Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

dependencies ili kako se već piše

[es] :: Linux :: dependencies ili kako se već piše

[ Pregleda: 586 | Odgovora: 3 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Miroslav Strugarevic
Beograd

Član broj: 5038
*.cac.sezampro.yu

Sajt: linkedin.com/in/mstrugare..

icon dependencies ili kako se već piše03.07.2003. u 02:03

Kod RH postoji provera dependencies paketa..
E sad zanimam me da li to čudo postoji i u slacku.. Pošto koliko ja vidim ne, i da li je to dobro...
03.07.2003. u 02:03 

popeye
Branko Ivanović
Beograd

Član broj: 3846
195.66.190.*

Jabber: popeye@elitesecurity.org
Sajt: popeye.linuxo.org

icon Re: dependencies ili kako se već piše03.07.2003. u 03:31
Pretpostavljam da mislis na RPM i njegovu proveru zavisnosti pri instalaciji paketa. Slackware-ov paket menadzer ne proverava zavisnosti.

Naravno da to uopste nije dobro. :(

Gentoo i Debian imaju odlicne paket menadzere, po meni najbolje.
03.07.2003. u 03:31 

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
*.beograd-3.tehnicom.net

Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..

icon Re: dependencies ili kako se već piše03.07.2003. u 08:36
Ne, Slekver ne obezbeđuje „međuzavisnosti“, mada, teorijski je moguće u nekom paketu dodati neku proveru pre instalacije (npr. proveriš da li je instalirano to i to).

Zašto je to loše je najverovatnije jasno, a zašto je dobro... pa, Slekver sistemi imaju tendenciju da sve manje koriste pripremljene pakete (pošto ih uglavnom i nema), pa biste ubrzo morali da radite „--nodeps“ za svaki novi paket — a ako je to lakše ... ;-)

Što se tiče tog pogleda, ja bih dao moj glas za Debian.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
03.07.2003. u 08:36 

popeye
Branko Ivanović
Beograd

Član broj: 3846
195.66.190.*

Jabber: popeye@elitesecurity.org
Sajt: popeye.linuxo.org

icon Re: dependencies ili kako se već piše06.07.2003. u 02:44
Citat:

Ne, Slekver ne obezbeđuje „međuzavisnosti“, mada, teorijski je moguće u nekom paketu dodati neku proveru pre instalacije (npr. proveriš da li je instalirano to i to).

Naravno, ali nije podrzano sistemski, po instalaciji, od strane paket menadzera.

Citat:

Zašto je to loše je najverovatnije jasno, a zašto je dobro... pa, Slekver sistemi imaju tendenciju da sve manje koriste pripremljene pakete (pošto ih uglavnom i nema), pa biste ubrzo morali da radite „--nodeps“ za svaki novi paket — a ako je to lakše ... ;-)

Uhhh... :) Upravo si dodirnuo temu zasto proganjam Slackware sa servera ovih dana. Skrenucu sa teme, izvinjenje unapred.

Ne smeta mi (stavise, volim) da instaliram polazeci od izvornog koda na sopstvenoj radnoj stanici. Odlicno je, optimizovano, bacam konfe tamo gde mi se svidi, isklujucujem/ukljucujem podrske za ono sta mi treba i slicno. U pitanju je Slackware, ali ovo o cemu pricam nije vezano samo za njega.

E sad, kad su serveri u pitanju, to nije dopustivo u ozbiljnim firmama. Naime, administrator je radnik kao i bilo koji drugi i isto tako podlozan zameni. Znam da je meni muka kad preuzmem server koji je neko drugi odrzavao, pa trazim gde je konfa za ovaj ili onaj servis, gde su fajlovi za ovo, da li je ukljucena podrska za ono itd. Moze to da se dovede u red azurnom dokumentacijom i striktnim pravilima, ali se UVEK potkrade neka instalacija koja iskoci iz reda i pravi problem. Uporedivo je sa lose pisanim kodom koji treba odrzavati.

Zbog toga sto sam svojevremeno poceo (i ostao) na Slackware-u, bilo mi je vrlo cudno kad sam preuzeo (RH) servere u inostranstvu. Ljudi mi ne daju da koristim izvorni kod?! Kasnije, kad sam ostavljao iste, shvatio sam celu pricu: ja sam ih preuzeo za 10 min. bez ikakvih problema, bez pitanja gde je sta i konsultacija sa prethodnikom, a ostavio sam ih u istom stanju.

Sve to moze na bilo kojoj Linux distribuciji, jedini problem moze biti nedostatak gotovih paketa od strane distributera. Tu se pogotovo ne racunaju paketi sa linuxpackages koje je neko drugi (preko checkinstall-a na primer) sastavljao, jer su jos gori -> tek se tu nista ne zna. Takodje, kad se koriste gotovi paketi veoma je bitna provera medjuzavisnosti, jos ako je paket menadzer dovoljno inteligentan da potrebne pakete dovuce sa ftp servera distributera - mojoj sreci nema kraja.

Ovo nije kritika Slackware-a. Njemu najvise zameram uzasnu neazurnost u pogledu sigurnosnih (i drugih) ispravki, kao i nedostatak programa za automatsko azuriranje. Ovo je samo moje vidjenje nedostataka njegovog paket menadzera i instalacije putem kompajliranja izvornog koda.
06.07.2003. u 02:44 

[es] :: Linux :: dependencies ili kako se već piše

[ Pregleda: 586 | Odgovora: 3 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.