huh ..... hebote, o cemu vi pricate?
rentiranje nekretnina je oduvek bio jedan od najboljih poslova!
na zapadu se smatra prilicnim uspehom, ako "vratis" novac za 20 godina.
ovde je to kud i kamo krace.
pa kako to vi racunate?
zasto racunate unapred?
zasto ne racunate unazad?
moja sestra je kupila 1996. garsonjeru u sumicama, hotel srbija, bgd, za 24.000 maraka.
pre 5-6 meseci, kad sam zadnji put sa njom o tome pricao, izdavala ju je za 160 ojra mesecno i razmisljala je o podizanju kirije.
pa to je 2 soma godisnje! ona je odavno vec otplatila taj stan, a ako pozeli, takav stan moze da se proda za 2 dana i to trostruko vise nego sto je placen!
ja sam pre 2,5 god kupio gajbu (+porez, +renoviranje, +namestaj) za 55-56 soma ojra.
zivim u njoj, ali bih bez problema mogao da je izdam za 300-350 ojra mesecno, sa tendencijom stalnog rasta kirije.
to je 4.000 godisnje, za par godina ce to biti 5.000.
prazan hod !?
drugar izdaje na konjarniku, kod plavog mosta, onu dvosobnu gajbu sto ceo konjarnik ima iste, za 350 ojra. bracni par sa detetom je tu vec 9 godina!
btw. nikad mi nije bilo jasno zasto stanodavci beze od male dece, ako nista drugo valjda ce roditelji zbog tog deteta da odrzavaju taj stan cistim i urednim.
za 200 evra 65 kvadrata na nbgd-u.
cega? podruma ili neke garaze?
o cemu ti pricas? pa 80-100 evra se placa soba u nekom stanu gde zivis sa gazdama i imas pravo koriscenja kupatila.
moj drugar izdaje za 100 evra - u pravom smislu reci - PAKAO od 20-ak kvadrata u marinkovoj bari, u husovoj, ulici bez kanalizacije!
slazem se da postoje profitabilniji poslovi ovde - recimo da se uclanis u gej-17, neki jul ili tako nesto, ali to je i mnogo rizicnije. recimo moze da ti se desi da zavrsis karijeru na nekoj banderi isl.
rentiranje stanova skoro da nema nikakav rizik.
@ Ivan Dimkovic:
rizik 2 - demoliranje,steta itd.
....... pa, ako primas grcke studente recimo, koji su poznati po tome da zive po 5 godina na gajbi, a da ni jednom ne operu kadu ili wc solju (cast izuzecima), onda kirija nije 200 nego 300-350, recimo, pa posle od tih para preko sredjujes to.
Rizik 3 - Nemogucnost stalne popunjenosti - jbg.
.......... kad se podstanar useli u stan odmah mu naplacujes prvu i zadnju kiriju.
i prema njemu je to postenije nego da mu trazis 3-4 kirije unapred, a i tebi ostavlja mesec dana fore na kraju da nadjes nove podstanare.
@ McKracken:
"Naravno, niko ne racuna na poreze koji ce kad tad morati da se plate"
o cemu ti pricas? kakvi porezi? da li poznajes nekoga ko je prijavio podstanara i placa porez ???
toga nece biti ovde ni za narednih 100 godina, a ako ikad i bude, to ce se samo prebaciti na grbacu podstanara.
@ ventura:
mnogo ti je losa racunica.
kao prvo, stan koji sada kosta 415.000 za 10 godina ce da kosta milion. to mozes da izracunas tako sto ces da se prisetis koliko je taj stan kostao pre 10 godina.
kao drugo, kakve kamate?
pa ne bi oni tamo rokfeleri i rotsildi i sta ti ja znam koji bankari, bili najbogatiji ljudi na svetu, kad bi ti bio na dobitku sto si njima dao novac.
pa od cijeg novca je na svakih 10 metara po jedna banka u beogradu? jesi obratio paznju dok se setas po gradu?
izracunaj na primeru moje sestre i onog, gore opisanog, stana koliko bi sad imala kinte da je dala tih 24 soma maraka nekom bankaru na "stednju".
..... smesno ..... :)
@ aleksandaraleksandar:
"zarada od iznajmivaljanje stana je na istom niovu kao godišnja kamata u banci."
da sam dao onih 52 soma ojra, za koje sam kupio stan pre 2,5 godine, bankarima, sada bi mi sa sve glavnicom i kamatom falilo jedno 5-6 soma za isti.
za 10 godina "stednje", ne bi mi ostalo ni za pola stana.
opet @ Ivan Dimkovic:
"Hajd lepo zamisli da si ulozio 75 hiljada EUR u ovo 2000-te godine - danas bi imao 210 hiljada EUR - pretty damn good, eh? Koliko bi dobio najmom? :)"
....... dakle opet isto - ovaj isti stan u kome sada sedim, koji sada vredi, recimo, 60-63.000 evra, a koji me je kostao pre 2,5 godine oko 52.000, je te tvoje 2.000-te godine vredeo oko 45.000 maraka (22-23.000 evra).
dakle odnos je isti (oko 3 puta vise) kao u tvom primeru, s' tom razlikom sto je moj primer BEZ IZDAVANJA I UBIRANJA KIRIJE U MEDJUVREMENU.
...... mnogo gresis covece.
ovo sve su primeri iz beograda, a postoje i mnogo veci ekstremi - recimo kuce u perastu, boka kotorska, koje su mogle pre 15-20 godina da se kupe za 30-40-50 hiljada maraka, a sada se prodaju za milionske cifre i naravno, cena izdavanja je adekvatna njihovoj sadasnjoj vrednosti.
[Ovu poruku je menjao mrle 011 dana 26.05.2007. u 01:47 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao mrle 011 dana 26.05.2007. u 01:49 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao mrle 011 dana 26.05.2007. u 01:52 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao mrle 011 dana 26.05.2007. u 03:12 GMT+1]