Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Canon S1 ili Fuji S5500

[es] :: Digitalni foto-aparati :: Canon S1 ili Fuji S5500
(Zaključana tema (lock), by Nebojsa Milanovic)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 3752 | Odgovora: 28 ]

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ivicavuk
Ivica M.
Srbija-Sumadija

Član broj: 44472
*.vdial.verat.net.

icon Canon S1 ili Fuji S550027.09.2005. u 12:33

Sta je bolje kupiti Canon S1 IS za 320 Eura ili Fuji S5500 za 260 Eura?
NOMATICA
27.09.2005. u 12:33 

Katmay
Petar Veinovic
Beograd

Član broj: 50109
82.117.210.*

Sajt: www.adizajn.com

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550027.09.2005. u 12:40

http://www.elitesecurity.org/tema/110058
27.09.2005. u 12:40 

Milan_BGD
Beograd

Član broj: 68263
*.adsl.beocity.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550027.09.2005. u 13:40

Skupo ti toliko da das za aparate... cena im je za S1 295eur a s5500 je 240, sad samo gledaj da dobijes zvanicne garancije za njih...
Digitalni aparati - EXTRA CENE - 064/387-14-87
27.09.2005. u 13:40 

Bartman
Beograd

Član broj: 4467
*.vdial.verat.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550028.09.2005. u 11:21
Razmisli i o KonicaMinolti Z3 jer je stavrno dobar aparat. Napolju mu je cena izmedju 260 i 300 EURa, i za te pare je vise nego dobra kupovina.

Pozdrav
Aye caramba !!!
28.09.2005. u 11:21 

crnibombarder
crni_bombarder

Član broj: 23704
*.ptt.yu.

Sajt: pcfoto.biz

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550015.10.2005. u 00:00
S5500 , ako uspes da ga nahvatas negde,jer su zalihe pri kraju.Ipak je razlika 50-60 eura,a najveca prednost S1is u stabilizaciji slike.
15.10.2005. u 00:00 

Axel DPS
Axel Olcan
Beograd

Član broj: 51060
*.yubc.net.

Sajt: www.axelfoto.com

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550015.10.2005. u 08:33
Citat:
S5500 , ako uspes da ga nahvatas negde,jer su zalihe pri kraju.Ipak je razlika 50-60 eura,a najveca prednost S1is u stabilizaciji slike.

razlika je 40€ i naravno slabiji senzor 3.2mpx a sto se tice stabilizacije prelistaj malo predhodne diskusije na ovu temu i videces da se i nije bas proslavio
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showforum=32 ....
Jednoga lepoga dana će nam (nadamo se) Gojko, Pedja & Nebojša dozvoliti Avatare !!!
15.10.2005. u 08:33 

guru
beograd

Član broj: 9367
217.26.75.*

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550023.10.2005. u 00:14
Ma dzabe mu IS kad pravi gore slike od A70, a josh je sporiji (ako je to moguce)...Fuji S5500 je daleko upotrebljiviji aparat, i jeftiniji je znatno, a IS je precenjena stvar, najvishe znachi u paru sa dobrim ISO performansama, shto S1 naravno moze da sanja. Fuji do iso200 moze da slika bez mnogo shuma, i generalno ima realnije boje i daleko je brzi od s1...

[honda]
23.10.2005. u 00:14 

Bartman
Beograd

*.vdial.verat.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550023.10.2005. u 12:10
@guru

Ne bih se slozio da je stabilizacija slike precenjena stvar, jer mislim da je jako korisna, ali slazem se da je cist visok ISO jako pozeljna funkcija. Slazem se i da je S5500 bolja kupovina od S1 IS, jer za manje novca dobijas vise, ali mislim da u odnosu na npr. Panasonic FZ3 ili KonicaMinoltu Z3 da definitivno gubi trku.

Pozdrav
Aye caramba !!!
23.10.2005. u 12:10 

guru
beograd

217.26.75.*

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550029.10.2005. u 02:49
@Bartman

Slazem se. IS je za pochetnika dobra stvar, jer pochetnik 1. Slika gledajuci u LCD pa mu se tresu ruke, 2. Realno ne zna kako IS radi, pa misli da ce sa time sve zivo moci da slika, 3. Misli da je zum bez ISa neupotrebljiv preko 5-6x pa se zaleti na Z3 koja jedino ima da se kupi kod nas za ispod 300€. Necu da pricham o onim robovima marke i ISa koji kupuju S1 IS.

Jasno mi je to sve, ali ajde da objasnimo primerom i u odnosu na neshto shto se juche pojavilo kod nas za 300€, a to je Fuji S5600.

