Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Opomena od provajdera a vezano za Mazgu

[es] :: File Sharing :: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 15244 | Odgovora: 126 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

SpelingMistakes
Zemun Beograd

Član broj: 14395
*.eunet.yu.

icon Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 13:30

Sinoc sam dobio pismo od svog provajdera koji konstatuje (pita) da li se bavim nedozvoljenim aktivnostima (distrribucijom copirighted materijala) na internetu.

U kontaktu sa administratorom sam shvatio da je neka advokatska kancelarija (ako sam dobro shvatio iz inostranstva) proverila i ustanovila da se na mom kompjuteru nalazi copyrighted materijal i se ja navodno bavim njegovom distribucijom. Takodje mi je napomenuto da definitivno nisam jedini i da je za gomilu drugih ljudi uradjeno isto kao i za mene – Opomenut sam. Ne zelim sada da pricam o sankcijama koje provajder moze da sprovede u delo u mom slucaju, ali me interesuje sledece.

Koristim mazgu – emule – i pre nekoliko dana sam taj fajl zbog kog sam dobio opomenu stavio na download – sad me interesuje sta raditi u ovom slucaju –
Nisam siguran da sam do sada cuo da je neko nesto slicno spomenuo bilo gde ovako nesto – barem ne za nasu zemlju – pa reko da napravim temu da cujem sta ljudi misle o ovome.

Prvo i prvo – siguran sam da ovde ima korisnika koji su dovoljno obrazovani iz ove sfere da mogu da razjasne kakva je pravan problematika ovoga jer ce to sigurno koristiti mnogima drugima (znaci kakve prekrsaje pravim-o i na koji nacin i da li pravimo uopste prekrsaje). P2P programi postoje i u inostranstvu – Njihova zakonodavsta su pretpostavljam daleko azurnija i rigoroznija (makar u postovanju zakona) prema njima – Ako korisnici p2p programa postoje tamo, znaci da sigurno postoji nacin da se nesto uradi po ovom pitanju ovde. Zar ne ?

Drugo – ovom temom zelim da saznam kako je neko “mogao” da sazna sta ja downloadujem i sta ja to imam na svom kompu i kako da se od toga zastitim.

Trece je stvarno razresavanje price da li sam ja “diler” ako neko sa mog kompjutera uzima neke stvari (svi znamo kako funkcionise p2p) jer ja nisam od onih koji skidaju narezuju i prodaju po ulicama. Cak ovo sto skinem kroz mazgu i ne dajem nikome – Vecinom se svodi na stvari za licnu upotrebu – tu i tamo po koji filmic, tutorijali, prf-ovi i slicno jer net koristim prvenstveno u edukativne svrhe-

Moram da konstatujem da taj materijal zbog kog sam “opomenut” cak nije bio ni potpun – tacnije to sto je u tom trenutnku bilo na mom kompjuteru je imalo samo ime i deo podataka – hajde da kazemo npr 70%

Da li je i ko ovde napravio delo koje se moze smatrati problematicnim (krivicno delo)
Da li se od toga da ti neko sazna sta imas na kompu mozes osigurati na neki nacin
Da li su nacini na koje su te firme saznale sta ja imam na kompu legalni ili nelegalni

Mislim da je ovo za pocetak dovoljno da se vidi sta me zanima. Ako sam slucajno prevideo neku temu u kojoj je na ovakav nacin ova tema konkretno obradjena izvinjavam se onda sto “dupliram teme” Ako nema ovakve teme – super – evo – mozemo da pricamo o ovome.

www.armyinfoforum.org/
Vesti, izveštaji i analize o dostignućima i novim tehnologijama vezano za vojsku iz celog sveta plus rasprave, diskusije i jos mnogo toga.
23.07.2006. u 13:30 

kasaad
Hannover Germany

Član broj: 10052
*.pools.arcor-ip.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 14:07
Hrmph, daleko od toga da sam strucan ali evo sta procitah u skorije vreme. Ovde u Germaniji su pravili cak i racije zbog p2p- uglavnom su to bili e-mule useri. Ip ti se vidi na netu a cak i ako nije statican traze se logovi od providera koji se mogu dobiti sudskim nalogom. iz njih se vidi koji je ip kome bio dodeljen u kojem trenutku pa tako tracuju. Totalno je nebitno dal si ti taj fajl imao ceo ili si samo poceo da skidas i delio recimo 50%. U svakom slucaju izjavili su da su racije pravili samo tamo de je vise od 5000 fajlova stavljeno na share. Ne znam dal je to i koliko tacno izvor su neke IT novine. U svakom slucaju ja sam manuo to za sad dok se malo ne slegne guzva posto tamo gde su pravili racije oduzimali su opremu i sve ostalo pod navodima da je to oprema kojom je izvrseno krivicno delo i naravno slede kazne od 1000 do 10000 evra zavisno od licencih prava tj kostanja toga sto si sharovao.

