"Tzeljko, kako bi se ti osecao da neko totalno nebitan, niti placen od strane tvog sefa proverava svaki dan kako ti radis posao?
Osecao bi se kao i obicno. Taj sto meni pokusava da upadne povecava ujedno i moje znanje i tacno tada znam na cemu sam. Da nema takvih ljudi, svaka budala bi mogla da upadne na neke ozbiljnije sajtove.
"Sta bi ti mislio o njemu - pogotovu sto taj neko uopste nije ni placen, niti kvalifikovan da proverava tvoje strucne sposobnosti?"
Nije placen, da. A da li je kvalifikovan, to ostaje na nama da vidimo. Ako je kvalifikovaniji od mene, on zasluzuje taj posao vise od mene, a ako nije onda moze samo da pokusava.
"I da taj neko to iznosi javno, znas u normalnom svetu se za to popije momentalno tuzba, bez obzira koliko taj neko bio strucan ili ne."
Njegovo pravo je da to iznosi javno, on ne iznosi poverljive informacije koje je nasao na tom racunaru, on samo objavljuje da je defaceovo sajt, nista vise.
"Cak i da je to istina, postoje mnogo bolji nacini o informisanju o losoj sposobnosti nekoga, od jurenja javnog publiciteta defaceovanjem javnog sajta i stavljanjem poluartikulisanih politickih poruka (a propo nacionalizma, premijera, itd..) koje su u najmanju ruku smesne. Jedan mail administratoru, ili vlasniku kompanije gde se ukazuje na rupu je sasvim OK - javni deface je samo jurenje publiciteta."
Na zalost, veliki broj admina nebi nista uradio povodom toga, i bas zbog takvih admina trebaju ovakvi ljudi. Vidis li bre da su 100 puta difejsovali isti sajt (gamer) i??? admin se nije potrudio ni malo. Da mozda oni nebi trebali da odu do tog admina i da mu nacrtaju sta i kako da uradi ?
"Zna se kako se znanje demonstrira, i kome - da li si ti dobio posao zato sto je neko iz VK-a deface-ovao neki levi site? Nisi. "
Pa mogu da dobiju posao u toj levoj kompaniji ako gazda ima volje da ih zaposli, a to je obostrani interes.
"Ajde probaj da trazis rupe u sigurnosti ATM masina (koriste NT 4.0 - koji ima dosta buffer overflow rupica), pa ces da vidis kako policija reaguje na tvoju "velikodusnu ponudu dokazivanja nesigurnosti"
Ja se ne bavim time, ali ako bi se bavio, budi siguran da me nebi nikad uhvatili. Procitaj malo onaj moj post na Unix Security forumu(mislim da se zove Linux Seecurity tema..), pa ce ti mozda neke stvari biti jasnije.
"Znacajna praksa se moze sticati na mnogo kreativnije nacine od unistavanja tudjeg rada. Zamisli da obezbedjenje objekata stice praksu provalama u banke. To je smesno i apsurdno. Na kraju krajeva, jurenje exploita i primena istih je posao koji ne zahteva neke intelektualne sposobnosti osim replikacije procitanih informacija. Napraviti nesto je vec sasvim drugo."
Oni nisu unistavali, nego su sacuvali sve kako jebilo i samo su zamenili index.html. Svaku takvu provalu banke bi uhvatili i strpali u zatvor. Njih ako uhvate na delu, strpace ih u zatvor cim bude zakona o tome. Zasto bi pravili nesto sto vec postoji ? Ako programiras recimo u jeziku C, da li ti programiras svoju biblioteku koja ce imati sve isto kao i recimo stdlib.h ili ces samo koristiti tu biblioteku koju dobijas uz mnoge druge biblioteke? Ako pronadju neki novi bug, onda ce da naprave i exploita za njega, a za tako nesto nema potrebe jer ima vise od 50% debila admina.
Pozdrav
tzeljko aKa scythian