Citat:
Sassy:
Hvala, sad sam skuzila! :)
Znam te formule O=2rpi i P= r*r pi, ali jos mi nije jasno sto je zapravo pi, npr. kao sto se korijen iz 2 dobije kad se iz broja dva vadi korijen,a kako to nije u potpunosti moguce, pise se simbolom korijen iz 2. Ivane, jos si napisao da pi nije realan, a koliko se sjecam on je iracionalan, => realan.
Pokušaću da objasnim koristeći analogiju za objašnjavanje

. Zbog toga ću koristiti izraz „dužine“, ali na matematički višem nivou, nebitno je koja se „jedinica“ koristi (pošto se radi sa inače apstraktnim pojmom broja).
Ukoliko je stranica kvadrata dužine 1, onda je dužina dijagonale jednaka vrednosti

. U svakom slučaju, ovo nije jedini način da se matematički tačno zapiše

, već postoji još mnogo njih, a neke ćeš sigurno učiti u srednjoj školi (ili možeš pogledati temu o računanju korena bez kalkulatora).
Prema tome, broj

je
odnos dužina dijagonale kvadrata i ivice kvadrata.
Slično, kada imaš krug čiji je prečnik dužine 1, onda je njegov obim dužine

, tj.

je
odnos dužina obima kruga, i njegovog prečnika. Prema tome,

ti je isto samo simbol za oznaku ovog odnosa, pošto je i on, kao i

, iracionalan broj.
Dalje, postoji opet i više drugih načina za definisanje i predstavljanje ovog broja, ali sa svim tim ćeš se upoznati u naknadnim razredima.
Mislim da je ovo način koji se uglavnom koristi za jednostavnu definiciju ovih brojeva, ali ove definicije nisu uvek i praktične, već više oslikavaju način razmišljanja iz starogrčke nauke.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.