Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

DiseqC - Ajmo redom

[es] :: BalkanSat :: PC DVB kartice :: DiseqC - Ajmo redom

Strane: 1 2

[ Pregleda: 3067 | Odgovora: 26 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

eclipse_scg
Ivica Nikolic
Zajecar

Član broj: 68172

icon DiseqC - Ajmo redom02.04.2006. u 13:42

Nisam video da postoji tema o DiseqC pozicionerima i njihovom konfigurisanje sa SS2 karticama itd. Naime, ja koristim SS2DiSEqC19 plugin (koji se moze skinuti svuda), i on zasebno za sebi radi perfektno, problem se javlja kako podesiti npr. ProgDVB, posto za svaki satelit se mora dodeliti pozicija u DiseqC podesavanjima, medjutim to i ne radi bas kako treba, desi se da i ne okrece motor kako je podeseno, jer lista kanala (bar ja mislim) koristi samo prvi satelit iz liste. Pa da vidimo i druga iskustva.

[Ovu poruku je menjao eclipse_scg dana 02.04.2006. u 14:47 GMT+1]
02.04.2006. u 13:42 

soric

Član broj: 34012

icon Re: DiseqC - Ajmo redom02.04.2006. u 16:22
Ako ste, naprimjer, dobili i gledate satelit Astru 19.2° E, a želite gledati Hotbird na
13° E (pod uvjetom da imate DiSeqC motor) otvorite program za pomicanje
motora, i odaberite opciju Drive motor>west pa odaberite 14 stepova
( 14 stepova = 1 stupanj). Kako je razlika između Astre i Hotbirda 6.2° znači da
treba ići na west 6 x po 14 stepova i još dodatnih 4 stepa. Ne ukucavajte
ukupan broj stepova (88) već svake dvije sekunde kliknite po 14 stepova.

Kada ste dobili dobar signal treba zabilježiti tu poziciju sa: Store satellite position,
npr. 2, a zatim kliknuti na Go to satelitte position, upišite br. 2, a zatim idite
gore na Modify i potvrdite.

soric
02.04.2006. u 16:22 

Lappy
Stara Pazova

Član broj: 29645

icon Re: DiseqC - Ajmo redom02.04.2006. u 17:53
Citat:
soric: ( 14 stepova = 1 stupanj).

Ne znam kako si to izvukao kao zakljucak, ali svakako moze samo da zbuni. Mozda je tako na vrhu horizonta, sto opet ne moze da se primeni na svaki pozicioner / motor, ali definitivno nema logike kada se ide dalje prema krajevima putanje.
Motor svojim korakom prelazi vise stepeni sto vise odmice od vrha putanje, sto mozete videti po tome kako se hispasat lako preleti sa par koraka, dok na astri / hot birdu itd, mozete da vozate a signal je i dalje tu.

PozzDraV
02.04.2006. u 17:53 

eclipse_scg
Ivica Nikolic
Zajecar

icon Re: DiseqC - Ajmo redom02.04.2006. u 18:01
Radi se o tome da su recimo - zabelezene pozicije - samo ih treba voziti pozicioner na neku poziciju pozicionera, ondnosno satelit. To, ako se radi rucno, direktno iz plugin-a radi savrseno - ali problem se javlja kada se samim izborom kanala - od recimo Astre predjemo na Hotbird - da on sam prokljuvi da je taj kanal zaista na Hotbirdu i onda odveze motor na memorisanu poziciju za Hotbird. Pitanje je - Kako podeseti DiseqC podesavanje u ProgDVB-u?
02.04.2006. u 18:01 

Kengur99

Član broj: 67505

icon Re: DiseqC - Ajmo redom02.04.2006. u 18:47
Kod mene to fercera ovako, kada izaberem kanal koji je na nekom drugom satelitu, izađe mi prompt ˝˝ Satelit taj i taj do you wanna drive to this satellite...˝˝kliknem YES i motor vozi, moze se cak izabrati između LOW i HIGH speed i onda gledam one kockice kako se ispunjavaju tako motor vozi, eh jedini je problem što se ne mogu sjetiti kako sam to podesio, davno je to bilo... sorry...
02.04.2006. u 18:47 

samsunman

Član broj: 6951

icon Re: DiseqC - Ajmo redom02.04.2006. u 21:04
Step je 14.4 za 1 stepen
02.04.2006. u 21:04 

ilijag
ilija greguričević
Sikirevci

Član broj: 43086

icon Re: DiseqC - Ajmo redom02.04.2006. u 21:27
Ivice, opisati ću ti kako je to kod mene urađeno pa probaj na ovaj način:
1. Startuj ProgDVB - Settings - DiSEqC - pa kada ti se otvori prozor čekiraj opciju None i opciju By LNB (ako ti na opciji By frenkquenci stoji čekirano, skini kvačicu iz kučice).
2. Na sredini, u gornjem dijelu uočiti ćeš natpis Not connected napravi dvoklik na taj naziv. Kada ti se otvori novi prozor ostavi sve kako piše Ku band ......, klikni na malu crnu strelicu i iz otvorene liste izaberi satelit Astra 1B, 1C, .... te će ti on biti nulti ili noseći satelit. Uoči da ti u maloj kućici stoji 0 (nula). Klikni na OK. Primjetio si da je određen satelit, Astra ....
3. Sada ponovno napravi dvoklik na naziv Astra i izaberi opciju List. Otvoriti će se novi prozor gdje ćeš dodati ostale satelite. Klikni na dugme Add, klikni na malu kvačicu i iz otvorene liste izaberi satelit Eutelsat W2, te u maloj kućici promijeni brojku u 1. i klikni na OK. Ponovno biraš opciju Add, iz otvorene liste izaberi satelit Hotbird u maloj kućici promijeni brojku u 2. i klikni na OK. Dalje na isti način biraš ostale satelite, u maloj kućici promijeniš brojku u 3,4,5 itd. Kada završiš sa dodavanjem satelita klikneš na OK i ovo si završio. Predlažem ti da si na papir zapišeš brojeve koje si dodijelio satelitima.
4. Otiđi na stranicu: www.dvbsoft.net/download.php?list.39 te sa te stranice skini patch
SkyNet.sys 4.2.10 patch. U biti ovo je driver bez kojeg se antena neće pokrenuti. Njega moraš opcijom copy - paste prebaciti na slijedeće mjesto: Windows - system 32 - drivers. Kada to uradiš ugasi računalo (ne restart).
5. Pokreni ponovno računalo i pokreni ProgDVB i izaberi opciju Plugins - Diseqc 1.9., izaberi opciju Configure. Otvorio ti se prozor SS2DiSEqC, klikni na opciju Configuration. Otvorio ti se novi prozor gdje ćeš pod opcijama Longitude i Latitude upisati svoju geografsku dužinu i geografsku širinu za Niš. Kada to završiš klikni još na Apply. Zatvori taj prozor.
6. Prelaziš na memoriranje satelita: Izabireš satelit Astra 1B, 1C ....., kada nađeš najkavalitetniji signal biraš prvo Store Satelite position. Uoči da je u maloj kućici upisana 0 (nula), klikni na dugme Store nn. Pojaviti će se mala poruka na koju klikni na Yes. Zatim biraš opciju Goto Satelite position. Klikni na dugme Goto nn. Neće ti se pojaviti nikakva poruka. Iz gornjeg reda biraš Modify, klikni na ovo dugme. Pojaviti će se mala poruka na koju klikni na YES. Ovim si memorirao satelit Astra. Prelaziš na memoriranje drugog satelita. To je satelit Eutelsat W2. Kada nađeš najkvalitetniji signal, ponovno biraš opciju Store satelitte position. U MALOJ KUĆICI PROMIJENIŠ BROJKU U 1 (jedan), jer si ovom satelitu dodijelio brojku 1. Klikni na dugme Store nn, potvrdi sa Yes na poruci. Na isti način biraš opciju Goto satelite position, klikni na dugme Goto nn. Iz gornjeg reda biraš opciju Modify, potvrdi poruku sa Yes i ovim si memorirao Eutelsat W2. Na potpuno isti način memoriraš ostale satelite. Bitno je da u maloj kućici promijeniš brojku koju si dodijelio tom satelitu. UPAMTI: Kada pokrećeš motor u maloj kučici ti mora biti 0 (nula), a kada memoriraš satelit, u maloj kućici mijenjaš u brojku koju si dodijelio tom satelitu.
7. Ovo kad uradiš, sada ako klikneš na bilo koji kanal, pojaviti će se comand na koju klikneš sa Yes i motor putuje na izabrani satelit. Kod mene ovo savršeno radi. Pozdrav.
02.04.2006. u 21:27 

eclipse_scg
Ivica Nikolic
Zajecar

icon Re: DiseqC - Ajmo redom04.04.2006. u 01:27
Opisivanje je bas kompletno. Sve ovo funkcionise samo sa verzijom driver-a 4.3.0. Ne pokusavajte sa 4.4.0 nema sanse. Javlja se i problem ako ubacuje te listu kanala sa strane.

Pozdrav
04.04.2006. u 01:27 

yotsa
Jovan Popović
Beograd

Član broj: 60671

icon Re: DiseqC - Ajmo redom04.04.2006. u 15:36
Vodite računa o tome, pošto pretpostavljam da svi imate ofset antene, da je ugao "hvatanja" signala za jedan satelit i po nekoliko stepeni. To što "kreneš" ka nekom satelitu pa uhvatiš signal a zatim nađeš najjaču vrednost ne znači da je tu i "stvarno"najjača vrednost. Kreni još par koraka u istom smeru, signal će opadati a zatim naglo rasti (ali i nemora da znači, zavisi od kvaliteta signala tj jačine). To je normalna pojava za ofset sisteme zbog konstrukcija tanjira da fokusira širokopojasno.

Primer za to su fiksni twin sistemi, gde ljudi hvataju na 19,2e astru a na 13e hotbird na istoj statičnoj poziciji. Znači 6,2 stepena opseg na fiksnoj poziciji tanjira.
04.04.2006. u 15:36 

Despot Vladica
Vladimir Dimitrijevic
Nis

Član broj: 35324

icon Re: DiseqC - Ajmo redom22.05.2008. u 21:48
Da li moze neko da mi objasni kako treba da stoji motor tj pod kojim uglom, kupio sam nedavno SuperJack 120 i namestio sam ga nekako, nashao Hotbird a zatim i Astru, to sma sve namestio i lepo okrece motor kad menjam kanale (koristim ProgDVB), medjutim motor sam kupio najvishe zbog Digija a nikako da uhvatim Thor :(
Nigde da nadjem neko uputstvo o postavljanju entene na motor i koje uglove treba podesiti (u okolini Nisha sam).

unapredd hvala na pomoci.
22.05.2008. u 21:48 

Zoran_KS
Krusevac

Član broj: 58770

icon Re: DiseqC - Ajmo redom22.05.2008. u 23:31
Navodno verzija 1.10 podrzava i 4.4.0 drajvere.Da li je moguce ovo isto uraditi i sa DVB Dream-om,posto imam isti problem.
Ima li veze da li je Diseqc plugin u root folderu programa ili u plugins?

Citat:
Despot Vladica: Da li moze neko da mi objasni kako treba da stoji motor tj pod kojim uglom, kupio sam nedavno SuperJack 120 i namestio sam ga nekako, nashao Hotbird a zatim i Astru, to sma sve namestio i lepo okrece motor kad menjam kanale (koristim ProgDVB), medjutim motor sam kupio najvishe zbog Digija a nikako da uhvatim Thor :(
Nigde da nadjem neko uputstvo o postavljanju entene na motor i koje uglove treba podesiti (u okolini Nisha sam).

unapredd hvala na pomoci.

Moj motor stoji pod uglom od 43 stepena i bez problema gledam Thor(i ja najvise zbog Digija).
Ja nisam imao problema da ga nadjem.Kada sam nacentrirao Astru sve ostalo je doslo samo.
22.05.2008. u 23:31 

Despot Vladica
Vladimir Dimitrijevic
Nis

icon Re: DiseqC - Ajmo redom23.05.2008. u 13:27
Citat:
Zoran_KS:Moj motor stoji pod uglom od 43 stepena i bez problema gledam Thor(i ja najvise zbog Digija).
Ja nisam imao problema da ga nadjem.Kada sam nacentrirao Astru sve ostalo je doslo samo.

e to me zanima, ima neka dva ugla na motoru sa svake strane po jedan, sad je kisha da ne idem da gledam, jedno je elevacija valjda a drugo ne znam, na kojoj od te dve skale ti stoji 43?
hvala
23.05.2008. u 13:27 

Zoran_KS
Krusevac

icon Re: DiseqC - Ajmo redom23.05.2008. u 17:17
Pa sa obe strane pise isto.Znaci namesti na oko 43 stepeni,a onda pomeraj samu antenu gore dole dok ne nadjes najbolji signal na astri.Tu sve usrafi,to treba da ti bude pocetna pozicija.Tako sam barem ja namestio.Posle toga sam ukljucio fast satfinder i pomerao motor levo desno dok nisam nasao i sve okolne satelite.
Evo ti link za odakle sam ja uzimao smernice

http://www.it4um.com/forum/vie...7b059ac11b37ee878d1cad8e66a302
23.05.2008. u 17:17 

Despot Vladica
Vladimir Dimitrijevic
Nis

icon Re: DiseqC - Ajmo redom23.05.2008. u 19:23
Dobar je ovaj link ali se ne bave Disec motorima :(

Sad sam ishao da pogledam, meni sa jedne strane motora ima skala na kojoj pishe Latitude i tu mi je na 55, sa druge strane mi pishe elevation i tu mi je oko 35 i sad su skale takve da su "kontra" tj ako povecavam jedno drugo mi se smanjuje :D

jel i ti imash taj isti motor? http://www.satshop.tv/images/p..._images/popup_images/354_0.jpg

evo nashao sma neshto ovde:

http://www.satellites.co.uk/sa...tup-confusion-declination.html

bash moj problem, znachi latitude pomeram na 43... sada mi je na 55, to je negde u atlantiku, nije ni chudo shto nisam navatao thor :D

hvala na pomoci.
23.05.2008. u 19:23 

Zoran_KS
Krusevac

icon Re: DiseqC - Ajmo redom23.05.2008. u 20:51
Da,imam isti motor.Ali kazem ti jos jednom.Nadji Astru na 19.2e najbolje sto mozes,pa tek onda pricvrsti srafove motora(mislim na srafove koji ga vezuju za cev sa krova).Dok ne nadjes astru kako treba nemoj da pomeras motor sofverski vec samo ga rotiraj po sipci.Kad nadjes astru kako treba,nasao si i sve ostalo.Ja sam kod mene nasao oko 15-tak satelite,vise nisam ni trazio.
23.05.2008. u 20:51 

Despot Vladica
Vladimir Dimitrijevic
Nis

icon Re: DiseqC - Ajmo redom24.05.2008. u 00:12
Ok to cu sutra da pokusham, dakle ona skala za levo desno da bude na nuli kad je na Astri... to je nash jug otprilike... Hvala :)

da li koristish progdvb ili neki drugi program? koji josh program za sattv ima dobar plugin za disec motore?
24.05.2008. u 00:12 

Zoran_KS
Krusevac

icon Re: DiseqC - Ajmo redom24.05.2008. u 22:07
Koristim DVB Dream,ima najbolji kvalitet slike(po meni).Nisam zadovoljan ni jednim pluginom za diseqc motore.Ni jedan ne radi kod mene na visti sa 4.4.3 drajverima(probao sam i starije verzije drajvera).
Znaci,moram prvo da pomerim antenu sa pluginom pa tek onda da izaberem kanal.AKo znas nesto sto radi na visti ti kazi.
24.05.2008. u 22:07 

mklobu43
Zagreb

Član broj: 43424

icon Re: DiseqC - Ajmo redom25.05.2008. u 00:06
Citat:

Koristim DVB Dream,ima najbolji kvalitet slike(po meni).Nisam zadovoljan ni jednim pluginom za diseqc motore.Ni jedan ne radi kod mene na visti sa 4.4.3 drajverima(probao sam i starije verzije drajvera).
Znaci,moram prvo da pomerim antenu sa pluginom pa tek onda da izaberem kanal.AKo znas nesto sto radi na visti ti kazi.

Radio sam na visti 64 s ss hd i bda driverima, radi ali nije bas savrseno i ima nedostataka.

Ali evo ogovor od jednog prijatelja, na upit dali radi diseqc 1.2 na visti 64 sa ss2,
dakle on kaze da treba instalirati obicne WDM drajvere i da na 32 bitnoj VISTI radi diseqc 1.2 odlicno,
a za 64 bita nezna.

Pa eto jedan tip - probaj wdm drivere, sigurno rade na Altu, Progu ili MT, za Dvb Dream ne znam.

Zop

Athlon 64 X2 6000 3.0Ghz & thermaltake bigtyp vx & dfi lanparty ut nf590 sli-m2r/g & seagate 500 gb,sata II,ncq,16MB & seasonic 600w mod
4x 1024mb pc-6400,crucial,ballistix,800 mhz & ati radeon hd2600xt,256mb,ddr4 & creative sb x-fi gamer 7.1 & technisat skystar hd dvb-s2
aplus cs-twin engine bb & front panel scythe kama & etc
25.05.2008. u 00:06 

Zoran_KS
Krusevac

icon Re: DiseqC - Ajmo redom25.05.2008. u 08:16
Citat:
mklobu43:

Pa eto jedan tip - probaj wdm drivere, sigurno rade na Altu, Progu ili MT, za Dvb Dream ne znam.

Zop

Gde da nadjem wdm drajvere?Instalirao sam 32-bitnu vistu,ali ni sa njima nemam srece.
25.05.2008. u 08:16 

somidurlan
nis

Član broj: 168231

icon Re: DiseqC - Ajmo redom30.05.2008. u 22:14
pozz svima, kako da provalim da li moj motor podrzava DiseqC, ugradjen je negde oko 1998 god, kada sam uzeo i analogni resiver strong srt1500 preko koga sad pokrecem motor, koliko ja znam DiseqC sistem pokrece motor preko koaksijalnog kabla preko koga dolazi i signal sa satelita, medjutim kod mene postoji poseban kabli koji ide iz motora u resiver, da li ovo automatski znaci da nemam DiseqC?
30.05.2008. u 22:14 

[es] :: BalkanSat :: PC DVB kartice :: DiseqC - Ajmo redom

Strane: 1 2

[ Pregleda: 3067 | Odgovora: 26 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.