tranformatorsko ulje je higroskopno i ako bi stavljao trafo u njega: treba da obezbediš da je ulje bez vlage i da obezbediš da je ne dobije (zatvorerna posuda)
Dok neko ne odgovori, da okacim jedan Excel programcic o izradi transformatora, u kojem sam koristio formule koje je naveo gospodin Slavenko...
Javite u slucaju gresaka
Evo ga http://rapidshare.com/files/20...ansformatora_torusna_.xls.html
proveri samo da nisam zeznuo povrsinu torusa, to je u onom drugom delu ako prepravljas, a ako pravis onda je sve isto kao za EI profil povrsina koja se dobije je povrsina jezgra, pa i torusa....
sve je to o.k.Ali ja sam pitao naseg majstor Boru i reko mi je sledece- indukcija je od1.8 do 2.0T a broj navojaka po voltu se racuna po obrascu 28/S.To je zbog veceg stepena iskoriscenja torusa.Sta ti mislis o tome.Ja mislim da je to logicno jer torus ima mnogo manje gubitke nego EI trafo
Mislim da je u ranijim porukama navedeno da su jezgra u aparatima za varenja oko 1,2T i da se krecu do 1,5T, a za manje snage je oko 0,8T ako ne gresim
Mozda da tamo u 12-om redu promenis tekstualni deo: "indukcije predvidjene za lim B="
u: "indukcije predvidjene za torus B="
inace tvoj trud je za pohvalu...