|
Zlatko Miskovic Norveska
Član broj: 75070 Poruke: 5 *.7002.adsl.tele2.no.
|
Ja se slazem sa uf, uf, uf... iako ono 40-24 izgleda vise logicno.
Veoma je malo stvarnih strucnjaka koji ti mogu dati precizan odgovor na ovo, a oni vjerovatno nisu prisutni u ovo vrijeme i na ovom forumu.
Cak i vecina programera korisnickih programa koji koriste IP i druge protokole nemaju pojma kako se komunikacija izvrsava (niti im to treba). Tek vise trebaju znati pisci samih komunikacionih protokola, ali i oni, bez obzira na niski nivo programiranja su, mislim - nisam bas siguran, tek treci nivo OSI-modela.
Ovi protokoli-driveri su ustvari vrlo vazni i mogu ciniti masinu manje ili vise efikasnom. U sustini to nije jedan program nego vise podprograma istovremeno aktivnih i nezavisnih jedan od drugog, koji svaki za sebe obavlja svoj posao. Tako imamo ulazne i izlazne buffere koji se nezavisno pune i prazne podacima. Brzina rukovanja bufferima varira zavisno od mnogo faktora same masine i OS, ali je uvijek daleko brza od same elektronske komunikacije sa vanjskim svijetom.
IP/TCP i neki drugi protokoli su vec integrisani u OS ali je moguce da se i oni povremeno popravljaju i nadopunjuju. Dakle, odgovor na ovo pitanje lezi u samom uredjaju za generisanje i upravljanje strujnim impulsim, i firmware-u uredjaja to jest modema. Tajna lezi u programbilnim kolima-chipovima (kontrolerima) i naravno firmware-u. Pisci ovih programa trebaju znati dosta precizno (iako ne sve) o mogucnostima proc-chipa.
Da stvar bude jos teza za analizu, treba znati kako se izvrsava IP komunikacija, da se podaci salju i primaju u paketima na koje se visestruko ljepe komunikacioni parametri, a prije i poslije slanja/primanja svakog paketa je proces za zahtjev, potvrdu, gresku, ponavljanje, sihronizaciju itd. itd. Koristeci pause i interapte, programi za slanje i primanje podataka uskacu i smjenjuju se kad tko moze (prioriteti im se mogu programski podesavati). Na sve uticu i uska grla komunikacija na svim tackama izmedju krajnjih IP adresa.
Na svu srecu u ovom kaosu, sve radi izvrsno.
Iz gore navedenog jasno je da ce veza sa spoljnim svijetom u vecini slucajeva biti bolje iskoristena sa upload-om i download-om nego samo jednosmjernom komunikacijum. Takodje je jasno, da svaki od njih zahtjeva dio raspolozivog resursa koji se ispreplicu na najbolji moguci nacin.
Jos nesto sto nikad nisam cuo niti procitao kao vazan komentar da se shvati brzina modema i slicnih uredjaja. Ova brzina je max. brzina jednog paketa podataka, ali svi poistovjecuju to sa kolicinom podataka u jedinici vremena sto nije tacno. Tako se na primjer, u prozoru za download moze se procitati da je brzina 7,1 Kbps ili 5,9 ili samo 1,2 ili cak samo 0,9 Kbps. I sta se desava sa korisnicima (i tobom). Panika. Sto je brzina manja, korisnik pokusava zaustaviti druge download-e i upload-e da ubrza zeljeni proces. To je greska, jer za jako malu brzinu nisu krivi legalni upload-i, i svakako je dobro da neki drugi program koristi neiskoristene resurse.
Ovaj uvod u odgovor je mozda prekompliciran za obicnog korisnika koji ima tako jednostavno pitanje, ali ovako ce bar znati da mu je tesko dati precizan odgovor. Dakle, moje misljenje je kao i prethodnika: uf, uf, uf... da i ne. U svakom slucaju ne moze se govoriti o nekom tipu podjele 40-24 ili slicno.
Ja mislim, da oni sa modemima, dial-up vezom, trebaju dozvoliti 1-2 upload-a, a oni sa brzim vezama 3-4 uploada.
Sjeti se da nije bilo onih sa 1,4 i 2,8 modemima koji su djelili svoje resurse sa drugim ucesnicima na mrezi, ti nikada nebi download-ovao niti jednu datoteku. Oni se zovu altruisti i cine svijet boljim. Oni koji ljubomorno cuvaju i nedjele svoja dobra a grabe sve tudje, zovu se egoisti. Bojim se da su, nazalost, svijetom zavladali ovi drugi. Mnoge slobodne P2P mreze su zatvorene, a vecina drugih su pod kontrolom i koriste se za spijunazu. Nebude li altruista, i ne pomognes li i ti sam, uskoro ces moci download-ovati samo ostecene datoteke, skripece mp3-ice, usrane guzice i razvaljene picke. Sve ostalo ces morati debelo platiti na racune u USA-Engleska.
Oprosti s ovakvim zavrsetkom, zanio sam se. Moje prezime ovdje, nije tacno, pa me nije puno briga. Pozdrav
|