Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Jedno pitanje u vezi eMule-a

[es] :: File Sharing :: Jedno pitanje u vezi eMule-a

[ Pregleda: 1978 | Odgovora: 12 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

saneldz
Incognito
EU

Član broj: 44991
*.dlp441.bih.net.ba.

icon Jedno pitanje u vezi eMule-a19.12.2005. u 13:25

Postavio sam neke foldere na hard disku u eMule kao shared.Ti folderi sadrze
MP3 pjesme i neke programe koje sam skinuo sa interneta.
Dok sam bio konektovan primijetio sam da neko skida jednu pjesmu sa mog hard
diska -to sam vidio u Transfers prozoru i pod Uploading.

Pitanje: da li je to usporilo moju konekciju jer imam dial-up.
Kad neko skida neki fajl sa mog hard diska da li to usporava moju konekciju tj utice li ikako na nju?

Unaprijed hvala!
19.12.2005. u 13:25 

kumkat
Beograd

Član broj: 22180
*.maksnet.net.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a19.12.2005. u 19:23
Naravno da ti uspori vezu. Ti imas (recimo) vezu 64kbps ako neko skida od tebe nesto sa 40kbps tebi ostane 24 kbps za Download.

Pozdrav
19.12.2005. u 19:23 

djricky
Senior Network Administrator
AS15982

SuperModerator
Član broj: 1046
*.absolutok.com.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a19.12.2005. u 19:41
uf, uf, uf...
ne bih bio bas tako siguran u gorenavedeno...
http://qrcode.in.rs - Ne znate sta su QR kodovi? Pogledajte...
http://fun.ql4.org - Zabavni sadrzaj
http://turisticki-vodic.info - Jos uvek niste otisli na letovanje? Najkompletnija domaca turisticka ponuda na jednom mestu
19.12.2005. u 19:41 

Zlatko Miskovic
Norveska

Član broj: 75070
*.7002.adsl.tele2.no.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a20.12.2005. u 00:12
Ja se slazem sa uf, uf, uf... iako ono 40-24 izgleda vise logicno.
Veoma je malo stvarnih strucnjaka koji ti mogu dati precizan odgovor na ovo, a oni vjerovatno nisu prisutni u ovo vrijeme i na ovom forumu.
Cak i vecina programera korisnickih programa koji koriste IP i druge protokole nemaju pojma kako se komunikacija izvrsava (niti im to treba). Tek vise trebaju znati pisci samih komunikacionih protokola, ali i oni, bez obzira na niski nivo programiranja su, mislim - nisam bas siguran, tek treci nivo OSI-modela.
Ovi protokoli-driveri su ustvari vrlo vazni i mogu ciniti masinu manje ili vise efikasnom. U sustini to nije jedan program nego vise podprograma istovremeno aktivnih i nezavisnih jedan od drugog, koji svaki za sebe obavlja svoj posao. Tako imamo ulazne i izlazne buffere koji se nezavisno pune i prazne podacima. Brzina rukovanja bufferima varira zavisno od mnogo faktora same masine i OS, ali je uvijek daleko brza od same elektronske komunikacije sa vanjskim svijetom.
IP/TCP i neki drugi protokoli su vec integrisani u OS ali je moguce da se i oni povremeno popravljaju i nadopunjuju. Dakle, odgovor na ovo pitanje lezi u samom uredjaju za generisanje i upravljanje strujnim impulsim, i firmware-u uredjaja to jest modema. Tajna lezi u programbilnim kolima-chipovima (kontrolerima) i naravno firmware-u. Pisci ovih programa trebaju znati dosta precizno (iako ne sve) o mogucnostima proc-chipa.
Da stvar bude jos teza za analizu, treba znati kako se izvrsava IP komunikacija, da se podaci salju i primaju u paketima na koje se visestruko ljepe komunikacioni parametri, a prije i poslije slanja/primanja svakog paketa je proces za zahtjev, potvrdu, gresku, ponavljanje, sihronizaciju itd. itd. Koristeci pause i interapte, programi za slanje i primanje podataka uskacu i smjenjuju se kad tko moze (prioriteti im se mogu programski podesavati). Na sve uticu i uska grla komunikacija na svim tackama izmedju krajnjih IP adresa.
Na svu srecu u ovom kaosu, sve radi izvrsno.
Iz gore navedenog jasno je da ce veza sa spoljnim svijetom u vecini slucajeva biti bolje iskoristena sa upload-om i download-om nego samo jednosmjernom komunikacijum. Takodje je jasno, da svaki od njih zahtjeva dio raspolozivog resursa koji se ispreplicu na najbolji moguci nacin.
Jos nesto sto nikad nisam cuo niti procitao kao vazan komentar da se shvati brzina modema i slicnih uredjaja. Ova brzina je max. brzina jednog paketa podataka, ali svi poistovjecuju to sa kolicinom podataka u jedinici vremena sto nije tacno. Tako se na primjer, u prozoru za download moze se procitati da je brzina 7,1 Kbps ili 5,9 ili samo 1,2 ili cak samo 0,9 Kbps. I sta se desava sa korisnicima (i tobom). Panika. Sto je brzina manja, korisnik pokusava zaustaviti druge download-e i upload-e da ubrza zeljeni proces. To je greska, jer za jako malu brzinu nisu krivi legalni upload-i, i svakako je dobro da neki drugi program koristi neiskoristene resurse.

Ovaj uvod u odgovor je mozda prekompliciran za obicnog korisnika koji ima tako jednostavno pitanje, ali ovako ce bar znati da mu je tesko dati precizan odgovor. Dakle, moje misljenje je kao i prethodnika: uf, uf, uf... da i ne. U svakom slucaju ne moze se govoriti o nekom tipu podjele 40-24 ili slicno.