Kas

FBzP Power!!!
23.07.2006. u 14:07 

Deda_Mraz

Član broj: 29099
*.adsl.beocity.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 16:28
Bila je već ovakva tem...mislim slična o p2p pirateriji i zakonima!

Vidim da ti je ISP (verovatno) EuNet...lepo ti njih nazovi i pitaj onako površno i direktno, kao nemaš pojma o računarim praviš se lud...pita: Zašto vi narušavate moju privatnost i otkud vama pravo da gledate kakav ja sadržaj imam na računaru, otkud vam dozvola za to? malo se tu na fazon napravi lud i osporavaj sve što ti kažu... onda im reci da hoćeš da ukineš nalog kod njih i da podneseš tužbu zbog narušavanja privatnosti. U medjuvremenu obriši ceo hard ili ubaci novi instaliraj neki Linux i teraj neko vreme...i šta imaju protiv tebe? Neke smešne logove gde si se ti konektovao, koje mogu da okače mačku o rep... (u ovoj zemlji).

Lepo možeš da zatražiš i da ti pretresu stan, i šta će da nadju...jedno veliko NIŠTA...
Ja bih to uradio da sam na tvom mestu, veruj mi...

Toliko nam država u raspadu, ne zna se ni kako nam izgleda grb, a ovi lopovi bivši karićevi iz Euneta našli da gledaju ko šta skida preko interneta... Odmah menjaj provajdera, to je moja preporuka!!!
23.07.2006. u 16:28 

SpelingMistakes
Zemun Beograd

*.eunet.yu.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 16:50
Pricao sam sa admin-om - (i dalje necu pominjati ime provajdera) i lepo smo se ispricali. I on i ja smo konstatovali da je narusavanje moje privatnosti to sto se dogodilo (mada on nije priznao) - pre nekoliko meseci sam se dosta nacitao o P2P - svemu vezanom za njega pa sam saznao i to da sve sto je sadrzaj mog hdd-a moje privatno i da niko nema prava cak ni da "sazna" sta ja to imam na hdd-u jer je to stvarno zalazak u privatnost.

Konkretno u ovom slucaju niko od osoblja naseg provajdera nije uradio "skeniranje" sadrzaja, vec im je "prijava" dosla iz inostranstva (ako je neko krsio zakon oni nisu vec neko iz inostranstva) - Bez obzira na to narusena je moja privatnost - u svakom slucaju problem je sto njima "preti" potencijalna tuzba, i narusavanje njihovog poslovanja, jer prilikom protestovanja o navodnoj pirateriji navodi njihov sistem (ip brojevi) sto njih stavlja u neugodnu poziciju. Njima stuzi prituzbe da se na njihovom sistemu radi svasta a oni hteli ne hteli moraju korisnike da "upozoravaju" pa cak sprovode i neke sankcije.

Poenta je sto ce to uskoro biti veoma cesta pojava ovde ako se ovaj trend nastavi - jer prituzbe stizu pa stizu. Mene interesuje kako da se zastitim. Gde pise da je moja "privatnost" povredjena ako je neko saznao sta ja imam na hdd-u. Moram napomenuti da nije to "pravo skeniranje hdd-a" vec je u pitanju samo ono sto je "sherovano" i to na mazgi- U tom trenutku je bilo nekoliko stvari izmejdu kojih i ta zbog koje sam dobio "opomenu". Ako se ovo nastavi valja nam videti sta nam je raditi.

Da li promenom p2p programa postizem nesto - Koji je to program koji ne dozvoljava da se vide fajlovi koji su sherovani. Cuo sam jednom - tacnije procitao da postoji mogucnost da uz neki dodatak sakrijete sve sto imate sherovano - tacnije da se to ne vidi (vezano za mazgu) - E sad - to niti znam sta je niti gde sam to procitao, a nije me previse interesovalo jer nisam znao kako to da iskoristim u tom trenutku.