1. Z3 ima blendu F2.8-4.5, S5600 ima 3.2-3.5, znachi jedna blenda vishe za fujija
2. Z3 ima shuma na ISO200 kao S5600 na ISO800, bar dve blende vishe za fujija
3. Z3 nemash za shta da u'vatish, ochajno lezi u rukama, bar jedna blenda za fujija
4. Z3 ima ochajan evf, morash da koristish LCD, josh jedna blenda za fujija

E sad idemo na realno fotkanje.

Oblachan/tmuran dan. Tamo gde Fuji ima recimo 1/100 F3.5 na full zumu, Z3 ima 1/20 F4.5 u najboljem sluchaju. Shta sa tim mozesh da slikash ? Zgrade ?

Loshi uslovi. Fuji ima 1/40, F3.5, Minolta ima 1/5 F4.5. Ima se naslikash :)

IS je najbolji u kombinaciji sa visokim ISO i tad je najupotrebljiviji, a ako cesh da birash jedan od njih, nikakav IS ne moze da zameni dobre ISO performanse i ovo ostalo shto sam naveo ako je u pitanju Z3. Ako josh uzmemo u obzir nepostojanje RAW formata, AF lampe, mekshih slika, primetno manjeg dinamichkog opsega od fujija S5600, kako je to Z3 dobra kupovina ? Zbog ISa ?

[Ovu poruku je menjao guru dana 29.10.2005. u 03:53 GMT+1]

[honda]
29.10.2005. u 02:49 

tarla
Marinko Tarlać

Član broj: 15527
*.teol.net.

Sajt: www.mangiaphoto.com

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550029.10.2005. u 09:17
ja nemam sta da dodam na post iznad i zaista je strucno odradjen.
@Bartman
primjetio sam da redom ides po temama i samo drobis o KM aparatima. da su extra, nisu. po meni u toj klasi ultra zoom aparata 5600 je definitivno best. niej sto ja imam fuji s5500 nego jednostavo tako sto je bolji od konkurencije.

neko ce mozda da padne na dzidza midze tipa rotiranje slike, ovo ono, ali fuji je fuji. distributerima je potpuno svejedno sta ces ti da kupis jer on isto zaradi i na KM i na fujiju ali mnogo je bitnije na sta lice te slike.

moj aparat nema IS pa opet nije kraj svijeta. imam mirnu ruku, koristim stalak kada je potrebno i problem prevazidjen.

bez uvrede
Kako se koristi Google | mangiaphoto | ServerAdminBlog -
Ne pružam podršku preko privatnih poruka !!!

29.10.2005. u 09:17 

Bartman
Beograd

*.vdial.verat.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550029.10.2005. u 11:08
@guru

Pazi napravio si par gresaka u analizi pa cu ti skrenuti paznju na njih !

Ja sam poredio Z3 i S5500, a ne Z3 i S5600 ,i vezano za to, ispravio bih te sledece :

1. Tacno je da je kod Z3 blenda 4,5 ali pri zumu od 12x, dok je kod S5500 blenda 3,5 na 10x . Razlika izmedju 10x i 12x zuma je kod jednog i drugog aparata cca 50 mm, sto je priznaces primetno !!! Prema mom iskustvu na 10x kod Z3 je blenda ne prelazi 4 sto je za 0,5 vise od S5500, ali zato je na 35mm kod Z3 je blenda 2,8 dok je na 37 mm kod S5500 blenda 3,2 sto je isto priznaces primetno jer je to gotovo 0,4 !!!

2. Z3 ima zasta da se uvati i u ruci lezi OK. Nije mozda kao dSLR, ali nije ni toliko ocajna. Slazem se da je Fuji lepse odradjen po tom pitanju, ali meni to nije presudno, mada o ukusima se ne raspavlja.

3. Sto se tice ocajnog EFVa, to je glupost jer i jedan i drugi aparat imaju EFV sledecih karakteristika :
0,33'' LCD-TFT sa cca 115.000 piksela !!!
Pa molim te na osnovu cega ti mislis da je Fujijev EFV bolji. Ja sam gledao kroz oba i nisam primetio neku razliku, ali opet o ukusima se ne raspravlja.

