Ako zivis u kuci ne treba ti od nikog dozvola a ako si u stanu bilo bi dobro imati napismeno dopustenje od verwalter-a zgrade i ako si to sve sredio onda ti je potreban reciver jer antena na krovu se najlakse postavlja ako imas reciver u stanu/kuci...
Treba ti jedna okrugla cev 2-3 metra duzine i od toga bar 1 m da je u tavanu i da je imas za neku gredu pricvrstiti.Jedan crep trebas izbusiti ili kupiti original crep sa rupom za cev.
Dalje sa tom velicinom od 85cm na Novu tv mozes zaboraviti(licno iskustvo,tek sa gilbertini 105 cm sam dobio novu)ali ako imas dobrog majstora sa satfinderom mozda i ulovis novu tv.Treba ti i "specijalna" sina na kojoj ces naredjati lnb-ove mada se moze i napraviti ta sina.Treba ti pomoc nekog ukucana ili kolege prilikom montaze.Cev moras postaviti tako da kad prislonis vaservagu uz nju svuda bude na "0"..znaci da cev stoji potpuno pod vaservagu..
Kljucevi 10 i 13 bi od alata trebali biti dovoljni i mozda jos jedan manji kljuc u zavisnosti kakve srafove koristis za pricvrscivanje lnb-ova na tu sinu.
Ako mislis da imas i neke ex-yu kanale na 16°E(bn-bijeljina i obn-bih) tada bi jedan od ta 4 kupljena lnb-a trebao zameniti sa jednim koji ima uze grlo jer ces tesko standardni uglaviti na 16°E izmedju ona dva koji su ti za astru na 19°E i hotbird 13°E....
U svakom slucaju da bi sagledao rezultate da li si dobro namestio antenu i lnb-ove bilo bi dobro da imas i reciver jer ako se sluzis sa analognim reciverom mozes nastimati samo astru i hotbird a 16°E i 4°W(nova tv)verovatno nikako jer nisam siguran da ima nekih kanala na tim satelitima u analognoj tehnici.
A uz digitalan reciver kroz meni postavis da koristis 4 lnb-a i izaberes npr A-astra,B-hotbird,C-16°E i D 4°W bice vidljivi rezultati kad budes dosao do signala.
Naoruzaj se strpljenjem i udri....
Ja jesam u Becu kao i ti ali nisam postavljao antene a ako ti zatreba pomoc obrati se....
Pozdrav
fenomen