Da li postoje p2p programi koji ne dopustaju takve stvari? U to iskreno sumnjam - pa sad treba videti da li je posedovanje fajla cak i nepotpunog varijacija krivicnog dela ili ne............... To su neka moja razmisljanja.
www.armyinfoforum.org/
Vesti, izveštaji i analize o dostignućima i novim tehnologijama vezano za vojsku iz celog sveta plus rasprave, diskusije i jos mnogo toga.
23.07.2006. u 16:50 

kasaad
Hannover Germany

*.pools.arcor-ip.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 17:28
Ti ucestvujes u krivicnom delu, stoga to nije povreda tvoje privatnosti vec nalazenje dokaza te mozes da se slikas. Logovi Isp-a su validni dokaz na sudu, e sad mozda u Srbija TM to nece tako da radi ali tako stoje stvari.

Usput stvar je vrlo jednostavna ..sve sto oni treba da urade je da instaliraju taj isti e-mule i da traze to sto imas na hardu. tako da naravno da ne moze da se sakrije to sto ti sharujes :P

Kas
FBzP Power!!!
23.07.2006. u 17:28 

SpelingMistakes
Zemun Beograd

*.eunet.yu.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 18:48
Mislim da nije bas tako jednostavno
Jedno od podesavanja mazge je da mozes da dopustis da vide listu "shared i incomming" fajlova ili da ne dopustis - kod mene je konkretno to stavljeno da mogu samo frends - ali sad cu potpuno da iskljucim to. Sa druge strane - zar ne funkcionisu u inostranstvu i dalje ljudi koji imaju p2p programe - kako oni funkcionisu.....

Ako je krivicno delo skenirati portove, i ulaziti u tudju privatnost, i dalje ne mogu da svarim "da neko cini krivicno delo time sto gleda sta ja imam na kompjuteru, da bi me kao sprecio u pravljenju krivicnog dela" -
To mi lici na ono - ubicu ga da on ne bi ubio - Ubistvo je ubistvo - zar ne

Zelim da cujem sta ostali misle o ovome - da li iko ima neke konkretne savete?

Jos jedna nelogicnost
Niko ne moze da utvrdi kakv to ja fajl imam kod sebe osim ako ga ne pregleda licno - Sve ostalo je "nagadjanje" po imenu - Zar ne?
www.armyinfoforum.org/
23.07.2006. u 18:48 

Deda_Mraz

*.adsl.beocity.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 19:21
Citat:
kasaad: Logovi Isp-a su validni dokaz na sudu, e sad mozda u Srbija TM to nece tako da radi ali tako stoje stvari.

Čekaj hoćeš da kažeš, da ako mu upadne racija u stan i ništa mu ne nadju od tog dl materijala za koji ga je tužio tamo neki baja iz inostranstva, da oni mogu da ga osude na osnovu IP logova?!?!?!
23.07.2006. u 19:21 

kasaad
Hannover Germany

*.pools.arcor-ip.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 20:04

@Deda Mraz

Sorry sa tobom ne komentarisem dok ne naucis da se sluzis cinjenicama :)

Kas

FBzP Power!!!
23.07.2006. u 20:04 

Deda_Mraz

*.adsl.beocity.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu23.07.2006. u 20:39
Nemoj da se nerviraš ako je ono na Chat-u problem...znam da nemaš pojma
23.07.2006. u 20:39 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
Član broj: 649
*.ETF.BG.AC.YU.

Sajt: www.diskusije.net

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 10:11
Mogu da se kladim da u ugovoru koji si potpisao stoji da se ugovor moze raskinuti po zelji bilo koje strane.
Tako, nema mnogo sta tu da se pita mogu li ili ne... njima ne odgovara da imaju ugovor sa nekim ko koristi p2p i raskinuce ga.

Sto se tice privatnosti..
Ne moraju oni tebi da proveravaju sadrzaj diska. Ti fajlovi su share-ovani, znaci deljeni. Ako su deljeni, vidi se da postoje. Mogu da urade pretragu, nadju fajl, krenu da download-uju i pokupe IP-ove onih od kojih skidaju.