Ja mislim, da oni sa modemima, dial-up vezom, trebaju dozvoliti 1-2 upload-a, a oni sa brzim vezama 3-4 uploada.
Sjeti se da nije bilo onih sa 1,4 i 2,8 modemima koji su djelili svoje resurse sa drugim ucesnicima na mrezi, ti nikada nebi download-ovao niti jednu datoteku. Oni se zovu altruisti i cine svijet boljim. Oni koji ljubomorno cuvaju i nedjele svoja dobra a grabe sve tudje, zovu se egoisti. Bojim se da su, nazalost, svijetom zavladali ovi drugi. Mnoge slobodne P2P mreze su zatvorene, a vecina drugih su pod kontrolom i koriste se za spijunazu. Nebude li altruista, i ne pomognes li i ti sam, uskoro ces moci download-ovati samo ostecene datoteke, skripece mp3-ice, usrane guzice i razvaljene picke. Sve ostalo ces morati debelo platiti na racune u USA-Engleska.
Oprosti s ovakvim zavrsetkom, zanio sam se. Moje prezime ovdje, nije tacno, pa me nije puno briga. Pozdrav
20.12.2005. u 00:12 

Ozzy
Luzern,CH

Član broj: 7888
*.adslplus.ch.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a20.12.2005. u 02:16
Normalno da usporava.Kao sto ti je @kumkat napisao, imas tvoj maksimum sa odredjenom konekcijom, a sad koliki je upload/download, to podesi u opcijama ili uzmi program Netlimiter, za ogranicavanje upload-a (mada je i tu 1 Kbps najmanje sto mozes da podesis).

Mada sam i ja prije godinu probao Emule sa dial-up i download traje li traje, tj. nikad nista nisam ni skinuo.
Pozdrav Ozzy
20.12.2005. u 02:16 

Zlatko Miskovic
Norveska

*.inet.catch.no.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a20.12.2005. u 14:31
Evo vidis Sanel, Ozzy-u je sva jasno. Nema tu nikakve terije niti pametovanja. On ne djeli nikome nista, blokira upload i download-uje maksimalnom brzinom. I onda samo ceka i ceka i ceka... Satima, danima... Modem 54Kbps napet kao puska, zajedno s njime, takodje ceka i ceka da mu netko da bilo sta, pa da prenosi s jedne na drugu stranu, a ono nista. Bas nista, mada je za to vrijeme mogao bar podijeliti neku datoteku.

Jest' da ga to kosta i para i vremena i zivaca i instaliranja pomocnih programa itd itd, ali kad on nema koristi, onda nek' niko nema koristi.
20.12.2005. u 14:31 

Ozzy
Luzern,CH

Član broj: 7888
*.adslplus.ch.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a20.12.2005. u 23:51
@Zlatko Miskovic

Naveo sam mu samo opcije koje su u opticaju.

1. Nisam ja napisao da sam koristio Netlimiter.
2. Sa dial-up konekcijom moze Emule da zaboravi (neka uzme Kazzalite, DC++ ili Soulseek za muziku)
3.Zadnjih godinu dana imam brzu konekciju i vjeruj mi dijelim i te kako sa razlicitim programima
4.Protok je toliki koliki je.Na ovu ili onu stranu maksimum zavisi od konekcije i "nema pametovanja"

@saneldz

uzmi brzu konekciju, ako mozes (plati, pa se klati )
Pozdrav Ozzy
20.12.2005. u 23:51 

Zlatko Miskovic
Norveska

*.7002.adsl.tele2.no.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a23.12.2005. u 14:58
Sve je u redu. Vazno je da se razumijemo.
Pozdrav i Sretna Nova Godina svima.
23.12.2005. u 14:58 

saneldz
Incognito
EU

*.dlp147.bih.net.ba.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a23.12.2005. u 20:51
Hvala puno na odgovorima i pomoci!
23.12.2005. u 20:51 

saneldz
Incognito
EU

*.dlp459.bih.net.ba.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a26.12.2005. u 12:55
Imam jos jedno pitanje vezano za eMule.

Ovaj put radi se o bekapovanju fajlova koje sam skidao ali nisam dovrsio.
Kako to uciniti, kako bekapovati te fajlove tako da nakon reinstalacije win-a
ili ghostovanja particije mogu nastaviti download?

Je li dovoljno bekapovati eMule-ov Temp folder i downloads.txt
fajl ili treba jos neke fajlove?

Unaprijed Hvala.

P.S. Sretan Bozic i Nova Godina!!
Trazio sam po ovom forumu odgovor na moje pitanje ali bezuspjesno.
26.12.2005. u 12:55 

mitar1982

Član broj: 17439
*.ptt.yu.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a26.12.2005. u 17:42
Najlakše ti je iskopirati ceo eMule direktorijum. Pošto eMule ne zahteva instalaciju, možeš iskopirati ceo dir, i posle ga koristiti na drugom kompu, disku...
26.12.2005. u 17:42 

saneldz
Incognito
EU

*.dlp464.bih.net.ba.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a27.12.2005. u 18:11
Hvala!
27.12.2005. u 18:11 

malizvrk

Član broj: 49622
*.pat-pool.kg.sbb.co.yu.

icon Re: Jedno pitanje u vezi eMule-a27.12.2005. u 21:40
Zasto mi u emule stalno izbacuje blacklisted kad pokusavam da se konktujem na neki server ?
27.12.2005. u 21:40 

[es] :: File Sharing :: Jedno pitanje u vezi eMule-a

[ Pregleda: 1978 | Odgovora: 12 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.