@guru
Pazi napravio si par gresaka u analizi pa cu ti skrenuti paznju na njih !
Ja sam poredio Z3 i S5500, a ne Z3 i S5600 ,i vezano za to, ispravio bih te sledece :
1. Tacno je da je kod Z3 blenda 4,5 ali pri zumu od 12x, dok je kod S5500 blenda 3,5 na 10x . Razlika izmedju 10x i 12x zuma je kod jednog i drugog aparata cca 50 mm, sto je priznaces primetno !!! Prema mom iskustvu na 10x kod Z3 je blenda ne prelazi 4 sto je za 0,5 vise od S5500, ali zato je na 35mm kod Z3 je blenda 2,8 dok je na 37 mm kod S5500 blenda 3,2 sto je isto priznaces primetno jer je to gotovo 0,4 !!!
2. Z3 ima zasta da se uvati i u ruci lezi OK. Nije mozda kao dSLR, ali nije ni toliko ocajna. Slazem se da je Fuji lepse odradjen po tom pitanju, ali meni to nije presudno, mada o ukusima se ne raspavlja.
3. Sto se tice ocajnog EFVa, to je glupost jer i jedan i drugi aparat imaju EFV sledecih karakteristika :
0,33'' LCD-TFT sa cca 115.000 piksela !!!
Pa molim te na osnovu cega ti mislis da je Fujijev EFV bolji. Ja sam gledao kroz oba i nisam primetio neku razliku, ali opet o ukusima se ne raspravlja.
Ono sto je zaista na Fujijevoj strani je kvalitet slika na ISO200 koji je bolji, ali ne mnogo. Naime ja sam na Z3 dobijao sjajne slike na ISO200 (ako mi ne verujes mogu da ti posaljem e-mail-om), mada istina je da ima dosta kolornog shuma pa ja ne preporucujem koriscenje vece od ISO100. Takodje AF lampa je prednost Fujija i to ne bih dodatno komentarisao. Sto se tice RAW formata on je odlicna opcija, ali na karticu od 512 MB moze da stane cini mi se oko 60 fotografija, sto je meni npr malo, jer kad god idem na neko slavlje, odmor i sl, ja islikam najmanje po 200 fotki, pa je malo verovatno da bi koristio RAW, a i taj RAW na S5500 je 24-bitni, sto nije vrhunska stvar, jer dSLR aparati imaju 48-bitni RAW, pa prma njima S5500 deluje smesno !!! Ovo sam istakao jer svi korisnici S5500 to isticu kao ne znam kakvu prednost, a takav RAW primer radi ima i KonicaMinolta Z2 koja je jeftinija od S5500, i ima iste karakteristike, i video mod od 800x600 piksela pri 15fps. !!!
Takodje bi napomenuo da je kompresija kod Fujija u JPEG prejaka pa ko ne zelis jaggie i artifikate primoran si na RAW i 60 tak fotki na kartici od 512 MB.
Jos jedna vazna cinjenica je da su xD kartice koje koristi Fuji znacano skuplje (skoro 2 puta) od MMC/SD kartica koje koristi KonicaMinolta !!!
Sto se tice meksih slika, to necu da komentarisem, jer je i to stvar ukusa, ali bih napomenuo da su kod Z3 po default-u stavljeno mekse podesavanje koje ljudi ne menjaju pa se zbog toga stice utisak da su slike mekse. Naravno postoji podesavnje za ostrije slike i rezultat je sasvim OK ostrina.
Inace ono sto bih ja dao kao najvecu prednost Z3 je brzna AF po dobroj svetlosti. Mislim da Z3 tu nema konkurenciju. Dakle ako ti treba UZ aparat sa optickim zumom od 12x , za dobro osvetjeni prostor Z3 je po meni mnogo bolje resenje od S5500.
Na kraju slazem se sa tobom da IS nije ono sto prodaje aprat, ali mislim da je jako dobra stvar ako koristis zum veci od 8x jer donosi znacajno pboljsanje kvaliteta slike, u smislu da nema zamucenja.
Mozda i ti imas S5500 ili S5600, pa si tako ostar u kritici ali Konica Minolta Z3 je sigurno dobra kupovina u klasi 4 MP UZ aparta, a bolja je i od gotovo svih UZ aparata u 3 MP klasi sem mozda Panasonica FZ3.
@tarla
Citat:
primjetio sam da redom ides po temama i samo drobis o KM aparatima.
Ja ne drobim, vec pisem !!!
Ne govorim da su KM aparti ekstra vec da su dobra kupovina u UZ klasi od 4 MP, i to prvenstveno model Z3 jer ima odlican odnos cena/kvalitet/performanse !!!
