Citat:
Slobodan Milivojevic: Pa a kolko je bio upload na mulcu? Posto zna upload da pravi probleme pri surfu... Recimo kod jednog drugara u Nisu na PTT ADSL-u dok je bio na 256/64 cim pusti nesto da uploaduje od surfa nista... Ali probaj da mu stavis upload ne 5 KB/s, jer se i meni uspori surf ako uploadujem brzinom celog kapaciteta linka na wifi u Nisu.
Problem se javlja zato sto ACK paketi koje tvoj komp posalje serveru kao potvrdu da je primio paket, pored tolkog uploada ne mogu da prodju kroz skromnoh 7-8 KB/s, pa ti se desavaju te stvari...
Sad, kako ide surf kad nemas mulca u pozadini?
Menjao sam UL, počeo sam od maksimalno preporučenih 75% moguće brzine pa posle smanjivao i došao do 50%, ipak bih hteo da bude i UL, nisam od onih koji bi da postave UL na 0. ;) Ako je za 256/64 dobra brzina 5 tj oko 60%, onda bi i meni tu negde moglo da radi.
Mislio sam da će problemi da se vide na DL kod mulca pa sam menjao i pošto je bilo OK, zaboravio sam na ovaj detalj. Večeras ću da eksperimentišem sa tim.
Ovo poslednje pitanje je malo nezgodno, kako bre da nemam mulca u pozadini? ;) Pretpostavljam da će da bude bolje, mislio sam da nema nekog podešavanja prioriteta pošto sam noćas ukupno deset minuta prevezivao makine sa drugog rutera, konfigurisao ADSL i forvardovao portove. Kada je to prošlo, nisam više dirao pa sam mislio da mi je nešto promaklo ili da je nešto loše podešeno.
Citat:
broker: Ne mroa da bude do protoka. Mzoda si preterao sa brojem konekcija (p2p je poznat po tome da ume da bude vrlo alav po broju konekcija). Iskljuci p2p pa proveri kako ti onda radi web, i ako mozes ogranici broj koneckija koje ce p2p da koristi.
U pitanju je stari PC sa win2k koji nema toliko problema sa brojem konekcija a koji je inače poslednjim meseci dobro radio na kablu. Ipak, uslovi su malo drugačiji pa će verovatno rešenje da bude još ograničavanja UL brzine. :(
E da, zaboravio sam da pomenem da je u pitanju 768/192 i da nema onih skromnih 7-8KB/s nego malo više. ;) Sa kablom 384/192 sam pustio UL na 18k i sve je dobro radilo. Na 256/128 kabla sam imao UL 12k i opet je bilo OK. Sada sam probao od 18 do 12k i nisam siguran da je bilo razlike. Večeras probam dalje.