Ono sto je zaista na Fujijevoj strani je kvalitet slika na ISO200 koji je bolji, ali ne mnogo. Naime ja sam na Z3 dobijao sjajne slike na ISO200 (ako mi ne verujes mogu da ti posaljem e-mail-om), mada istina je da ima dosta kolornog shuma pa ja ne preporucujem koriscenje vece od ISO100. Takodje AF lampa je prednost Fujija i to ne bih dodatno komentarisao. Sto se tice RAW formata on je odlicna opcija, ali na karticu od 512 MB moze da stane cini mi se oko 60 fotografija, sto je meni npr malo, jer kad god idem na neko slavlje, odmor i sl, ja islikam najmanje po 200 fotki, pa je malo verovatno da bi koristio RAW, a i taj RAW na S5500 je 24-bitni, sto nije vrhunska stvar, jer dSLR aparati imaju 48-bitni RAW, pa prma njima S5500 deluje smesno !!! Ovo sam istakao jer svi korisnici S5500 to isticu kao ne znam kakvu prednost, a takav RAW primer radi ima i KonicaMinolta Z2 koja je jeftinija od S5500, i ima iste karakteristike, i video mod od 800x600 piksela pri 15fps. !!!
Takodje bi napomenuo da je kompresija kod Fujija u JPEG prejaka pa ko ne zelis jaggie i artifikate primoran si na RAW i 60 tak fotki na kartici od 512 MB.
Jos jedna vazna cinjenica je da su xD kartice koje koristi Fuji znacano skuplje (skoro 2 puta) od MMC/SD kartica koje koristi KonicaMinolta !!!
Sto se tice meksih slika, to necu da komentarisem, jer je i to stvar ukusa, ali bih napomenuo da su kod Z3 po default-u stavljeno mekse podesavanje koje ljudi ne menjaju pa se zbog toga stice utisak da su slike mekse. Naravno postoji podesavnje za ostrije slike i rezultat je sasvim OK ostrina.

Inace ono sto bih ja dao kao najvecu prednost Z3 je brzna AF po dobroj svetlosti. Mislim da Z3 tu nema konkurenciju. Dakle ako ti treba UZ aparat sa optickim zumom od 12x , za dobro osvetjeni prostor Z3 je po meni mnogo bolje resenje od S5500.

Na kraju slazem se sa tobom da IS nije ono sto prodaje aprat, ali mislim da je jako dobra stvar ako koristis zum veci od 8x jer donosi znacajno pboljsanje kvaliteta slike, u smislu da nema zamucenja.
Mozda i ti imas S5500 ili S5600, pa si tako ostar u kritici ali Konica Minolta Z3 je sigurno dobra kupovina u klasi 4 MP UZ aparta, a bolja je i od gotovo svih UZ aparata u 3 MP klasi sem mozda Panasonica FZ3.

@tarla

Citat:
primjetio sam da redom ides po temama i samo drobis o KM aparatima.

Ja ne drobim, vec pisem !!!

Citat:
da su extra, nisu.

Ne govorim da su KM aparti ekstra vec da su dobra kupovina u UZ klasi od 4 MP, i to prvenstveno model Z3 jer ima odlican odnos cena/kvalitet/performanse !!!

Citat:
po meni u toj klasi ultra zoom aparata 5600 je definitivno best. niej sto ja imam fuji s5500 nego jednostavo tako sto je bolji od konkurencije.

To sto je po tebi S5600 best buy to je tvoja stvar, samo bih ti napomenuo da on spada u klasu od 5MP, a tu je konkurencija mnogo surovija, ali to je predmet za neku drugu diskusiju.

Citat:
neko ce mozda da padne na dzidza midze tipa rotiranje slike, ovo ono, ali fuji je fuji. distributerima je potpuno svejedno sta ces ti da kupis jer on isto zaradi i na KM i na fujiju ali mnogo je bitnije na sta lice te slike.

Ne znam sta podrazumevas pod "dzidza midze tipa rotiranje slike, ovo ono" ali po meni aparat pored dobrog hardvera mora imati i dobar softver, jer sta ce ti zver od aparata ako ne mozes da iskoristis sve njegove prednosti. zar ne ?
Takodje ne znam sta mislis po onim "fiuji je fuji", ali nema veze prokomentrisacu ostatak.
Distributerima je JAKO bitno da kupis njihov prizvod jer ce na taj nacin zaraditi novac. Nije ista zarada kod svih brendova, negde je manja, negde veca, ali ocigledno jeda je najveca marza kod Canona i Fujija !!!
Ako ti mislis da prodavci brinu o svoji kupcima ti si u velikoj zabludi. Njih nije briga da li je slika bolja ili losija, vec samo zele da prodaju robu, i da se ta roba ne pokvari u prvih godinu dana. Meni je jedan prodavac u jednoj radnji u centru Beograda koja je jedan od dva generalna distributera Canona kod nas rekao ovim recima : "Minolta ti je go*no !!!"
On me je ubedjivao kako je Canon S1 IS bolji od KonicaMniolte Z3, krajne neargumentovanim cinjenicama, sto je slozices se krajnje neozbiljno !!!
Vecina tih ljudi nema pojim sta prodaje, vec idu na reklamu i guraju hvalospeve po forumima kako bi prodali svoji robu, a podrzavaju ih i njihovi zaslepljeni kupci. Ja se takvih ljudi sa prezirom gnusam, i dao sam im naziv Canon-Fuji klub !!!
Ne zelim nikoga da vredjam, ali ta propaganda koju oni vrse po forumima u Srbiji je ravna onoj Gebelsovoj iz 30tih !!!

Ja sam veoma objektivan, i u svojim postovima isto kako kritikujem Fuji i Canon kritikujem i ostale, pa i KonicaMnilotu. Iako imam KM Z3, ja sam coveku prporucio Panasonic FZ5, iako je on hteo da uzme KM Z5. Naime coveku sam skrenuo paznju na to da KM Z5 nema dobar odnos cena/kvalitet/performanse, jer nema ni AF lampu, i ima dosta suma na ISO200, i da nije prava nadgradnje na Z3, kao sto nije ni Z6 i da ce pogresti pri kupovini. Covek me je poslusao i njie pogresio, i nisam ga zavukao, sto je slozices se fer. Voleo bih da vidim bilo koga iz Canon-Fuji kluba da ucini tako nesto, tj. da preporuci bilo koji drugi paparat sem nekog Canon-ovog ili Fuji-jevog modela, iako je inferiorniji u odnosu na konkurenciju !!!

Sto se tice Fujija S5500 mislim da ima odlican odnos cena/kvalitet/performanse, u svojoj klasi, i da predstavlja dobru kupovinu, ali daleko je od toga da je od kokurencije bolji za klasu kako to opisuju ljudi po forumima, pogotovo ako se uzme u obzir npr. Panasonic FZ4 ili KonicaMinolta Z3.

Sto se tice S5600 najvecu zamerku imam na racun poboljsanog 5MP superCCD senzora koji je poznat po viskom nivou posterizacije, a i dodavanje potpuno neupotrebljivog ISO800 je marketinski trik. Bolje da su popravili ISO400, da su uveli CF ili MMC/SD karticu, da su ubacili IS ili AS i da izadju sa konkurentnom cenom kao i do sada od npr 300 do 350 EURa, garantujem da bi pojeli konkurenciju za dorucak ukljucujuci i Canon-a !!!
Mislim da S5600 nije bas najsjajnija nadogradnja na S5500, i da je po meni S5500 (znam da ces se smejati) bolji aparat od S5600 gledano cena/kvalitet/performanse, ali avj sta je tu je, i sigurno vredi ga staviti u izbor za kupovinu !!!

Pozdrav

Aye caramba !!!
29.10.2005. u 11:08 

tarla
Marinko Tarlać

*.teol.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550029.10.2005. u 18:14
ma meni je bedak kad dodjes na temu "Fuji vs Canon i pricas o KM :) i ne samo jednoj temi nego na svima gdje se spominje Canon-fuji dvojac :)

29.10.2005. u 18:14 

guru
beograd

217.26.75.*

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550030.10.2005. u 02:19
[quote=Bartman]
Pazi napravio si par gresaka u analizi pa cu ti skrenuti paznju na njih !

Ja sam poredio Z3 i S5500, a ne Z3 i S5600 ,i vezano za to, ispravio bih te sledece :

1. Tacno je da je kod Z3 blenda 4,5 ali pri zumu od 12x, dok je kod S5500 blenda 3,5 na 10x . Razlika izmedju 10x i 12x zuma je kod jednog i drugog aparata cca 50 mm, sto je priznaces primetno !!! Prema mom iskustvu na 10x kod Z3 je blenda ne prelazi 4 sto je za 0,5 vise od S5500, ali zato je na 35mm kod Z3 je blenda 2,8 dok je na 37 mm kod S5500 blenda 3,2 sto je isto priznaces primetno jer je to gotovo 0,4 !!!

Razlika izmedju 18 i 50mm je primetna (~2x), ali na 300mm razlike skoro nema. Blenda kod Z3 naravno da prelazi F4, mora da ti imash neku custom varijantu pravljenu za tebe ;) Kod S5500 je blenda F2.8, a kod S5600 je 3.2, ali na njemu iso podignesh na 200 bez ikakve degradacije slike i dobijesh 4.5 blendu. Problem nije kod wide, vec tele, i tu je ono gde IS najvishe pomaze.

Citat:

2. Z3 ima zasta da se uvati i u ruci lezi OK. Nije mozda kao dSLR, ali nije ni toliko ocajna. Slazem se da je Fuji lepse odradjen po tom pitanju, ali meni to nije presudno, mada o ukusima se ne raspavlja.

U odnosu na shta ? Sve Z minolte verovatno imaju najgori "dizajn" ikada, napravili su je kao da cesh da drzish nogama. Fuji S5500-5600 je najbolji aparat za drzanje od vecine i do 500€, pa kada se ta dva uporede, razlika je drastichna.

Citat:

3. Sto se tice ocajnog EFVa, to je glupost jer i jedan i drugi aparat imaju EFV sledecih karakteristika :
0,33'' LCD-TFT sa cca 115.000 piksela !!!
Pa molim te na osnovu cega ti mislis da je Fujijev EFV bolji. Ja sam gledao kroz oba i nisam primetio neku razliku, ali opet o ukusima se ne raspravlja.

Zashto uporedjujesh broj pixela na TFTu ako si video oba ? Nije problem u broju pixela vec u uvecanju, koga kod Z3 izgleda da nema uopshte, pa je EVF velichine grashka. I samo mi kazi shta ima to veze sa ukusima ? :D

Citat:

Ono sto je zaista na Fujijevoj strani je kvalitet slika na ISO200 koji je bolji, ali ne mnogo. Naime ja sam na Z3 dobijao sjajne slike na ISO200 (ako mi ne verujes mogu da ti posaljem e-mail-om), mada istina je da ima dosta kolornog shuma pa ja ne preporucujem koriscenje vece od ISO100.

Ja ne pricham napamet, niti pricham iz iskustva chitanja testova i uporedjivanja semplova. Dobar prijatelj ima Z3 i sve sam video. Z3 ima kolornog shuma i to je problem.

Citat:

Takodje AF lampa je prednost Fujija i to ne bih dodatno komentarisao. Sto se tice RAW formata on je odlicna opcija, ali na karticu od 512 MB moze da stane cini mi se oko 60 fotografija, sto je meni npr malo, jer kad god idem na neko slavlje, odmor i sl, ja islikam najmanje po 200 fotki, pa je malo verovatno da bi koristio RAW,

RAW nije za pochetnike, a to valjda i Minolta zna kada je napravila "pochetnichki" aparat. Kome treba raw, taj ce imati vishe kartica, a ja 300-400 slika ispucam samo za veche iz zezanja kada idem u grad, pa mi 512 nije dovoljno ni za jpg.

Citat:

a i taj RAW na S5500 je 24-bitni, sto nije vrhunska stvar, jer dSLR aparati imaju 48-bitni RAW, pa prma njima S5500 deluje smesno !!!

Ako neshto ne znash, ili nisi siguran, bolje prvo potrazi info po netu, a ne ovako da se blamirash. RAW kod digitalaca nema 24bit, nema ni 12bit, jer senzor ne moze da "vidi" vishe od 8-9bit, a RAW to ne moze da napravi. Kod dSLR, senzori su osetljivi na oko 12bit, i to je to. 24/32bit su recimo HDR slike koje su u stanju da prikazu dinamiku slichnu ljudskom oku, a nadam se da znash da ne postoji aparat koji takvu dinamiku moze da prikaze, a pogotovo ne da ima 48bit :D

Citat:

Ovo sam istakao jer svi korisnici S5500 to isticu kao ne znam kakvu prednost, a takav RAW primer radi ima i KonicaMinolta Z2 koja je jeftinija od S5500, i ima iste karakteristike, i video mod od 800x600 piksela pri 15fps. !!!

Z2 da je dobar aparat ne bi bila toliko jeftinija od Z3 kada joj fali samo IS. IS ne koshta 100e, a ti se zapitaj zashto Z2 koshta toliko i pored [sarcasm] fenomenalne video opcije za profesionalce [/sarcasm] :)

Citat:

Takodje bi napomenuo da je kompresija kod Fujija u JPEG prejaka pa ko ne zelis jaggie i artifikate primoran si na RAW i 60 tak fotki na kartici od 512 MB.

Da si video bilo kakve slike sa fujija, mozda ne bi ovo ni pomislio, a ti si to josh i "izgovorio". U jpg vs jpg poredjenju ova dva aparata, fuji ima oshtriju sliku, slike kod Z3 su mekane, izgubljeni detalji. Sam oporedi iste primere oba aparata sa neta.

Citat:

Jos jedna vazna cinjenica je da su xD kartice koje koristi Fuji znacano skuplje (skoro 2 puta) od MMC/SD kartica koje koristi KonicaMinolta !!!

