Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Opomena od provajdera a vezano za Mazgu

[es] :: File Sharing :: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 15274 | Odgovora: 126 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Kosta ******um Rex Persia
Bor

Član broj: 44544
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.enterprise-fan-season..

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 21:48
Onda korisnici ne treba da potpisuju te tzv. ugovore, pa će ovi provajderi da se zamisle kada im se drastično smanji prihod od ADSL-a. Bezobrazni su koliko su teški, spodobe su to.

Live long and prosper.
Permission to come aboard,captain.Permition granted.
24.07.2006. u 21:48 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
Vice President - Product and Business Development, Ci..
EU

Administrator
Član broj: 13
*.dip.t-dialin.net.

Sajt: www.linkedin.com/in/ivand..

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 21:50
Svuda u svetu je to normalna praksa - ugovor za komercijalni servis, kakav je DSL, je baziran na pretpostavci da bilo koja od strana u ugovoru imaju pravo da raskinu ugovor u bilo kom momentu.

Jedina obaveza je da se o tome druga strana obavesti u razumnom roku pre planiranog raskidanja ugovora.

24.07.2006. u 21:50 

SpelingMistakes
Zemun Beograd

Član broj: 14395
*.eunet.yu.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu24.07.2006. u 22:08
Cemu sluzi PeerGuardian - Kako to radi - Procitah na sajtu malo - ali ne razumem bas najbolje sta dobijam tim stalnim update-ovanjem. Sta ako na istom kompu imam i web server!? Smeta li PeerGuardian icemu od toga?

Citam malo help i shvatam o cemu se radi - ali to nije "konacno resenje" - zar ne!

Sad posle 5 minuta koriscenja - SHVATAM :)

[Ovu poruku je menjao SpelingMistakes dana 24.07.2006. u 23:49 GMT+1]
www.armyinfoforum.org/
Vesti, izveštaji i analize o dostignućima i novim tehnologijama vezano za vojsku iz celog sveta plus rasprave, diskusije i jos mnogo toga.
24.07.2006. u 22:08 

yooyo
Centroid / Technical director

Član broj: 4891
*.beotel.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 02:10
Potpuna zastita od "pravih vlasnika" ne postoji. Postoji samo nacin da se smanji mogucnost otkrivanja "nelegalnog" downloada. Antipiratske organizacije nemoraju da zavire na neciji HDD da bi utvrdili da li ta osoba sheruje nelegalan materijal. Dovoljno je da se prijave na mrezu i pocnu da preuzimaju neki nlegalan file. Mogu da zapisuju sve IP adrese sa kojima se njihov racunar povezao da bi primio ili poslao parce file-a i eto osnove ze tuzbu. Na osnovu IP adrese odredjuje se provider i iz loga se vidi ko je bio "nevaljao".

Prvo su nastale p2p mreze... onda su anti-piratske organizacije pocele da se sude sa korisnicima p2p mreza... Onda su p2p korisnici napisali programe za filtriranje IP adresa i da redovno osvezavaju spisak... i na kraju RIAA i ostali su podigli lazne "sherove" i tako korisnicima p2p mreza zagorcali zivot (a i mogu da otkriju ko preuzima nelegalan materijal). Najjednostavniji nacin zastite od "spijuniranja" koriscenje IP filtera ili jos bolje PG2 (koji filtrira sav saobracaj). Malo bolja zastita je ukljucivanje enkripcije u protokolu (torrent mreza), a najbolje je povezivajne sa privatnim trekerom (koji se najcesce placa).

U zadnje vreme torrent mreza je preplavljena sa laznim peer-ovima. Anti-piratske organizacije su podigle lazne bittorrent klijente i filuju mrezu sa laznim podacima. Rezultat toga je da se file ne moze preuzeti ceo (obicno zaglavi na 90-95%) ili imate veeliki trash dl (rubbish data, hashfail,...) brzina dl-a opada, a p2p korisnici se nerviraju. Anti-piratske organizacije mogu da koriste proxy servere, ali samo je pitanje dana kada ce i proxy server da dodje na IP filter listu.

