Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu

[es] :: Predlozi i pitanja :: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 2229 | Odgovora: 48 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zoran_dojkic
Zoran Dojkić
Dobanovci Srbija

Član broj: 105358
*.beobug.com.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 20:12
http://www.elitesecurity.org/p1544931
Ispravan Ćirilični i Latinični raspored tastera. Sve je na svom mestu. Za raspored kao na slikama samo pokrenite instalaciju iz priloženih arhiva. Ko hoće da promeni raspored na drugačiji način: Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 http://www.microsoft.com/downl...17e51db2223&displaylang=en

http://static.elitesecurity.org/uploads/1/5/1544931/Cirilica.zip
http://static.elitesecurity.org/uploads/1/5/1544931/Latinica.zip

ES je najjači.
31.07.2007. u 20:12 

jablan
Mladen Jablanović
Beograd

Član broj: 8286
*.net.upc.cz.

Sajt: blog.radioni.ca

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu31.07.2007. u 20:26
Citat:
calexx: Tema polako prelazi u oblast Windows desktop pa bismo mogli tamo da nastavimo

Što Windows? Ima ovde i Linuks korisnika...

Prikačeni fajlovi
31.07.2007. u 20:26 

Časlav Ilić
Braunšvajg, Nemačka

Član broj: 4945
*.pool.mediaWays.net.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 10:56
Za prosutim mlekom ne vredi plakati, očigledno je šiškica društveno prihvatljiva praktično svuda po Internetu, i to mu je to. Nego je meni zanimljivije zašto je uopšte došlo do toga da je pisanje šiškicama i šuškavicama okej, da se racionalizuje na ovaj ili onaj način.

Gledam, recimo, kakva je situacija kod gorepominjanih votkoljuštača, na jednom kraju u izvedbi igračke raje, a na drugom osvedočenih akera. Čekaj bre, pa jasno je da je njima teže sa njihovim kockastim ružnjikavim pismom — ej, bre, 33 slova, totalno drugačiji raspored od kvertija, čak im ni zarez im nije na prvom nivou. Paradoks ;)

Citat:
calexx: [...] i dalje mislim da je to prihvatljivo u nekim slučajevima, a ti [vindic8or] spadaš u takve.

Je l'? Meni i Mladenu onda sokić?

Citat:
jablan: Što Windows? Ima ovde i Linuks korisnika...

Za Linuksovce, obratite pažnju na priloženu sliku, imate još nekih elemenata srpske interpunkcije na trećem nivou: navodnike „dvostruke“ (altgr+s, altgr+d) i ‘jednostruke’ (altgr+ž, altgr+dž), te dugu — crtu (altgr+-) i putaču 1024×768 (altgr+đ).
01.08.2007. u 10:56 

dswalk
Banjaluka

Član broj: 128200
*.teol.net.

Sajt: www.elitesecurity.org

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 11:44
Ja postavih temu, pa me nema ...
Nisam juče pisao zato što sam vidio da je supermoderator stavio tačku (pardon: tacku) na temu.
Čovjek presjekao ....

calex
Džabe objašnjavati zašto nešto raditi neispravno kad za isto vrijeme i trud
možeš raditi ispravno.

Kad bi svi pisali tom vašom ošišanom (zamisli ima i ime - osisana, vjerovatno je za sisare isklj.),
niko ništa čitao ne bi!
Citat:
bakara: @lancia88

Potpisujem...

Osisana latinica je opste prihvacena svuda na netu, razumljivo je i da nekome bode oci, ali opet ne mozete nikoga naterati da pise markerima po tastaturi ili da menja tastaturu.

Idite u prodavnicu komp. opreme i pitajte ih kojih tastatura imaju vise ( i koje se vise traze), neke jace modele tastatura u opste ne mozete naci sa yu tasterima.

Ne razumem zasto treba menjati nesto opste prihvaceno i izmisljati rupu na saksiji...