Ti zivish u 2004. godini ? :) Danas (2005.), SD 512 koshta 40€, xD 512 je 45€. Skoro pa dupla razlika ;)

Citat:

Sto se tice meksih slika, to necu da komentarisem, jer je i to stvar ukusa, ali bih napomenuo da su kod Z3 po default-u stavljeno mekse podesavanje koje ljudi ne menjaju pa se zbog toga stice utisak da su slike mekse. Naravno postoji podesavnje za ostrije slike i rezultat je sasvim OK ostrina.

Jel to znachi da ti sad mozesh da uzmesh sliku sa promashenim fokusom i da je izoshtrish ? :) Detalja jednostavno nema, i ti oshtrenjem necesh da ih nacrtash. Moze da bude stvar ukusa, ako nemash ukusa jedino.

Citat:

Inace ono sto bih ja dao kao najvecu prednost Z3 je brzna AF po dobroj svetlosti. Mislim da Z3 tu nema konkurenciju. Dakle ako ti treba UZ aparat sa optickim zumom od 12x , za dobro osvetjeni prostor Z3 je po meni mnogo bolje resenje od S5500.

A chemu ti sluzi IS ako cesh Z3 da uzmesh zbog slikanja u dobro osvetljenom prostoru ? Naravno da je po tebi bolji Z3 jer ga vec imash i ochigledno si ga kupio napamet, a mogu da se kladim da je zbog ISa. A razlika u brzini AFa kod oba aparata je veoma mala (s5500 je odmah po brzini u klasi, 0.3 prema 0.4 sec na wide u idealnim uslovima), ali je fokus na S5500 tachniji, odnosno mnogo redje mashi. Z3 zna da prijavi dobar fokus i kada to nije, a to je veliki problem i pokazuje da su hteli da naprave prividno brz fokus sa chim se slaze i nekoliko testera po reviewima.

Citat:

Na kraju slazem se sa tobom da IS nije ono sto prodaje aprat, ali mislim da je jako dobra stvar ako koristis zum veci od 8x jer donosi znacajno pboljsanje kvaliteta slike, u smislu da nema zamucenja.

Tebi izgleda i dalje nije jasno kako IS radi. Sve ono shto sam u proshlom postu objasnio, pokazuje shta znachi IS i koliko znachi u realnom slikanju. Problem na 10x zumu bez ISa se pokazuje samo kada je mnogo loshe vreme ili neki sumrak, a ja ne znam koliko se slika u tim uslovima. I to opet vazi samo za slikanje bez pokreta.

Citat:

Mozda i ti imas S5500 ili S5600, pa si tako ostar u kritici ali Konica Minolta Z3 je sigurno dobra kupovina u klasi 4 MP UZ aparta, a bolja je i od gotovo svih UZ aparata u 3 MP klasi sem mozda Panasonica FZ3.

Imao sam S5500, ali ga napamet nisam kupio kao ti tu Z3, pa posle morash da je velichash u svakom postu, i sa tobom ce se sloziti samo oni koji je isto imaju. Kada sam kupovao S5500, razmishljao sam o Z3, i ono shto sam prochitao iz reviewa po netu, skoro sam odluchio. A onda je ortak uzeo, i kada sam je probao, posle 15 min sam znao da necu taj aparat. Onda sam probao S5500 i nisam mogao da verujem da za manje pare ima tako neshto.

Citat:

Ja sam veoma objektivan, i u svojim postovima isto kako kritikujem Fuji i Canon kritikujem i ostale, pa i KonicaMnilotu.

LOL, ja nisam video da ti kritikujesh "chak i" Minoltu ;) Ti kritikujesh fuji, canon, koji-beshe-treci "klub", ne znam samo zashto ? Canon, koji je najjacha foto kuca na svetu, nema najbolje aparate u svakoj klasi, totalno je neznanje tako ocenjivati. Da sam hteo da dam 550-600€ za prosumera, odmah bih uzeo KM A2, bez razmishljanja. Isto mislim i o A1, koji je u svoje vreme bio klasu ispred ostalih. Ali to nikakve veze nema sa Z3. Svaki proizvodjach ima jak ili najjachi model u nekoj od klasa i zato to sa klubovima mi nije jasno.

Citat:

Iako imam KM Z3, ja sam coveku prporucio Panasonic FZ5, iako je on hteo da uzme KM Z5. Naime coveku sam skrenuo paznju na to da KM Z5 nema dobar odnos cena/kvalitet/performanse, jer nema ni AF lampu, i ima dosta suma na ISO200, i da nije prava nadgradnje na Z3, kao sto nije ni Z6 i da ce pogresti pri kupovini. Covek me je poslusao i njie pogresio, i nisam ga zavukao, sto je slozices se fer.