Sto se torrent mreze tice, iz mog iskustva, treba izbaciti iz upotrebe public DHT trekere (koji su super ideja za trackerless torrente), ukljuciti enkripciju torrent protokola i koristiti PG2. Na ovaj nacin se prilicno smanjuje broj seedera i smanjuje se sansa za otkrivanje, ali bar ima neke sanse da se file kompletno skine. Meni je cak i brzina dl-a porasla (sa 5-6kb/sec na 15-16kb/sec). PG2 ce odbiti svaku konekciju koja dolazi sa crnog spiska IP adresa i sprecice da p2p klijent pokusa konekciju sa nekom adresom iz crne liste IP adresa tako da antipiratske organizacije nemogu preuzeti niti poslati nijedan bajt nelegalnog materijala na vas comp. PG2 je u stvari neka vrsta "p2p firewalla" i u stanju je da brani sve p2p programe od antipiratskih konekcija. Medjutim, antipiratske organizacije i dalje mogu videti vasu IP adresu na trekeru i znaju sta preuzimate ali nemaju dokaz da su barem delic fajla preuzeli od vas. Novi torrent klijenti detektuju IP adrese sa kojih stizu losi podaci i automatski ih banuju.

25.07.2006. u 02:10 

starisloven
Saša Grbić
Banjaluka

Član broj: 38952
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: www.svitanje.rs.sr

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 03:17
Ako Peer Guardian 2.0 nije dobra zaštita koja je onda najbolja zaštita?
25.07.2006. u 03:17 

Deda_Mraz

Član broj: 29099
*.adsl.beocity.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 09:50
Citat:
kasaad: @Kosta

Idi nauci malo o internet protokolima pa se javi da pricas o tome ....

Ali zato si ti tu REDOVAN da nam držiš predavanja, sve ti pamet kroz uši curi... ajde ajde Argumentovani čoveče!

Inače koli vidim ovde će neki da završe kao "ekipa 1911"
25.07.2006. u 09:50 

mrkidivx

Član broj: 15771
..nis2-nis.customer.sbb.co.yu.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 10:50
Citat:
PeerGuardian pokriva poznate adrese, sto se moze lako resiti cak i pomocu najobicnijeg proxija ..te stoga beskorisno.

Svakako da nije beskorisno, PG nije idealna zaštita ali je bolje SA njim nego BEZ njega.
I never wanna be a mod!
25.07.2006. u 10:50 

Slobodan Miskovic
Slobodan Mišković
CSP, Stream Global Services
EU

SuperModerator
Član broj: 4967
*.ADSL.neobee.net.

Jabber: stelanuova * gmail * com
Sajt: www.miskovic.net

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 11:15
Citat:
Antipiratske organizacije nemoraju da zavire na neciji HDD da bi utvrdili da li ta osoba sheruje nelegalan materijal. Dovoljno je da se prijave na mrezu i pocnu da preuzimaju neki nlegalan file.

I samim tim su pocinili krivicno delo.
25.07.2006. u 11:15 

smeshko
aleksandrovac

Član broj: 53401
*.air.my-its.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 11:40
Hmmm, u ovoj zemlji su svi pravnici.
P2P download filmova je isto kao da postoji www.besplatnifilmovi.com i da sa njega skines film i onda se neko napravi pametan i kaze da si krsio zakon. To je(bar za mene) kao da na nekoj televiziji puste film za koji nisu platili prava za prikazivanje i onda svi koji su gledali tu televiziju u corku?????????
:-)
25.07.2006. u 11:40 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
EU

Administrator
193.47.77.*

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 11:46
Citat:

Hmmm, u ovoj zemlji su svi pravnici.
P2P download filmova je isto kao da postoji www.besplatnifilmovi.com i da sa njega skines film i onda se neko napravi pametan i kaze da si krsio zakon. To je(bar za mene) kao da na nekoj televiziji puste film za koji nisu platili prava za prikazivanje i onda svi koji su gledali tu televiziju u corku?????????

U slucaju da zakonodavstvo P2P tretira kao javni broadcast - krivica je na onome ko te fajlove pruza, a ne na onome ko ih skida. U vecini zemalja je situacija upravo takva - svako ko deli fajlove na takav nacin cini krivicno delo ilegalnog umnozavanja sadrzaja i to je vec sasvim dovoljan element da bude krivicno gonjen.

