Gospodine Varagicu drago mi je da ste dali svoje misljenje/stav o ovom projektu.
Citirali ste neke delove sa sajta, nasta bih se verovatno mogao pozvati da niste trazili dozvolu za tako nesto, kao moderator foruma i valsnik sajta koji pretenduje (sa pravom) da bude jedan od vrlo ozbiljnih mesta na SCG Internet sceni trebalo bi da znate da to i nije bas u sklopu zakonskih akata. Naravno ovu moju konstataciju stavicemo trenutno AdAkta.
Postoji mnogo nacina da se sazna vlasnik sajta. Dovoljno je otici na nic.com i potraziti informaciju. Ta informacija ne mora sama po sebi imati kredibilitet, ali tu je i NetIBA sertifikat, koji potvrdjuje fizicku adresu vlasnika. Pored toga deo koji niste citirali je i da mi dajemo sve podatke, pocev od fiksnog broja telefona do stalne adrese stanovanja nasim saradnicima. U citatu koji ste naveli mi govorimo o tome da ne mozemo javno publikovati broj telefona jer bi to izazvalo navalu poziva, i da zelimo da komunikacija ide online jer je dostupna svima a da nas ne opterecuje.
Mozda drugi citat ima prizvuka "Majke mi" ali ga ja ne bih tako tumacio i nije tako zamisljen. Vise je usmeren na to da objasni nas pogled na posao i sistem rada. Nikome, pogotovu meni, ne bi bilo drago niti bi to dozvolio da odredjeni problemi uticu na mir moje porodice.
Gospodine Varagicu, 1986. godine otvorio sam SZR za AutomatskuObraduPodataka kupio LaserskiPrinter i 286 racunar. '88 sam drzao zastupnistvo za ex-YU za D-Link. '89 otvorio sam preduzece, radio sam do kraja '98 ili pocetka priprema za bombardovanje. Na konferenciji Unesca posvecenoj sportskoj informatici sredinom 90-tih godina kao deo TIM-a dobili smo specijalnu nagradu za projekat SPORTIKUS. itd. Ne zelim da prozivam odredjene ljude po imenu i prezimenu, ali danas eminentni strucanjaci u oblasti informacionih tehologija u vecini slucajeva su me gledali "belo". Ne znam da li je to referenca !
Mozda ste culi za projekat, wireless BG networka, sa pocetka 90-tih godina, objedinjavanju bibliotecke gradje na nivou republike pre postojanja domacih BIBLIA i BIBLOSa, dok je jos funkcionisao UNESCO program rada, itd. Po mnogim ministarstvima se i danas nalaze u nekim fiokama, projekti koji jos nisu zastareli a spremljeni su za realizaciju pre desetak godina. Politicka inferiornost me je kostala dosta poslova. Cak i kada sam nudio finansiranje kompletnih projekata, a od ministarstava trazio samo pozitivnu ocenu, nisu imali kompetentne ljude za to. Isuvise me losih uspomena veze za te periode jurisanja na vetrenjace.
Obzirom da je to bila Partner firma ne zelim da javno saopstavam neke podatke, ali reference postoje i izrazene su u Univerziteskim ustanovama, Vojsci, Ino-partnerima, ukljucujuci i zastupnistvo ERICSONA za SRJ itd.
Verovatno bih mogao da ispisem nekoliko stranica foruma takvim referencama, pa jedno 5000 racunara je proslo kroz moje ruke, od PS/2 onih od 16.9 kg do PIII kada sam prestao da se bavim tim poslom.
Sve je to proslost. Iskustvo u radu PP je sigurno doprinelo mom usavrsavanju u smislu pogleda na posao, ali definitivno nema mnogo uticaja na Internet poslovanje.
Verujem da Vi to znate cak i bolje od mene, obzirom na Vase usmerenje.
Od pocetka 2000. godine ja sam apsolutno posvecen poslovanju putem Interneta. Ispocetka je to bilo u raznim varijantama, ukljucujuci i MLM, NM i razne matrice, piramide-ponzi i sl. Na kraju svi to moraju da prodju da bi naucili neke stvari.