Meni licno ne smeta kada neko pise sa kvacima, zasto bi nekome smetalo sto ja pisem bez?
Bogatstvo raznolikosti, a svi se medjusobno razumemo ;)

1. Pa ko izmišlja rupe šta misliš?
2. Ako je ovo bogatstvo ...
3. A da te pitam bakara, šta misliš kako pišu Kinezi i Rusi?
4. A ko kaže da je opšteprihvaćena? Mislim da ima bar 30% tekstova pisanih normalno, samo nam vi koji pišete "osisanom" pravite problem.
Zbog vas sam i postavio temu.
5. Pretraživanje?! Pa kako da nađem Ruši kad su tamo Rusi? Volim ja našu braću Ruse ali ...
ds
01.08.2007. u 11:44 

dswalk
Banjaluka

*.teol.net.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 11:46
Molim i ostale forumaše koji misle kao calex i ja da daju svoje mišljenje,
možda dobijemo demokratsku većinu.
ds
01.08.2007. u 11:46 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

Član broj: 71794
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 12:01
Mislim da je pametnije da nastavimo negde na Desktopu jer će ovako vrlo brzo da dođe drugi ključ. ;) Batali demokratiju, bolje da se držimo tehničke strane problema.
01.08.2007. u 12:01 

pajaja
Pavle Obradovic
44°48'N - 20°29'E

Član broj: 41598
*.dynamic.sbb.co.yu.

Jabber: pajaja@elitesecurity.org
Sajt: www.nokiaforbusiness.com

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 12:07
Dzaba vam demokratska vecina. Nece ovde niko da promeni nacin pisanja zato sto se nekima ne svidja. Ovo ce da prodje kao i cirilica.

btw dswalk, eto ti na primer 'cepas' recenice redovno u nov red. Meni to ne smeta, ne smeta mi ni s umesto š. sx, mesanje malih/velikih slova i ostale devijacije se ne tolerisu bas na es-u.

Chat nove generacije
In Memoriam: Madzone Zeka (15.09.2005-16.09.2005)
mali mali mali kamičak...nebo plave boje.
01.08.2007. u 12:07 

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
*.adsl.ticino.com.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 12:35
Ovo je privatno vlasnistvo gdje ne postoji demokratija. Buduci da je velika vecina textova na forumu napisana 'osisanom' latinicom i pishe se i dalje, jako bi tesko bilo to promjeniti bez velikih gubitaka koje, koliko sam do sad skontao, vlasnik foruma ne zeli da podnese.

:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
01.08.2007. u 12:35 

lancia88
Beograd

Član broj: 10215
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 13:10
Pozdrav,

nije sve u demokratiji, ima neceg i u omasovljenoj podrsci konstruktivnoj kritici. Efekat je veoma slican pa se ne razlikuje.

Dakle, dobrodosli su uvek predlozi za poboljsanja ali mora se stvoriti iza argumentacije i ona kriticna masa koja bi podrsku ucinila validnom. Ne demokratija u smislu vladavine vecine i njihovih zelja, vec samo ta kriticna masa vezana za permanentno upozorenje da ce se forumasi rastrkati ne bude li privatni vlasnik slusao Vox popoli...a za sada ga on sasvim dobro osluskuje. Jedino sto u ovom slucaju nemamo tu kriticnu masu bez obzira na argumentaciju, bar za sada.
01.08.2007. u 13:10 

dswalk
Banjaluka

*.teol.net.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 16:27
Ja sam se šalio za demokratiju.
Naravno da ona nije potrebna u ovom slučaju.
Stvar je u tome da meni nije smetalo nešto iz hira,
već me buni i otežava pretragu, a nepravilno je.

Citat:
pajaja:
btw dswalk, eto ti na primer 'cepas' recenice redovno u nov red. :) Meni to ne smeta, ne smeta mi ni s umesto š. sx, mesanje malih/velikih slova i ostale devijacije se ne tolerisu bas na es-u.

Ovo ne razumijem. Ne vidim zašto se jedne tolerišu a druge ne.
Jednako ih je teško čitati.

I dalje sam pri svom predlogu.

[Shadowed: popravljen [code] tag.]

