Sinoc sam dobio pismo od svog provajdera koji konstatuje (pita) da li se bavim nedozvoljenim aktivnostima (distrribucijom copirighted materijala) na internetu.
U kontaktu sa administratorom sam shvatio da je neka advokatska kancelarija (ako sam dobro shvatio iz inostranstva) proverila i ustanovila da se na mom kompjuteru nalazi copyrighted materijal i se ja navodno bavim njegovom distribucijom. Takodje mi je napomenuto da definitivno nisam jedini i da je za gomilu drugih ljudi uradjeno isto kao i za mene – Opomenut sam. Ne zelim sada da pricam o sankcijama koje provajder moze da sprovede u delo u mom slucaju, ali me interesuje sledece.
Koristim mazgu – emule – i pre nekoliko dana sam taj fajl zbog kog sam dobio opomenu stavio na download – sad me interesuje sta raditi u ovom slucaju –
Nisam siguran da sam do sada cuo da je neko nesto slicno spomenuo bilo gde ovako nesto – barem ne za nasu zemlju – pa reko da napravim temu da cujem sta ljudi misle o ovome.
Prvo i prvo – siguran sam da ovde ima korisnika koji su dovoljno obrazovani iz ove sfere da mogu da razjasne kakva je pravan problematika ovoga jer ce to sigurno koristiti mnogima drugima (znaci kakve prekrsaje pravim-o i na koji nacin i da li pravimo uopste prekrsaje). P2P programi postoje i u inostranstvu – Njihova zakonodavsta su pretpostavljam daleko azurnija i rigoroznija (makar u postovanju zakona) prema njima – Ako korisnici p2p programa postoje tamo, znaci da sigurno postoji nacin da se nesto uradi po ovom pitanju ovde. Zar ne ?
Drugo – ovom temom zelim da saznam kako je neko “mogao” da sazna sta ja downloadujem i sta ja to imam na svom kompu i kako da se od toga zastitim.
Trece je stvarno razresavanje price da li sam ja “diler” ako neko sa mog kompjutera uzima neke stvari (svi znamo kako funkcionise p2p) jer ja nisam od onih koji skidaju narezuju i prodaju po ulicama. Cak ovo sto skinem kroz mazgu i ne dajem nikome – Vecinom se svodi na stvari za licnu upotrebu – tu i tamo po koji filmic, tutorijali, prf-ovi i slicno jer net koristim prvenstveno u edukativne svrhe-
Moram da konstatujem da taj materijal zbog kog sam “opomenut” cak nije bio ni potpun – tacnije to sto je u tom trenutnku bilo na mom kompjuteru je imalo samo ime i deo podataka – hajde da kazemo npr 70%
Da li je i ko ovde napravio delo koje se moze smatrati problematicnim (krivicno delo)
Da li se od toga da ti neko sazna sta imas na kompu mozes osigurati na neki nacin
Da li su nacini na koje su te firme saznale sta ja imam na kompu legalni ili nelegalni
Mislim da je ovo za pocetak dovoljno da se vidi sta me zanima. Ako sam slucajno prevideo neku temu u kojoj je na ovakav nacin ova tema konkretno obradjena izvinjavam se onda sto “dupliram teme” Ako nema ovakve teme – super – evo – mozemo da pricamo o ovome.
Vesti, izveštaji i analize o dostignućima i novim tehnologijama vezano za vojsku iz celog sveta plus rasprave, diskusije i jos mnogo toga.

Opomena od provajdera a vezano za Mazgu
Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu
Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu