Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Na koji način ograničenje uploada pomaže funkcionisanju P2P programa?

[es] :: File Sharing :: Na koji način ograničenje uploada pomaže funkcionisanju P2P programa?

[ Pregleda: 878 | Odgovora: 2 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bojan Basic
Novi Sad

SuperModerator
Član broj: 6578
*.ADSL.neobee.net.

Jabber: bojan_basic@elitesecurity.org

icon Na koji način ograničenje uploada pomaže funkcionisanju P2P programa?15.02.2006. u 20:17

Možda pitanje i jeste glupo, ali ne baš toliko kako zvuči iz naslova.

Dobro, da bismo nešto skidali treba nešto i da šaljemo (čitaj: informacije šta smo skinuli i šta dalje tražimo). Zbog toga, ako koristimo sav raspoloživ upload za slanje fajlova download će se vući kao puž tako da se u nekim programima nalazi opcija za ograničenje uploada. Međutim, ta opcija je obično povezana sa downloadom, tako da ako upload ograničimo mnogo nisko onda ne možemo ni skidati punim kapacitetom. Mnogi korisnici nisu zadovoljnim tim isprogramiranim odnosom pa koriste razne eksterne programe za bezuslovno ograničavanje uploada. Tu na scenu stupa moje pitanje.

Pretpostavimo da smo ograničili upload nekim eksternim programom. Logički razmišljajući, taj program nema pojma šta od ukupnog uploada eMulea predstavlja slanje fajlova, a šta slanje informacija, pa on to sve ograničava đuture. Kako to onda pomaže i gde grešim u razmatranju?
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.
15.02.2006. u 20:17 

Ivan Vasić
Ivan Vasić
Nis

Moderator
Član broj: 14756
*.air.my-its.net.

Jabber: ivasic@elitesecurity.org

icon Re: Na koji način ograničenje uploada pomaže funkcionisanju P2P programa?15.02.2006. u 21:07
Ja nisam siguran kako rade ti 'eksterni' programi i da li uopšte pomažu, ali u svakom slučaju pitanje ti je na mestu. Uzmi za primer BitTorrent protokol: komunikacija klijent-server se odvija preko HTTP (ili UDP) protokola tako da bi ti programi morali da propuštaju ovakav saobraćaj. Dalje, komunikacija klijent-klijent osim razmene delova fajlova podrazumeva i neke informacije vezane za protokol. Npr, pri ostvarenoj konekciji sa drugim klijentom mi šaljemo 'request' za odredjeni chunk koji nam ovaj drugi posle šalje. Ukoliko koristiš limitere iz programa ovo će (bi trebalo) da radi dobro jer sam program ume da razlikuje šta treba ograničiti a šta ne, s druge strane za eksterne programe nisam sasvim siguran da su u mogućnosti da razlikuju ovaj saobraćaj što bi značilo da ne bi mogli da funkcionišu kako treba... Probaću da pohvatam neke p2p pakete da vidim da li postoji mogućnost razdvojiti informacije o razmeni fajlova od informacija specifičnih za protokol, moguće da ipak rade na tom principu...
15.02.2006. u 21:07 

Ivan Vasić
Ivan Vasić
Nis

Moderator
Član broj: 14756
*.air.my-its.net.

Jabber: ivasic@elitesecurity.org

icon Re: Na koji način ograničenje uploada pomaže funkcionisanju P2P programa?15.02.2006. u 21:09
On the second thought, neka me neko ispravi ako grešim ali mislim da je u suštini bitno samo da prodje tvoj 'request' kao drugoj strani. Posle toga bi trebalo samo da primaš podatke...
15.02.2006. u 21:09 

[es] :: File Sharing :: Na koji način ograničenje uploada pomaže funkcionisanju P2P programa?

[ Pregleda: 878 | Odgovora: 2 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.