Ne razumem zashto bi neko nekoga zavlachio ;) Pa i ja ljudima preporuchujem FZ3-4-5, iako sam imao fujija, ali ti aparati ne koshtaju isto, to je druga pricha. Fuji je ubedljivo najbolji aparat za te pare, a jedina prednost Z3 je IS, i za one koji ne razumeju kako to radi, uzimaju aparat zbog toga.

Citat:

Voleo bih da vidim bilo koga iz Canon-Fuji kluba da ucini tako nesto, tj. da preporuci bilo koji drugi paparat sem nekog Canon-ovog ili Fuji-jevog modela, iako je inferiorniji u odnosu na konkurenciju !!!

Ja mislim da svako ko i malo zna i prati foto aparate, radi to isto :)

Citat:

Sto se tice Fujija S5500 mislim da ima odlican odnos cena/kvalitet/performanse, u svojoj klasi, i da predstavlja dobru kupovinu, ali daleko je od toga da je od kokurencije bolji za klasu kako to opisuju ljudi po forumima, pogotovo ako se uzme u obzir npr. Panasonic FZ4 ili KonicaMinolta Z3.

"Ljudi sa foruma" to onda prichaju zbog chega ? Ne znaju pa prichaju napamet ?

Citat:

Sto se tice S5600 najvecu zamerku imam na racun poboljsanog 5MP superCCD senzora koji je poznat po viskom nivou posterizacije,

Ako se dobro secam, ti si posterizaciju pomenuo i za S5500, valjda nisi znao da on ima klasichan CCD :) Ovakve pogreshnje tvrdnje su ono shto zbunjuje ljude, i ja se kladim da nisi video jednu sliku sa S5600.

Citat:

a i dodavanje potpuno neupotrebljivog ISO800 je marketinski trik. Bolje da su
popravili ISO400,

Kao shto sam i mislio, nije lepo govoriti napamet :) ISO800 kod fujija je potpuno upotrebljivo za 15x13 fotografije, a iso400 ne da nije poboljshan, vec je isti kao iso200 na S5500. A recimo ISO1600 RAW kada se provuche kroz neki noise removal, dobije se neshto loshija slika od ISO400 jpg. Zashto prichash napamet ?
Za pochetak pogledaj ovo: http://www.pbase.com/kfpm/image/50820497

Citat:

da su uveli CF ili MMC/SD karticu, da su ubacili IS ili AS i da izadju sa konkurentnom cenom kao i do sada od npr 300 do 350 EURa, garantujem da bi pojeli konkurenciju za dorucak ukljucujuci i Canon-a !!!

Vec rekoh, xD 512 je skuplja samo 5€ i dobijesh kvalitetnu i sigurnu karticu za razliku od ovih kineza sklopljenih u garazi. IS ne mogu da ubace jer nemaju tehnologiju pa bi ih previshe koshtalo da uzimaju tudje, zato su napravili dobar CCD koji ce i zameniti IS i omoguciti slikanje svega shto IS ne moze. I shta znachi ukljuchujuci i Canona ? S5600 je upotrebljiviji od S2 IS a koshta 50% manje.

Citat:

Mislim da S5600 nije bas najsjajnija nadogradnja na S5500, i da je po meni S5500 (znam da ces se smejati) bolji aparat od S5600 gledano cena/kvalitet/performanse, ali avj sta je tu je, i sigurno vredi ga staviti u izbor za kupovinu !!!

Ajde bar pogledaj shta to novo S5600 donosi u odnosu na S5500, jer previshe prichash napamet.

[honda]
30.10.2005. u 02:19 

voka_gsw

Član broj: 24110
*.yubc.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550030.10.2005. u 08:19
[jedi mind trick] you will not speak of fuji vs minolta on this forum [/jedi mind trick]

Ajd ozbiljno ljudi, koja je svrha više od ovog?
30.10.2005. u 08:19 

tarla
Marinko Tarlać

*.teol.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550030.10.2005. u 10:59
svrha je da se sprijeci iznosenje neistinitih tvrdnji i nedokazanih teorema. takodje svrha je da se ubije malo vremena na internetu. svrha je i mozda sto se neko jutros probudio mamuran pa je malo laksi na rijecima :)

osim toga preporucio bih ljudima da prvo poglexaju detaljno slike radjene sa odredjenim aparatima pa da tek onda donose zakljucke.

dakle skinite sample fotku u najboljoj kvaliteti pa pogledajte u 1:1 razmjeri pa onda pricajte.