25.07.2006. u 11:46 

smeshko
aleksandrovac

Član broj: 53401
*.air.my-its.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 11:53
Citat:
Ivan Dimkovic: U slucaju da zakonodavstvo P2P tretira kao javni broadcast - krivica je na onome ko te fajlove pruza, a ne na onome ko ih skida. U vecini zemalja je situacija upravo takva - svako ko deli fajlove na takav nacin cini krivicno delo ilegalnog umnozavanja sadrzaja i to je vec sasvim dovoljan element da bude krivicno gonjen.

Pa to sam i mislio ko pruza a ne ko skida. A i ta pisma i opomene su tek sad postali aktuelni kad su stigle brze veze za net, nesto mi se cini da je ISP-ju lakse da ti pripreti nekom gluposti nego da zakupe novi link.
:-)
25.07.2006. u 11:53 

Fuzz
Bojan Vukovic
Novi Sad

Član broj: 8631
212.200.155.*

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu25.07.2006. u 12:17
Pa da, ali ti cim pocnes da skidas neki fajl, taj deo koji si skinuo postaje dostupan drugim korisnicima p2p mreze, sto znaci da omogucavas distribuciju fajlova na koje nemas prava.
Ali...nije ni bitno...ne bih se ja previse uzbudjivao oko svega toga...
anti-heroin spree
25.07.2006. u 12:17 

SpelingMistakes
Zemun Beograd

*.eunet.yu.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu26.07.2006. u 12:41
Da li je distribucija dela fajla isto kao i distribucija celog? Pogotovo ako se uzme u obzir da je taj deo sam po sebi neupotrebljiv. Sa druge strane - zna se da danas ima dosta fake-ova - Sta ako skidam a samim tim i uploadujem fake!?

Sve to treba jos malo pretresti- mislim prozboriti na tu temu!
www.armyinfoforum.org/
Vesti, izveštaji i analize o dostignućima i novim tehnologijama vezano za vojsku iz celog sveta plus rasprave, diskusije i jos mnogo toga.
26.07.2006. u 12:41 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
Član broj: 649
*.etf.bg.ac.yu.

Sajt: www.diskusije.net

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu26.07.2006. u 13:35
Tamo u copyright-u obicno pise "... or any part of it..."

Deo filma nije uvek neupotrebjiv (mada nebitno ako se uzme u ozbzir iznad receno). Pa, ako si skidao fake onda ili nikom nista, ili ako postoji krivicno delo "pokusaj piraterije" mada se verovatno ne bi cimail u slucaju fake-a.
26.07.2006. u 13:35 

pavleee
Pavle Deletic
Raska

Član broj: 50594
*.dialup.neobee.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu26.07.2006. u 14:47
Prosle godine sam citao u nekom hrvatskom casopisu (PC Chip ili Bug) o P2P programima. Oni su izdvojili Shareaza kao dobar i valjda stiti privatnost (citaj dupe korisnika od tuzbi). Ona koristi Gnutela mrezu. Da li neko zna nesto o tom programu i da li je gore navedeno tacno?
26.07.2006. u 14:47 

SpelingMistakes
Zemun Beograd

*.eunet.yu.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu26.07.2006. u 15:24
Prvo pitanje je otkud ja znam sta skidam dok ne skinem - zar ne? Prvi sam ja svedok da sam skinuo barem 20-tak fakeo-va a vezano za jedan film u skorije vreme (X-man) i sta sa tim - Mogli su na osnovu imena i za to da mi salju prijavu!

Drugo pitanje - Gde to pise i gde na Mazgi o autorskim pravima - Skidam jedan avi, zip ili vec sta - To sto ima ime ko neki film - pa ne mora da znaci da je to. Mozda gresim ali - objasnjenje ce verovatno neko da da.

Gnutela je isto kao i mazga - program za P2P - Mislim da ces po forumima i slicno naci stosta o Gnutel-i
www.armyinfoforum.org/
26.07.2006. u 15:24 

Shadowed
.NET developer

SuperModerator
Član broj: 649
*.rcub.bg.ac.yu.