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 01.08.2007. u 19:27 GMT+1]
ds
01.08.2007. u 16:27 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

Član broj: 71794
*.bankerinter.net.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 17:41
Ja sam i dalje za to da se ovo nastavi na tehničkom a ne na principijelnom ili demokratskom nivou. ;) Moraću da pogledam da li postoji slična tema pa da nastavimo ili da pokrenemo novu. Možda tamo dobijemo odgovor zašto se naša slova slabije koriste, da li je u pitanju samo problem da se to podesi ili se iz nekog razloga to ne sme/ne može ili je ipak u pitanju inertnost/pomodarstvo/.... da ne dodajem previše. ;)
01.08.2007. u 17:41 

Emil Ranc
Rancz Emil
Pančevo

Član broj: 20995
91.150.102.*

Sajt: getafirstlife.com

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 18:07
Moj predlog je da se npr. u pravilniku foruma doda stavka gde se preporučuje (a ne naređuje) korisnicima da ukoliko su u mogućnosti, ipak ne koriste ošišanu laticinu. Mislim da ovo obuhvata veliku većinu računara. Jedino se za nekog u inostranstvu ko kuca sa službenog računara, i nema privilegiju da instalira yu-keyboard layout, može reći da je sprečen da kuca sa svih 28 (latinica), odnosno 30 karaktera (ćirilica).

Takođe, ne bi smeo biti izgovor ni to da neko npr. ima US tastaturu pa mu nisu obeleženi naši karakteri. Ja kucam na tri jezika, od kojih jedan ima čak 44 karaktera, pa mi ne predstavlja problem da sve to radim na US tastaturi. Moje kucanje je, da kažem, polu-slepo, tj. tek pomalo bacim pogled na tastaturu.

Da dodam - svako od nas će pre ili kasnije kucati neki diplomski, seminarski, CV, štagod - pa neće ga valjda kucati "osisanom" latinicom :)
01.08.2007. u 18:07 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
Član broj: 649
212.200.70.*

Sajt: www.diskusije.net

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 18:30
Citat:
dswalk: Ovo ne razumijem. Ne vidim zašto se jedne tolerišu a druge ne.
Jednako ih je teško čitati.

I dalje sam pri svom predlogu.

Objasnih zasto ali evo da probamo da elaboriramo. (btw, nije svima podjednako tesko citati, meni npr je sx tese od s (umesto š)).
Hajd' odgovori prvo, kako bi ti sproveo zabranu ošišane latinice?
01.08.2007. u 18:30 

jablan
Mladen Jablanović
Beograd

*.net.upc.cz.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 22:03
Citat:
Shadowed: Hajd' odgovori prvo, kako bi ti sproveo zabranu ošišane latinice?

Na isti način kako se brani i shumljenje: trljanjem nosa i brisanjem poruka.
01.08.2007. u 22:03 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
212.200.70.*

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 22:21
OK, ako pogledas, videces da je otprilike 80-90% poruka ošišano. Znaci, morao bi da prevaspitavas veliku vecinu korisnika/moderatora. Kad bi krenuo da brises sve takve poruke (medju kojima ima i mnogo korisnih i kvalitetnih), ljude bi mrzelo da to prekucavaju. Znaci, u samom startu bi imali veliki gubitak poruka koji sam po sebi nije vredan "cupave" latinice.
Pored toga, veliki broj clanova ne bi imao volju da menja naviku pa bi prestao da pise ili znacajno smanjio ucesce.

Steta bi bila mnogo veca od koristi.
01.08.2007. u 22:21 

lancia88
Beograd

Član broj: 10215
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu01.08.2007. u 23:25
Pozdrav,

Citat:
jablan: Na isti način kako se brani i shumljenje: trljanjem nosa i brisanjem poruka.

aaa, ovo je vec izjava vredna truda oko odgovaranja...duboko i ostroumno, nema sta...
01.08.2007. u 23:25 

jablan
Mladen Jablanović
Beograd

194.228.230.*

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu02.08.2007. u 07:57
Alo, alo, ne razumemo se. Ne predlažem ja da krenemo sa tom praksom, znam da nema vajde, nego samo kažem da je to jedini način da se sprovede neka (bilo koja) politika pisanja poruka na forumu. Isto kao što se sprečava pisanje poruka VELIKIM SLOVIMA, korišćenje w umesto v i slične sitne neotesanosti.
02.08.2007. u 07:57 

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
*.adsl.ticino.com.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu02.08.2007. u 08:21
Citat:
jablan: Alo, alo, ne razumemo se. Ne predlažem ja da krenemo sa tom praksom, znam da nema vajde, nego samo kažem da je to jedini način da se sprovede neka (bilo koja) politika pisanja poruka na forumu. Isto kao što se sprečava pisanje poruka VELIKIM SLOVIMA, korišćenje w umesto v i slične sitne neotesanosti.

