Gledajuci primere i isprobavajuci svoj A710IS, zakljucak je da ni jedan aparat na trzistu (u toj klasi kompakt aparata) osim Fuji-a F serije nema upotrebljiv ISO 800. I meni kao amateru cak i ISO 400 izgleda sumovit na Canon-ima.
Ako ces cesce snimati u zatvorenim prostorijama i slabijim svetlosnim uslovima, zakljucak je Fuji.
Govorim o izgledu fotografija na ekranu monitora i sa malim uvecanjem. Kada se ta fotografija odstampa u onom klasicnom fotografskom formatu, izgleda sasvim OK ali sam na ekranu vremenom i ja poceo da primecujem sum koji pocinje da mi smeta.
On se raznim alatkama (photoshop filteri) moze dosta ublaziti ali je evidentan na ISO 800.
Za prosecne korisnike dovoljno je i 5 MPix, mnogi bi voleli da imaju aparat od 5 MPix sa upotrebljivim ISO 1600 nego naduvanih 10 MPix i slike sa puno suma. Korisnici Fuji-a F30 su razocarani pojavom F40 koji ima 8 MPix i svi se slazu da je bolje bilo ispraviti male nedostatke F30 nego ici u trku sa MPix.
To ne znaci da je A640 los aparat, naprotiv, pokretni ekran, velika autonomija, manualne kontrole ... ali govoreci o visim ISO vrednostima prednost na strani osetljivog Fuji senzora.
Pogledaj na Fuji forumu
www.dpreview.com primere koje su ostavljali korisnici Fuji-a.
Pocev od F10 pa do F31fd, fotografije na ISO 800 pa i 1600 su ostre i gotovo bez suma.
(~ ~)( o o )(~ o)
-(_)---(_)---(_)-