Sajt: www.diskusije.net

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu26.07.2006. u 15:46
To o kopiranju pise u cradits-u filma, obicno na samom kraju.
Ne vidim po cemu je gnutella sigurnija od eDonkey mreze.
Shareaza koristi eDonkey, Gnutella1 Gnutella2 i Torrent.
26.07.2006. u 15:46 

Ivan Dimkovic
Ivan Dimkovic
EU

Administrator
193.47.77.*

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu26.07.2006. u 16:19
Citat:
Prvo pitanje je otkud ja znam sta skidam dok ne skinem - zar ne? Prvi sam ja svedok da sam skinuo barem 20-tak fakeo-va a vezano za jedan film u skorije vreme (X-man) i sta sa tim - Mogli su na osnovu imena i za to da mi salju prijavu!

Moderni sistemi za detekciju krsenja kopirajta koriste context analizu - preko odredjenih matematickih algoritama je moguce identifikovati sadrzaj, tako da cak ni samo ime fajla nije bitno uopste.

Moguce je napraviti forensicki alat za analizu P2P paketa koji ce:

1. Dekodirati pakete
2. Izvuci sadrzaj iz grupe paketa i uspesno ga dekodirati cak i bez celog fajla (uz odredjene gubitke)
3. Uz pomoc fingerprintinga uporediti akusticki i vizuelni sadrzaj sa bazom kopirajtovanog materijala i utvrditi da li je u pitanju zasticeni sadrzaj

Ovakve alatke vec postoje.

Citat:

Drugo pitanje - Gde to pise i gde na Mazgi o autorskim pravima - Skidam jedan avi, zip ili vec sta - To sto ima ime ko neki film - pa ne mora da znaci da je to. Mozda gresim ali - objasnjenje ce verovatno neko da da.

Obicno svaki krivicni zakon sadrzi klauzulu o tome da neobavestenost ne povlaci razresenje od odgovornosti. Ako ti ubijes coveka - ne mozes se braniti na sudu da nisi znao da je ubistvo ilegalna rabota. Ako pokusas da uneses drogu u zemlju, nema sanse da te opere cinjenica da nisi znao da je konkretna supstanca kontrolisana, ako fotokopiras novcanicu i odes u prodavnicu - sta mislis da li prica da ne znas da je kopiranje novcanica ilegalno vredi nesto i sl...

Ako si pokusao da skines film, zakon to moze da tretira kao da si ti pokusao ilegalno umnozavanje sadrzaja za koji nemas licencu da ga umnozavas. Kao sto rekoh, zavisi od zakona - ali u svakom slucaju u velikoj vecini zakonodavstava je neko sigurno kriv - ili onaj ko skida, ili onaj ko deli - ili oba.
26.07.2006. u 16:19 

SpelingMistakes
Zemun Beograd

*.eunet.yu.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu27.07.2006. u 20:08
Ne smatram sebe strucnjakom a sad i pored nekog znanja imam nekih stvari koje mi i pored baktanja sa time nisu jasne.

1. PeerGuardian2

Shvatio sam cemu sluzi, ali neka mi neko objasni - Kolicina trenutno blokiranih IP-ova koje vidim kod sebe na svom kompjuteru je neverovatno velika - Sta ti svi ljudi pokusavaju da urade - Ako dobro kapiram to nije klasicno skeniranje portova, vec nesto drugo - sta je to - Na kakav nacin se utvrdjuje ono sto oni zele da utvrde (a svi znamo sta zele)

Kad i ako neko odgovori na gore postavljeno pitanje, imacu sledece - a ono ce najverovatnije biti da li je to legalno sto oni pokusavaju (sto u stvari rade) ili nije?

2. Neke firme - toliko cesto bivaju blokirane kod mene uz pomoc PeerGuardian-a da je to postalo ..... cudno.

Hajde da kazem da npr svakih 5-10 sekundi jedna te ista firma bude blokirana a ima ih hiljade - Uz vec postavljena pitanja treba dodati i odgovor da li se takvo ponasanje moze smatrati neprijateljskim? Da li mi ono smanjuje moje mogucnosti na internetu - Da li me usporava ili na neki drugi nacin steti?