Vremenom su se stvorili odredjeni kontakti, saradnje, poslovi. To je ono sto ja danas radim. Nudim saradnicima da ucescem svog kapitala ostvare odredjeni profit.
Za ovih 17 meseci ostvarili smo saradnju sa 1225 ljudi. Barem 100-njak je verovatno nezadovoljno nekim aspektom rada. Mozda su neki zeleli isplate na racune u banci, mi smo forsirali postu. Mozda su neki zeleli da uloze vise, mi smo postavili limite. Ne moze se svima ugoditi, toga sam vrlo svestan iako se nama niko nije pozalio.
ALI NIKO OD 1225 SARADNIKA NE MOZE RECI DA JE TIMPROFIT OSTAO DUZAN MAKAR I JEDAN DINAR ili DA JE KASNIO SA ISPLATAMA SAMO 1 DAN.
E to je jedina garancija i jedina referenca koja vredi. Ovo se desava danas, upravo dok mi debatujemo i to je realnost. Sta je bilo pre 10-15 ili 20 godina je proslost.
Moj/nas cilj je da u toku iduce godine ti ljudi, nasi saradnici, sa kojima smo uspostavili vezu i poverenje, budu nasi ravnopravni partneri. Da okupimo kapital svih saradnika i plasiramo ga kao deonice investicione kompanije. Koliki bi bio osnivacki kapital, moja procena je nivo oko 10 miliona evra. Svi saradnici/deonicari bi imali korist od toga i nemamo nikakve pretenzije da mi rukovodimo taom institucijom. Postoje placeni profesionalci. Svi mi bicemo vlasnici i ubirati dividende.
Da li je to ostvarljivo ?
Verujem da jeste i to nije samo moje misljenje, nego misljenje gotovo svih saradnika. Sa svakim pojedinacno ja u toku ciklusa provedem od 100 pa navise sati razgovora i razmene informacija. Sutra da mi zatreba milion evra iz bilo kojih razloga, ukoliko ih nemam, dobicu ih za nekoliko sati od tih istih ljudi. To je nasa najjaca referenca. Poverenje koje ljudi imaju u nas !!!
Zakonska regulativa ?
Ovo je privatan dogovor izmedju ljudi i tako ga karakterisemo. Nije investicija, nije finansijski aranzman.
Zato postoji razgovor, koji je obavezan u nasoj praksi, pre pristupanja i pocetka bilo kakve saradnje. Tada mi preciziramo sta i kako cemo raditi i sta ce biti plod toga rada.
Svestan sam da takva regulativa ima svoje slabosti, ali ja regularno placam porez na svoja primanja. Kao sto verovatno znate, novac mora biti u mom posedu, na mom racunu da bi zakon mogao to da podvede pod moji zakonsku obavezu.
Ni u jednom segmentu rada ne krsim zakon drzave na cijoj teritoriji poslujem, nedorecenosti naseg zakonodavstva u oblasti digitalnog poslovanja i finasija nisu slucaj samo kod nas ima ih u celom svetu. To ne znaci da koristimo rupe u zakonu, vec da poslujemo po vazecim propisima koji definisu tu oblast.
Ono sto nudimo je realno, Vi to znate. Ostvariti u proseku oko 14% mesecno nije lako ali je izvodljivo i mi to uspesno radimo. Saradnici nam daju kapital a mi im ga vracamo uvecan za neki procenat. I uopste ne krijemo da i mi na tome zaradjujemo.
Naravno neke pojedinosti necu ovde iznositi jer je ovo javni forum.
Na kraju da Vam se jos jednom zahvalim na trudu i vremenu koje ste posvetili ovom projektu i na Vasim komentarima.
Nikako ne bih zeleo da ovo bude kraj nase diskusije, jer je ona upravo to - diskusija i pozitivna razmena misljenja i informacija, ne prepirka ili nesto drugo.
[Ovu poruku je menjao datadag dana 31.01.2006. u 11:15 GMT+1]