@Deda_Mraz, ako zakon kaze da su logovi dokaz - onda su dokaz.
24.07.2006. u 10:11 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

SuperModerator
Član broj: 71794
*.bankerinter.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 18:21
Citat:
SpelingMistakes: Jedno od podesavanja mazge je da mozes da dopustis da vide listu "shared i incomming" fajlova ili da ne dopustis - kod mene je konkretno to stavljeno da mogu samo frends - ali sad cu potpuno da iskljucim to. Sa druge strane - zar ne funkcionisu u inostranstvu i dalje ljudi koji imaju p2p programe - kako oni funkcionisu.....
Kod mazge je moguće ne deliti ništa ... osim onoga što skidaš, to nikako ne može da se isključi. Samim tim što skidaš, svi ostali imaju mogućnost da to uzimaju od tebe i onda kao da si ti onaj koji nudi.
Niko tebi ne gleda hard, jednostavno na primer M$ može da pusti potragu za recimo Office, nađe tvoj IP i pojuri provajdera. Provajder pogleda logove i pojuri tebe. Pošto smo sada u situaciji da svima dokazujemo koliko smo pošteni, ne bi me čudilo da nako bude razapet.
Bili je skoro ovde ili na Sezamu priče o ovome, valjda su u Francuskoj pojurili neke eMulovce a oni potegli advokate i konačno je valjda doneta presuda da je deljenje među fizičkim licima dozvoljeno. Otprilike ovako ali ne znači da će i kod nas da bude baš tako.
Ako su te opomenuli, prekini bar neko vreme sa eMuliranjem da se ne desi da budeš primer ostalima. Opomenuli su te pa ne možeš da kažeš da nisi znao.
24.07.2006. u 18:21 

Slobodan Miskovic
Slobodan Mišković
CSP, Stream Global Services
EU

SuperModerator
Član broj: 4967
*.ADSL.neobee.net.

Jabber: stelanuova * gmail * com
Sajt: www.miskovic.net

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 18:33
Citat:
Sto se tice privatnosti..
Ne moraju oni tebi da proveravaju sadrzaj diska. Ti fajlovi su share-ovani, znaci deljeni. Ako su deljeni, vidi se da postoje. Mogu da urade pretragu, nadju fajl, krenu da download-uju i pokupe IP-ove onih od kojih skidaju.

I okace taj dokaz macku o rep ;) jer su automatski izvrsili krivicno delo skidanja copyrights materijala.
24.07.2006. u 18:33 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
*.ETF.BG.AC.YU.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 19:02
Osim ako su oni vlasnici tog materijala ili imaju nalog/licencu da to urade.
24.07.2006. u 19:02 

SpelingMistakes
Zemun Beograd

*.eunet.yu.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 19:09
Mazgu sam iskljucio - cisto da ne bih isao "mecki na rupu". Verovatno cu nastaviti da skidam neke druge materijale. Pitanje je da li bi bilo pametno da ovde napomenem firme koje su zapocele ovakvu akciju - Vecina ih je iz filmske industrije ali ima i onih koji stite svoja prava a vezano za softver.

Da li bih dobio nesto promenom klijenta? Mozda neki torent bolje radi - mislim sigurnije u smislu sherovanja?

Sto se tice HDD-a i skeniranja - to i sam znam da mi nisu skenirali hdd ali sam eto to tako napisao - Ispade ko da su mi hakovali komp :) a nisu. Mene sada interesuje da li se ista moze uraditi ovde a vezano za ovo - Jer ako nastave ovako, to nece biti manje od ovoga sto je sad uradjeno. Vidite to sto su uradili francuzi. Ima li ko da odgovori sta je sad ovde kod nas validno - Kakva regulativa i slicno. Po kom zakonu mene neko moze da "juri" kazni ili sta vec. Ovo je veoma interesatno za sve nas - mislim da jednostavno znamo sta mozemo a sta ne mozemo da radimo. Ako je deljenje privatno legalno u svetu, sto onda ne bi bilo i kod nas - Uputite nekoga in ovde da malo pojasni STVARI - inace hvala svima za raspravu u ovoj temi.

Citat:

I okace taj dokaz macku o rep ;) jer su automatski izvrsili krivicno delo skidanja copyrights materijala.

