema da je i vi instalirate. Ako vam se ne svidi samo pokrenite Setup ponovo i odaberite Remove. Garantujem da nema virusa (KAV 7 je bio uključen svo vreme).

[Ovu poruku je menjao KOLE89 dana 31.07.2007. u 18:21 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
31.07.2007. u 16:47 

jablan
Mladen Jablanović
Beograd

Član broj: 8286
194.228.230.*

Sajt: blog.radioni.ca

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 17:07
Citat:
KOLE89: Mnogima (pa i meni) najveći problem sa Serbian (Latin) tastaturom je to sto su znakovi interpunkcije razbacani na sasvim druga mesta od uobičajnih.

Pa svaki jezik imao je svoj raspored na pisaćim mašinama, isti raspored nasleđen je i na računarima. Mi smo verovatno osnovu za raspored pokupili od Nemaca (kao i većinu drugih stvari u oblasti tehnike).

Meni inače nije problem srpski raspored, jednostavno sami prsti idu na interpunkciju po srpskom rasporedu kad pišem na srpskom, a na engleskom kad pišem na engleskom. Takođe mi ni različita pozicija Y i Z ne smeta.

Kao što ima ljudi kojima ne smeta sopstvena nepismenost i mrzi ih da rade na njoj, tako ima ljudi kojima ne smeta to što ne koriste sva srpska slova kad kucaju i mrzi ih da ulože neko vreme kako bi savladali korišćenje srpske tastature. Bojim se da se tu ne može ništa učiniti. Istu pojavu vidim i ovde kod Čeha, dobar deo njih ne koristi svoje nacionalne karaktere kad kucaju. Turci takođe, s tim što oni imaju i neku reč koja je jako česta u jeziku (zaboravio sam tačno koja), a ima baš pogrdno značenje kad se kuca bez njihovih slova. Mi bar imamo tu sreću da su najekstremniji primeri tipa sisanje i koza. ;)
31.07.2007. u 17:07 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

*.bankerinter.net.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 17:52
Tema polako prelazi u oblast Windows desktop pa bismo mogli tamo da nastavimo, bacio sam pogled i ne vidim da je bilo mnogo priče o kodnim i tastaturnim rasporedima, bar ne u top temama. Ipak je previše da pregledam 83 strane a siguran sam da je ovakva priča za top temu. Možda posle toga još neko odluči (ili nauči) da koristi naša slova. ;)
31.07.2007. u 17:52 

[es] :: Predlozi i pitanja :: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 2197 | Odgovora: 48 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.