Taj metod funkcionise kad ima malo poruka ili malo korisnika (nisam do sad primjetio neko masovno koristenje) pa je 'gubitak' neznatan. U ovom slucaju taj metod ne bi funkcionisao, tj pravio bi vishe stete nego koristi.

:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
02.08.2007. u 08:21 

dswalk
Banjaluka

*.teol.net.

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu02.08.2007. u 09:23
Citat:
Shadowed: Objasnih zasto ali evo da probamo da elaboriramo. (btw, nije svima podjednako tesko citati, meni npr je sx tese od s (umesto š)).
Hajd' odgovori prvo, kako bi ti sproveo zabranu ošišane latinice?

Kao što su neki primijetili (Emil Ranc), ja nisam predložio nikakve radikalne mjere.

Citat:
Emil Ranc: Moj predlog je da se npr. u pravilniku foruma doda stavka gde se preporučuje (a ne naređuje) korisnicima da ukoliko su u mogućnosti, ipak ne koriste ošišanu laticinu. Mislim da ovo obuhvata veliku većinu računara. Jedino se za nekog u inostranstvu ko kuca sa službenog računara, i nema privilegiju da instalira yu-keyboard layout, može reći da je sprečen da kuca sa svih 28 (latinica), odnosno 30 karaktera (ćirilica).

Takođe, ne bi smeo biti izgovor ni to da neko npr. ima US tastaturu pa mu nisu obeleženi naši karakteri. Ja kucam na tri jezika, od kojih jedan ima čak 44 karaktera, pa mi ne predstavlja problem da sve to radim na US tastaturi. Moje kucanje je, da kažem, polu-slepo, tj. tek pomalo bacim pogled na tastaturu.

Da dodam - svako od nas će pre ili kasnije kucati neki diplomski, seminarski, CV, štagod - pa neće ga valjda kucati "osisanom" latinicom :)

Citat:
Shadowed: OK, ako pogledas, videces da je otprilike 80-90% poruka ošišano. Znaci, morao bi da prevaspitavas veliku vecinu korisnika/moderatora. Kad bi krenuo da brises sve takve poruke (medju kojima ima i mnogo korisnih i kvalitetnih), ljude bi mrzelo da to prekucavaju. Znaci, u samom startu bi imali veliki gubitak poruka koji sam po sebi nije vredan "cupave" latinice.
Pored toga, veliki broj clanova ne bi imao volju da menja naviku pa bi prestao da pise ili znacajno smanjio ucesce.

Steta bi bila mnogo veca od koristi.

Mislim da ima min. trećina normalno napisanih postova.
Ne treba brisati ništa, samo ne dozvoliti da se tako nastavi. Pa neće ovaj forum nestati sutra. Razmisli šta će biti za 10 godina?
Imali bi svi volju, jer je svakom stalo da mu se poruka može pročitati, a ne da tražim tumača.
Mislim da je sve rekao čovjek koji piše na tri jezika, pa ima VOLJU!
ds
02.08.2007. u 09:23 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
212.200.70.*

icon Re: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu02.08.2007. u 11:28
Ne kazem za brisanje starih postova. Ali, nedozvoljavanje toga u novim postovima se moze sprovesti jedino tako sto ces kao moderator ili prepraviti svaki post ili ga obrisati pa ostaviti autoru da ga napise ponovo. Prvo je previse posla za moderatore, drugo i za moderatore (mada ne kao prvo) i pogotovo za korisnike.

Zato sam te i pitao kako mislis da se sprovede zabrana pisanja ošišanom latinicom, ubuduce, ne u starim postovima.
02.08.2007. u 11:28 

[es] :: Predlozi i pitanja :: PRAVOPIS u naslovima i komentarima na forumu

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 2229 | Odgovora: 48 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.