Ako to radi firma koja je vlasnik materijala - ona ne snosi takvu odgovornost - zar ne ! - U ovom slucaju je to verovatno ovlascena advokatska kancelarija.
www.armyinfoforum.org/
24.07.2006. u 19:09 

Slobodan Miskovic
Slobodan Mišković
EU

SuperModerator
*.ADSL.neobee.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 19:20
Citat:
Osim ako su oni vlasnici tog materijala ili imaju nalog/licencu da to urade.

Nemaju pravo da to urade :) zato i postoje policija i sudovi. A policija ne moze da zaviruje u sadrzaj tvog kompjutera bez naloga za koji treba osnovana sumnja za krsenje nekog zakona od strane korisnika tj. gradjanina, niti provajder ima pravo da daje logove bez naloga suda za koji opet treba osnovana sumnja.
24.07.2006. u 19:20 

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

SuperModerator
Član broj: 71794
*.bankerinter.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 20:13
Malo sam pogledao, već je bila diskusija na ovu temu pa ima još detalja na http://www.elitesecurity.org/tema/129900
Inače sam našao ono što sam pominjao, nije bilo baš onako kako sam mislio da je bilo ali je u principu presuda bila na strani P2P korisnika:

Holandski sud je odbio zajedničku tužbu 52 kompanije protiv pet najvećih Internet provajdera.
Kompanije su tražile da im provajderi dostave podatke korisnika koji su razmenjivali fajlove u P2P mreži, provajderi su to odbili i zato su ih ovi tužili. Sud je odbio, procenjeno je da provajderi nisu morali da daju te podatke. Još su zaključili da sud ima pravo da naredi provajderima da to urade ali da neće jer se gledanjem u šerovane foldere narušava privatnost korisnika P2P mreža.
....

Više može da se nađe pod 'A Dutch judge ruled on Tuesday that Internet service providers would not have... '

Konkretno, recimo na http://massis.lcs.mit.edu/tele..._Digest_Online2005-2/0300.html

Ipak, mislim da će naši provajderi bez razmišljanja da dostave takve podatke a i sud će da bude na toj liniji. Ipak je verovatno u pitanju tužba koja dolazi sa zapada a mi se upravo dokazujemo. :( Baš bih voleo da neki naš sudija donese onakvu presudu ...
24.07.2006. u 20:13 

kasaad
Hannover Germany

*.pools.arcor-ip.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 20:13

Osnovana sumnja se dobija ukljucivanjem p2p programa i zapisivanjem ip-a.

Stella ne trucaj molim te....

Kas
FBzP Power!!!
24.07.2006. u 20:13 

Slobodan Miskovic
Slobodan Mišković
EU

SuperModerator
*.ADSL.neobee.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 20:23
Ukljucis P2P program i sta onda, vidis da ja imam file pod nazivom WindowsXP+Crack+Serial.rar, hoce me uhapsiti? To nije nikakav dokaz, procitaj sta je bio u NL i SE.

Ime fajla nije dokaz koji govori o tome kakvog je sadrzaja fajl a da bi dosli do sadrzaja ilegalnog fajla moraju ga prvo skinuti, samim skidanjem ilegalnog sadrzaja sve pada u vodu jer to moze da radi samo policija uz dozvolu suda koja se dobija na osnovu osnovane sumnje.

Eto ja cu ako mi posalju mail da kazem da sam samo proveravao da li neko ima ilegalan software.
24.07.2006. u 20:23 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
*.ETF.BG.AC.YU.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 20:27
Stella, ako fajl skine filmska kompanija koja je vlasnik tog filma, nije prekrsila zakon jer to jeste njeno. Ja nisam ni pominjao policiju. Mada bi i oni mogli ukoliko imaju nalog ili licencu na takvu vrstu kopije od gore pomenute kompanije.
24.07.2006. u 20:27 

Slobodan Miskovic
Slobodan Mišković
EU

SuperModerator
*.ADSL.neobee.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 20:33
Copyrights je na proizvod a ne na proizvodjaca, znaci ako proizvodjac skida iliegalan sadrzaj krsi zakon, bez obzira da li je original njegov. Inace taj koji skida ne moze da zna sta skida sve dok ceo fajl ne skine.
24.07.2006. u 20:33 

[es] :: File Sharing :: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 15244 | Odgovora: 126 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.