3. Imam ruter, svithcer i nekoliko kompjutera.

Primetio sam da iako je natovano tek 3 porta i to na samo jednoj masini (istalirao sam PeerGuardian2 na svim masinama) da mi i drugi kompjuteri imaju slican problem (zar ne bi trebalo sve sto nije natovano da bude nevidljivo) - Non stop neko pokusava da sazna sta ja to raidm na nekim portovima - Portovi se cesto oni koji se koriste za Mazgu, ali sam primetio da ima i mnogo mnogo drugih portova. Ruter me je do sada sluzio itekako drobro - dok nisam saznao za ovo - Sad se pitam da li mi treba bolji ruter i kakav - Da li bih resio nesto stavljanjem linux masine za ruter? Ili bih dobio poboljsanje nekim drugim podesavanjima! (vise sam za ovo drugo, nego da imam jos jednu masinu koja ce da radi dan i noc). Ima li nekih dobrih firewallova koji bi mi pomogli - Nekad sam koristio Zonu ali sam se razocarao - Bas bih voleo da cujem razmisljanja i iskustva a vezano za ovo.

Ovo su samo neka razmisljanja na koja bih voleo da da dobijem komentare.

www.armyinfoforum.org/
27.07.2006. u 20:08 

yooyo
Centroid / Technical director

Član broj: 4891
*.beotel.net.

icon Re: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu28.07.2006. u 23:47
1) Kada zapocnes p2p transfer, tvoja IP adresa odlazi u mrezu (donkey ili torrent). Neki drugi racunar ce dobiti tvoju adresu i pokusace da se konektuje na port koji program (npr. mula ili neki torrent klijent) na tvojoj masini osluskuje i da sazna koje delove nekog fajla imas i eventualno posalje zahtev za preuzimanje nekog dela tog filea. To nije nista strasno jer i tvoja masina radi na isti nacin. Problem je ako u mrezu udje racunar koji pripada antipiratskim organizacijama. Oni se mogu povezati na tvoj racunar i poceti da preuzimaju neki deo file-a od tebe. Ako se ustanovi da taj deo pripada nekom coyrighted materijalu onda si sumnjiv i potencijalni optuzenik. PG2 jednostavno detektuje racunare sa tih adresa i odbija konekcije, tako da oni iako imaju tvoju adresu nemogu sa sigurnoscu da ustanove da se na tvojoj masini nalazi copyrighted materijal. Isto tako ako tvoj racunar nadje neku adresu sa koje moze preuzeti deo file-a a iza te adrese se krije antipiratska organizacija oni mogu da ti dozvole dl i opet si kandidat za tuzbu. PG2 ce spreciti konekcije koje pokusava da napravi tvoja masina sa nekom IP adresom iz filtera.

AP organizacije se bore protiv piratstva na vise nacina:
- Podmetanjem laznih fajlova koji su trenutno popularni za dl.
- Imaju klijentske aplikacije koje glume eMulu ili neki torrent klijent i podmecu lose podatke ili skupljaju spisak IP adresa sa kojih se vrsi transfer i prave neke statistike pomocu kojih pokusavaju da nadju neke izvore.
- slanjem laznih informacija o file-u

Ukratko... ako nema saobracaja izmedju tebe i AP organizacije onda si miran, a to ti donekle obezbedjuje PG2.
A da li je to sto oni rade legalno... ne znam... verovatno jeste, jer koriste iste metode koje i ti koristis da bi pribavili dokaze za eventualnu tuzbu.

2) Moje misljenje je da su neke firme su stavljene na crnu listu cisto iz predostroznosti.. Mozda i tamo neki zaposleni bi hteo da vidi novi film pa pokusava da skine.. naravno uspece da skine ceo film ali od p2p korisnika koji nemaju PG2... npr.. u spisku sam nasao ASUS. Zaista ne znam da li se neko iz ASUS-a bori protiv piraterije.

28.07.2006. u 23:47 

[es] :: File Sharing :: Opomena od provajdera a vezano za Mazgu

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 15274 | Odgovora: 126 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.