|
ktorfa stevan mirkovic
Član broj: 184368 Poruke: 14 213.133.8.*
|
evo je krenulo :P
09 Jul 2008. 10:22 | Izvor: ND Vijesti
Svjetske kompanije traže .me domen
Pošalji vijest | Verzija za štampanje
Google, Microsoft, Apple, Nike - samo su neke od vodećih kompanija u svijetu koje su tokom prvog aplikacionog perioda zatražile i registrovale internet adrese direktno ispod crnogorske internet oznake.
Po isteku takozvanog Sunrise perioda, kompanija Google je registrovala domene google.me (internet pretraživač) i gmail.me (usluga elektronske pošte), dok je softverski gigant Microsoft registrovao adrese microsoft.me i windows.me, pišu Viesti.
Tokom Sunrisea za dobijanje adresa oblika imefirme.me, kako je saopšteno po završetku tog perioda, upućena su 1.582 zahtjeva. Od tog broja, 245 su zahtjevi crnogorskih i 1.337 zahtjevi preduzeća iz inostranstva.
Adrese su, pored pomenutih, dosad registrovale i Cisco (proizvođač mrežne opreme), Yahoo , te VSGroup, čije ime možda ne znači mnogo, ali teško da ima onih koji nijesu čuli za švedsku votku absolut (absolut.me).
Neke od crnogorskih kompanija, ili onih koje posluju u Crnoj Gori, koje su nakon Sunrisea registrovale domene su ND "Vijesti" (vijesti.me), mobilni operateri Promonte (promonte.me) i T-Mobile (t-mobile.me), te Crnogorski telekom (t-com.me).
Te adrese, kako je kazao Predrag Lešić, izvršni direktor Domena, kompanije koja je agent registracije ME oznake, zasad su vidljive samo postavljanjem upita u bazi podataka putem kojih korisnici mogu provjeriti da li je i na koga registrovana neka internet adresa.
Vidljivost na nivou koji obezbjeđuje da je ona vidljiva internet korisnicima zasad ima samo Crnogorski telekom.
„Dobili smo zahtjev od Telekoma da im se izađe u susret sa ranijom aktivacijom t-com.me domena kako bi mogli izvršiti migraciju e-mail adresa sa cg.yu na t-com.me”, rekao je Lešić.
Domen lastminute.me biće najviše plaćen domen zatražen tokom Sunrise perioda.
Cijena od 3.605 dolara postignuta je tokom višednevne aukcije, predviđene za adrese za koje je tokom aplikacionog perioda za adrese oblika imefirme.me, upućeno više od jednog zahtjeva.
Na Sunrise aukciji su se našli i domeni plug.me, reminyl.me (po 75 dolara), dove.me (805), te wellness.me (1.855 dolara) kojim je i završena Sunrise aukcija.
Za te domene, kako je objasnio Lešić, plaćena je standardna cijena koju su dobili od registrara preko kojeg je vršena registracija (kod crnogroske Me-Net kompanije to je 110 eura godišnje, a sve registracije su na minimum pet godina), plus iznos u dolarima postignut tokom licitacije. Početna cijena na aukciji bila je 75 dolara.
|