davd:
Citat:
dejandj: Evo poruke BIVSEG moderatora...
Rezolucija im je jos uvek problem, i kao HD-TV uzimaju standard 720p sto je 1024x768. Ovo je za Samsung high-definition PPM42M5H (42" najnoviji plzma predstavljen pre oko mesec dva).
a u cemu je tu problem ? problem je u tvom (ne)znanju. evo da ti ja kao clan objasnim neke stvari o HDTV, ukratko. postoje dva formata hdtv, 1920x1080i i 1280x720p. i stoji za interlaced, p za progressive. nadam se da znas u cemu je razlika, inace rado na pp da ne gubim vrijeme. prvi format vazi kao americki i japanski, no drugi upravo sada "ugrozava" prvi. sto se europe tice favorit je drugi. prednosti imaju i jedan idrugi. citaj jos uvijek nema standarda. znaci jos uvijek "nema problema", proci ce jos par godina dok budemo vise znali... o slicnoj temi sam pisao u tv forumu (koji tv je najbolji ili sl.), sto se lcd i plazme tice, lcd je jeftiniji i ima slabiji kvalitet slike, no sa svojom cijenom konkurira plazmi. do ca. 37" lcd je mozda jos uvijek ok, a sve preko toga je plazmino podrucje. veliki minus kod lcd je da ostaju "tragovi" kod brzih pokreta, kod plazme (jos uvijek) APSOLUTNO crna boja. radujmo se hdtv...
E sad se VIDI "neznanje"!
Na kompovima se "i" (iliti interlaced) prikazuje DEinterlaced tj u punoj rezoluciji a ovi Flat Panel nemaju fizicke mogucnosti za tako nesto (a oni koji ipak mogu, spadaju u takav cenovni domen da je blago receno preskupo).
Koliko znam, mi GLEDAMO hdtv, (na kompjuterskim monitorima, mada ima dosta ljudi koji koriste i TV-out, za obican TV), negde oko bar godinu, dve.
Gore je spisak trenutno dostupnih kanala.
Ova tematika o "tehnologijama ekrana" je vec svakako za ultra specijalizovane forume. Sve price koje citate u "specijalizovanim IT casopisima" su proizvod MARKETINSKIH odeljenja proizvodjaca a poneke i delovanja POGRESNOG prevoda.
Uzgred, imate li pojma sta je to ksenonska lampa visogog pritiska?
Ako nemate, navratite do mene da je vidite! Mada posle tog gledanja bice nekih problama sa aparatom za gledanje i blizom okolinom.
Sve u svemu o tzv "dezinformaciji": Nema je a i nije je ni bilo (ne kod mene).
Ti (pravi) plazma ekrani se mogu videti samo u izlozima i kao paneli za javne prezentacije a retko kao kucni TV a kao kucni monitor NIKAKO. Ovde je u pitanju upravo broj tacaka koji moze da se prikaze. "Ostrina prikaza", REZOLUCIJA.
I jos nesto, bar zasad, "Plasma" je jeftinija tehnologija od tft-a. ("posto kilo" incha dijagonale)?
I jos jedna informacija licne prirode, ja i obican TV, nas, domaci, gledam na monitoru DEINTERLACED.
Sve u svemu dalju ovakvu diskusiju prenesite u "renomirani IT casopis". Oni su PLACENI da prenose marketinske informacije.