30.10.2005. u 10:59 

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Moderator
Član broj: 16
*.panet.co.yu.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550030.10.2005. u 11:55
Citat:
tarla

skinite sample fotku u najboljoj kvaliteti pa pogledajte u 1:1 razmjeri pa onda pricajte.

Retko pametna recenica na forumu, treba je cesce citirati i ponavljati
30.10.2005. u 11:55 

guru
beograd

217.26.75.*

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550030.10.2005. u 14:44
LOL Nebojsha, ti se stvarno nikad od nule necesh pomeriti.

U redu je uporedjivati 100% cropove, i ja to radim, ali shta cemo sa svim ostalim stvarima koje chine fotoaparat i njegovo korishcenje ?

[honda]
30.10.2005. u 14:44 

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Moderator
Član broj: 16
*.panet.co.yu.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550030.10.2005. u 16:46
Da li ćes TI mozda da me učiš sta čini fotoaparat i kako se snima??

Naravno da je slika odnosno REZULTAT ono što je najbitnije.

Ako neki aparat i sa najumešnijim rukovanjem ne može ga da isporuči kvalitetnog, to je dovoljno da ga proglasim za lošeg.

A kada utvrdim koji sve aparati imaju, za mene, dovoljno dobru sliku, onda utvrđujem sa kojim je od njih to najlakše postići i to je onda moj izbor.

Za tebe je verovatno i Phill Askey sa dpreview na nuli jer više od pola svakog njegovog in-depth testa čini analiza samih snimaka.
30.10.2005. u 16:46 

Bartman
Beograd

*.vdial.verat.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550031.10.2005. u 12:43
@guru

Necu da se nastavljam, jer si ti uvek u pravu !!! To sto mrizis sve sto nije Fuji je tvoj problem, samo te molim da mi prokomentarises sledece linkove, i da das svoje “ekspertsko” misljenje

http://www.megapixel.net/reviews/minolta-z3/z3-results.php

u odnosu na :

http://www.megapixel.net/reviews/fuji-s5100/s5100-results.php

Slozices se da doticni sajt nije prisrasan, i da su veoma realni i ostri u ocenjivanju, a imaju i dugu tradiciju u tom poslu.
Pun test mozes procitati na sledecim linkovima :

http://www.megapixel.net/reviews/fuji-s5100/s5100-gen.php

http://www.megapixel.net/reviews/minolta-z3/z3-gen.php

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Bartman dana 31.10.2005. u 13:45 GMT+1]
Aye caramba !!!
31.10.2005. u 12:43 

mexico
Horhe Murinio
Samozaposleni :-)
Mexico

Član broj: 37908
*.beotel.net.

icon Re: Canon S1 ili Fuji S550031.10.2005. u 15:40
Citat:
Nebojsa Milanovic: Da li ćes TI mozda da me učiš sta čini fotoaparat i kako se snima??

Prva recenica je sa izuzetno neprimerenim tonom i u startu diskredituje onoga ko je napise/izgovori zbog preterane nadmenosti koja iz nje zraci. Ja jos nisam sreo coveka koji zna sve pa ne treba vise da uci. Toliko o kucnom vaspitanju.

Ja, kao i mnogi, ne ocekujem da citam ovakve tekstove od moderatora koji ako vec ne ume da vrati temu na topic ne treba ni da prosiruje skretanje sa teme.

Citat:
Nebojsa Milanovic: Naravno da je slika odnosno REZULTAT ono što je najbitnije.

Ako neki aparat i sa najumešnijim rukovanjem ne može ga da isporuči kvalitetnog, to je dovoljno da ga proglasim za lošeg.

Ali ako neki aparat ni nekome ko je umesan u rukovanju ne dopusta da rukuje? Znaci rezultat je bitan uz mogucnosti kako doci do rezultata. Zato i ova tema treba da bude diskusija i prenos nekih prakticnih iskustava vezana za dva aparata iz naslova topica. Slazem se da neko spomene i neki drugi ali ako hoce da diskutuje o njemu neka pokrene novi topic.

Ajd' sada misljenja, a pozeljno i iskustva u radu, o S1 i S5500 apartima. Izuzetno me zanima prakticna strana rada sa njima.

[Ovu poruku je menjao mexico dana 31.10.2005. u 16:53 GMT+1]
Mexico City - The Best
31.10.2005. u 15:40 

[es] :: Digitalni foto-aparati :: Canon S1 ili Fuji S5500
(Zaključana tema (lock), by Nebojsa Milanovic)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 3752 | Odgovora: 28 ]

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.