Citat:
po meni u toj klasi ultra zoom aparata 5600 je definitivno best. niej sto ja imam fuji s5500 nego jednostavo tako sto je bolji od konkurencije.
To sto je po tebi S5600 best buy to je tvoja stvar, samo bih ti napomenuo da on spada u klasu od 5MP, a tu je konkurencija mnogo surovija, ali to je predmet za neku drugu diskusiju.
Citat:
neko ce mozda da padne na dzidza midze tipa rotiranje slike, ovo ono, ali fuji je fuji. distributerima je potpuno svejedno sta ces ti da kupis jer on isto zaradi i na KM i na fujiju ali mnogo je bitnije na sta lice te slike.
Ne znam sta podrazumevas pod "dzidza midze tipa rotiranje slike, ovo ono" ali po meni aparat pored dobrog hardvera mora imati i dobar softver, jer sta ce ti zver od aparata ako ne mozes da iskoristis sve njegove prednosti. zar ne ?
Takodje ne znam sta mislis po onim "fiuji je fuji", ali nema veze prokomentrisacu ostatak.
Distributerima je JAKO bitno da kupis njihov prizvod jer ce na taj nacin zaraditi novac. Nije ista zarada kod svih brendova, negde je manja, negde veca, ali ocigledno jeda je najveca marza kod Canona i Fujija !!!
Ako ti mislis da prodavci brinu o svoji kupcima ti si u velikoj zabludi. Njih nije briga da li je slika bolja ili losija, vec samo zele da prodaju robu, i da se ta roba ne pokvari u prvih godinu dana. Meni je jedan prodavac u jednoj radnji u centru Beograda koja je jedan od dva generalna distributera Canona kod nas rekao ovim recima : "Minolta ti je go*no !!!"
On me je ubedjivao kako je Canon S1 IS bolji od KonicaMniolte Z3, krajne neargumentovanim cinjenicama, sto je slozices se krajnje neozbiljno !!!
Vecina tih ljudi nema pojim sta prodaje, vec idu na reklamu i guraju hvalospeve po forumima kako bi prodali svoji robu, a podrzavaju ih i njihovi zaslepljeni kupci. Ja se takvih ljudi sa prezirom gnusam, i dao sam im naziv Canon-Fuji klub !!!
Ne zelim nikoga da vredjam, ali ta propaganda koju oni vrse po forumima u Srbiji je ravna onoj Gebelsovoj iz 30tih !!!
Ja sam veoma objektivan, i u svojim postovima isto kako kritikujem Fuji i Canon kritikujem i ostale, pa i KonicaMnilotu. Iako imam KM Z3, ja sam coveku prporucio Panasonic FZ5, iako je on hteo da uzme KM Z5. Naime coveku sam skrenuo paznju na to da KM Z5 nema dobar odnos cena/kvalitet/performanse, jer nema ni AF lampu, i ima dosta suma na ISO200, i da nije prava nadgradnje na Z3, kao sto nije ni Z6 i da ce pogresti pri kupovini. Covek me je poslusao i njie pogresio, i nisam ga zavukao, sto je slozices se fer. Voleo bih da vidim bilo koga iz Canon-Fuji kluba da ucini tako nesto, tj. da preporuci bilo koji drugi paparat sem nekog Canon-ovog ili Fuji-jevog modela, iako je inferiorniji u odnosu na konkurenciju !!!
Sto se tice Fujija S5500 mislim da ima odlican odnos cena/kvalitet/performanse, u svojoj klasi, i da predstavlja dobru kupovinu, ali daleko je od toga da je od kokurencije bolji za klasu kako to opisuju ljudi po forumima, pogotovo ako se uzme u obzir npr. Panasonic FZ4 ili KonicaMinolta Z3.
Sto se tice S5600 najvecu zamerku imam na racun poboljsanog 5MP superCCD senzora koji je poznat po viskom nivou posterizacije, a i dodavanje potpuno neupotrebljivog ISO800 je marketinski trik. Bolje da su popravili ISO400, da su uveli CF ili MMC/SD karticu, da su ubacili IS ili AS i da izadju sa konkurentnom cenom kao i do sada od npr 300 do 350 EURa, garantujem da bi pojeli konkurenciju za dorucak ukljucujuci i Canon-a !!!
Mislim da S5600 nije bas najsjajnija nadogradnja na S5500, i da je po meni S5500 (znam da ces se smejati) bolji aparat od S5600 gledano cena/kvalitet/performanse, ali avj sta je tu je, i sigurno vredi ga staviti u izbor za kupovinu !!!
Pozdrav
Aye caramba !!!